Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen


Sateenkaariperheet UUTISKIRJE

Miksi vanhemmuuslaki?

LOKAKUU 2012

Isyyslakia ollaan uudistamassa, mutta miksi se on sateenkaariperheille niin tärkeää? Vanhemmuuslaiksi uudistettavan lain avulla on mahdollista tunnustaa sateenkaariperheissä elävien lasten juridinen asema joissain tilanteissa nopeammin, tehokkaammin ja tarkemmin kuin nyt.

Tällä hetkellä lapselle voidaan vahvistaa samaa sukupuolta olevat vanhemmat vain perheen sisäisen adoption kautta. Tämä prosessi on kuitenkin turhan hidas ja raskas useimpiin sateenkaariperheiden tilanteisiin. Tavoitteena on, että myös sateenkaariperheissä syntyvän lapsen juridinen asema voitaisiin vahvistaa mahdollisimman pian, ideaalisti automaattisesti syntymän myötä.

Tämän takia vanhemmuuslain uudistaminen ja sen sisältö ovat niin merkityksellisiä sateenkaariperheiden näkökulmasta!

Lain uudistaminen isyyslaista vanhemmuuslaiksi tarkoittaa ainoastaan sitä, että siinä huomioidaan isyyden lisäksi joitain tilanteita, joissa äitiys voidaan vahvistaa muuten kuin synnyttämisen perusteella. Jos naisparille esimerkiksi syntyy lapsi hedelmöityshoidoilla, olisi mahdollista vahvistaa sosiaalisen äidin vanhemmuus automaattisesti samaan tapaan kuin aviomiehestä tulee automaattisesti syntyvän lapsen isä.

Näin yksinkertaisesta asiasta on kyse. Tästä huolimatta sateenkaariperheiden lasten oikeuksien vastustajat yrittävät levittää mielikuvaa, että isyyslain uudistaminen vanhemmuuslaiksi olisi valtavan mutkikasta ja vaarantaisi koko uudistuksen läpimenon. Poliittisen retoriikan lukutaitoa nyt kehiin, päättäjät!

Vanhemmuuslain yhteydessä tulee mietittäväksi myös joitain transihmisten vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä. Tällä hetkellä on esimerkiksi tilanteita, joissa lapsen biologinen vanhempi ei voi saada vanhemmuuttaan vahvistettua kuin adoption kautta. Transihmisten tilanteiden huomioiminen vaatii lainsäätäjältä erityistä tarkkaavaisuutta. Asiantuntemusta löytyy kyllä, jos sitä pyydetään.

Isyyslain uudistuksen suuri kysymys on miten ratkaistaan lapsen totaalisen erilainen asema avioliitossa ja avoliitossa. Nykyisen lain mukaan avioliittoon syntyvän lapsen isyys ratkaistaan AINA sosiaalisin perustein (aviomiehestä tulee isä - biologiasta riippumatta) kun taas avoliittoon syntyvän lapsen isyyttä EI KOSKAAN ratkaista sosiaalisin perustein vaan isäksi voidaan vahvistaa vain ja ainoastaan lapsen biologinen isä.

Vasta kun tämän ristiriidan ratkaisusuunta selviää lainvalmistelun edetessä, voidaan ottaa lopullisesti kantaa minkälaisilla lakiteknisillä ratkaisuilla sateenkaariperheiden tilanteet voidaan ottaa huomioon.

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

PS. Talvileirin ilmoittautumiset alkaneet!

TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
- Koululaisten leiri
- Tuleva koululaistoiminta
- Kysely sateenkaariperheiden koululaisille
- Vertaistoimintaa kehä kolmosen ulkopuolelle!
- Toimistomme on virallisesti avattu
- Vaikuta vaaleissa - pienillä asioilla
- Ensi syksynä ruskaleiri
- Neuvontapalvelu on nyt auki
- Ota uusi toimitila käyttöösi!
- Perhevalmennuksen viikonloppukurssi
- Vapaaehtoisten koulutus Tampereella
- Nettivertaisohjaajakoulutus
- Talvileirille voi ilmoittautua
- Perheaikaa.fi-sivuilla tapahtuu'
- Parisuhdeviikonloppu Keuruulla
- Kesäleiri 2013 Pietarsaaressa
- Vuoden 2014 perheleirit
- Yhteistyökumppaneiden uutisia
- Tapahtumakalenteri
- Facebook
- Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat
-  Yhteystiedot

Koululaisten leirillä kuhinaa

Toissa viikonloppuna toistakymmentä 1998-2004-synytynyttä sateenkaariperheen lasta vietti vauhdikkaan viikonlopun yhdistyksen toimistolla. Viikonlopun aikana videokuvattiin, tehtiin näytelmiä, leikittiin ihan mahdottomasti, pyöriteltiin perhe- ja moninaisuusteemoja, tehtiin ruokaa ja jälkiruokaa ja pelattiin.

