Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen

Uutiskirje lokakuu 2013

Sateenkaariperheiden uudet tavoitteet

Mitä uusia tavoitteita sateenkaariperheiden moninaisen joukon hyvinvoinnin lisääminen edellyttäisi? Tulisiko lapsella tarvittaessa olla useampia kuin kaksi juridista vanhempaa? Tarvitaanko Suomeen lakia sijaissynnytyksestä? Mitä tavoitteita olisi erityisen tärkeää lähivuosina edistää? Sateenkaariperheiden hallitus ja henkilöstö miettivät parhaillaan yhdistyksen perhepoliittisia tavoitteita seuraavalle viidelle vuodelle. Haluamme kutsua kaikki jäsenet ja yhteistyökumppanit pohdintaan mukaan!

Yhdistyksen kaikkien perhepoliittisten tavoitteiden määrä on huikea. Kaikki perhelainsäädäntö, palvelujärjestelmä ja yhteiskunnalliset asenteet tuli uudistaa. Vaikka meitä on monta tätä tärkeää työtä tekemässä, on tarpeen keskittyä erityisesti joihinkin tavoitteisiin. Siksi hallitus pohtii myös painopistealueiden asettamista tavoitteille. Näin voidaan jonkin aikaa keskittyä erityisesti joihinkin tavoitteisiin, seuraavaksi toisiin.

Yksi mahdollinen painopistealue voisi olla useamman kuin kahden vanhemman perheiden aseman parantamiseen. Ydinperheen muotoisten sateenkaariperheiden oikeuksissa on saavutettu joitain merkittäviä parannuksia viime vuosina. Olisiko nyt aika keskittyä hiukan enemmän edistämään esimerkiksi sosiaalisen vanhemman tapaamisoikeutta, mahdollisuutta saada lapselle kaksi kotipaikkaa tai vahvistaa lapselle useampi vanhempi esimerkiksi niin, että perheen sisäisessä adoptiossa kenenkään ei tarvitse luopua vanhemmuudesta?

Entä sitten miehet, jotka toivovat voivansa perustaa sateenkaariperheen? Miesten perheellistyminen Suomessa on hyvin hankalaa. Voisiko yhdistys jollakin tavoin parantaa tätä tilannetta? Tähän kysymykseen liittyy miesten ja viranomaisten rohkaisu perhehoidossa, positiivisesti suhtautuvien kontaktien luonti ulkomaisiin adoptiotoimistoihin maissa, joista lapsia voidaan sijoittaa miesparien ja yksittäisten miesten perheisiin ja tietysti kysymys sijaissynnytyksen mahdollistamisesta Suomessa. Useamman kuin kahden vanhemman perheiden oikeudet ovat myös merkittäviä miesten näkökulmasta, koska suurin osa suomalaisten miesten sateenkaariperheistä on apilaperheitä.

Mitä muita uusia tavoitteita yhdistyksellä voisi olla? Mitä tavoitteita olisi nyt tärkeää painottaa? Voit lähettää näkemyksiäsi tämän kirjeen lopussa olevalla palautelaatikolla tai kirjoittamalla sähköpostia hallitus@sateenkaariperheet.fi. Syyskokouksen yhteydessä marraskuun lopussa järjestämme avoimen keskustelutilaisuuden perhepoliittisista tavoitteista 2014-2019. Ennen kokousta julkaisemme alustavan listauksen mahdollisista tavoitteista keskustelutilaisuuden pohjaksi. Lopullisesti tavoitteet vahvistetaan kevätkokouksessa maaliskuussa 2014.

Suomi saa uuden hallituksen jo puolentoista vuoden päästä. Nyt on aika miettiä, mitä me sen haluamme tekevän sateenkaariperheiden hyväksi!

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956
TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
- Komissaarille vetoomus
- Aktivistien superviikonloppu
- Minun sateenkaariperheeni
- Haetaan projektityöntekijää
- Inarissa onnisti!
- Oikeusoppia Helsingissä
- Alkutaipaleella oleville uusi nettiryhmä
- Rikasta minua
- Koululaisten sateenkaarevat syyslomariennot
- Talvileirin ilmoittautuminen alkoi
- Useita transteemaisia ryhmiä ja chatteja
- Turussa Voimavara-workshop
- Ja paljon muuta!

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT
* Tiedote 24.9.2013 Komissaari Redingin saamasta vetoomuksesta Euroopan sateenkaariperheiltä >>
* Hallituksen kokouksen 8.9.2013 päätösluettelo >>
* Hallituksen 8.9.2013 vahvistama uusi johtosääntö >>
* Patentti- ja rekisterihallituksen 17.9.2013 vahvistamat uudet säännöt >>
* Monimuotoiset perheet -verkoston yhteislausunto 31.8.2013 joustavasta hoitorahasta >>

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti kuukausittain)
Jäseneksi voivat liittyä kaikki, tutustu jäsenyyteen täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Komissaari Reding sai Helsingissä vetoomuksen sateenkaariperheiltä

Eurooppalaisten sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestön Nelfan varapuheenjohtaja Juha Jämsä ojensi Helsingissä tänään, 24. syyskuuta komissaari Viviane Redingille järjestön kaikkien 21 jäsenjärjestön allekirjoittaman vetoomuksen, jossa pyydetään komissaaria käymään toimeen vapaan liikkuvuuden takaamiseksi myös sateenkaariperheiden lapsille ja vanhemmille Euroopan Unionin alueella. Sateenkaariperheiden puheenjohtaja Emmi Pihlajaniemi kertoi oman monikulttuurisen perheensä kohtaamista ongelmista.

Vetoomuksessa Nelfan jäsenet pyytävät komissaari Redingiä tekemään lakialoitteen, joka turvaisi sateenkaariperheiden lasten yhdenvertaisen kohtelun Euroopan Unionissa. Tämä voidaan saavuttaa muiden jäsenmaiden virallisesti suorittamien juridisten toimien, kuten avioliittojen, adoptioiden ja syntymätodistusten automaattisena tunnustamisena kaikissa muissa jäsenmaissa.

Lehdistötiedote (suomeksi) >>
Vetoomus kokonaisuudessaan (englanniksi, iso tiedosto) >>
Katso koko tilaisuuden taltiointi >>
     Vetoomuksen luovutus kohdassa 41:30-51:30 min

HLBTI-aktivismin superviikonloppu 29.11.-1.12.

