Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen

Uutiskirje toukokuu 2013

Sateenkaariperheiden on saatava hedelmöityshoitoja myös julkisista palveluista

Sateenkaariperheet käyttävät lähes poikkeuksetta yksityisten hedelmöityshoitoklinikoiden palveluita, koska julkiset palveluntarjoajat ovat toistaiseksi kieltäytyneet hoitamasta sateenkaariperheitä melkein kaikissa tilanteissa. Klinikat ovat perustelleet käytäntöjään milloin milläkin perusteella.

Joskus julkiset klinikat ovat esimerkiksi vedonneet lahjoitettujen sukusolujen vähyyteen ja tarpeeseen priorisoida niiden käyttöä. Kun tällainen priorisointi tehdään seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella, on kyse ilmiselvästi lainavastaisesta syrjinnästä.

Hoitoja (ja niistä saatavia sairausvakuutuskorvauksia) rajataan myös epäselvin ja kohtuuttomin diagnostisin perustein. Lapsettomuudesta kärsivistä heteropareista jopa kolmasosa saa diagnoosikseen "selittämätön lapsettomuus", joka todetaan sen perusteella, että lasta on yritetty vuoden ajan. Jostain syystä sama vuoden yrittämisperuste ei olekaan kelvannut sateenkaariperheille, jotka ovat yrittäneet raskautua vuoden ajan ns. koti-inseminaatioilla. Onpa "lääketieteellisen" lapsettomuuden todisteeksi vaadittu sateenkaariperheiltä 12 kuukauden inseminaatiohoitoja klinikalla. Mikään klinikka ei kuitenkaan tosiasiassa tee inseminaatiohoitoja näin pitkään. 

Toisaalta hoitojen rajaaminen "lääketieteellisin" perustein ei ole lainkaan niin yksioikoista kuin miltä se kuulostaa. Lapsettomuuden kokemus on yhtä raskas riippumatta siitä, mistä se johtuu. Lapsettomuutta on tänä päivänä mahdollista hoitaa hyvin tehokkaasti lapsettomuushoidoilla. Ja esimerkiksi naisparien inseminaatiohoitojen kohdalla hoito on vieläpä hyvin edullista verrattuna sen tehoon ja hyötyyn. Yhteiskunnassamme tehdään paljon hoitoja, jotka eivät perustu "lääketieteellisiin" diagnooseihin vaan paremminkin laajempaan näkemykseen ihmisten hyvinvoinnista ja sen edistämisestä. Lisääntymiseen liittyviä esimerkkejä ovat sterilisaatio ja abortti, jotka ovat useimmiten muuta kuin lääketieteelliseen diagnoosin perustuvaa sairauden hoitoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan uudistamassa kiireettömän hoidon perusteita hedelmöityshoitojen osalta. Sateenkaariperheet vaatii yhdessä Setan ja Trasekin kanssa, että ministeriön ohjeistuksella pyritään poistamaan julkisten klinikoiden nyt toteuttamat syrjivät käytännöt. Ministeriölle lähetetty lausunto löytyy tämän kirjoituksen alta ajankohtaisten lausuntojen joukosta.

Sen lisäksi, että sateenkaariperheiltä on lähes aina evätty julkiset hedelmöityshoitopalvelut syrjivin perustein, Kelan korvauskäytännöt yksityisistä hoidoista kohtelevat sateenkaariperheitä usein täsmälleen samoin kohtuuttomin ja syrjivin perustein. Jos Kelan korvauskäytäntö ei muutu viimeistään ministeriön uuden kiireettömän hoidon ohjeistuksen myötä, on poliitikkojen löydettävä kanavat saada Kelan jo vuosikausia jatkunut, kohtuuttomiin vaatimuksiin liittyvä syrjintä loppumaan.

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956


TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
- Blogi
- Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä 5.5.
- Vanhemman Neuvo
- Perheaikaa.fi: sateenkaariperheviikko
- Monimuotoiset perheet laivalla
- Lähde nettivertaisohjaajaksi
- Ilmoittaudu nyt: Ruskaleiri!

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT
* Lausunto 30.4.2013 sateenkaariperheiden hedelmöityshoidoista julkisissa palveluissa >>
* Hallituksen kokouksen 6.4.2013 päätösluettelo >>
* Tiedotteet Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtumista Turussa >> ja Helsingissä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Sateenkaariperheiden nuoret toivovat, että koulussa puhuttaisiin enemmän perheiden monaisuudesta

Syksyn 2012 aikana Sateenkaariperheet ry järjesti yhdessä seksuaalineuvojaopiskelija Anu Pellisen kanssa kyselyn sateenkaariperheissä asuville nuorille selvittääkseen nuorten kokemuksia ja tunteita sateenkaariperheen elämästä sekä toiveita vertaistuelliselle toiminnalle. Kysely liittyi osaltaan kesän perheleirillä sekä syksyn koululaisten leirillä järjestettyyn eksperttityöskentelyyn.

Kyselyyn vastasi nuoria hyvin erilaisista sateenkaariperheistä. Lähes kaikki nuoret kokivat, ettei elämä sateenkaariperheessä tunnu sen erityisemmältä, ja ettei elämä ole erilaista kuin muissa perheissä.

Lähes kaikki vastanneet nuoret olivat kertoneet kavereillensa omasta perheestään. Noin puolet nuorista oli myös keskustellut perheestään kavereidensa kanssa ja kokivat, että kavereita kiinnostaa millainen heidän perheensä on.  Kolmasosa nuorista oli kuitenkin kokenut, että omasta perheestä keskusteleminen on ollut joskus vaikeaa. Lähes kukaan nuorista ei kuitenkaan kokenut, että kavereiden suhtautuminen olisi muuttunut perheestä kertomisen jälkeen.

Vajaa kolmasosa nuorista sanoo kokeneensa kiusaamista koulussa, mutta se ei usein liittynyt heidän perheeseensä. Suurin osa nuorista kertoi, ettei sateenkaariperheistä ole puhuttu koulussa. Vain kolmasosan mielestä koulussa on puhuttu ylipäätään erilaisista perhemuodoista. Puolet nuorista on kuitenkin sitä mieltä, että monimuotoisista perheistä tulisi kouluissa puhua enemmän.

Suurin osa vastaajista sanoi tuntevansa myös muita sateenkaariperheessä eläviä nuoria ja moni haluaisi tuntea lisää muista sateenkaariperheistä tulevia nuoria. Nuoret toivoivat erityisesti satunnaisia tapaamisia, koululaisten leirejä sekä perheleirejä, joissa nuorille on myös omaa ohjelmaa.

Kysely lähetettiin 118 sateenkaariperheessä asuvalle kouluikäiselle nuorelle. Kyselyyn oli mahdollisuus vastata myös Sateenkaariperheiden internetsivujen kautta. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 33 kappaletta. Kyselyn vastauksia käytetään vertaistuellisen toiminnan kehittämiseen sekä erityisesti nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kouluttamiseen ja nuortenkielisen materiaalin valmistamiseen.