Leirillä nähtiin myös vierailevia tähtiä: kansanedustaja-viihdetyöläinen Jani Toivola piti parituntisen pajan, jossa pohdittiin mm.  omia unelmia ja elämässä selviytymistä. Sunnuntaina  sateenkaarevissa perheissä kasvaneet aikuiset kertoivat leiriläisille omasta lapsuudestaan ja ajatuksistaan perhejutuista. Mukana paneelissa oli mm. näyttelijä Elsa Saisio.

Tuleva koululaistoiminta

Viimeisimmän koululaisleirin aikuiset panelistit kertoivat kuinka olisivat kaivanneet omassa lapsuudessaan ja nuoruudessaan vertaistukea ja ympärilleen muita sateenkaariperheiden lapsia. Nykypäivän sateenkaariperhelapsilla on siihen mahdollisuus.

Keväällä koululaisille on tiedossa viikonloppuleiri Antaverkan leirikeskuksessa Ylöjärvellä 1-3.3.2013, lähellä Tamperetta. Leiri tullaan järjestämään pitkälti koululaisten vuoden 2012 leireillä ja koululaiskyselyssä antaman palautteen ja toiveiden mukaiseksi. Ohjelmassa siis paljon erilaista toimintaa, pelaamista ja kokkailua. Vielä on pohdinnan alla olisiko leiri tarkoitettu vain kouluikäisille itselleen, vai koululaisille perheidensä kanssa vai koululainen + vanhempi -kokoonpanolla. Järjestösihteeri ottaa mielellään vastaan toiveita ja mielipiteitä tästä. http://www.nuortentampere.fi/index.php/info/antaverkan-leirikeskus/


Koululaisten toiminnallisia iltoja järjestetään leirien välissä. Loppusyksyn ja alkutalven aikana tiedossa on ainakin kokkailuilta ja koululaisten omat pikkujoulut. Kevään saapuessa nuoriso pääsee ainakin laskeutumaan kallioilta. Jos sinulla on ehdotuksia iltojen sisältöön tai haluat kutsua koululaiset esim. omaan kotiisi viettämään peli- tai leffailtaa, niin olethan yhteydessä järjestösihteeriin.

Ensimmäistä kertaa:
Kysely sateenkaariperheiden koululaisille!

Haluaako kukaan mukaan:
Vertaistoimintaa kehä kolmosen ulkopuolelle!

Kysely on avoinna 15.10. saakka ja se löytyy yhdistyksen kotisivuilta >>

Nuori voi täyttää kyselyn joko omatoimisesti tai sinun avustuksellasi. Voit myös tarjota nuorelle mahdollisuutta täyttää kysely niin, että sinä et näe vastauksia vaan hän voi itse kirjoittaa vastaukset ja painaa lähetä-nappia.

Pienempien koululaisten kanssa voi täyttää kyselyn yhdessä ja kirjoitelmaosion voi tehdä esimerkiksi saduttamalla, eli pyytämällä lastasi kertomaan tarinan, jonka itse kirjoitat ylös sanasta sanaan.

Kiitos panoksestasi arvokkaan asian eteen!

Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa sateenkaariperheiden nuorten tarpeita saada tukea sateenkaariperheestä kertomiseen sekä kerätä toiveita vertaistuellisen toiminnan järjestämiseksi.  Tuotoksena pyritään luomaan nuorten näköistä materiaalia monimuotoisista perheistä niin opettajien kuin muidenkin ammattilaisten kouluttamiseen sekä nuorten valistamiseksi.

Kysymykset koskevat nuoren omaa identiteettiä, muiden ihmisten kohtaamista ja omasta perheestä kertomista, mahdollista kiusaamista tai muuta kohdattua syrjintää sekä ystävyyssuhteita ja koulun käyntiä.