Perjantaina: Sateenkaariperheiden syyskokous, keskustelutilaisuus perhepoliittisista tavoitteista ja lapsille oma ohjelma
Lauantaina: Koko päivä mielenkiintoisia työpajoja Setan tapahtumassa Kauniaisissa, esim. Sateenkaariperheet ry:n järjestämä Kuinka kohdata toimittaja -työpaja
Sunnuntaina: Setan edustajakokous, jossa yhdistyksellä kymmenkunta edustajapaikka (Lähde edustajaksi!)

Syyskokous ja keskustelutilaisuus

Sateenkaariperheiden hallitus kutsuu kaikki vuoden 2013 jäsenet yhdistyksen ensimmäiseen syyskokoukseen pe 29.11.2013 kello 18.00 yhdistyksen toimistolle Kotolaan, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Ennen varsinaista kokousta järjestetään avoin keskustelutilaisuus perhepoliittisista tavoitteista. Keskustelutilaisuuden ja syyskokouksen aikana lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. Tarjolla on suolaista ja makeaa purtavaa. Tervetuloa!

Syyskokous valitsee yhdistyksen hallituksen ja tilintarkastajat sekä vahvista ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Kokouspaperit julkaistaan yhdistyksen nettisivuilla 12.11. mennessä.


Kuinka kohdata toimittaja? -työpaja

 
Lauantaina 30.11. Setan edustajakokouksen tapahtumassa.

Keskustelua ja tietoa siitä, miten tehdä lhbti-aktiivin ja median edustajan kohtaamisesta molemmille osapuolille mahdollisimman hyvä ja antoisa. Mitä ja miten puhua toimittajalle, miten saada oma viesti perille? Järjestää Sateenkaariperheet ry


Setan edustajakokous ja työpajat

Seta järjestää edustajakokouksensa toista kertaa kaksipäiväisenä tapahtumana 30.11.-1.12. Viikonloppuun mahtuu Setan vuosikokouksen lisäksi täyslaidallinen mielenkiintoisia workshopeja, jotka ovat avoimia kaikille. Sateenkaariperheet ry järjestää tapahtumassa työryhmän, jonka teemana on Sateenkaariperheenä mediassa. Työpajat sijoittuvat lauantaihin ja edustajakokous sunnuntaihin.

Sateenkaariperheet ry on yksi Setan suurimpia jäsenjärjestöjä ja yhdistyksemme äänivaltaa Setassa saa käyttää toistakymmentä edustajakokousedustajaa. Toivomme jälleen kiinnostuneilta yhteydenottoja, jotta saisimme nimettyä riittävän määrän kokousedustajia. Edustajalta ei vaadita mitään erityistä osaamista tai asiantuntemusta, vain mielenkiintoa osallistua Setan kokoukseen ja tarkastella käsiteltävänä olevia asioita Sateenkaariperheet ry:n näkökulmasta. Samalla pääsee osallistumaan viikonlopun koko muuhun ohjelmaan. Seta maksaa kokousedustajien matkat ja majoituksen Helsinkiin.

Sateenkaariperheet ry:n edustajina Setan edustajakokouksessa toimimisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi

Kiinnostaako hallitustyöskentely?

Sateenkaariperheet ry:n uusi hallitus vuodelle 2014 valitaan syyskokouksessa 29.11.

Hallituksessa pääset näköalapaikalta seuraamaan järjestömme monipuolista toimintaa, osallistumaan päätöksentekoon sekä tutustumaan yhteistyöverkostojen toimintaan. Hallitus tukee järjestömme työntekijöitä ja toimii heidän työnantajanaan, mutta myös hallituslaisten omaa vapaaehtoistyöpanosta tarvitaan - tekemistä riittää varmasti jokaiselle omien kiinnostuksenkohteiden mukaan. Mitään sen kummempia ennakkotietoja tai -taitoja ei tarvita, innostus, kiinnostus ja sitoutumismahdollisuus riittävät! Tarkoitus on järjestää kauden alussa uudelle hallitukselle perehdytyspäivä, jotta vuosi lähtee mukavasti käyntiin.

Hallitus kokoontuu noin 8 kertaa vuodessa, vuonna 2013 kokouspäivä on pääsääntöisesti ollut lauantai. Suurin osa kokouksista pidetään toimistollamme Helsingissä, mutta joka vuosi on kuitenkin kokoustettu myös muualla päin Suomea. Myös etäosallistuminen Skype-ohjelman avulla onnistuu. Sateenkaariperheet ry korvaa matkakustannukset niille, jotka joutuvat matkaamaan kokoukseen kauempaa.

Jos kiinnostuit (tai tiedät jonkun, joka saattaisi kiinnostua), ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!
Emmi Pihlajaniemi, puheenjohtaja / Sateenkaariperheet ry,  puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi,  050 513 7765

Väriä syksyyn!

Pin up -kalenteri myynnissä

Jokakodin perusteos nyt saatavilla

Helsinki Rugby Club yhdisti voimansa Tahdon2013-kampanjan ja Pin-Up Garagen kanssa. Syntyi hempeä ja lempeä- myöskin pikkuisen tuhma- seinäkalenteri vuodelle 2014. Kalenteri on tehty kunnioittamaan tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja kaikenlaista rakkautta niin urheilukentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Jos tilaat kalenterin Sateenkaariperheet ry:ltä, tuet 10 eurolla yhdistyksen toimintaa. Tilaa pian omasi. Hinta 20e + mahdolliset postikulut. Ota yhteyttä: kauppa@sateenkaariperheet.fi ja sovi oman kalenterisi noudosta tai postituksesta. Näitä kannattaa ostaa myös lahjaksi!

Perhekirjassa puhutaan perheiden monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta lämpimällä ja monenikäisille lapsille sopivalla tavalla.

Sateenkaariperheiltä saat ostettua kirjan edulliseen 10e hintaan itsellesi ja vaikka päiväkotiin lahjoitettavaksi. Halvimmalla pääset noutamalla omasi yhdistyksen toimistolta. Postitettaessa kirja menee valitettavasti kokonsa puolesta pakettikategoriaan, joten postimaksut nousevat yli 7 euroon. Tilaamalla kirjoja yhteistilauksena yhdessä muiden saman paikkakunnan perheiden kanssa, ei postikuluja jää suurtaa summaa per perhe. Tilaukset osoitteella kauppa@sateenkaariperheet.fi.

Kirjoituspyyntö: Minun sateenkaariperheeni!