Kyselyn yksi osa toteutettiin yhdessä sisäasianministeriön koordinoiman Syrjimättömän pedagogiikan työryhmän ja Helsingin yliopiston kasvatustieteen laitoksen kanssa, jotka työstävät opettajaopiskelijoille suunnattua koulutusmateriaalia syrjimättömän pedagogiikan kehittämiseksi. Työryhmä ja kasvatustieteen laitos valitsevat heille nimettömänä käyttöön annetuista kirjoitelmista materiaaliin päätyvät kirjoitukset, joiden kirjoittajille maksetaan Sateenkaariperheiden kautta 100€ palkkio.

Tahdon2013 -tukikonsertti

Tahdon2013-kampanja järjesti näyttävän tukikonsertin tasa-arvoisen avioliittolain edistämiseksi Tavastialla 23.4. Konsertissa esiintyivät viihdemaailman eturivin tähdet. Konsertissa nähtiin myös järjestöjen edustajia. Kuvassa Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi, Sateenkaariperheiden puheenjohtaja Emmi Pihlajaniemi, Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä ja Setan tiedottaja Eliisa Alatalo. Kiitos järjestäjille hienosta juhlasta!

Katso upeat kuvat Tahdon2013-kampanjan
Facebook-sivulta >>

Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä jälleen sunnuntaina 5.5.

Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää juhlitaan tänä vuonna toista kertaa ympäri maailman. Päivän aikana järjestetään iloisia ja näkyviä tapahtumia sateenkaariperheille ainakin 15 maassa, yli 40 kaupungissa. Silloin iloitaan ja ollaan ylpeitä omasta perheestä. Suomessa kansainvälisenä sateenkaariperhepäivänä järjestetään sateenkaariperheiden lasten valokuvanäyttelyn avajaiset Turussa ja koko perheen tapahtuma Helsingissä. Tapahtuman kansainväliset nettisivut >>  Tiedotteet päivän tapahtumista Turussa >> ja Helsingissä >>

Turku: sateenkaariperheiden lasten valokuvanäyttely


Turussa kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhlinta huipentuu sateenkaariperheiden lasten oman valokuvanäyttelyn avajaisiin Perhetalo Heidekenillä su 5.5. klo 14.

Lapset kertovat kuvillaan oman näkemyksensä perheestä. Näyttelyssä on valokuvia sateenkariperheiden lapsilta Turusta, Helsingistä, Oulusta ja Mikkelistä. Myöhemmin näyttely lähtee kiertämään myös muualle Suomeen. Näyttelyn on ideoinut ja koonnut kuvataiteilija Marjukka Irni.

Tilaisuus on kaikille avoin.

Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3

Lisätietoja:
Kuvataiteilija Marjukka Irni
050-3749545, marjukka.irni@gmail.com

Helsinki: lastenkulttuuria dtm:n täydeltä

Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää juhlitaan Helsingissä kaikille avoimen koko perheen tapahtuman merkeissä ravintola dtm:ssä sunnuntaina 5.5. klo 15-18.

Helsingin tapahtumassa yleisöä viihdyttävät Out'n loud, Pellekaija Pum duo ja Peppi Pitkätossu. Ohjelma lavalla alkaa klo 15.30. Tapahtumassa tehdään yhteisötaideteos Heidi Lunabban kanssa, koristaudutaan kasvomaalauksin ja nautitaan jäätelöbuffetin antimista. Myös Rainer Kauniston nuket esiintyvät perhepäivässä. Tilaisuudessa on myös valokuvaaja ottamassa halukkaista perhepotretteja, joita voidaan käyttää yhdistyksen tiedotuksessa. Kuvattavat saavat kiitoksesti kuvatiedoston myös itselleen.

Pellekaija Pum duo lupaa "Ähäkutti"-nimisessä ohjelmassaan rytmijalkaa vipattavaa lastenmusaa asiaankuuluvin lisukkein: leikitystä, tanssia, jekkua, huumoria, laulatusta ... Helsingin gaykuoro Out 'n loud esittää valikoiman lastenlauluja, joita on vasta esitelty kuoron omassa lastenkonsertissa.

Ravintola dtm, Mannerheimintie 6 b (hissi a-rapussa, 3. krs). Tapahtuman järjestää Sateenkaariperheet ry. Menossa mukana dtm ja Mehubileet. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtumalla on oma Facebook-sivu >>

Haluatko auttaa?
Tapahtumassa on tarjolla monenlaista hommaa. Voit auttaa esimerkiksi roudaamisessa, somistustalkoissa tai yhteisötaideprojektissa. Tehdään tästä yhdessä iso ja hauska tapahtuma! Lisätietoja: kristiina.puukko(at)gmail.com / 040 569 4711

Vanhemman Neuvo - vanhemmuus sateenkaariperheen eron jälkeen

Ammatillisesti ohjattu ryhmä alkaa syksyllä Helsingissä

Sateenkaariperheet ry käynnistää syksyllä toiminnan eron jälkeisen vanhemmuuden tukemiseksi. Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat eronneet puolisostaan sateenkaariperheellisinä. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika. Pilottikurssi järjestetään Helsingissä, tulevina vuosina selvitetään mahdollisuuksia järjestää toimintaa myös leirimuotoisena, jotta osallistuminen olisi mahdollista useammille.

Syksyn ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa torstai-iltaisin 26.9.-21.11.2012 kello 17.30-20.30. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Osallistujat haastatellaan elo-syyskuussa ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Osallistumismaksu on avustusten turvin pidetty kohtuullisena: jäsenet 90 euroa / koko kurssi, muut 120 euroa. Käytännön asioihin liittyvät kyselyt järjestösihteerille kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi. Lisätietoa sisällöstä ritva-liisa.reinold@luukku.com. Lisätietoja Vanhemman Neuvo -toiminnasta myös täältä >>

Ilmoittautuminen alkaa heti ja päättyy 27.8: kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi

Moderaattoriksi keskustelufoorumille?

Kannatusjäseneksi Nelfaan?

Seta käynnistää keskustelufooruminsa uudestaan lähiakoina. Etsimme nyt muutamaa vapaaehtoista moderoimaan sateenkaariperheille suunnattua palstaa. Moderaattori hyväksyy uudet jäsenet ryhmään ja seuraa keskustelua yleisellä tasolla. Foorumilla ei ole ennakkomoderointia. Kiinnostuneiden yhteydenotot: juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

Sateenkaariperheiden eurooppalainen kattojärjestö Nelfa perustettiin viime vuonna. Eurooppalaisen yhteistyön kautta voidaan edistää sateenkaariperheiden asemaa järjestelmässämme, jossa yhä enemmän päätösvaltaa on Euroopan tasolla.

Koska Nelfalla ei ole vielä muuta rahoitusta, jäsenten panos työlle on erittäin merkittävä. 

Nelfan täysjäseniä ovat eurooppalaiset sateenkaariperhejärjestöt (esimerkiksi Sateenkaariperheet ry), mutta kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki yksilöt ja yhteisöt, jotka jakavat Nelfan tavoitteet.

Anna tukesi alkavalla yhteistyölle ja liity kannatusjäseneksi (jäsenmaksu 30 euroa vuodessa)! Voit myös tehdä rahalahjoituksen. Liittymisohjeet >>

Nelfa löytyy myös Facebookista. Tykkää Nelfasta>>

Koulutushanke jatkuu kesään 2015 saakka!

