Kuka on Vuoden Valopilkku 2022?

Lappeenrannan Nuorkauppakamari ry on etsinyt usean vuoden ajan positiivisia lappeenrantalaisia ja saman aiheen äärellä etsimme henkilöä, yritystä tai yhteisöä, jossa on ainesta Vuoden Valopilkuksi
 
Vuoden Valopilkku on henkilö, joka voi olla nuori tai vanha, mies tai nainen, urheilija tai johtaja, opettaja tai hoitaja eli ihan kuka vaan! Ammatilla, sukupuolella tai taustalla ei ole väliä. 

Tärkeää on, että hän on omalla toiminnallaan luonut valoa, iloa ja ystävällisyyttä kaupungissamme. Hän on toiminut esikuvana tai saavuttanut tai tehnyt jotain, joka on osoittanut suurta sisua, tahdonvoimaa tai ahkeruutta hyödyttäen tai ilahduttaen kanssakaupunkilaisia. Tunnustuksen voi saada myös yritys tai yhteisö, jonka toiminta on vaikuttanut kaupunkilaisiin positiivisesti sekä luonut iloa ja valoa ympärilleen.    


Ehdolla ovat:

1. Tiia Koikkalainen
2. Marika Hoffren
3. Satu Sikanen
4. Maritta Poutanen
5. Sanni Poutanen
6. Biketaxi Lappeenranta
7. Kulttuuritila Nuijamies
8. Harry Granö 


Lue ehdokkaiden esittelyt alta ja anna äänesi.

Äänestysaika päättyy 6.12.2022 ja voittaja julkistetaan Linnoituksen Joulumarkkinoilla 10.12.2022.

Äänestäjien kesken arvotaan Makea Coffeen ja Kahvila Luovuuden lahjakortteja. Mikäli haluat osallistua arvontaan, jätä yhteytietosi lomakkeelle.

Kuka on mielestäsi Vuoden Valopilkku 2022 Lappeenrannassa?

Ehdokasesittelyt

Tiia Koikkalainen

‘Luottotyyppien Tiia tekee hienoa työtä nuorten parissa’ kirjoitti eräs Tiiaa Vuoden Valopilkuksi ehdottanut henkilö. Ja niinhän se onkin. Tiia Koikkalainen, ohjaustoiminnan artenomi, toimii hankekoordinaattorina Luottotyypit-hankkeessa, jonka tarkoitus on tukea 16-29 vuotiaiden nuorten arkea. Nuoret voivat varata yksilötapaamisen Tiian kanssa ja tapaamisen aiheena voi olla mikä vaan nuoren elämässä onkaan menossa. Nuoren kanssa yhdessä pohtien etsitään ratkaisuja asioihin.   

Tapaaminen on lämmin ja kuunteleva ja Tiia painottaakin kuulluksi sekä kohdatuksi tulemisen tärkeyttä. Monen nuoren mielessä pyörii mm. oman paikan löytäminen ja tulevaisuuden suunnitelmat, sosiaalisten suhteiden vähyys sekä omaan jaksamiseen liittyvät asiat. Tapaamisten aikana Tiia auttaa nuoria esimerkiksi omien vahvuuksien tunnistamisessa, itsetuntemuksen vahvistumisessa sekä itsensä positiivisessa valossa näkemisessä. Mielen hyvinvoinnin tukeminen, pystyvyyden esiin tuominen sekä vahvuuksien ja saavutusten huomaaminen ovat toiminnan kärkitavoitteita.   
 

Työn ulkopuolella Tiiaa ilahduttaa mm. oma perhe, ystävät, luova puuhailu, musiikki ja luonnossa liikkuminen. Tiia innostuu myös uusista oivalluksista ja uuden oppimisesta. 

 
Työnsä kautta Tiia kokee, että Lappeenrannassa on kiva ja helppo tehdä yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa.  Myös kuuluminen Nicehearts ry:n Lappeenrannan työyhteisöön on Tiialle erittäin arvokasta. 

Marika Hoffren

Erityisopettajaa ja crossfit-valmentajaa Marika Hoffrenia luonnehdittiin ehdokasperusteluissa täysin poikkeuksellisella energialla ja pirteydellä lähipiiriään piristäväksi henkilöksi, joka on tarttumassa naurun remakkaan.  