- kirja perheiltä perheille

Joukko innokkaita jäseniämme on käynnistänyt upean projektin, jonka lopputuotoksena tulee olemaan elämänmakuinen kirja, jossa kirjoittajat kertovat lyhyitä tarinoita omasta sateenkaariperheestään ja sen syntymisestä. Toiveena on, että sateenkaariperhettä suunnittelevat ihmiset voisivat lukea tositarinoita muiden perheellistymistä ja tekemistä valinnoista. Se tukisi heidän omia valintojaan ja suunnitelmiaan sateenkaariperheen perustamisessa. Kyseessä on kirja perheiltä tuleville perheille!

Kirja on tarkoitus julkaista jossain muodossa yhdistyksen ja työryhmän yhteistyönä vuoden 2014 aikana. Loka-marraskuun aikana työryhmä kerää perheiden tarinoita. Osallistu mukaan kirjoittamalla lyhyt tarina! Työryhmän ohjeistuksen tarinan kirjoittamiseen löydät täältä >>

Sateenkaariperheet ry hakee projektityöntekijää

Mielenkiintoisia tilastotietoja sateenkaariperheistä

Sateenkaariperheet ry etsii projektityöntekijää määräaikaiseen, osa-aikaiseen työsuhteeseen, noin 29.10.2013-31.1.2014.

Projektityöntekijän tehtävänä on työstää Sateenkaariperheiden perhevalmennuksen sisällöt itseopiskeluun ja etäkursseiksi soveltuvaksi verkkokurssiksi Perheaikaa.fi-palveluun. Työ sisältää koko projektin hallinnan, kirjallisen aineiston keräämistä ja tuottamista, asiantuntijoiden ja kokemuskouluttajien haastattelua ja kuvaamista, oppimistehtävien työstämistä ja verkkokurssin kokonaisuuden määrittelyä.

Lue työpaikkailmoitus täällä >>

Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaistussa Hyvinvointikatsaus-lehdessä oli laaja artikkeli siitä, millä tavoin sateenkaariperheet näkyvät ja ovat näkymättä tilastoissa. Artikkeli sisältää paljon mielenkiintoisia faktoja. Esimerkiksi parisuhteensa rekisteröineistä naispareista kolmasosalla on lapsia. Rekisteröityjen parisuhteiden määrä kasvoi selvästi kun perheen sisäinen adoptio tuli mahdolliseksi. Sateenkaariperheiden sisäiset adoptiot selittävät kotimaisten adoptioiden kasvun kokonaisuudessaan.

Sukella tilastoihin täällä >>

Uusi opiskelija

Toiminnanjohtaja lomalla lokakuussa

Sateenkaariperheiden toimistolla suorittaa 10 viikon harjoitteluaan 30.9. alkaen viimeisen vuoden sosionomiopiskelija Jaana Helsingin Diakista.

Toiminnanjohtaja Juha Jämsä on koko lokakuun ulkomailla lomailemassa perheensä kanssa, eikä ole lainkaan tavoitettavissa. Lokakuun aikana toiminnanjohtajan tehtäviä sijaistavat muut työntekijät ja hallituksen puheenjohtaja. Yhteystiedot löytyvät uutiskirjeen lopusta.

Elämää sateenkaariperheessä

Kuukausittainen blogi

Ymmärrys, hyväksyntä, tasa-arvoisuus ja suvaitsevaisuus ovat tärkeitä sanoja tänä päivänä, etenkin kun on kyse seksuaalivähemmistöistä ja heidän oikeuksistaan. Itse seksuaalivähemmistöön kuuluvana sateenkaariperhellisenä toivon toki, että minua ja perhettäni kohdeltaisiin kuten kaikkia muitakin, että ihmiset hyväksyisivät minut ja perheeni juuri tällaisena, ja että meilläkin olisi samat oikeudet kun muilla. Haluan ihmisten hyväksyvän ja ymmärtävän ja niin haluaa varmasti kaikki muutkin sekasuaalivähemmistöön kuuluvat, mutta tiedän että meidänkin täytyy yrittää ymmärtää heteroiden ajatuksia ja mielipiteitä.

Meidän perhe on onnekas, sillä meidän elämässä on paljon hyväksyviä ja suvaitsevaisia ystäviä, sukulaisia, työkavereita, päiväkotitätejä ja kaupungilla vastaan käveleviä ihmisiä. Kaikki hyväksyvät meidät juuri sellaisena kun olemme, mutta silti he eivät kaikki välttämättä täysin ymmärrä. Läheiset ja hyvät ystävät saattavat välillä todeta puolisolleni, joka ei ole tyttäriemme biologinen äiti, että "eiväthän nuo ole sinun lapsiasi".

Joku sukulainen saattaa välillä kysyä minulta, että aionko varmasti antaa puolisoni adoptoida lapset koska silloin hänelläkin on virallinen oikeus lapsiin. Toinen sukulainen taas pohtii adoptiota ja sitä, että jos lasten biologinen isä muuttaakin mielensä ja sitä että tyttäremme menettävät oikeuden periä isänsä. Eräs ystävä taas ei missään nimessä kannata tasa-arvoista avioliittolakia. Tällaiset ajatukset hämmentävät kun ne tulevat läheisiltä ystäviltä ja sukulaisilta, vaikka tiedänkin ettei kukaan tarkoita mitään pahaa. Yritän vain muistaa, ettei erilaisuuden ymmärtäminen aina ole niin helppoa.

Erilaisuuden ymmärtäminen vaatii ihmisiltä paljon koska se on jotakin vierasta, jotakin mistä ei ole omakohtaista kokemusta sekä jotakin mikä ihmetyttää ja hämmentää. Eritysen vaikeaa se on silloin kun erilaisuus on jotakin mihin ei itse pysty samaistumaan, jotakin mikä ei kuulu omaan kulttuuriin tai jotakin mikä on yhteiskunnassa luokiteltu kielletyksi tai sairaaksi. Erilaisiin asioihin sopeutuminen kestää aina oman aikansa. Minusta on kuitenkin hienoa, että niin monet ihmiset todellakin yrittävät parhaansa mukaan ymmärtää.

Nea Weckström

Nea kirjoittaa Elämää sateenkaariperheessä -blogiaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Kaikki kirjoitukset löytyvät osoitteesta www.sateenkaariperheet.fi/blogi. Siellä voit myös kommentoida kirjoitusta. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.