Lisätietoja ja ohjeita kyselystä löytyy yhdistyksen kotisivuilta >>

Nyt on tarjolla erinomainen mahdollisuus pienemmillläkin paikkakunnilla eläville sateenkaariperheille osallistua ja toteuttaa vertaistoimintaa, kunhan tekijöitä löytyy. Lähde mukaan nettivertaisohjaajan koulutukseen!

Vasta yksi sateenkaariperheellinen ilmoittautunut!

 
Perheaikaa.fi -nettipalvelu on hanke, jossa luodaan monenlaisille lapsiperheille soveltuva nettipalvelu, jonka tärkeintä antia ovat vertaisohjatut nettiryhmät. Nämä mahdollistavat kaikkien suomalaisten asuinpaikasta riippumattoman osallistumisen vertaistukiryhmiin. Perheaikaa.fi -palvelua ollaan parhaillaan rakentamassa. Ensimmäiset sateenkaariperheelliset nettivertaisohjaajat valmistuivat keväällä.

Nyt sinulla on mahdollisuus lähtea mukaan oppimaan nettiryhmän vertaisohjaamisesta, rakentamaan Perheaikaa.fi -palvelusta sateenkaariperheitä palvelevaa alustaa ja toteuttamaan omat toiveesi yhdistyksen vertaistoiminnasta!

Koulutuksessa oleville maksetaan matkat ja majoitus Helsingissä, sekä päivärahat koulutuspäiviltä!


Nettivertaisohjaajan koulutus toteutetaan seuraavina lähioppimispäivinä 27.10., 1.12. ja 2.2. kello 10-18 (lauantaipäiviä)

ILMOITTAUDU HETI:
Hakulomakkeita saa Väestöliitosta (juulia.ukkonen@vaestoliitto.fi)

Lisätietoa koulutuksesta kotisivuilta >>

Sateenkaariperheiden toimisto on virallisesti avattu

Taiteiden yönä 24.8.2012 Sateenkaariperheet ry, Adoptioperheet ry ja Monikulttuuriyhdistys Familia Club avasivat virallisesti yhteistoimistonsa. Päivällä runsaat sata yhteistyötahojen edustajaa kävi tutustumassa toimitiloihin. Samalla he pääsivät nauttimaan musiikkiesityksistä, notkuvista kansainvälisistä herkkupöydistä ja leppoisasta jutustelusta.

Myöhemmin iltapäivällä aukenivat ovet järjestöjen jäsenille. Yli 200 isoa ja pientä ihmistä vietti iltaa toimistolla. Ilmapallotaiteilija muotoili lapsille palloja, herkkupöytään lisättiin lapsille suunnattuja herkkuja. Taustalla soi musiikki. Koko päivän oli mahdollisuus osallistua leikimieliseen järjestövisailuun sekä keksiä toimistolle ja sen yhteistiloille nimet. Nimikilpailun satoa makustellaan vielä.

Vaikuta vaaleissa - pienillä asioilla

Ensi syksynä ruskaleiri

Sateenkaariperheet käyttävät muiden lapsiperheiden tavoin paljon hyvinvointiyhteiskuntamme palveluita. Kunnallisvaalien aikaan on mahdollista pyrkiä vaikuttamaan siihen, kuinka hyvin palvelut huomioivat meitä.

Tee pieni teko alueesi sateenkaariperheiden eteen:

* Jaa Setan Sateenkaarikunta-kampanjan esitteitä ehdokkaille
* Käy lykkäämässä muutama esite kunkin puolueen vaalitelttaan
* Osallistu vaalipaneeliin ja kysy panelisteilta miten aikovat huolehtia, että sateenkaariperheet kohdataan meidän kunnassa asiallisesti
* Ehdota vaalipaneelissa tai mielipidekirjoituksessa kunnan ammattilaisten kouluttamista sateenkariperheiden kohtaamiseen
* Kysykää aikooko meidän kunta tukea paikallisten sateenkaariperheiden vertaistoimintaa avustuksella
* Kirjoita mielipidekirjoitus paikallislehteen - ideoita sisällöksi saat esimerkiksi Setan Sateenkaarikunta-kampanjan sivuilta
* Laita Facebookissa Sateenkaarikunta-pinssi profiilikuvasi päälle

Setan kuntavaalisivut >>

Syyskuussa 2013 sateenkaariperheillä on mahdollisuus leireillä Lapin ruskassa. Ruskaleiri järjestetään 11-15.9 Inarissa, Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Vasatokassa.

 Mukaan saattaa tulla perheitä Kalottialueelta ja muualta Euroopasta.