Marika toimii Sammonlahden koulussa erityisluokan opettajana ja työssään hän kohtaa lapsia, joille koulupolku ei ole ollut tähän asti mieluinen. Marika haluaakin luoda ilmapiirin, jossa jokainen heistä on kohdattu ja hän on iloinen nähdessään nämä lapset joka päivä. Marikalle on tärkeää, että henkilö voi kokea tulleensa aidosti ilolla kohdatuksi ja hänestä ollaan kiinnostuneita. Marikan mielestä monet asiat voi ottaa ja tehdä vakavasti vaikka mukana olisi riemua ja iloa. 

Marika harrastaa paljon urheilua. Hän ui, ratsastaa ja lenkkeilee salilla käynnin lisäksi. Marika nauttii kovasti ihmisten kanssa olemisesta niin salilla kuin töissäkin. Hän tykkää leipoa paljon ja tavata ystäviään. Marikan mielestä ei ole niin pientä tapahtumaa, etteikö sitä voisi juhlistaa.  

Marikaa ilahduttaa ihmisten kanssa touhuaminen ja omat lapset tuovat iloa elämään. Hänellä on vahvuus löytää pienistä asioista ilonaiheita.  

Marikan mielestä Lappeenrannassa on ihana ilmapiiri. Täällä voi vaikka kauppajonossa aloittaa keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa ja täällä on kotoisaa olla. Kaupungista löytyy myös paljon tapahtumia ja tekemistä hyvässä mitta. Meillä on ystävällinen kaupunki. 

Satu Sikanen

Satu Sikanen on tekevällä mielellä ja sinnikkyydellä siunattu nelikymppinen nainen, vaimo ja kahden teini-ikäisen pojan äiti. Maakuntajohtajan virassa hän johtaa Etelä-Karjalan liiton operatiivista toimintaa ja ajaa koko maakunnan etuja, jotta Etelä-Karjalassa olisi hyvä elää, yrittää, tehdä työtä ja opiskella. Ei Satua turhaan ehdotettu seuraavilla kommenteilla Vuoden Valopilkuksi: ‘Edustaa maakuntaa loistavasti ja hyvällä fiiliksellä ajaa meidän etuja.’ ‘Energinen ja aurinkoinen, joka aina omalla positiivisuudellaan jaksaa nostattaa koko maakuntaa laajalla rintamalla! Näkyvä hahmo ja aina hymyillen!’ 


Lappeenrannan kaupunki on Etelä-Karjalan liiton suurin jäsenkunta ja tärkeä yhteistyökumppani. Maakunnan kehittäminen on joukkuelaji, jossa kaikkien on pelattava samaan maaliin ja jokaisen panoksella on merkitystä. Sadun työ maakuntajohtajana on ennen kaikkea yhteistyötä.  

Satu kertoo, että Etelä-Karjalaa koskettavat positiiviset uutiset ilahduttavat aina: olipa kyse sitten uusista investoinneista tai yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden menestyksestä. Onnistumiset myös omassa työssä lämmittävät. Se, että on voinut osaltaan olla mahdollistamassa ja viemässä asioita eteenpäin, on erittäin palkitsevaa. 

Vapaa-ajalla Sadulle energiaa antavat tavallinen perhearki ja liikunnallinen elämäntapa. Lenkkipolkuja ja hiihtolatuja Satu on kuulemma kuluttanut aiemmin enemmänkin, mutta tässä elämäntilanteessa laatu saa korvata määrän.  

Sadun mielestä Lappeenranta tarjoaa hyvän elämän edellytykset nyt ja tulevaisuudessa, kun vain tartumme rohkeasti mahdollisuuksiin. Täällä on maailmanluokan osaamista ja yritystoimintaa. Kaupungin kokoon nähden Lappeenranta tarjoaa erinomaiset ja yhä monipuolistuvat koulutusmahdollisuudet, joissa on entistä enemmän myös kansainvälisiä opiskelijoita. Satu kannustaa kaikkia siihen, että avoimella ja auttavaisella karjalaisella asenteella otamme kaikki mukaan yhteisöön, uskomme yhteiseen menestykseen ja kerromme iloa tuottavista asioista eri kanavissa myös muille. 