Tapahtumauutisia

Tampereen perheet Ruskaretkellä

Ruskaretki Ylöjärvelle sujui hienosti. Leudossa syyssäässä oli iloista viettää perheporukalla aikaa luonnossa. Grillausken lomassa lapset pääsivät vapaasti leikkimään ja aikuiset juttelemaan ajankohtaisista asioista.

Inarissa ruskaleiriläisiä onnisti

Ruska oli nimittäin leirin aikana parhaimmillaan ja kuulemma upeampi kuin moneen vuoteen. Silmäniloa leirin aikana tosissaan riitti. Vähintään yhtä paljon tuotti iloa porojen syöttäminen ja silittely sekä kaloihin tutustuminen. Isot koululaiset laskivat tummenevassa illassa verkot ja kaikenikäiset pääsivät niitä seuraavana päivänä kanooteista nostamaan. Perkaamisen jälkeen kalat savustettiin laavussa ja syötiin iltapalaksi saunalla. Lapset keksivät tehdä kalanpäistä ja kepeistä vaikuttavaa ympäristötaidetta.

Porotilalla jokainen oppi poronkasvattajan perustaitoja, kuten suopungin heittoa ja joikaamista. Kuksista juotiin variksenmarjamehua ja ihmeteltiin saamen kieltä.

Saamelaiskulttuurimuseosta löytyi tietoa ja tekemistä jokaiseen makuun. Revontuliesitys oli erityisesti aikuisten mieleen. Ruoka maistui niin ulkona kuin sisälläkin. Leiripaikan pihalla oleva seikkailurata oli ahkerassa käytössä ja lähimetsän hiukan vaativampi ketunrata piti kiertää moneen kertaan. Jokaisella pikkuleiriläisellä oli päivän päätteeksi suut mustikasta siniset. Myös puolukoita riitti piirakaksi asti. Suurin osa leiriläisistä vaelsi Otsamo-tunturin laelle täydentämään kokemukset huikeista näkymistä. Iltaisin lapset nukahtivat salamana ja saunan pehmentämät aikuiset saivat keskustella rauhassa keskenään.

Palaute leiristä oli hirmuisen hyvää ja uutta ruskaleiriä jo odotellaan.

Eurooppalaista oikeusoppia Helsingissä

Sateenkaariperheet ry järjesti 19.-22. syyskuuta pienimuotoisen mutta kansainvälisen seminaaritapaamisen Helsingissä. LGTB Family Rights, Strategic Litigation and the European Court of Human Rights -seminaari kokosi toimistollemme parisenkymmentä juristia, oikeustieteen opiskelijaa tai muuten vain lakiasioista ja ihmisoikeuksista kiinnostunutta aktiivia Suomesta, Kreikasta, Portugalista, Sveitsistä, Italiasta ja Englannista.
 
Viikonlopun aikana osallistujat syventyivät EU-lainsäädäntöön ja lhbti-ihmisten oikeuksiin Euroopassa: Osallistujamaiden erilaisiin lakeihin, Euroopan ihmisoikeustuomistuimen toimintaan sekä erityisesti siihen, millä tavalla sateenkaariperhejärjestöjen kannattaa jäseniään lakikysymyksissä neuvoa. Puhujina ja työpajojen ohjaajina toimivat juristit Angelo Berbotto ja Marta Ramos sekä professori Robert Wintemute Lontoon King's Collegesta.

Asiapitoisen ohjelman vastapainoksi seminaariosallistujat ehtivät myös ainakin eksymään kaupungille, viettämään iltaa Sateenkaariperheet ry:n toimistolla sekä luontoretkeilemään yhdessä jäsenperheidemme kanssa.
 
Seminaari oli osa Euroopan komission rahoittamaa Grundtvig-oppimiskumppannushanketta, jota Sateenkaariperheet ry organiosoi yhdessä neljän muun eurooppalaisen sateenkaariperhejärjestön kanssa. Hankkeen tarkoitus on tukea sateenkaariperheiden yhteiskunnallista osallistumista ja aktiivista kansalaisuutta.

Haluatteko tapahtumanne tälle palstalle?

Jos haluatte kertoa tapahtumastanne kaikille jäsenillemme, lähettäkää tapahtumaa koskeva lyhyt teksti (noin 5-7 lausetta) ja kuvatiedosto(t) osoitteeseen info@sateenkaariperheet.fi. Kuvitiedostojen ei tarvitse olla korkeatasoisia.

Tulevat koulutukset

Lähde nettivertaisohjaajan koulutukseen talvella 2013-2014
- yhdistys tarvitsee lisää ohjaajia!

Haluatko tulla mukaan toteuttamaan vertaistoimintaa netissä?
Kurssi siirtyi eteenpäin - vielä ehdit ilmoittautua!

Koulutuksessa saat eväät toimia sateenkaariperheiden nettivertaistoiminnan ohjaajana Perheaikaa.fi-palvelussa. Koulutuksesta on toki hyötyä monessa muussakin vertaistyöskentelyssä ja etenkin netissä tapahtuvissa palveluissa. Koulutukseen osallistujat saavat valmiuden ohjata chatteja, nettiluentoja, nettikursseja, suljettuja ryhmiä sekä keskustelupalstoja. Lisäksi koulutus antaa valmiuksia kohdata vanhempia netissä, tarjoaa käytännön työvälineitä erilaisten ryhmien ohjaamiseen sekä tukee ohjaajien omaa jaksamista vapaaehtoistoimijoina.

Koulutus sisältää kolme lauantaipäivää (30.11., 1.2. ja 1.3.). Koulutus on maksuton ja osallistujien matkat, majoitus ja päivärahat maksetaan ja lastenhoito on järjestetty. Koulutus on myös mahdollista liittää opintoihin, ja siitä on mahdollista kerätä 3 opintopistettä. Valmistuneet nettivertaisohjaajat toteuttavat monenlaista toimintaa osana sateenkaariperheiden omien ohjaajien porukkaa. Ilmoittautumiset 30.10 mennessä  tällä lomakkeella >>

Lisätietoja nettisivuilla >>

Nettiryhmä alkutaipaleella oleville Perheaikaa.fi-palvelussa

Ryhmä kokoontuu verkossa ja toimii 18.11.-16.12.2013
Ryhmä on tarkoitettu sateenkaareville, eli seksuaalisuudeltaan tai sukupuoleltaan moninaisille, henkilöille ja pariskunnille, jotka suunnittelevat lapsiperheen perustamista, odottavat lasta tai elävän esikoisen kanssa vauva-aikaa.