Luontoelämysten lisäksi tutuksi tulevat ainakin saamelaisten kulttuuri, porot ja perinteinen käsillä tekeminen.

Leiripaikkaan voi tutustua: http://www.vasatokka.fi/

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu nyt auki!

Ota uusi toimitila käyttöösi

Pohdituttaako perheenperustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?

PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello  9-10

SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa.

CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös viikoittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat´. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään

keskiviikkoisin kello 10-11

Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että  muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Yhdistyksen uudet toimitilat Helsingin keskustassa ovat nyt virallisestikin avatut!

Uusi tiloissa kokoontuu syksyn aikana muutamia ryhmiä. Lisäksi tiloissa järjestetään perhevalmennus, koululaisten viikonloppu ja erinäisiä koulutuksia. Vielä ei ole tullut seinät vastaan. Tervetuloa tekemään tiloista omiasi!

Mitä toimintaa haluaisit tiloissa nähdä?
* Haluaisitko ryhtyä vetämään aikuisten keskusteluryhmää jostain tietystä aiheesta?
* Vai löytyisikö sinusta pienten lasten leikkituokion mahdollistaja? Satujumppa?
* Tiloissa on myös välineet esimerkiksi elokuvakerhoa varten?
* Entä olisiko koti-isien ja -äitien vapaalle yhdessäololle tilausta?

Tapahtumille, ryhmille, kokoontumisille, kerhoille löytyy tiloja erityisen hyvin tiistai- ja torstai-iltoisin ja sunnuntaisin. Muutkin ajat ovat mahdollisia.

Ideoi vapaasti ja tule tekemään tiloista omiasi!

Yhteydenottojasi odottavat työntekijät. (Yhteystiedot kirjeen lopussa)

Tulevia koulutuksia

Perhevalmennus viikonloppukurssina marraskuussa

Kaikille lasta suunnitteleville, lasta odottaville ja lapsen hiljattain saaneille perheille suunnattu Sateenkaariperheiden perhevalmennus toteutetaan joko seitsemänä luentona tai viikonloppukurssina. Perhevalmennus on osallistujille sinänsä maksutonta, viikonloppukursseilla osallistujat joutuvat kuitenkin maksamaan majoittumisesta ja ruokailuista. Kouluttajina toimivat yhdistyksen työntekijät, ulkopuoliset kouluttajat ja kokemuskouluttajina tavalliset sateenkaariperheiden vanhemmat.

Valmennus täydentää kunnan tarjoamaan synnytys- ja perhevalmennusta. Kurssilla tarjotaan tietoa erityisesti sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, käydään läpi perheiden oikeuksia etuuksiin ja ongelmiin etuuksien haussa, syntymässä olevan lapsen juridisen tilanteen turvaamiseen liittyvissä hakemuksissa, sateenkaariperheiden parisuhteen tyypillisistä sudenkuopista, kolmen ja neljän vanhemman perheiden erityishaasteista jne. Sateenkaariperheiden oma perhevalmennuskurssi tukee perheiden ongelmien ennaltaehkäisyä, palveluneuvontaa ja toimii myös vahvana vertaistuen paikkana ja muodostaa vertaisverkostoja, jotka kokemusten mukaan helposti jatkuvat koko lasten lapsuuden ajan. Valmennus ei korvaa kunnan järjestämää synnytys-/perhevalmennusta vaan täydentää sitä.

Tarkemmat tiedot kurssin sisällöstä ja syksyn 2012 kursseista nettisivulta >>
 
Ylöjärven viikonloppukurssi 16.-18.11.2012

Ylöjärven viikonloppukurssi järjestetään yhden viikonlopun aikana (21 oppituntia) Ylöjärvellä, Antaverkan leirikeskuksessa. Valmennus alkaa perjantaina noin kello 18 ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Majoituksen ja ruokailujen hinta viikonlopun ajalta on 80 euroa yhdistyksen jäseniltä, 120 euroa muilta.