Sateenkaariperheiden koulutushanke sai vuoden lisärahoituksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmasta. Hanke jatkuu siis katkotta kesään 2015 asti, ja mukaan tulee myös uusia kohdekaupunkeja edellisten yhdeksän lisäksi.

Hankkeeseen otetaan edelleen kiitollisuudella vastaan ajatuksia ja vinkkejä siitä, mitä tahoja sinun kotikaupungissasi pitäisi erityisesti kouluttaa. tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi

Perheaikaa.fi - sateenkaariperheiden teemaviikko

Perheaikaa -sivustolla vietetään vappuviikolla sateenkaariperhe-teemaviikkoa. Viikon aikana sateenkaariperheasioita tuodaan entistä enemmän sivustoja käyttävien ammattilaisten tietoisuuteen ja tarjotaan tietoa ja toimintaa perheille. Viikon avasi Haasteita lähipiirin kanssa -chat. Torstaina 2.5. kello 12-13 on vuorossa nettiluento aiheesta Miten lapsia tehdään. Koulutussuunnittelija Anna Moring tiivistää sateenkaarevien parien lastenteon mahdollisuudet puolen tunnin luennoksi, jonka aikana on mahdollisuus esittäänkysymyksiä ja lopuksi puoli tuntia aikaa jatkaa aiheesta keskustelua chatin muodossa.

Viikon aikana sivustolla nostetaan esiin sateenkaariperhe-aiheisia videoita ja artikkeleja. Jutut-osiosta löytyvät artikkelit sekä blogit.

Kysely kokemuksista yhdistyksen koulutuskäyttöön

Yhdistyksen harjoittelijat ovat tehneet kyselyn, joka on tarkoitettu sateenkaarevien perheiden vanhemmille. Kartoitamme sosiaali -ja terveyspalveluista saamianne kokemuksia. Sekä positiiviset, että negatiiviset kokemuksenne ovat meille arvokkaita ja ensiarvoisen tärkeitä. Olipa kokemuksesi iloinen yllätys ammattilaisen toiminnassa tai pieni tai suuri harmituksen paikka, kerro siitä meille. Tarvitsemme aitoja kokemuksia, kun suunnittelemme tulevia projekteja ja koulutuksia. Sateenkaariperheet ry:n koulutussuunnittelija ja muu henkilökunta käyttävät vastauksianne esimerkkeinä ja tilastolähteinä, ja ne käsitellään luottamuksellisesti ja nimettöminä. Järjestelmä ei edes kysy tai talleta tietoja vastaajasta, mutta mahdolliset nimet, paikkakunnat ja muut tunnistetiedot muutetaan, kun tarinoita käytetään.

Kirjoitakaa kokemuksestanne omin sanoin vapaamuotoisesti, pitkästi tai lyhyesti.

Huomioittehan, että kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata. Kiitos vaivannäöstänne!

Kysely löytyy täältä >>

Elämää sateenkaariperheessä

Kuukausittainen blogi

Samaan aikaan kun sosiaalisessa mediassa kampanjoidaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta, tuovat myös tasa-arvoisen avioliitton vastustajat oman kantansa yhä näkyvämmin esille. Facebookissa käydään kiivasta keskustelua tasa-arvoisen avioliiton kannattajien ja vastustajien välillä. Onneksi iso osa ihmisistä osaa keskustella asiallisesti ja perustella kantansa, mutta keskusteluissa on myös valitettavan paljon loukkauksia ja epäasiallisuuksia. Jokaisella ihmisella on toki oikeus omaan mielipiteeseensä ja muiden on sitä kunnioitettava, mutta näistä keskusteluissa ei ymmärrystä tai yksimielisyyttä löydy.

Yksi vastustajien yleisimmistä argumenteista tasa-arvoista avioliittolakia vastaan on se, että lapsi tarvitsee sekä äidin että isän rakkautta. Lapsi tarvitsee siis ydinperheen, jossa hänet kasvattaa mies ja nainen. Itse ihmettelen suuresti miten esimerkiksi isän rakkaus eroaa äidin rakkaudesta? Vanhemmat ovat toki ihmisinä erilaisia ja sukupuolten välillä on luonnollisesti myös eroja, mutta vanhemman rakkaus on kuitenkin aina vanhemman rakkautta sukupuolesta riippumatta. Äitien ja isien tavoissa kasvattaa lapsiaan ei myöskään pitäisi olla suuria eroja, koska vanhemmat kuitenkin kasvattavat lapsiaan yhdessä, tiettyjen yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti. Tapa rakastaa ja kasvattaa lapsia ei ole sukupuolisidonnaista. Lapsen tarve saada elämäänsä roolimalleja molempien sukupuolten edustajista on asia erikseen, mutta tämän toteutuminen ei myöskään ole kiinni vanhempien sukupuolesta.

Meidän lapsilla on kaksi rakastavaa vanhempaa, jotka molemmat sattuvat olemaan naisia. Tiedän, etteivät lapsemme jää paitsi mistään tietynlaisesta rakkaudesta tai paremmasta kasvatuksesta. Stereotypista naisen ja miehen roolia he eivät koskaan tule oppimaan, koska meidän perheessä se on aina äiti, joka hoitaa kaiken ruuanlaitosta pihatöihin ja auton huoltoon. Tyttärillämme on kuitenkin seitsemän enoa ja kolme isoisää, tyttöjen kummisetiä ja kaikkia meidän miespuolisia ystäviä unohtamatta, joten kahdesta äidistään huolimatta turvallinen miehen malli ei tyttäriemme elämästä puutu. Ihmisen sukupuoli ei määrittele hänen vanhemmuuttaan eikä myöskään vaikuta negatiivisesti lapsen kasvuun, kehitykseen tai onnellisuuteen.

Nea Weckström

Nea kirjoittaa Elämää sateenkaariperheessä -blogiaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.

Tapahtumauutisia

Monimuotoiset perheet laivaseminaarissa

Kaikkien perheiden Suomi -hanke polkaistiin näyttävästi käyntiin huhtikuun alkupuolella kun kaikki verkoston kymmenen järjestöä kokoontuivat yhteiseen laivaseminaariin. Tunnelma oli lämmin ja innostunut. Tästä on hyvä lähteä koko verkoston voimin tekemään maastamme kaikkien perheiden Suomea!

Hankkeen työntekijät Anna Moring ja Jenni Kerppola-Pesu aloittelevat juuri työtään. Avajaisseminaari järjestetään syksyllä. Oheisessa kuvassa Sateenkaariperheet ry:n hallitus esittäytyy verkoston muille hallituksille.

Haluatteko tapahtumanne tälle palstalle?

Jos haluatte kertoa tapahtumastanne kaikille jäsenillemme, lähettäkää tapahtumaa koskeva lyhyt teksti (noin 5-7 lausetta) ja kuvatiedosto(t) osoitteeseen info@sateenkaariperheet.fi. Kuvitiedostojen ei tarvitse olla korkeatasoisia.