Ryhmässä jaetaan ajatuksia perheen perustamisesta, perheyden mahdollisuuksista sekä kokemuksia näistä. Ryhmään pitää ilmoittautua etukäteen, ja vain ryhmään hyväksytyt jäsenet näkevät ryhmän sisällön. Ryhmässä kirjoitetaan nimimerkillä. Ryhmän ohjaajina toimii yhdistyksen työntekijä ja kaksi vertaisohjaajaa. Ryhmä on avoinna neljä viikkoa, jona aikana ryhmäläisillä on mahdollisuus ajatusten vaihtoon ja saada tietopaketteja ryhmää kiinnostavista asioista.

Ryhmän ensisijainen tavoite on vertaiskokemusten mahdollistaminen. Lisäksi tavoitteena on, että ryhmän aikana karttuu sekä fakta- että kokemustieto lapsenteko- ja perheasioista. Tämä toivottavasti aikaansaa sen, että jokaisen oma vanhemmuuden polku vahvistuu ja selkeytyy. Ryhmä toivottavasti tavoittaa perheellistymisestä kiinnostuneita ympäri Suomea ja etenkin heitä, jotka asuvat paikkakunnilla, joilla ei järjestetä ryhmiä sateenkaariperhettä suunnitteleville tai lasta odottaville.

Ryhmä kokoontuu perheaikaa.fi -sivustolla. Ryhmään osallistuminen vaatii rekisteröitymisen perheaikaa-sivustolle. Ryhmässä toimitaan anonyymilla nimimerkillä. Ryhmään ilmoittautuminen alkaa sivustolla ma 30.9 kello 15.

PS, katso kaikki perheaikaa.fi -ryhmät, tapahtumat ja keskustelut alempaa uutiskirjeestä!

Avoin koulutuspäivä Mikkelissä 19. marraskuuta

Sateenkaariperheiden koulutushanke järjestää yhdessä paikallisten aktiivien kanssa kaikille avoimen koulutuspäivän seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta ja sateenkaariperheiden ammatillisesta kohtaamisesta tiistaina 19. päivänä marraskuuta 2013 Mikkelin Ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarkempia tietoja seuraavassa uutiskirjeessä. Mukaan voi ilmoittautua jo nyt sähköpostitse: tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi

Rikasta minua -parisuhdekurssi

Kirkkonummen Hotelli Majvik 22.-24.11.2013
Ilmoittaudu NYT!

Tämän syksyn parisuhdeviikonloppu on suunnattu erityisesti niille pareille, jotka ovat kiinnostuneet toimimaan parisuhdetoiminnan vertaisohjaajina. Tervetulleita mukaan ovat kaikki sateenkaariperheelliset tai perheellistymistä suunnittelevat, joita vertaisryhmän vetäjänä toimiminen edes periaatteessa kiinnostaa. Kurssin aikana saa lisätietoa vertaistoiminnasta ja sen aikana voi aidosti pohtia omaa halukkuuttaan vertaistoiminnan ohjaamiseen. Marraskuun kurssille osallistuminen ei sido ohjaajuuteen millään tavoin. Vertaisohjaajana toimiminen ei edellytä mitään erityistaitoja tai koulutustaustaa, vaan se perustuu täysin omaan kokemukseen. Vertaistoiminta noudattaa selviä toimintamalleja, joita vertaisohjaajan on helppoa noudattaa.

Viikonloppu vedetään Rikasta minua -mallin mukaisesti. Viikonloppu orientoi ohjaajan tehtävään, koska varsinaisella ohjaajakurssilla on tarkoitus opetella nimenomaan Rikasta minua -menetelmän käyttämistä vertaistoiminnassa. Marraskuussa vertaisohjaajuudesta kiinnostuneet parit pääsevät siis käytännössä testaamaan Rikasta minua -mallia osallistujina. Kurssi järjestetään yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan kanssa, joka on Sateenkaariperheet ry:n kumppani Sateenkaariparit-hankkeessa.

Kurssille mahtuu kahdeksan ensimmäiseksi ilmoittautunutta pariskuntaa. Kurssi järjestetään upeassa Hotelli Majvikissa, Kirkkonummella. Hotelliin on kävelymatka Masalan paikallisjunaseisakkeelta. Kurssin osallistumismaksu pidetään kohtuullisena RAY:n ja KSL:n avustusten turvin. Kurssi ja täysihoito Hotelli Majvikissa maksaa 125 euroa / osallistuja Sateenkaariperheet ry:n jäseniltä, ja 150 euroa muilta.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet täällä >>

Perhevalmennukset vuonna 2013

Molemmat kurssit melkein täynnä!

Kaikille lasta suunnitteleville, lasta odottaville ja lapsen hiljattain saaneille perheille suunnattu Sateenkaariperheiden perhevalmennus toteutetaan joko seitsemänä luentona tai viikonloppukurssina. Kouluttajina toimivat yhdistyksen työntekijät, ulkopuoliset kouluttajat ja kokemuskouluttajina tavalliset sateenkaariperheiden vanhemmat. Lisätietoja perhevalmennuksesta nettisivuilla >>
    
Ulvilan (Pori) viikonloppukurssi 15.-17.11.2013
Sitovat ilmoittautumiset 10.10. mennessä nettilomakkeella >>
Viikonloppukurssi järjestetään yhden viikonlopun aikana Silokallion leirikeskuksessa. Valmennus alkaa perjantaina noin kello 18 ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Kurssi itsessään on maksuton, mutta veloitamme osallistumismaksuja majoittumisen ja ruokailujen osalta. Kursille mahtuu noin 25 henkeä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Muutamia paikkoja jäljellä. Majoituksen ja ruokailujen hinta viikonlopun ajalta: 130 euroa yhdistyksen jäseniltä, 150 euroa muilta. Lisätietoja nettisivuilla >>

Helsingin iltakurssi 29.10.-10.12.2013
Sitovat ilmoittautumiset 16.10. mennessä nettilomakkeella >>
Helsingin iltakurssi järjestetään seitsemänä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli) kello 18.00-20.30. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan maks 40 henkeä. Ne, jotka eivät mahdu mukaan syksyn kurssille, voivat ilmoittautua kevään 2014 iltakurssille tai marraskuun viikonloppukurssille.