Maritta Poutanen

‘Maritta on avosairaanhoidossa tehnyt pyyteetöntä työtä asiakkaiden eteen jo vuosia ja ollut aina ystävällinen asiakkaille ja kollegiaalinen työkavereille’ Maritta tekee työtä koko sydämellään Näin kuvailtiin Maritta Poutasta, joka työskentelee Armilan terveysasemalla. Maritta valmistui sairaanhoitajaksi 1999 ja on suurimman osan urastaan tehnyt Armilan terveysasemalla erilaisissa tehtävissä. Vuosien varrella hän on nähnyt sairaanhoitajan roolin kehityksen kaaren kohti asiantuntijuutta ja laajan tietämyksen roolia. Hän on ollut mukana monissa projekteissa, joista mm. infektiovastaanoton perustaminen korona-aikana oli jotain täysin uutta. Viime syksynä Maritta lähti opiskelemaan YAMK-tutkintoa ja vaihtoi työpaikkaa Kaiku24:lle, joka on Eksoten uusi puhelinpalvelu. Tehtävässään Maritta oli mukana luomassa uutta ja käynnistämässä toimintaa. Hän toimi kouluttajana ja mentorina sekä perehdytti uusia työntekijöitä. Lokakuussa hän siirtyi takaisin Armilan terveysasemalle kliiniseen hoitotyöhön.  


Maritta kokee, että kouluttaminen, opiskelijoiden ohjaaminen, mentorointi ja tutorointi on merkityksellistä ja tärkeää työtä. Näitä asioita Maritta haluaakin tuoda mukaan omaan uraansa myös jatkossa sekä vaikuttaa siihen, että omalta osaltaan innostaa ihmisiä terveydenhoitoalalle ja siellä työskenteleviä. Maritta kertoo, että terveyteen liittyvissä asioissa kohtaamisen merkitys korostuu ja oikeanlainen kohtaamisen taito on tärkeää. Jokainen ihminen on ystävällisen sanan, katseen ja kosketuksenkin arvoinen. 

Marittan mielestä yksi parhaita asioita on ihmiset, joita hän kohtaa työpaikallaan. Heistä hän saa voimaa ja intoa jatkaa. Myös palaute, jonka saa kollegoilta ja potilailta, antaa puhtia ja iloa päiviin. Maritta on onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä ja hyvä parisuhde on hänelle erittäin tärkeä. 

Maritta toivoo, että me välittömät eteläkarjalaiset muistaisimme toivottaa huomenta ja päivää sekä hymyillä joka päivä. Myös tuntemattomia voi tervehtiä tai vaikka tehdä pienen auttavan eleen ja avata oven. Maritta toivoo myös, että voisimme kasvattaa kaupungissamme yhteisöllisyyttä entisestään erilaisilla tapahtumilla, jotka voitaisiin järjestää pienellä kynnyksellä ja byrokratialla.   

Sanni Poutanen

Sanni Poutanen on muotoilija ja yrittäjä Never Too Lake -korujen takana. Sanni perusti yrityksensä vuonna 2019. Lähtökohta yrityksen toimintaan oli Saimaan alueen kauneus ja luonto. Sannia Vuoden Valopilkuksi ehdottanut perusteli valintaansa näin: ‘Sanni tuo väriä ja iloa upeiden korujensa avulla’   


Opiskelujensa jälkeen Sanni työskenteli pääkaupunkiseudulla tekstiilisuunnittelijana muutaman vuoden, mutta muutti sitten takaisin Lappeenrantaan. Helsingissä vietettyjen vuosien aikana hänelle kasvoi tunne, että hänen pitää päästä takaisin kotiseudulle. Muutettuaan Sanni mietti miten jatkaisi uraansa ja Saimaan näkymät ja Lappeenrannan maisemat inspiroivat aloittamaan korutaiteilijan työn. Tästä syntyi brändi Never Too Lake.  


Sanni ammentaa ideat koruihinsa meidän alueemme luonnosta ja ympäristöstä ja tämä aidoista lähtökohdista kumpuava toiminta vetosi ihmisiin. Sanni on iloinen, että hänen työnsä avulla voi oppia näkemään ja huomaamaan pieniä yksityiskohtia ja luonnon kauneutta. Sanni liittää jokaisen nettikauppatilauksen mukaan henkilökohtaisen viestin, jossa muutama sana koruista. Tämä on ilahduttanut asiakkaita ja on saanut aikaan positiivista kierrettä.   