Sitovat ilmoittautumiset 2.11. mennessä nettilomakkeella >>

Seuraava Helsingin iltakurssi järjestetään 16.4.2013 alkaen

Vapaaehtoisten koulutus Tampereella

"Yhdessä olemme enemmän" - vapaaehtoisten koulutus la 13.10 kello 12-17.30 Tampereella

Sateenkaariperheet ry ja muut Monimuotoiset perheet -verkoston järjestöt haluavat tukea vapaaehtoistensa paikallista työtä järjestämällä yhteisiä vapaaehtoisten koulutuksia eri paikkakunnilla. Ensimmäinen koulutus järjestetään Tampereella lokakuussa. Koulutukseen ovat tervetulleita järjestöjen kaikki vapaaehtoiset eri puolilta maata, mutta erityisesti Pirkanmaalta. Koulutuksessa tarjotaan tietoa ja keskustelua vapaaehtoistoiminnan pelisäännöistä, motivaatiosta, jaksamisesta ja hyvistä käytännöistä. Kouluttajina toimivat verkoston työntekijät verkoston eri järjestöistä. Koulutuksen seurauksena saa myös tutustua muihin samalla alueella toimiviin vapaaehtoisiin, jotka tekevät työtä monimuotoisten perheiden tueksi verkoston eri järjestöissä.

Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin. Tilaisuuteen on mahdollista ilmoittautua jo nyt tällä lomakkeella >>

Nettivertaisohjaajan koulutus

Nettivertaisohjaajan koulutus alkaa, lauantait 27.10., 1.12. ja 2.2. kello 10-18

ILMOITTAUDU NYT:
Hakulomakkeita saa Väestöliitosta projektikoordinaattori Juulia Ukkoselta (juulia.ukkonen@vaestoliitto.fi) tai suunnittelija Taina Kempakselta (taina.kempas@vaestoliitto.fi). Hakulomakkeet palautetaan hakuajan loppuun mennessä Sateenkaariperheet ry:lle info@sateenkaariperheet.fi.

Lisätietoa koulutuksesta kotisivuilta >>

Tulevia tapahtumia

Talvileirin 2013 ilmoittautuminen on alkanut

Talven perheleirin pitopaikaksi valikoitui tällä kertaa vuodelta 2010 tuttu ja tykätty Wanha Karhumäki Lapualla. Siellä leireillään pe-su 1-3.2.2012. Leiripaikkaa voi kurkistella: http://www.wanhakarhunmaki.fi/
Lapualle pääsee helposti junalla sekä busseilla.

Ilmoittautuminen talvileirille alkaa nyt. Ilmoittautua voit tästä linkistä: http://tinyurl.com/8gpbu38


Talvileirin suunnittelu on alkanut kovalla tohinalla. Perinteiseen tapaan talvileirillä satsataan perheiden yhteiseen tekemiseen, mutta kaikenikäisille on tiedossa myös lastenvahtien johdolla puuhaa omien ikätovereiden kanssa.  Aikuisille on suunnitteilla työskentelyä jonkin teeman äärellä sekä hyvinvointijuttuja.
Leiripaikassa on hyvät hiihtoladut. Luultavasti ainakin lapsille on tiedossa myös ratsastusta. Liikuntasalissa pääsee pelaamaan ja temppuilemaan. Jonakin iltana syödään iltapalaa isossa kodassa.  Leiripaikassa on mm. pelihuone sekä körttimuseo, jonne leiriläisillä on vapaa pääsy. Toiveita ohjelmasta ja koko leiristä otetaan erittäin mielellään vastaan. Leiritiimiin kaivataan innokkaita ja aktiivisia jäseniä suunnittelemaan ja järjestämään leiriä. Leiritiimiläinen toimii vapaaehtoisena, mutta hänen ei tarvitse maksaa omasta leiriyöpymisestä ja täysihoidosta. Ilmoittautua voi järjestösihteerille. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Perheaikaa.fi -palvelussa tapahtuu

Sateenkaariperheiden vertaisryhmä-chatit ja muun sateenkaariperheille suunnatun sisällön löydät osoitteesta Perheaikaa.fi. Helpoiten löydät sisällöt, jos kirjaudut palveluun ja valitset mielenkiinnonkohteeksesi sateenkaariperheet. Videoista löytyy useita sateenkaariperheitä koskevia tietoiskuja.

Sateenkaariperheille on tulossa tänne oma keskustelualue. Tarkka aikataulu ei ole vielä tiedossa. Sitä odottaessa voi osallistua muihin keskusteluihin sekä sateenkaariperheiden chattiin joka keskiviikko kello 10-11.

Syksyn parisuhdeviikonloppu Keuruulla

Tulkaahan keskisen ja pohjoisen Suomenkin parit mukaan toimintaan. Vasta muutama pari ilmoittautunut.