Tulevat tapahtumat

Vapaaehtoistoiminnan ilta Helsingissä

La 12.10 kello 16-18 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A.
Tekisikö mieli tehdä jotain kivaa yhteiseksi hyväksi? Haluatko päästä hyödyntämään omaa osaamistasi tai oppia jotakin aivan uutta? Sopisiko harrastus, jota voit tehdä juuri silloin ja juuri sen verran kuin sinulle itsellesi parhaiten sopii? Sopisiko sinulle vapaaehtoistyö nettivertaistoiminnassa, vai tykkäätkö ennemmin nähdä ihmisiä livenä, vai touhuta taustavaikuttajana itsekseen?

Tule kuulemaan, millaista vapaaehtoistyötä voit tehdä sateenkaariperheiden parissa. Lapsille järjestetty tilaisuuden ajaksi lastenhoito ja omaa ohjelmaa. Tarjolla syötävää ja juotavaa.

Koululaisten syyslomapäivä 17.10. Helsingissä

Päivä alkaa isoilla ja pienillä koululaisilla eri kohteista, mutta alkuiltapäivästä kaikki päätyvät yhdessä Parkourkeskukseen. Koululaispäivä on osallistujille maksuton. Ilmoittautumiset järjestösihteerille 14.10 mennessä.

Isojen koululaisten retki Fazerin tehtaalle

kello 10:30 alkaen. 10-vuotiaat ja sitä vanhemmat koululaiset pääsevät tutustumaan Fazerin keksi- ja makeistehtaalle Vantaan Vaaralassa, Fazerintie 6. Etukäteisilmoittautuminen järjestösihteerille vaaditaan. Tutustumiskäynti kestää n. 1,5 tuntia. Tämän jälkeen ryhmä siirtyy ohjaajien saattelemana Malmille Parkourkeskukselle, jossa syödään yhdistyksen tarjoamaa retkilounasta.

Pienten koululaisten retki Gardeniaan

Alle 10-vuotiaan koululaiset aloittavat syyslomapäivänsä kello 10:00 Viikin Gardenian trooppisessa puutarhassa. Syksyn ajan Sateenkaariperheissä harjoittelijana oleva Jaana ohjaa lapsia kasvien salaisuus -kierrokselle sekä tekemään taidetta luonnon- ja kierrätysmateriaaleista.

Jaana ottaa lapset vastaan Gardenian ovella. Puolen päivän aikaan lapset matkustavat Jaanan kanssa Parkourkeskukselle, jossa syödään retkilounasta ennen touhukasta iltapäivää. Gardenia löytyy osoitteesta Koetilantie 1, 00790 HKi

Kaikkien koululaisten parkour- ja kiipeilyiltapäivä

Päivän jatkuessa ryhmät yhdistyvät ja lisää innokkaita pääsee menoon mukaan. Kello 13 tavataan Parkourkeskuksen edessä Malmilla. Mukaan rennot ja joustavat vaatteet sekä sisälenkkarit tai -tossut. Juomapullo voi myös olla hyvä matkakaveri. Parkourkeskus löytyy osoitteesta: Teerisuonkuja 4, 00700 Hki. Parkourkeskukseen voit tutustua enemmän www.parkourkeskus.fi

Talven 2014 perheleirille ilmoittautuminen on alkanut

Leiri järjestetään tällä kertaa pe-su 31.1.-2.2.2014 Lappohjassa Suomen eteläisellä rannikolla Tammisaaren ja Hangon välimaastossa, 120km Turusta kaakkoon ja 110km Helsingistä lounaaseen.Leiripaikkana toimii Suomen lastenhoitoyhdistyksen ylläpitämä Loma- ja kurssikeskus Högsand. Högsandissa jokaisella perheellä on oma huone, useimmissa huoneissa myös oma wc. Leiripaikasta löytyy mm. sisäuima-allas, palloiluhalli, leikkipaikkoja ja paljon ryhmätiloja.

Talvileirillä satsataan perheiden yhteiseen ohjelmaan, mutta aikuisille on luvassa myös omia tuokioita, sillä aikaa kun lastenvahdit pitävät huolta jälkikasvusta. Tule mukaan leiritiimiin. Leiritiimi koostuu vapaaehtoisista, jotka yhdessä järjestösihteerin kanssa suunnittelevat ja toteuttavat kyseisen leirin. Tiimin jäsenet saavat vapaaehtoisina vapautuksen omasta leirimaksustaan (perheen muiden jäsenten maksut ja matkakulut pitää itse kustantaa). Ilmoittaudu mukaan leiritiimiin nyt, järjestösihteerin yhteystiedot löydät kirjeen lopusta.

Ilmoittautuminen leirille on avattu. Voit ilmoittautua täällä >>

Tulossa: koululainen + vanhempi -leiri

Muksumessut Espoossa - Sateenkaariperheet mukana

Maaliskuussa koululaiset pääsevät jälleen viettämään viikonloppua vanhempiensa seurassa Ylöjärvelle Antaverkan leirikeskukseen. Leiri järjestetän 28.-30.3.2014. Ilmoittautumiset alkavat joulukuussa 2013.

Leirille etsitään vapaaehtoisia vastaamaan ruokahuollosta. Kiinnostuneet, ottakaa yhteyttä järjestösihteeriin.

Ke 20.11 kello 14-18 Sellon kirjastossa järjestetään jälleen muksumessut. Sateenkaariperheillä on tapahtumassa esittelypöytä. Jos haluat tulla esittelypöydä taakse hetkeksi messutyöntekijäksi, ota yhteys järjestösihteeriin.

Vertaisryhmätoiminta netissä - perheaikaa.fi

Sateenkaariperheiden vertaisryhmä-chatit ja muun sateenkaariperheille suunnatun sisällön löydät osoitteesta Perheaikaa.fi. Videoista löytyy useita sateenkaariperheitä koskevia tietoiskuja. Luennoissa löytyy sateenkaariaiheinen Miten lapsia tehdään.

Nyt chatteihin, luennoille ja keskustelupalstalle voi osallistua myös rekisteröimättä. Rekisteröityminen palveluun on kuitenkin helppoa, ilmaista ja anonymiteetin säilyttävää.

KYSY ASIANTUNTIJALTA -chat järjestetään kerran kuussa, yleensä kuun ensimmäinä maanantai kello 12-13.30. Syksyn chat ajat ovat seuraavat 7.10, 4.11 ja 9.12.