Arjessa Sannia ilahduttaa kauniit hetket ja erilaiset kohtaamiset. Sannin mielestä parasta Lappeenrannassa on, että osaamme iloita toistemme onnistumisista ja tuemme ylpeästi paikallisia yrityksiä ja ilmiöitä. Sanni toivoo, että huomaisimme vieläkin paremmin alueemme ainutlaatuisuuden ja vaalisimme jatkossakin ympäröivää, upeaa luontoamme 

Biketaxi Lappeenranta

Biketaxi on valtakunnallinen yritys, joka toimii 14 kaupungissa. Lappeenrannassa Biketaxi aloitti toimintansa viime kesänä tarjoten ekologisia elämyskyytejä kaupunkimme keskustassa ja lähialueella. Yrityksen toiminta lisää osaltaan kaupunkimme houkuttelevuutta niin paikallisten kuin matkailijoiden silmissä sekä tukee ekologia arvoja. Yrityksen keltainen tunnusväri on jo itsessään valopilkku Lappeenrannan kaduilla, mutta he haluavat myös olla sloganinsa mukaan kesän positiivisin ilmiö, joten heille ehdokkuus äänestyksessä on kunnianosoitus ideologiaa kohtaan. Biketaxi haluaa olla osaltaan ilahduttamassa kaupunkilaisia tuottaen elämyksiä, helpottaen liikkumista ja tarjoten hauskoja riksakyytejä. ‘Mikäs sen mukavampaa kuin istua riksan kyydissä ja nauttia Lappeenrannan kauniista maisemista. Sadeilmallakin pääsee kuivana perille.’, Biketaxi Lappeenrannan yrittäjä Tero Vänttinen naurahtaa.  

Eräs Biketaxia Vuoden Valopilkuksi ehdottanut perusteli valintaansa seuraavasti: ‘Hauskoja, monipuolisia somepäivityksiä. Hyvä meininki läpi kesän!’ Tero antaa somepäivityksistä erityiskiitoksensa ‘somekuningas’ Eerolle, joka ilahdutti viime kesänä lappeenrantalaisia aurinkoisen asiakaspalvelun ja  serenadien lisäksi hauskoilla somepäivityksillä. @biketaxilappeenranta 

Ensimmäisen toimintakauden aikana yrityksen työntekijöitä on ilahduttanut ihmiskohtaamiset ja asiakkaat, jotka nousevat riksan kyytiin iloisina ja lähtevät kyydistä vieläkin iloisimpina. Biketaxin ajatuksena onkin saada jokainen asiakas hymyilemään. Tero kertoo, että karjalainen välittömyys on parasta Lappeenrannassa ja lähettää kiitoksensa kaikille asiakkaille ja työntekijöilleen Lappeenrannassa. 

Kulttuuritila Nuijamies

Pian viisi vuotta täyttävä Kulttuuritila Nuijamies tarjoaa ja tuottaa kaikille avoimia sekä yksityisiä tilaisuuksia laidasta laitaan. Nuijamies on monipuolinen tapahtumapaikka ja toimija niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin. Eräs Nuijamiestä Vuoden Valopilkuksi ehdottanut kirjoitti perusteluissaan seuraavaa:Hienoa että tämmöinen kulttuuritila Lappeenrannassa on saanut jalansijaa ja toiminta pyörii sekä kysyntää on. Nuijamies kohteena henkii vanhaa kulttuuria ja palvelee retroilua mainiosti.’ 

