Toivo muistipolulla -kysely muistiperheille
Toivo on mahdollisuuksien huomaamista ja luottamusta tulevaan. Se on hyvän näkemistä itsessä, toisissa ja elämäntilanteissa haasteidenkin keskellä. Toivon merkitys korostuukin erityisesti vastoinkäymisten kohdatessa. Toivo saa hakeutumaan avun äärelle ja se auttaa myös sopeutumaan muutoksiin.
Toivo syntyy aidoissa kohtaamisissa sekä mahdollisuudessa elää omannäköistä, mielekästä ja merkityksellistä elämää. Toivo on uskoa omiin kykyihin ja pystyvyyteen. Toivoa tukee tieto siitä, että apua ja tukea saa silloin, kun sitä tarvitsee. Monille hengellisyys on merkittävä toivon vahvistaja. Asioiden ennakointi, tulevaan valmistautuminen ja luopuminen ovat tärkeitä toivon taitoja. Samoin unelmointi ja haaveilu. Toivo ei ole epätoivon tai vaikeuden hetkien puuttumista tai niiden sivuuttamista, vaan se on ikään kuin kompassi, joka ohjaa meitä kohti hyvää.
Tämän kyselyn tarkoituksena on kartoittaa mitkä tekijät vahvistavat muistisairastuneen ihmisen ja hänen läheistensä toivoa. Vastaukset tulevat meille nimettöminä. Tuloksia käytämme Toivo ja muisti –hankkeen toiminnan kehittämiseen sekä esitykseemme Alzheimer´s Disease Internationalin kansainvälisessä muistikonferenssissa Puolassa huhtikuussa 2024.