Tulevat koulutukset

Lähde nettivertaisohjaajan koulutukseen syksyllä 2013

Haluatko tulla mukaan toteuttamaan vertaistoimintaa netissä?

Koulutuksessa saat eväät toimia sateenkaariperheiden nettivertaistoiminnan ohjaajana Perheaikaa.fi-palvelussa. Koulutus sisältää kolme lauantaipäivää. Koulutus on maksuton ja osallistujien matkat, majoitus ja päivärahat maksetaan. Valmistuneet nettivertaisohjaajat toteuttavat monenlaista toimintaa osana sateenkaariperheiden omien ohjaajien porukkaa. Ilmoittautumiset koulutukseen 27.5-4.8. Kiinnostuneiden on hyvä ilmoittaa alustavasta mielenkiinnostaan jo nyt järjestösihteerille. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Lisätietoa koulutuksesta seuraavassa uutiskirjeessä.

Kaikille avoin koulutus sateenkaariperheistä Turussa 15.5.

Sateenkaariperheet perhetyön asiakkaina on avoin koulutustilaisuus Turussa Sosiaalikeskuksen Linnankadun auditoriossa (Linnankatu 23) keskiviikkona 15.5. klo 16:30-19:30.

Tilaisuus on avoin kaikille, tervetulleita ovat niin perheet, perheiden kanssa toimivat ammattilaiset, alan opiskelijat kuin kuka tahansa muukin, jota asia kiinnostaa. Kouluttamassa ovat koulutussuunnittelija Anna Moring ja kokemuskouluttajina sateenkaariperheen äiti Anu Lankinen sekä sateenkaariperheessä kasvanut Salla Kaurisalo.

Alustava ohjelma:

16:30             Tervetuloa
16:45             Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt perhetyön asiakkaina
17:15             Sateenkaariperheiden lasten ja vanhemmuuden erityistilanteita
17:45             Tauko
18:00             Sateenkaariperheiden kokemuksia perhetyön asiakkaina - neuvoja ja vinkkejä ammattilaisille
19:00             Keskustelua ja kysymyksiä

Ilmoittautumisia pyydetään 5.5. mennessä osoitteeseen anna.moring@sateenkaariperheet.fi

Perhevalmennukset vuonna 2013

Kaikille lasta suunnitteleville, lasta odottaville ja lapsen hiljattain saaneille perheille suunnattu Sateenkaariperheiden perhevalmennus toteutetaan joko seitsemänä luentona tai viikonloppukurssina. Kouluttajina toimivat yhdistyksen työntekijät, ulkopuoliset kouluttajat ja kokemuskouluttajina tavalliset sateenkaariperheiden vanhemmat.

Seuraava perhevalmennus järjestetään  iltakurssina Helsingissä 29.10.2013 alkaen (ilmoittaudu >>) ja seuraava viikonloppukurssi 15.-17.11.2013 (paikka ei vielä selvillä). Tarkemmat tiedot ilmoittautumisesta, kurssin sisällöstä ja vuoden 2013 kursseista nettisivulta >>

Tulevat tapahtumat

Miten lapsia tehdään -nettiluento

Nyt on mahdollisuus osallistua Miten lapsia tehdään -tilaisuuteen mistä päin Suomea tahansa.

Miten lapsia tehdään -nettiluento to 2.5 kello 12-13.00

Koulutussuunnittelija Anna Moring tiivistää sateenkaarevien parien lastenteon mahdollisuudet puolen tunnin luennoksi, jonka aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja lopuksi puoli tuntia aikaa jatkaa aiheesta keskustelua chatin muodossa.

Luennon löydät osoitteesta www.perheaikaa.fi

Moninaisuus kuvakirjassa - lastenkirjaseminaari

Sateenkaariperhe suomalaisessa lastenkirjassa - onko sitä?

Sateenkaariperheet ry järjestää yhteistyössä Kulttuuria kaikille -hankkeen kanssa seminaarin ja kaksi työpajaa 26.6. klo 10-16 Lasten kulttuurikeskus Annantalossa, Helsingissä.

Oletko kirjoittamassa tai kuvittamassa lastenkirjakäsikirjoitusta sateenkaariperheteemasta tai perheiden moninaisuudesta? Miten lastenkirjan kuvituksen voisi toteuttaa kaavoja kumoten ja moninaisuutta esiin tuoden? Tai oletko muuten vain kiinnostunut keskustelemaan siitä, miten taiteellisesti korkeatasoinen lastenkirja voi olla myös normikriittinen?

Sateenkaariperheet ja Kulttuuria kaikille -palvelu tarjoaa Helsinki Pride -viikon yhteydessä seminaaripäivän, jonka aikana saat tietoa, vinkkejä ja henkilökohtaista ohjausta työskentelyysi. Ohjausta saa molemmilla kotimaisilla kielillä.

Aamupäivän seminaarissa saat tuhdin tietopaketin sateenkaariperheistä sekä lastenkirjallisuuden tutkijan ja tekijöiden näkökulmia normikriittiseen kuvakirjaan. Iltapäivä koostuu kuvittajille suunnatusta taiteilijoiden ja kuvittajien vetämästä työpajasta sekä kirjoitusklinikasta, jossa saat henkilökohtaista ohjausta ja palautetta käsikirjoitukseesi kirjailijoilta ja alan asiantuntijoilta.

Ilmoittaudu mukaan 15.5. mennessä osoitteeseen info@sateenkaariperheet.fi. Kerro ilmoittautuessasi, haluatko osallistua kuvitustyöpajaan vai kirjoittajaklinikalle. Voit osallistua myös pelkästään aamupäivän seminaariin, eikä sinun tarvitse tulla käsirkijoituksen kanssa. Kirjoittajaklinikalle tulevat lähettävät käsikirjoitusluonnoksensa 1.6. mennessä yllä olevaan osoitteeseen. Klinikan vetäjät tutustuvat niihin etukäteen.

Seminaariohjelma tarkentuu kevän aikana ja löytyy osoitteesta: www.kulttuuriakaikille.info
www.kulttuuriakaikille.info

Kesäleirin ilmoittautuminen on käynnissä

Leiri järjestetään Pietarsaaressa, Pörkenäsin leirikeskuksessa to-ma 8-12.8.2013 . Lisätietoja leirikeskuksesta löydät täältä >>. Perheleirin yhteydessä järjestetään koululaisten leiri. Vuosien varrella kerätyissä leiripalautteissa on käynyt ilmi, että osa perheistä toivoo pidempää leiriä, osa taas pystyy olemaan aina vain pe-su. Tänä kesänä kokeilemme leiriä hiukan aiemmasta poikkeavalla tyylillä. Osa leiriläisistä voi saapua jo torstai-iltapäivänä ja loput perjantaina. Leirikeskuksessa on rippileiri perjantaihin saakka, joten puolet majoitustiloista vapautuu vasta pe. Jokainen voi myös päättää jatkaako leiriään sunnuntaihin vai maanantaihin saakka. Torstaina ja maanantaina ei ole päiväsaikaan lastenhoitoa eikä eri ikäisten omia ryhmiä, vaan tarkoituksena on viettää suht vapaata ja mukavaa leiriaikaa perheiden kesken. Ohjattu toiminta painottuu pe-su-välille. Perheen tulee valita lomakkeesta, minä päivinä he haluaisivat leireillä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Torstain yöpymispaikat ovat jo täynnä, mutta leiriläisiä mahtuu vielä pe-ma-välille.