LAPSEN PERHEIDENTITEETIN TUKEMINEN SATEENKAARIPERHEESSÄ -chat to 10.10 kello 18.30-20.
Keskustelua siitä, kuinka lapsen perheidentiteettiä voi tukea, ja kuinka lapselle kehittyy mahdollisimman vahva itsetunto sekä kuinka lasta voi valmistaa kohtaamaan ympäristön "tyhmiä" kommentteja ja kysymyksiä. Pohdintaa, miten lapselle voi puhua perheiden moninaisuudesta ja oman perheen erityisyydestä. Jokaiselle lapselle oma perhe on paras ja tärkein!

MITEN TRANSIHMISYYS NÄKYY PERHEESSÄ -chat ti 19.11 kello 16:30-18
Keskusteluilta kaikille, joiden perhettä transasiat koskettavat. Olipa itselläsi, lapsellasi, puolisollasi tai muulla perheejäsenelläsi transkokemusta, olet tervetullut jakamaan ajatuksiasi vertais -chat-ryhmässä. Ryhmässä kirjoitetaan nimimerkillä.

MITEN PUHUA LASTEN KANSSA SUKUPUOLEN MONINAISUUDESTA? -luento to 21.11 kello 12-13
Koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu luennoi aiheesta n. 30 min, jona aikana osallistujien on mahdollisuus lähettää chatin kautta kysymymyksiä ja kommentteja. Luennon jälkeen on vielä aikaa keskustelulle.

SULJETTU RYHMÄ ALKUTAIPALELAISILLE  18.11.-16.12.2013
Ryhmä on tarkoitettu sateenkaareville, eli seksuaalisuudeltaan tai sukupuoleltaan moninaisille, henkilöille ja pariskunnille, jotka suunnittelevat lapsiperheen perustamista, odottavat lasta tai elävän esikoisen kanssa vauva-aikaa.

Ryhmässä jaetaan ajatuksia perheen perustamisesta, perheyden mahdollisuuksista sekä kokemuksia näistä. Ryhmään pitää ilmoittautua etukäteen, ja vain ryhmän jäsenet näkevät ryhmän sisällön. Ryhmässä kirjoitetaan nimimerkillä.

Ryhmän ensisijainen tavoite on vertaiskokemusten mahdollistaminen. Lisäksi tavoitteena on, että ryhmän aikana karttuu sekä fakta- että kokemustieto lapsenteko- ja perheasioista. Tämä toivottavasti aikaansaa sen, että jokaisen oma vanhemmuuden polku vahvistuu ja selkeytyy. Ryhmä toivottavasti tavoittaa perheellistymisestä kiinnostuneita ympäri Suomea ja etenkin heitä, jotka asuvat paikkakunnilla, joilla ei järjestetä ryhmiä sateenkaariperhettä suunnitteleville tai lasta odottaville.

Ryhmä kokoontuu perheaikaa.fi -sivustolla. Ryhmään osallistuminen vaatii rekisteröitymisen perheaikaa-sivustolle. Ryhmässä toimitaan anonyymilla nimimerkillä. Ryhmään ilmoittautuminen alkaa sivustolla ma 30.9 kello 15. Ilmoittaudu mukaan ryhmään!

Teema-chateista, luennoista, suljetuista ryhmistä ym tiedotetaan tulevissa jäsenkirjeissä. Toiveita niiden aiheiksi voi lähettää järjetösihteerille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>

Vaikka yhdistyksen oma keskustelupalsta on palannut toimimaan, Perheaikaa.fi-palvelussa jatkuvat myös sateenkaariperheiden keskustelut. Sateenkaariperheteemaisen keskustelun löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Perheaikaa-vapaaehtoisilta La 12.10 kello 16-18

Tekisikö mieli tehdä jotain kivaa yhteiseksi hyväksi? Haluatko päästä hyödyntämään omaa osaamistasi tai oppia jotakin aivan uutta? Sopisiko harrastus, jota voit tehdä juuri silloin ja juuri sen verran kuin sinulle itsellesi parhaiten sopii? Sopisiko sinulle vapaaehtoistyö nettivertaistoiminnassa?

Tule kuulemaan, millaista vapaaehtoistyötä voit virtuaalimaailmassa tehdä sateenkaariperheiden parissa. Lapsille järjestetty tilaisuuden ajaksi lastenhoito ja omaa ohjelmaa.  Tarjolla syötävää ja juotavaa. Paikkana: Kotola, Yrjönkatu 29 A, Helsinki.

Yhteistyökumppanit tiedottavat

Sateenkaareva Olkkari Päksyssä!

Pääkaupunkiseudun yksin- ja yhteishuoltajat ry:n Olohuone-toiminta laajenee: toimintaansa on aloittamassa yksin- ja yhteishuoltajien sateenkaariperheille suunnattu Olohuone! Tervetuloa Saateenkaarevaan Olkkariin Pikku-Huopalahden Viiri-puistoon (Herukkakuja 3, 00300 HKI)

Sateenkaareva Olohuone on suunnattu HLBT-yksin- ja yhteishuoltajavanhemmille ja heidän lapsilleen.
Olohuone on vapaamuotoinen ja avoin kohtaamispaikka, jossa voit tavata muita samanlaisessa elämäntilanteessa eläviä sateenkaari-yh-perheellisiä. Olkkarissa on tarjolla kahvia/teetä/mehua sekä pientä välipalaa lapsille ja aikuisille. Paikalla on myös lastenhoitajat.

Tarjoilujen ja lastenhoitajien määrän vuoksi toivottavaa olisi ilmoittaa osallistumisestaan etukäteen vetäjälle: (p. 044 333 4035 / emmi.christensen (a) welho.com)! Paikalle voi kuitenkin saapua myös ilmoittamatta. Lisätietoja yhdistyksestä ja Olohuone-toiminnasta löydät täältä >>

Tulevien Sateenkaari-olkkarien alustava (!) aikataulu on seuraava: 5.10, 9.11, 7.12, 4.1, 2.2, 1.3, 5.4, 3.5

Haastattelupyyntöjä

Monikkosateenkaariperhe Monikkoperheiden jäsenlehteen
Suomen Monikkoperheet ry, joka edustaa kaksosten ja kolmosten perheitä, haluaisi tehdä jäsenlehteensä haastattelun sateenkaariperheestä, jossa elää monikkolapsia. Kiinnostuneiden yhteydenotot info@sateenkaariperheet.fi.