Vuositasolla Kulttuuritila Nuijamiehen tiloissa on noin 300 tapahtumaa ja he haluavat tarjota tilan niin harrastajille kuin kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaisten monipuoliseen käyttöön. Kulttuuritila Nuijamies tekee yhteistyötä 100 paikallisen toimijan kanssa. Tapahtumien teemoissa on ollut mm. mielenterveyteen liittyvä seminaari, Ukrainan tukikampanja ja vuonna 2020 Lappeenrannan Kaupungin EU:n ilmastopääkaupunkipalkinnon juhlastriimaus Lissaboniin 

Kulttuuritila Nuijamiehen Hallituksen puheenjohtaja Mikko Vento kertoo, että heidän tekemisensä perustuu kaikille avoimeen, koko kaupungin olohuoneen ideaan. He ajavat kaikessa tekemisessään suvaitsevuuden arvoja ja haluavat luoda sosiaalista hyvinvointia laajalla skaalalla mm. monimuotoisen työyhteisön kautta. Vastuullinen ja turvallinen tapahtumien järjestäminen on heille erittäin tärkeää. 

Kulttuuritila Nuijamiehen porukkaa ilahduttaa se, että he pystyvät yhdessä tekemällä tuottamaan kaupunkilaisille hyvinvointia ja elämyksiä oman toimintansa kautta. Ihmiset viihtyvät ja lähtevät hyvillä mielin pois ja palaavat takaisin.  

Mikko kertoo, että Lappeenrantalainen ja eteläkarjalainen ihmisten rento ja iloinen sekä positiivinen suhtautuminen asioihin on mahtavaa. Vaikka isoja ja välillä vähän negatiivisiakin asioita tapahtuu ympärillämme, Lappeenrannassa jaksetaan silti yrittää ja luoda uutta.

Harry Granö

Harry ‘Hartsa’ Granö muutti Lappeenrantaan vuonna 2003 ollakseen lähellä ikääntyviä perheenjäseniään ja pian muuttonsa jälkeen hän aloitti oman vapaaehtois- ja järjestötyönsä. 

Aktiivinen toimiminen muiden hyväksi alkoi muutama vuosi muuton jälkeen kun Harry lähti ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Vaalien lopputulemana oli paikka sosiaali- ja terveyslautakunnassa, se olikin ollut Harryn tavoite. Tavoitteen taustalla oli oman kehitysvammaisen tyttären kokemukset. Harry työskenteli aktiivisesti , jotta kehitysvammaisten nuorten silloin akuuttia asuntopulaa sekä itsenäisen elämän harjoittelua tukemaan rakennettaisiin erityisasumisyksikkö, tämäkin tavoite toteutui Kotimäkeen. 

Harry on ollut mukana useissa eri järjestöissä ja vapaaehtoistoiminnassa. Hän on mm. ollut järjestämässä kansalaisaloitetta suolistosyöpäseulontojen aloittamiseksi Eksotessa. Hän on järjestänyt konsertin Tansanian kuurojen lasten hyväksi ja kerännyt käytöstä poistettua tietotekniikkaa uudelleen käytettäväksi Tansanian lasten ja nuorten koulutuksen tukemisessa. 


Tällä hetkellä Harry toimii aktiivisena SPR:n piristäjissä riksa-kuskina. Piristäjänä Harry on toiminut nyt jo viisi vuotta avustaen ja ulkoiluttaen ikäihmisiä sekä muita erityisryhmiä. Nyt eläkkeellä ollessa Harrylla on aikaa tehdä paljon. Harry kertoo, että ikäihmisten ja erityisryhmien ulkoiluttamisesta ja piristämisestä saa itselleen rekkakaupalla iloa. Vapaaehtoistyön lisäksi Harryn aika kuluu liikunnan ja erilaisten nikkarihommien kanssa. 


Harryn mielestä Lappeenranta on hyvä paikka asua ja elää. Ainutlaatuinen Saimaa ja sitä ympäröivä upea luonto on tullut tutuksi veneilyharrastuksen myötä. Lappeenrannassa on hieno myös maailmalla arvostettu yliopisto. Lappeenranta on saanut arvostetun eurooppalaisen Green Leaf-ympäristöpalkinnon 2020. Lappeenranta valittiin jo 2015 vuoden pyöräilykunnaksi suomessa. 

Harry kaipaa päättäjiltämme lisää vahvempia toimia millä täällä koulutuksensa päättäneet nuoret saataisiin jäämään ja työllistymään kaupunkiimme. 


Harry uskoo vahvasti Laulaja legenda Pave Maijasen sanomaan: ‘Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa’ 

Haluan osallistua lahjakorttien arvontaan?

Nimi

Sähköposti

Puhelinnumero

0%