Syksyn parisuhdeviikonloppua vietetään Isohiekan leirikeskuksessa Keuruulla 2.-4.11.2012. Viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki sateenkaariperheelliset ja sateenkaariperheellisyyttä suunnittelevat parit. Parisuhteen hyvinvointi on yksi lasten hyvinvoinnin kulmakivistä.

Leirin vetäjänä toimii Henna-Mari (Hensku) Kettusaari, joka on vetänyt Helsingissä jo viisi parisuhdekurssia ja yhden parisuhdeviikonlopun samaa sukupuolta oleville pareille. Viikonloppu on parisuhderetriitti, jossa työskennellään pareittain. Lapset eivätkä vauvat voi osallistua retriittiin. Viikonlopun aikana etsitään oman parisuhteen vahvuuksia ja voimistutaan niistä. Samalla rikastutaan muiden osallistujien kokemuksista.
 
Viikonloppuna majoitutaan 2-4 hengen huoneissa niin, että kuhunkin huoneeseen majoitetaan vain yksi pariskunta. Huoneissa ei ole omaa suihkua eikä wc:tä, vaan ne löytyvät yhteisistä tiloista. Leirin aikana tarjotaan ateriat perjantain päivällisestä sunnuntain lounaaseen. Lisätietoja leirikeskuksesta ja ajo-ohjeet löytyvät leirikeskuksen kotisivulta >> Viikonlopun hinta sisältää leirin ohjelman, majoittumisen ja täysihoidon.

Sateenkaariperheet ry:n jäsenet: 110 euroa henkilöltä eli 220 euroa pariskunnalta.
Muut: 135 euroa henkilöltä eli 270 euroa pariskunnalta.

Jäseneksi voit ilmoittautua yhdistyksen kotisivulla >>
Ilmoittaudu viikonloppuun täällä >>

Viikonloppuun osallistuvilla on mahdollisuus harkita ensi vuonna osallistumista parisuhderyhmän vertaisohjaajan koulutukseen, jota varten Sateenkaariperheet ry on yhdessä Parisuhdekeskus Katajan kanssa hakenut hankerahoitusta Raha-automaattiyhdistykseltä.

Seuraava parisuhdeviikonloppu järjestetään huhti-toukokuussa 2013 Kirkkonummella.

Kesäleiri 2013 Pietarsaaressa

Kesällä 2013  sekä perheet että koululaiset leireilevät Pietarsaaren merellisissä maisemissa.  Leiri järjestetään Porkenäsin leirikeskuksessa to-ma 8-12.8.2013. Leirikeskuksen ruotsinkieliset sivut löytyvät täältä: http://www.porkenas.net/

Vuoden 2014 perheleirit

TALVILEIRI 2014
Talvileirille on varattu paikka Lappohjasta, joka sijaitsee Hangon ja Tammisaaren välissä eteläisessä Suomessa. Högsandin loma- ja kurssikeskuksesta löytyy mm. uima-allas, palloiluhalli, grillitupa ja lumettomuuden varalta leikkipuisto.  Ajankohtana 7-9.2.2014. http://www.bvif.fi/hogsand_fiKESÄLEIRI 2014
Kesällä 2014 leiri järjestetään Turun kaupungin nuorisoleirikeskus-Ahtelassa, joka sijaitsee Sauvossa. Länsi-Suomessa leireillään -.7 AHtelasta löytyy upean hiekkarannan ja vesitoimintavälineiden lisäksi saunat, liikunta- ja palloilukenttiä
http://www.turku.fi/Public/Default.aspx?contentid=28568&nodeid=9324&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteistyökumppanimme ilmoittavat

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä jo pian 700 tykkääjää!

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa löytyy Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Nelfasta>>

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

Uusia tullut mukaan toimintaan!

Paikallistiimeihin on löytynyt uutta verta esimerkiksi Helsingissä ja Turussa. Toivottavasti aktivoituvan toiminnan myötä löytyy yhä lisää innokkaita paikallistiimeihin näissä ja myös muissa kaupungeissa. Yhdessä on kiva tehdä ja vaikuttaa oman alueen asioihin, ja tarjota muille perheille tukea ja ystävyyttä!

Jos olet kiinnostunut toimimaan oman alueesi paikallistiimissä, ole yhteydessä. Voimme kertoa asiasta enemmän ilman, että joudut sitoutumaan mihinkään. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittämiseen osallistuminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Lisäksi uuden avustuksen myötä kykenemme järjestämään paikallistiimien jäsenille koulutuksia ja virkistäytymistä. Ole yhteydessä!

Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: joensuu@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi
Lahti
: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: info@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: rovaniemi@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Paikallistiimi: Hanna, Tanja, Kirsi, Anu ja Jonna, helsinki@sateenkaariperheet.fi

Pääkaupunkiseudun perhetapaamiset ovat joka kuun toinen sunnuntai 14.10., 11.11. ja 9.12. klo 15-18 Leikkipuisto Linjassa osoitteessa Toinen Linja 6, 00530 Helsinki. Lisätietoa leikkipuisto Linjasta >>

Pääkaupunkiseudun paikallistiimi kaipaa vielä muutamia jäseniä. Mukana on jo useampi innokas tapaamisjärjestäjä, mutta jotta homma toimisi toivotunlaisesti, olisi vielä pari ihmistä hyvä saada mukaan. Paikallistiimi suunnittelee ja organisoi pääkaupunkiseudun tapaamisia, retkiä ja muita kokoontumisia. Yhdessä on mukava ideoida eikä kenenkään vastuulle tule kovin monen tapaamisen isäntänä/emäntänä toimimista. Tiimin käsissä on minkälaista toimintaa pääkaupunkiseudulta jatkossa löytyy. Tule mukaan vaikuttamaan, tutustumaan uusiin ihmisiin ja hoitamaan vaikkapa yhden tapaamisen ovien avaus- ja kahvinkeittovuoro vuodessa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset järjestösihteerille.


Luomuisät ja -äidit
Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.

Luomuisät ja -äidit kokoontuvat Sateenkaariperheiden tiloissa Helsingin keskustassa osoitteessa Yrjönkatu 29 A (käynti porttikongin oven kautta, missä summeri). Seuraava tapaamisemme on torstaina 25.10. klo 18.30. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, mutta sen voi tehdä halutessaan Sateenkaariperheiden sähköpostiin. 25.10.2012 jälkeen ryhmä sulkeutuu, kunnes uusia jäseniä otetaan n. puolen vuoden välein. Syksyn tapaamisiin saamme vierailijoita mm. aiheeseen perehtyneistä perheterapeuteista, lastenvalvojista sekä perhejuristeista. Tiedustelut ja mahdolliset ennakkoilmoittautumiset tapahtuvat laittamalla sähköpostia osoitteeseen: info@sateenkaariperheet.fi


Alkutaipale-ryhmä
Yhteydenotot ja kyselyt: alkutaipale.helsinki@sateenkaariperheet.fi

Alkutaipale-ryhmä on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnittelelville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme, teemme retkiä ja piknikejä. Kokoonnumme yleensä torstaisin. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet.

Seuraavat tapaamiset:
to 11.10. klo 19. Kokoonnumme toimistolla (Yrjönkatu 29 A).
to 1.11. klo 19.  Kokoonnumme toimistolla (Yrjönkatu 29 A). Vieraana kätilö, joka vastaa kysymyksiimme synnytykseen liittyen

Isätapaaminen
Lokakuun lopulta alkaen kokeillaan käynnistää kerran kuukaudessa säännöllisesti kokoontuva sateenkaariperheiden miesten ja miestenmielisten oma ryhmä. Tervetuloa mukaan! Säännöllisesti kokoontuvan ryhmän myötä toivotaan, että päästään käymään keskustelua hiukan syvemmin kuin aiemmin harvakseltaan kokoontuessa. Katsotaan miten tämä toimii! Kokoontumiset ovat Helsingin keskustassa yhdistyksen toimistolla joka kuukauden viimeinen torstai kello 19-21. Seuraavat tapaamiset ovat siis:

to 25.10. kello 19-21
to 29.11. kello 19-21
to 31.1. kello 19-21

JOENSUU

Paikallistiimi: Tuulia, joensuu@sateenkaariperheet.fi

Joensuussa järjestetään syksyn aikana tapaamisia, joista sovitaan perheiden kesken sähköpostitse. Jos olet kiinnostunut osallistumaan vapaamuotoiseen seurusteluun ja toimintaan, ota yhteyttä joensuu@sateenkaariperheet.fi, niin liitetään sinut sähköpostilistallemme. Tervetuloa mukaan!

