Sääntötesti 2023:
Jatkavat tuomarit

Vastaajan nimi

Alue

Seura / paikkakunta

Sähköpostiosoite

Puhelinnumero

Kysymykset

1. Kokoonpanoon nimetty pelaaja loukkaantuu ennen ottelun alkua, eikä pysty pelaamaan pelaajanumerollaan.

Joukkue voi tarvittaessa ennen alkuvihellystä vaihtaa jokeripelaajan pelaajaksi ja muuttaa lyöntijärjestystä myös muilta osin tai poistaa pelaajan kokonaan pöytäkirjasta ja täydentää joukkueen?

2. Pelaaja asettuu lyömään, kun hän on kotipesässä maila kädessä lyöntiaikeissa ja lukkari syöttää ensimmäisen syötön?

3. Lukkarin virheellinen väistäminen tekee syötöstä väärän. Lisäksi tilanne voidaan tuomita, kuten estäminen?

4. Lukkari syöttää oikean syötön kentän ollessa tyhjä. Lyöjä ei lyö, koska yksi ulkopelaaja on syöttöhetkellä rajojen ulkopuolella.

Syöttötuomari tuomitsee syötön mitättömäksi ja antaa uuden lyönnin?

5. Lopullisesti etenijäksi muuttunut pelaaja ei ole enää lyöntivuorossa, eikä hän ole turvassa kotipesässä?

6. 2-3-tilanteessa lyöjä lyö epäonnistuneen näpin, jonka lukkari ottaa kopiksi kotipesässä. Kakkoselta suoraan syötöstä edennyttä pelaajaa yritetään polttaa kolmoselle, mutta pallo menee pesästä yli.

Huomattuaan harhaheiton kolmosella oleva pelaaja lähtee juoksemaan kotiin ja ehtii kotipesään ennen palloa. Pallo menee niin kauas, että kakkoselta lähtenyt pelaajakin ehtii kotipesään ennen palloa.

Pelituomari tuomitsee tilanteesta kaksi juoksua. Meneekö tuomio oikein?

7. Lukkarin syöttö on selvästi väärä eikä kentällä ole etenijöitä. Lyöjä lähtee välittömästi väärä-huudon kuultuaan etenemään.

Lukkari ottaa pallon ilmasta kiinni ja heittää nopeasti kysymysheiton ykköspesälle. Tuomari tuomitsee tilanteesta lyöjälle vapaataipaleen.

Onko tilanteessa mahdollista tuomita lukkarille yhden pisteen varoitus?

8. Lukkari syöttää lyöjälle 75 cm korkean syötön. Lyöjä on kuitenkin syöttöhetkellä syöttölautasen kentän pituussuuntaisen halkaisijan väärällä puolella eli samalla puolella kuin lukkari.

Lyöjä ei lyö syöttöön, jolloin syöttötuomari tuomitsee syötön laittomaksi. Näinkö se menee?

9. Ajotilanne syntyy, kun kaikilla kenttäpesillä on etenijä ja lukkarilla on syöttöoikeus?

10. Pelinjohtaja ilmoittaa vaihtavansa 1. jakson 1. aloittavan vuoron jälkeen jokerin 12 numerolle 4. Vaihtoa ei tehdä pelikyvyttömyyden vuoksi.

Onko pelituomari oikeassa ilmoittaessaan, ettei tämä ole mahdollista?

11. Lyöjän kolmas lyönti on koppi. Kopinottohetkellä sekä lyöjä että ykkösellä oleva etenijä ovat pesässä. Voiko tilanteessa syntyä tuplahaava?

12. Kakkosella oleva kärkietenijä on lähtenyt etenemään kohti kolmospesää. Lyönti on laiton, joten etenijä palaa nopeasti takaisin lähtöpesälleen ja aloittaa välittömästi kärkkymisen.

Ulkojoukkue palauttaa pallon kakkospesälle ja kakkosvahti koskettaa irti olevaa kärkkyvää etenijää. Pelituomari näyttää ehtimistä ja perustelee tuomiotaan: "Lyönti oli laiton, eikä etenijällä ollut etenemisoikeutta."

Onko pelituomari oikeassa?

13. Jokeri numero 12 on tullut maila olalla lyöntipaikalle, lukkarilla on syöttöoikeus. Kakkosella oleva pelaaja kärkkyy pitkällä, joten lukkari yrittää polttaa kärkkyjää kakkoselle. Pallo lentää kuitenkin ohi pesästä ja kärkkyjä etenee kolmoselle.

Pelinjohtaja vaihtaa jokerin 12 pois lyömästä ja laittaa kotiuttajajokerin numero 10 lyömään.

Vastustajajoukkue kysyy, saako näin tehdä, mihin syöttötuomari toteaa: "Jokerin saa vaihtaa pois lyömästä, koska hänelle ei ole vielä syötetty yhtään syöttöä."

Onko syöttötuomari oikeassa?

14. Sisäjoukkueen 1. pelinjohtaja protestoi syöttötuomarin tuomiota heittämällä viuhkan maahan ja kiroillen kovaäänisesti. Tästä pelituomari tuomitsee yhden (1) pisteen varoituksen epäurheilijamaisesta käytöksestä / näkyvästä protestoinnista.

Sama pelinjohtaja juoksee myöhemmin ottelussa kentän puolelle näyttämään syöttötuomarille pallon osumapaikkaa maassa. Tästä seuraa pelinjohtajalle toinen yhden (1) pisteen varoitus.

Koska kyseessä on toinen yhden pisteen varoitus samaan otteluun, pelinjohtajalle tuomitaan ottelurangaistus, joka näytetään keltaisella ja punaisella kortilla?

15. Puheoikeus voi olla ainoastaan pelinjohtajalla tai kapteenilla?

16. Joukkueella on kotiutuskilpailun alkaessa käytettävissään yhdeksän pelaajaa.

Käykö pelituomarille, kun pelinjohtaja ilmoittaa joukkueensa jokerikotiuttajan lyövän kahdessa parissa?

17. Etenijä kompastuu 1-2-taipaleella, tulee pelikyvyttömäksi ja joutuu jättämään kentän.

Pelituomari viheltää palon, koska etenijä ei ollut päässyt lopulliseen ratkaisuun ennen pois vaihtamista?

18. Etenijä menettää pesäturvansa ollessaan irti pesästä, kun lyönnistä otetaan koppi?

19. Väistämisen jälkeen lukkarin on sijoituttava lyöntihetkellä niin, että lyöjä voi suunnata lyönnin haluamaansa sallittuun suuntaan. Rikkeen tapahtuessa tuomitaan lyöjälle ja aktiivisille etenijöille vapaataival?

20. Tuomari viheltää tavoittamattoman laillisen läpilyönnin virheellisesti laittomaksi.

Tilanne tuomitaan siten kuin se olisi edennyt ilman vihellystä?

0%