Ilmoittaudu tällä lomakkeella >>

Leirin lopullinen hinta määräytyy leiriläisten määrän mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan enintään alla mainitut maksimihinnat. Hinta sisältää ohjelman, täysihoidon ja majoituksen. Matkakuluista vastaa jokainen perhe itse. Liinavaatteet eivät sisälly hintaan. Ne täytyy jokaisen perheen tuoda mukanaan. Liinavaatteita voi myös vuokrata leirikeskuksesta. Jos et/ette jostain syystä halua majoittua leirikeskuksessa, vaan vierailla leirillä päiväaikaan, ota yhteys järjestösihteeriin, niin muokataan leirihinta sinun osallistumisesi mukaiseksi. Jos olet kiinnostunut olemana mukana leiriä järjestävässä leiritiimissä, ilmoita siitä mahdollisimman pian.  Myös muut leiritiedustelut järjestösihteerille, 050-321 7976 tai kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi.

Maksimihinnat:

Torstain ja perjantain välinen yö on jo täynnä. Jäljellä ovat seuraavat vaihtoehdot:

Kolme yötä, eli pe-ma
Aikuinen, jäsen 180 euroa / ei-jäsen 300 euroa
2-17-vuotiaat, jäsen 40 euroa / ei-jäsen 80 euroa
0-1-vuotiaat, 20 euroa

Kaksi yötä, eli pe-su
Aikuinen, jäsen 130 euroa / ei-jäsen 250 euroa
2-17-vuotiaat, jäsen 30 euroa / ei-jäsen 60 euroa
0-1-vuotiaat, 15 euroa

Ilmoittautuminen Ruskaleirille alkaa nyt

Syyskuussa 2013 sateenkaariperheillä on mahdollisuus leireillä Lapin ruskassa. Ruskaleiri järjestetään ke-su 11-15.9 Inarissa, Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Vasatokassa.  Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Voit ilmoittautua leirille tällä lomakkeella >>

Leirin lopullinen hinta määräytyy leiriläisten määrän mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan enintään alla mainitut maksimihinnat. Hinta sisältää ohjelman, täysihoidon ja majoituksen. Matkakuluista vastaa jokainen perhe itse. Liinavaatteet sisältyvät hintaan. Jos et/ette jostain syystä halua majoittua leirikeskuksessa, vaan vierailla leirillä päiväaikaan, tai ette pysty olemaan paikalla koko leiriaikaa, ota yhteys järjestösihteeriin, niin muokataan leirihinta sinun osallistumisesi mukaiseksi. Myös muut leiritiedustelut järjestösihteerille, 050-321 7976 tai kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi.

Leirille pääsee kätevimmin autolla. Kaukaa tulevat voivat lentää Ivalon lentokentälle, josta bussiyhteys tai järjestetty yhteiskuljetus leiripaikalle.

Maksimihinnat:

Neljä yötä, eli ke-su
Aikuinen, jäsen 230 euroa / ei-jäsen 300 euroa
3-17-vuotiaat, jäsen 60 euroa / ei-jäsen 100 euroa
0-2-vuotiaat, 20 euroa

Leirillä tutustumaan koko perheen voimin Lapin luontoon. Luontoelämysten lisäksi tutuksi tulevat ainakin saamelaisten kulttuuri, porot ja perinteinen käsillä tekeminen. Leiripaikkaan voi tutustua täällä >>

Paneeli sukupuolesta ja kasvatuksesta Joensuussa

Vielä vappuna ehtii ilmoittautua parisuhdeviikonloppuun

Joensuun seudun Seta järjestää yhdessä Joensuun feministien kanssa paneelikeskustelun sukupuolesta ja kasvatuksesta osana Joensuun Pride-viikkoa Hohto 2013. Paneeli järjestetään 14.5.2013 ja siinä keskustellaan niin sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta kuin sateenkaariperheistä ja muusta aiheeseen liittyvästä. Paneelissa on myös Sateenkaariperheet ry:n edustaja.

Räfsön leirikeskus, Kirkkonummi 17.-19.5.2013

Ilmoittaudu 1.5.2013 mennessä tällä lomakkeella >> Lisätietoja tapahtumasta kotisivuilta >>

Sateenkaariperheet ry:n jäsenet: 110 euroa henkilöltä eli 220 euroa pariskunnalta.
Muut: 135 euroa henkilöltä eli 270 euroa pariskunnalta.

Kesän Pridet

HelsinkiPride 24-30.6.
Tampere Pride 18-21.7.
PoriPride 19.7.2013, www.poripride.fi
Pirkanmaan Pride eli Leimautumispäivät Tampereella 11-15.6.
Joensuussa Hohto toukokuussa, 14.5 paneeli sukupuolesta ja kasvatuksesta, yhdistyksemme mukana, katso lisätiedot yltä

Jos olet innokas järjestämään perhetapahtumaa oman paikkauntasi Prideilla, Sateenkaariperheet ry. on taloudellisesti tukena. Kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian järjestösihteeriin! Myös jos haluatte Prideilla myydä sateenkaariperheiden hyväksi tuotteita, olkaa yhteydessä ajoissa, niin saamme tuotteet toimitettua hyvissä ajoin.

Helsinki Prideilla
tulee olemaan aika perinteinen ohjelma sateenkaariperheiden osalta. Uutuutena keskiviikon lastenkirjaseminaari. Muuten tiedossa on ainakin perhepicnic la-aamuna, isätapaaminen, alkutaipaletapaaminen torstaina, Miten lapsia tehdään -tilaisuus-perjantaina ja perhetapaaminen tiistaina.

Vertaisryhmät netissä - perheaikaa.fi

Sateenkaariperheiden vertaisryhmä-chatit ja muun sateenkaariperheille suunnatun sisällön löydät osoitteesta Perheaikaa.fi. Helpoiten löydät sisällöt, jos kirjaudut palveluun ja valitset mielenkiinnon kohteeksesi sateenkaariperheet. Videoista löytyy useita sateenkaariperheitä koskevia tietoiskuja.

KYSY ASIANTUNTIJALTA -chat järjestetään kerran kuussa, yleensä kuun ensimmäinä keskiviikko kello 10-11.30. Toukokuun jälkeen chatit jäävät tauolle ja uusi chat-kausi alkaa
Kevään viimeinen chat on ke 8.5. kello 10-11.30

Keskustelufoorumi sateenkaariperheille

Setan alaisuudessa toimiva keskustelufoorumi on yhä poissa käytöstä. Sen uudelleen avautumista on luvattu tälle keväälle. MUTTA perheaikaa.fi -sivuilla on nyt ikioma alue sateenkaariperheiden keskustelulle.

