Muistiliikkujakysely: Kartoitus muistisairaiden ja heidän läheistensä liikkumistottumuksista

Tervetuloa vastaamaan kyselyyn muistisairaiden ja heidän läheistensä liikkumistottumuksista.


Tällä kyselyllä kartoitamme muistisairauksia sairastavien henkilöiden ja heidän läheistensä liikkumisen määrää ja liikunnan harrastamista suhteessa UKK-instituutin laatimiin viikoittaisiin liikkumisen suosituksiin. Lisäksi keräämme tietoa tekijöistä, jotka sekä innostaisivat että mahdollistaisivat muistisairaita ja heidän läheisiään lisäämään liikkumistaan sekä jatkamaan liikunnan harrastamista myös muistisairausdiagnoosin jälkeen.


Kysely on tarkoitettu sekä muistisairauksia sairastaville henkilöille että heidän läheisilleen. Mikäli muistisairas kokee sähköiseen kyselyyn vastaamisen haastavaksi, voi läheinen vastata kyselyyn hänen puolestaan.


Tulosten kannalta olisi tärkeä saada vastauksia sekä muistisairauksia sairastavilta että heidän läheisiltäänSiksi läheisten, jotka vastaavat kyselyyn muistisairaan omaisensa puolesta, toivotaan täyttävän kysely kahteen kertaan eli muistisairaan läheisen puolesta myös omasta puolestaan. Jokainen vastaus on tärkeä, ja toivommekin vastauksia kaiken kuntoisilta henkilöiltä. Myös heiltä, joiden liikkuminen ja liikkumistottumukset ovat vähäisiä.


Vastausten perusteella muistisairaille ja heidän läheisilleen tuotetaan aivoterveyden edistämiseen sekä liikkumisen lisäämiseen innostavaa materiaalia. Muistiliitto hyödyntää kyselyn tuloksia myös omassa kehittämis- ja vaikuttamistyössään.


Kysely toteutetaan osana Muistiliiton koordinoimaa Muistiliikkuja-hanketta. Voit vastata kyselyyn 30.10.-24.11.2023 välisellä ajalla. Kysely on laadittu niin, ettei vastauksista pysty tunnistamaan yksittäisiä vastaajia. Lisäksi kyselyn vastaukset ovat vain Muistiliikkuja-hankkeen työntekijöiden nähtävissä. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 10–15 minuuttia.


Lue lisää Muistiliikkuja-hankkeesta:

Muistiliikkuja-hanke Muistiliiton verkkosivuilla


Muistiliiton tietosuojaseloste


Lisätietoja: Tanja Kulmala, asiantuntija, puh. 045 657 8879, tanja.kulmala@muistiliitto.fi


Valitse itseäsi parhaiten kuvaava vaihtoehto

Vastaan kyselyyn

Ikäsi tai muistisairaan ikä, jonka puolesta vastaat?

Sukupuolesi

Kuinka kauan olet tai läheisesi on sairastanut muistisairautta?

Millä hyvinvointialueella asut?

Yläpuolella näet kuvan viikoittaisesta liikkumisen suosituksesta. UKK-instituutin laatimaan liikkumiseen suositukseen on koottu terveyden kannalta riittävä viikoittaisen liikkumisen määrä.


Suositus on jaettu kuuteen eri osa-alueeseen: palauttavaan uneen, paikallaanolon tauottamiseen, kevyeen liikuskeluun, reippaaseen ja rasittavaan sydän- ja verenkiertoelimistöä kuormittavaan kestävyysliikuntaan sekä lihasvoima- ja tasapainoharjoitteluun.


Alla olevien väittämien avulla on tarkoitus verrata joko omaa tai jos vastaat läheisesi puolesta hänen, liikkumisen määrää suhteessa eri osa-alueiden suositeltuun määrään. Mieti joko omaa liikkumistasi ja untasi tai jos vastaat läheisesi puolesta, hänen liikkumisensa ja unensa määrää yhden tavallisen viikon aikana ja pohdi, miten väittämät toteutuvat valitsemalla vastausvaihtoehdoista joko:

  • peukalo alaspäin = suosituksen määrä ei toteudu
  • peukalo ylöspäin = suosituksen määrä toteutuu.

Nukut tarpeeksi. Tiedät nukkuneesi riittävästi, kun heräät virkeänä.