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heljä Siitari, jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Kuukausitapaamiset  seuraavasti:   25.10 ja 29.11 klo 17.30-19, Matarankatu 6, kansalaistoiminnan keskus, 2 krs. Sählyä kouluikäisille vanhempineen syys-lokakuu: torstaisin klo 17-18 Keltinmäen koulu, 1.11 alkaen  keskiviikkoisin klo 19.30-20.30 Voionmaan koulu.

KUOPIO

Alueelle tarvitaan edelleen uusia jäseniä paikallistiimiin. Kuopion aikoinaan aktiiviset tapaamiset ovat olleet nyt puolitoista vuotta katkolla tekijöiden puutteessa. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittäminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Innokkaat voivat olla yhteydessä info@sateenkaariperheet.fi.

MIKKELI

Paikallistiimi: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi

Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhdyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi

Tapaamiset joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 14.30-17 (21.10;
18.11 ja 16.12) Oulun keskustan avoimessa päiväkodissa (Ns. Vihreä Talo, Uusikatu 27). Oulun sateenkaariperheiden tapaamisista ilmoitellaan myös ryhmän omalla s-postilistalla: 
oulu@sateenkaariperheet.fi. Kysy liittymisohjeet paikallistiimiltä.

PORI

Tapaamiset on tarkoitus aloittaa Porissa tällä syyskaudella! Lisätietoja seuraavissa jäsenkirjeissä.

ROVANIEMI

Paikallistiimi: Riikka, rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt paikallistiimille.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaatteella.

TAMPERE

Paikallistiimi: Marjut ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi

28.10  Paikka Virelä, lapsille liikunnallista touhua, vanhemmille vapaata keskustelua ja yhdessäoloa
18.11  Jouluiset askartelut Nokialla Sinin luona nyyttärimeiningillä
9.12   Delfinaario, jonka jälkeen kahvittelut myöhemmin sovitussa paikassa

Tarkemmat infot tapahtumista lähempänä sähköpostitse ja facebookissa. Kysy sähköpostilla ohjeet facebookin ryhmään liittymisestä. Muistakaa palauttaa kyselykaavake osoitteeseen tampere@sateenkaariperheet.fi.

TURKU

Paikallistiimi: Minna, Marjukka, Juha ja Anu, turku@sateenkaariperheet.fi
 
Syyskaudella 2012 kuukausitapaamisia järjestetään Turun Seikkailupuiston Seikkailutalossa klo 16.30-19 seuraavina sunnuntaina: 7.10., 18.11. ja 9.12. Tervetuloa tapaamaan toisia sateenkaariperheitä ja sellaiseksi haluavia, vaihtamaan kokemuksia ja kertomaan toiveitasi! Lapsille seikkailutalosta löytyy leluja, mikro, hoitopöytä, pottia yms. tarvittavaa. Tarjoilut järjestetään nyyttäriperiaatteella. Kysy halutessasi lisätietoja: turku@sateenkaariperheet.fi tai ilmesty paikan päälle!

Alkutaipale-ryhmä
Myös erityisesti uusille perheille ja perhettä suunnitteleville suunnattu alkutaipaletoiminta on käynnistymässä Turussa. Jos haluat mukaan alkutaipalelaisten sähköpostilistalle, laita postia ja ilmoita sähköpostiosoitteesi: turku@sateenkaariperheet.fi

Vaalipaneeli
Turun seudun Seta ry. ja opiskelijajärjestö Homoglobiini ry. järjestävät vaalipaneelin kunnallisvaaliehdokkaille maanantaina 8.10.2012. Paneelikeskustelu painottuu vahvasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten syrjäytymiseen, sen ehkäisyyn ja erityishaasteisiin. Lisäksi käydään läpi homo-, lesbo- ja biseksuaalien ja transihmisten yleistä tilannetta Turussa nyt ja lähitulevaisuudessa. Kysymme ehdokkailta, mikä on kunkin puolueen linja sateenkaarikansaa koskevissa asioissa ja miten he aikovat itse edistää näitä teemoja tultuasi valituksi kaupunginvaltuustoon. Paneelikeskustelutilaisuus järjestetään Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden talossa, Publicumissa osoitteessa Assistentinkatu 7, auditorio Pub3 maanantaina 8.10.2012 klo 18-20. Tervetuloa!

YHTEYSTIEDOT

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Anna Moring
anna.moring@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
040 5621 767

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen. sateenkaariperheet.fi/liittyminen.html

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2012.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Sini Huttunen
Tanja Rintala / varajäsen
Taina Jääskeläinen / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1