Kun menee perheaikaa.fi ja valitsee etusivulta "keskustelut", löytyy sateenkaariperheet-keskustelualue toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä alueelta. Sinne voi avata keskusteluja, mistä vain haluaa, myös lapsihaaveiluista ja odotusajasta. Nyt sieltä löytyy myös useampi ilmoitus vanhemmuuskumppanien hakemisesta. Kaikki sateenkaariperheellisyyttä koskevat keskustelut toivotaan käytävän täällä, jotta ne löytyvät helposti. Uuden foorumin käynnistyminen vie aina jonkin aikaa ja ihmiset löytävän sinne pikkuhiljaa. Keskustelua kannattaa kuitenkin käydä ja uusia aiheita aloittaa, sillä se nopeuttaa fooruminen toimintaan lähtemistä. Keskustelupastalla ei saa jakaa yhteystietojaan, mutta jos haluat jatka yksityisesti keskustelua jonkun palstalaisen kanssa, voitte vaihtaa yhteystietojanne, ottamalla yhteyttä järjestösihteeriin.

Yhteistyökumppanit tiedottavat

Tanen seminaari: Sukupuoli päiväkotien ja koulujen arjessa

Aika: Torstai 16.5.2013 klo 12.00-16.00
Paikka: Säätytalo (Snellmaninkatu 9, Helsinki)

Seminaarissa esitellään kokemuksia käytännön tasa-arvotyöstä varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa sekä luodaan katsaus viimeaikaiseen tutkimukseen ja opetussuunnitelmatyöhön.Tilaisuudessa kuullaan myös nuorten kommenttipuheenvuorot. Seminaari on suunnattu erityisesti käytännön kasvatus- jaopetustyötä tekeville. Seminaarin järjestävät tasa-arvoasiain neuvottelukunta sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjelma (pdf, 46 kB)

Seminaariin ilmoittautuminen on välttämätöntä. Ilmoittautukaaosoitteeseen tane@stm.fi 6. toukokuuta mennessä. Kirjoitattehan nimenne lisäksi myös tahonne, jota edustatte. Lisätietoa: Suunnittelija Riikka Korpinurmi, etunimi.sukunimi@stm.fi

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on nyt yli 1000  tykkääjää!

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa löytyy Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Nelfasta>>
Tykkää Tahdon2013 -kampanjasta>>

Poimintoja Facebookista

Vaasassa esillä sateenkaariperheaiheisia valokuvia!

Tervetuloa Yrkeshögskolan Novian valokuvauksen opiskelijoiden Next Exit
lopputyönäyttelyyn Vaasan taidehalliin.
Näyttelyssä on esillä Aino Vuokolan Kaksi äitiä -niminen valokuvasarja naisparien
muodostamista lapsiperheistä.

Näyttely on avoinna 19.4-12.5.2013.
Avajaiset pidetään torstaina 18.4 klo 18.
Vaasan taidehalli ja Valokuvagalleria Ibis, Senaatinkatu 1.

Huhtikuussa Sateenkaariperheiden Facebook-sivut ovat tulvineet hyviä uutisia maailmalta. Tasa-arvoisen avioliiton ovat hyväksyneet tässä kuussa Ranska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvalloissa Rhode Islandin osavaltio. Ehkä hulvattomin lakiasiasta käytetty puhe pidettiin Uuden-Seelannin parlamentissa senaattori Maurice Williamsin toimesta. Puhe, joka kulkee nimellä "The Big Gay Rainbow -speech", löytyy täältä.

Uusi tv-sarja naisparista, joka toimii sijaisvanhempina, käynnistyy Yhdysvalloissa kesäkuun alussa. Ohjelma on nimeltään Fosters.

Yhdysvalloissa 14 000 huostaanotettua lasta elää perhehoidossa mies- ja naisparien perheissä. Suomessa toistaiseksi vain kourallinen sateenkaariperheitä toimii sijaisvanhempina. Koska Suomessa on huutava pula sijaisperheistä, lastensuojelun organisaatioiden pitäisi ottaa nykyistä paljon aktiivisempi rooli kutsumalla myös mies- ja naispareja harkitsemaan sijaisvenhemmuutta. Monissa maissa lastensuojelun organisaatiot aktiivisesti rekrytoivat sateenkaariperheitä sijaisperheiksi. Tätä ei ole vielä Suomessa toistaiseksi nähty!

"The New Lesbian Dad" otsikoi Advocate artikkelin siitä, miten butch-äiti pohdiskelee sitä, miksi häntä vanhempana nimitetään ja mikä hänen roolinsa vanhempana on. Koko teksti löytyy täältä.

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheenperustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?

PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello  9-10

SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa.

CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös viikoittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat´. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään

Kevään viimeinen neuvontachat pidetään 8.5. kello 10-11.30

Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että  muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

UUTTA:
Luontoretki Villa Elfvikiin Espoossa
Tampereella mennään Kiviniityn kotieläinpuistoon
Turussa tutustutaan Väestöliiton hedelmöityshoitoklinikkaan

Yhteinen retkipäivä Itä-Suomen sateenkaariperheellisille 9.6. Visulahteen

Matkat taittuvat omin kyydein. Sateenkaariperheet ry osallistuu kustannuksiin. Rannekkeen omavastuuosuudeksi jää 10 euroa per henkilö. Alle 3-v. ilmaiseksi.

Päivän aikataulu:
klo 10.45 Tapaaminen portilla. Kerätään omavastuuosuudet (huom. tasaraha!) ja sovitaan paikka yhteiselle lounaspiknikille.
klo 11.00 Puiston portit aukeavat -> riehakasta toimintaa.
klo 14.00 Piknik omin eväin. Lounas tai välipala, jokaisen perheen omien tarpeiden mukaan.
-> riehakas toiminta jatkuu.
klo 17.00 Puisto sulkeutuu. Halukkaille mahdollisuus omakustanteiseen yhteiseen ruokailuun.

Alueella on mahdollista ruokailla ja yöpyä. Tarkempaa tietoa vaihtoehdoista sekä ajo-ohjeet löytyvät osoitteesta www.visulahti.fi . Toisen päivän lippu puistoon 11,50 €.

Lisätietoja retkestä:
jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Paula Myöhänen, Mikkeli p. 040-5217336
Sari Makkonen, Jyväskylä p. 050-5502651

Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: joensuu@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi
Lahti
: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: info@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: rovaniemi@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Paikallistiimi: Hanna, Tanja, Kirsi, Anu ja Jonna, helsinki@sateenkaariperheet.fi

Pääkaupunkiseudun perhetapaamiset ovat kerran kuussa sunnuntaisin klo 15-18 Leikkipuisto Linjassa osoitteessa Toinen Linja 6, 00530 Helsinki.  Tarjoilut nyyttärimeiningillä.  Lisätietoa Leikkipuisto Linjasta >>

Alunperin toukokuun tapaamispäiväksi oli suunniteltu 12.5, mutta tapaamine ON PERUTTU. Sen sijaan toukussaa retkeillään Espoossa.