Ei toteudu

Toteutuu

Tauotat istumista aina kun voit esimerkiksi pidät taukoja töissä taukojumppaamalla tai nouset välillä ylös, kun istut tai olet paikoillasi.

Ei toteudu

Toteutuu

Liikuskelet kevyesti niin usein kuin mahdollista esimerkiksi teet kotitöitä, kävelet portaissa, käyt koiran kanssa ulkona, teet kevyitä pihatöitä, käyt kävellen kaupassa, kirjastossa tai postissa.

Ei toteudu

Toteutuu

Teet lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua ainakin 2 kertaa viikossa esimerkiksi jumppaamalla kotona käsipainoilla, käymällä kuntosalilla tai tekemällä raskaita pihatöitä.

3

2

Liikut viikon aikana ainakin 2 tuntia 30 min reippaasti (eli hengästyt, mutta pystyt silti puhumaan) joko yhdellä liikkumiskerralla tai useammissa pienissä pätkissä esimerkiksi kävelemällä reippaasti, käymällä pyörälenkillä tai sauvakävelemässä, uimassa, jumppaamalla kotona tai ryhmässä, tanssimalla tai käymällä retkeilemässä.

Ei toteudu

Toteutuu

Liikut viikon aikana 1 tunti 15 minuuttia rasittavasti (eli hengästyt niin paljon, että sinun on vaikeaa puhua) joko yhdellä liikkumiskerralla tai useammissa pienissä pätkissä esimerkiksi käymällä juoksu- tai pyörälenkillä, hiihtämällä tai pelaamalla pallopelejä kuten sulkapalloa.

Ei toteudu

Toteutuu

Nukut tarpeeksi. Tiedät, että olet nukkunut tarpeeksi, kun heräät virkeänä.

Ei toteudu

Toteutuu

Tauotat paikallaanoloa aina kun voit eli liikut välillä, kun istut tai makaat esimerkiksi taukojumppaamalla tai nousemalla seisomaan, kun luet, katsot televisiota tai makaat.

Ei toteudu

Toteutuu

Liikuskelet kevyesti niin usein kuin mahdollista esimerkiksi tekemällä kotitöitä, ulkoilemalla tai kävelemällä kauppa- tai muut asiointimatkat.

Ei toteudu

Toteutuu

Teet lihaskunto-, tasapaino- ja notkeusharjoittelua ainakin 2 kertaa viikossa esimerkiksi kotivoimistelemalla tai käymällä kuntosalilla, kävelemällä portaissa, liikkumalla luonnossa.

Ei toteudu

Toteutuu

Liikut viikon aikana ainakin 2 tuntia 30 minuuttia reippaasti (eli hengästyt, mutta pysyty silti puhumaan) joko yhdellä liikkumiskerralla tai useammissa pienissä esimerkiksi sauvakävelemällä, tanssimalla tai teet kevyitä piha- ja puutarhatöitä tai käyt marjastamassa.

Ei toteudu

Toteutuu

Liikut viikon aikana 1 tunti 15 minuttia rasittavasti (hengästyt niin paljon, että sinun on vaikeaa puhua) joko yhdellä liikkumiskerralla tai useammissa pienissä pätkissä esimerkiksi kävelemällä portaissa, pyöräilemällä kävelemällä, hiihtämällä tai hakkaamalla halkoja tai käymällä vesijumpassa.

Ei toteudu

Toteutuu

Pystytkö kävelemään noin puolen kilometrin matkan levähtämättä.

Kuinka monta tuntia valveillaoloajastasi istut ja/tai olet makuulla keskimäärin päivässä? Esimerkiksi katsot televisiota tai käytät tietokonetta.

Oletko tyytyväinen päivittäiseen liikkumisen ja liikunnan harrastamisen määrääsi?

Mitkä seuraavista mahdollistaisivat sinua lisäämään liikkumistasi ja liikunnan harrastamistasi? Valitse kolme sinulle tärkeintä vaihtoehtoa

Mitkä seuraavista motivoisivat ja innostaisivat sinua lisäämään liikkumistasi ja liikunnan harrastamistasi? Valitse kolme sinua eniten motivoivaa vaihtoehtoa.

Haluatko kertoa vielä jotain muuta liikunnan harrastamisesta tai liikkumisestasi?

0%