Luontoretki Villa Elfvikiin Espooseen

Tervetuloa opastetulle kevätretkellä Laajalahden luonnonsuojelualueen ihaniin maisemiin sunnuntaina 26.5 klo 13.30 alkaen. Olkaa hyvä ja ilmoittautukaa (mielellään myös lasten ikä) 19.5. mennessä sähköpostitse helsinki@sateenkaariperheet.fi

Opastus kestää noin 1,5 tuntia ja sen jälkeen voimme syödä yhdessä eväitä picnikillä tai käydä Villa Elfvikin kahvilassa (jossa kelpaa vain käteinen).
Osoite: Elfvikintie 4, Espoon Laajalahti
Kulkuyhteydet:
Bussit - Kehä I:llä 106, 212, 510, 512A ja 550 (Laajalahdenristi) ja kävelymatka 800m
Juna - Leppävaaran asema + 30 min. kävely tai bussit Kehä I:llä
Auto - Kehä I, Ruukinrannantie, opaste Elfvikintielle, jonka varrella P-paikka

Alkutaipale-ryhmä
Yhteydenotot ja kyselyt: alkutaipale.helsinki@sateenkaariperheet.fi

Alkutaipale-ryhmä on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnittelelville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme, teemme retkiä ja piknikejä. Kokoonnumme yleensä torstaisin Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet.

Seuraava tapaaminen torstaina 27.6 klo 19-21 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 4.krs. Tapaamisessa on alustus "mistä aloittaa, jos haaveilee lapsesta", minkä jälkeen vapaamuotoista ja osallistujalähtöistä keskustelua.

Isätapaaminen
Kerran kuukaudessa säännöllisesti kokoontuva sateenkaariperheiden miesten ja miestenmielisten oma ryhmä. Tervetuloa mukaan! Säännöllisesti kokoontuvan ryhmän myötä toivotaan, että päästään käymään keskustelua hiukan syvemmin kuin aiemmin harvakseltaan kokoontuessa. Katsotaan miten tämä toimii! Kokoontumiset ovat Helsingin keskustassa yhdistyksen toimistolla joka kuukauden viimeinen torstai kello 19-21.

Seuraavat tapaamiset: 30.5. kello 19-21
Tapaaminen suunnitteilla myös pride-viikolle. Seuraa ilmoittelua.

Pääkaupunkiseudun arkitapaamiset
Helmikuussa Sateenkaariperheiden toimistolla Kotolassa aloitettiin aamupäivien arkitapaamiset.  Luvassa on mm. kätilöopiskelijoiden järjestämää vauva/taaperomuskaria ja välillä tapaamiset ovat vapaamuotoisia ilman varsinaista ohjelmaa. Ajankohdasta johtuen tapaamiset kiinnostavat varmasti eniten kotivanhempia, mutta mukaan ovat tietysti tervetulleita kaikenikäiset lapset ja aikuiset. Toimistolta löytyy leluja ja siellä on myös mahdollista lämmittää ruokaa lapsille. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Mukanaan voi tuoda muita syötäviä nyyttärihengessä.

Tapaamisajat touko-kesäkuussa:  7.5., 21.5., 4.6. ja 18.6.  klo 10 - 12

7.5. VauvaTaaperohierontaa.
 
21.5. Marika Nosh Organics Oy:sta pitää lastenvaate-esittelyn. Nosh Organics Oy on helsinkiläinen yritys, jonka värikkäät lastenvaatteet valmistetaan pelkästään luomupuuvillasta. Esittely alkaa klo 10.30. Nosh Organics myös Facebookissa >> ja netissä >>.
 
4.6. Lasten ensiapu

18.6. nyyttäripicnik Miian, Paulan, Pepin ja Main pihalla. Pihalta löytyy trampoliini, riippukeinu, leluja yms. Lämpimällä säällä voidaan laittaa vauvoille kahluuallas. Sateella siirrytään sisätiloihin. Osoite on Oulunkyläntie 3 B (Käpylän ja Koskelan rajalla). Paikalle pääsee mm. busseilla 65A ja 55. Oulunkylän ja Käpylän juna-asemilta kävelyä on alle 1 km. Oulunkyläntien varressa on myös hyvin paikkoja omilla autoilla liikkuville. Lisätietoja Miialta puh. 050 4132 397. Tämän voisi myös järjestää jossain leikkipuistossa, jos ei ole mielestänne hyvä idea pitää

Paikka (paitsi 18.6): Sateenkaariperheiden toimisto Kotola, Pirtti-tila, Yrjönkatu 29 A, Helsinki. Rattaat/vaunut saa sisälle toimiston aulaan suoraan Pirtin oven viereen. Lisätietoja: Miia Kajava, puh. 050 4132 397 tai miialuukkonen@gmail.com tai Kaisa Niittynen, puh. 050-321 7976 tai kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi.

Oma facebook-ryhmä
Pääkapunkiseudun sateenkaariperheille on perustettu oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Ryhmässä tiedotetaan pääkapunkiseudun tapahtumista, haastattelupyynnöistä ja muusta ajankohtaisesta. Siellä voi kuka tahansa kuulutella seuraa vaikkapa pulkkamäkeen tai museoretkelle. Myös kaikenlainen sateenkaariperheellisyyteen liittyvä keskustelu on sallittua.

Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä toiminnanjohtaja Juha Jämsää,  järjestösihteeri Kaisa Niittystä tai hallituksen jäsen Tanja Rintalaa ystäväksesi ja liittämään sinut ryhmään.

Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.

JOENSUU

Paikallistiimi: Tuulia, joensuu@sateenkaariperheet.fi

Joensuussa järjestetään tapaamisia, joista sovitaan perheiden kesken sähköpostitse. Jos olet kiinnostunut osallistumaan vapaamuotoiseen seurusteluun ja toimintaan, ota yhteyttä joensuu@sateenkaariperheet.fi, niin liitetään sinut sähköpostilistallemme. Tervetuloa mukaan!

Joensuun perheet osallistuvat 9.6. Itä-Suomen sateenkaariperheiden yhteiselle retkelle Visulahteen. Katso tarkemmat tiedot paikallistoiminnan uutisista yltä!

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heljä Siitari, jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Kuukausitapaamiset  joka kuun kolman torstai kello 17-18.30.

Toukokuun tapaaminen 16.5. Mäkimatin perhepuistossa klo 17.00, mikäli keli sallii. Sateisena päivänä Matarankadulla Talvikissa.

Sähly kouluikäisille vanhempineen on tauolla kevään ajan, koska vuoro sijoitettiin sählypaikan toimesta liian myöhäiseen iltaan.

Jyväskylän perheet osallistuvat 9.6. Itä-Suomen sateenkaariperheiden yhteiselle retkelle Visulahteen. Katso tarkemmat tiedot paikallistoiminnan uutisista yltä!

KUOPIO

Alueelle tarvitaan edelleen uusia jäseniä paikallistiimiin. Kuopion aikoinaan aktiiviset tapaamiset ovat olleet nyt kaksi vuotta katkolla tekijöiden puutteessa. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittäminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Innokkaat voivat olla yhteydessä info@sateenkaariperheet.fi.

Kesäkuulle suunnitteilla retki HopLopiin. Lisätietoja kesäkuun jäsenkirjeessä ja facebookissa.

Kuopion perheet osallistuvat 9.6. Itä-Suomen sateenkaariperheiden yhteiselle retkelle Visulahteen. Katso tarkemmat tiedot paikallistoiminnan uutisista yltä!

KYMENLAAKSO / KOTKA

Kotkaan on tulossa lähikuukausina ensimmäinen sateenkaariperhetapaaminen. Sen järjestää Kymenlaakson Seta, mutta Sateenkaariperheet ry avustaa järjestelyissä. Tarkoituksena on saada aikaan mukava päivä perheille, mutta myös kartoittaa alueen perheiden määrää ja toiveita jatkotoimintaan.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi

Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhdyshenkilöltä.

Mikkelin perheet osallistuvat 9.6. Itä-Suomen sateenkaariperheiden yhteiselle retkelle Visulahteen. Katso tarkemmat tiedot paikallistoiminnan uutisista yltä!

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi

Tapaamiset joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 14.30-17. Toukokuussa tavataan 19.5 Oulun keskustan avoimessa päiväkodissa (Ns. Vihreä Talo, Uusikatu 27). Oulun sateenkaariperheiden tapaamisista ilmoitellaan myös ryhmän omalla s-postilistalla: oulu@sateenkaariperheet.fi. Kysy liittymisohjeet paikallistiimiltä.

PORI

Porissa on toimintaa. Kysy lisää, sateenkaariperheet@100seta.fi

ROVANIEMI

Paikallistiimi: Riikka, rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt paikallistiimille.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaatteella.

TAMPERE

Paikallistiimi: Marjut ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi

Toukokuun tapaaminen 26.5
Vietetään kiva päivä yhdessä Mouhijärvellä Kiviniityn kotieläinpuistossa
. Kokoontuminen Kolmenkulman ABC:llä klo 10.00.

Yhdistys tulee hiukan pääsylipun hinnassa vastaan, omavastuu 5 € (>1 vee). Siellä on hyvät grillipaikat eväiden syöntiin, hankitaan makkarat ja mehut koko porukalle, muuten omat eväät. Ilmoittautuminen 23.5 mennessä faceen tai sähköpostilla. Autottomat voivat ilmoittaa kyytitarpeestaan ja autolliset taas vapaista paikoista autossaan, kerätään hyvät kimpat :) http://www.kiviniitty.fi/

Kesäkuun tapaaminen 30.6, klo 15.00
Puistotapaaminen, alustavasti paikka-ajatuksena Sorsapuisto tai Pyynikki, osallistujat vaikuttakoon valintaan. Ilmoittautumiset faceen tai sähköpostilla.

Heinäkuun tapaaminen 20.7 joko ennen Pride kulkuetta tai sen jälkeen
.
Ajatuksia tapaamisen sisällöstä on heitelty, vielä jokainen halukas pääsee vaikuttamaan toimintaan.

Heittäkää rohkeasti ideoita tapaamisten suhteen, jotta saataisiin niistä mahdollisimman onnistuneita ja tarkoitustaan palvelevia. Odotukset kun ovat aika moninaiset, toteutustapojakin voidaan siis muokkailla.

Lisätietoa toiminnasta ja esim. facebookin ryhmään liittymisestä: tampere@sateenkaariperheet.fi.

TURKU

Paikallistiimi: Minna, Marjukka, Juha ja Anu, turku@sateenkaariperheet.fi

Sunnuntaina 5.5. vietämme Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää sateenkaariperheitten lasten valokuvanäyttelyn avajaisten merkeissä klo 14 alkaen Perhetalo Heidekenillä, os. Sepänkatu 3 (sisäänkäynti sisäpihan puolelta). "Minun perheeni" -näyttelyssä lapset kertovat kuvillaan oman näkemyksensä perheestä. Mukana on valokuvia sateenkaariperheiden lapsilta Turusta, Helsingistä, Oulusta ja Mikkelistä.  Samassa rakennuksessa sijaitseva MLL:n perhekahvila Marakatti on varattuna käyttöömme avajaisten ajaksi klo 14-17. Marakatista löytyy paljon tekemistä lapsille, ja mm. hyvinvarusteltu keittiö (ottakaa tarvittaessa lapsille omia eväitä mukaan). Näyttelyavajaisissa on tarjolla pientä naposteltavaa. Näyttelyä varten toivottaisiin vielä ripustusapua 2.5. torstai-iltapäivällä. Ole yhteydessä Marjukkaan: marjukka.irni@gmail.com. Katso lisätietoja myös muualla tässä kirjeessä.

Keskiviikkona 15.5. klo 16.30-19.30 järjestetään ammattihenkilöille suunnattu maksuton koulutustilaisuus sateenkaariperheasioissa Turun sosiaalikeskuksen auditoriossa, os. Linnakatu 23 (sisäänkäynti 1 B kävelykujan puolelta). Myös sateenkaariperheiden vanhemmat ovat tervetulleita mukaan. Ilmoittautumiset 5.5. mennessä: anna.moring@sateenkaariperheet.fi. Katso tarkemmat tiedot muualta tästä kirjeestä.

Maanantaina 20.5. klo 16.50 alkaen järjestetään erityisesti perheenlisäystä suunnitteleville, siitä haaveileville ja muille kiinnostuneille  yhteinen tutustumiskäynti Väestöliiton Turun klinikalle, os. Joukahaisenkatu 1, 6. kerros. Klinikan vastaava hoitaja, kätilö Marja Tervonen on paikalla esittelemässä tiloja ja kertomassa asioinnista klinikalla, eri hoitomahdollisuuksista, alkuhaastatteluista jne. Marjalta voi myös kysyä kaikkea mahdollista mielessä olevaa. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta olkaa ajoissa paikalla. Alaovi menee kiinni klo 17. Jos myöhästyt tai et löydä perille, soita p. 040 747 5508. Lämpimästi tervetuloa!

Turun seudun sateenkaariperheillä on tiedottamista varten sähköpostilista, johon voi ilmoittautua mukaan ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa: turku@sateenkaariperheet.fi.

Olemme myös facebookissa: Tiedotukseen painottuva sivusto löytyy täältä >> Lisäksi Turun seudun sateenkaariperheille on perustettu suljettu facebook-ryhmä, jossa myös voi keskustella toiminnasta  ja muista sateenkaariperheasioista luottamuksellisemmin. Keskustelut näkyvät vain ryhmän jäsenille, mutta ryhmän jäsenet näkyvät julkisesti. Ryhmään pääsee laittamalla pyynnön ylläpitäjälle täällä >>

Alkutaipale-ryhmä
Myös erityisesti uusille perheille ja perhettä suunnitteleville suunnattu alkutaipaletoiminta on käynnistymässä Turussa. Jos haluat mukaan alkutaipalelaisten sähköpostilistalle, ilmoita sähköpostiosoitteesi: mjkarvonen@gmail.com. Toistaiseksi alkutaipalelista on ollut hiljainen, mutta kuka tahansa voi olla aloitteellinen tapaamisten virittelemisessä.

Huomaa myös 20.5 järjestettävä klinikkavierailu, josta tietoa yllä!

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Tiia Aarnipuu
tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
040 5621 767

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello  9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen. sateenkaariperheet.fi/liittyminen.html

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2013.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Tanja Rintala
Anu Pellinen
Hanna Wahlsten / varajäsen
Jenni Häivälä / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1