Odotetaanko teillä kaksosia?
yle.fi/olotilan toimittaja etsii haastateltavaa kaksosraskauden kokemisesta kertovaan juttuun, yhteys anni.alatalo (at) yle.fi, kiitos! Tarkoituksena on pohtia nimenomaan ja pelkästään kaksosraskauden olemusta - ei parisuhteen olemusta. Olisi todella hienoa saada juttuun sateenkaariperhe, vaikka se ei aiheena olekaan, ja juuri siksi.

Sateenkaariperheiden kokemuksia lasten hankkimisesta

Olemme kaksi journalistiopiskelijaa Tampereen yliopistosta ja teemme juttua sateenkaariperheen kokemuksista lasten hankkimisessa. Etsimme haastateltavaksi ja kuvattavaksi henkilöitä, jotka ovat kohdanneet perheen perustamisessa jonkinlaisia vastoinkäymisiä tai vaikeuksia. Olemme kiinnostuneita niistä ajatuksista ja valinnoista, joita perhe käy läpi lasta hankkiessaan.Teemme aiheesta kuvallisen lehtijutun ja kuvajournalismin kandidaatin tutkintoon kuuluvan audiovisuaalisen kuvatarinan. Jos haluatte kertoa perheenne kokemuksista lapsen hankkimisessa, olemme erittäin kiinnostuneita kuulemaan tarinanne. Kuvajournalistiopiskelija Riina Rinne, +358 400 854 324, riina.rinne@uta.fi ja journalistiopiskelija Saara Kokko, +358 40 831 9361, saara.kokko@uta.fi

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on nyt yli 1100  tykkääjää!

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa löytyy Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Nelfasta>>

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheenperustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?

PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello  9-10

SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa.

CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat´. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään. Chatti jää kesätauolle, muytta syyskuun alusta chatit jatkavat uudella paikalla aina kuun ensimmäinen maanantai, paitsi joulukuussa toinen maanantai, kello 12-13.30. Syksyn chat ajat ovat siis 7.10, 4.11 ja 9.12.

Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että  muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

UUTTA:
Turussa Voimavara -workshop
Helsingissä retki kartanomuseolle ja ratsastustalleille
Pääkaupunkiseudulla käyntiin pop up -haaste

Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: joensuu@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi
Lahti
: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: info@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: rovaniemi@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Paikallistiimi: Hanna, Kirsi, Anu, Minna ja Johanna,  helsinki@sateenkaariperheet.fi


PERHETAPAAMISET

Perhetapaamiset ovat suunnattu kaikille perheille vanhempien lukumäärästä tai parisuhdekuvioista riippumatta. Olipa lapsellasi yksi tai seitsemän vanhempaa, olitpa eronnut, sinkku, poly, ydinperheessä elävä, vasta lapsista haaveileva tai lapsikatraan vanhempi, tule mukaan viettämään mukavaa aikaa tai vähintään juomaan kupponen teetä tai kahvia.

Pääkaupunkiseudun tapaamiset järjestetään tulevaisuudessa etupäässä Sateenkaariperheiden toimistolla, Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki. Mutta myös retkiä tehdään. Tänä syksynä kokeillaan vaihtaa sekä aikaa, että viikonpäivää, jotta mahdollisimman monella olisi aikataulujen puolesta joskus mahdollisuus päästä mukaan.

Su 13.10. kello 11-14 Brunssi Kotolassa
Unohda aamiaisen tai lounaan valmistaminen ja tuo mukanasi jotakin syötävää yhteiseen brunssipöytään. Brunssilla on syömisen ohella mahdollisuus tutustua muihin sateenkaareviin perheisiin, leikkiä, piirtää tai touhuilla turvallisessa ilmapiirissä oman perheen kesken. Mahdollisesta ohjelmasta enemmän lokakuun jäsenkirjeessä.

Su 20.10. Kulttuuriretki Tuomarinkylän kartanomuseoon ja hevostalleille kello 10-12
Retkellä tutustutaan yhdessä marraskuun alussa sulkeutuvaan Kartanomuseoon, joka esittelee yhdenlaista suomalaista asumis- ja elämiskulttuuria. Jokainen voi hiukan omassa tahdissa ja oman kiinnostuksen mukaan kierrellä museota. Hyvän sää sattuessa laajalla pihalla voidaan vaikka leikkiä yhdessä pihaleikkejä ja syödä eväitä. Kello 10:30-12 yli 4-vuotiailla on mahdollisuus talutusratsastukseen pihapiirin hevostalleilla. Pihapiiristä löytyy myös kahvio. Lisätietoja seuraavassa jäsenkirjeessä.

La 2.11. kello 15-18 koko perheen Kekri-juhla Kotolassa
Kammotukset ulos kaapeista ja naamiaisasussa juhlimaan kummajaisjuhlaa muiden perheiden kanssa. Nyyttäripöytään kasataan teeman mukaista syötävää ja juotavaa. Ohjelma suunnitteilla, saa osallistua tekemiseen.

Pe 6.12. kello 15-18 Sateenkaariperheiden Itsepäisyysjuhla
Paikka vielä auki. Joko jossakin asukaspuistossa tai Kotolassa. Juhlavaa meininkiä koko perheelle. Näissä juhlissa booli on alkoholiton.

ARKITAPAAMISET
Vauva- ja leikki-ikästen perheiden kovasti suosimat arkitapaamiset jatkuvat Kotolassa. Arkitapaamisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset aikuiset ja lapsen, vaikka ajankohdasta johtuen tapaamiset kiinnostavat varmasti eniten kotivanhempia. Välillä tapaamisissa on alustaja tai teema, mutta aina on aikaa vapaalle juttelulle ja leikille. Toimistolta löytyy leluja ja siellä on myös mahdollista lämmittää ruokaa lapsille. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Mukanaan voi tuoda muita syötäviä nyyttärihengessä.

Tapaamisaika on aina kello 10-12
Syksyn tapaamiset:  1.10., 15.10., 29.10., 12.11., 26.11, 10.12.


1.10 ei ole erityistä aihetta, paitsi uuteen harjoittelijaan tutustumista ja syksyn suunnittelua. Tulevien kertojen suhteen seuraa ilmoittelua.

POP UP -TAPAAMISIA PUISTOISSA YM.
Alkuyksyn tapaamisissa heräsi esiin idea, että perhetapaamisia voisi järjestää vaihdellen eri leikkipuistoissa,, retkikohteissa tai missän vaan. Järjestäjänä voisi toimia kunkin alueen sateenkaariperheet. Yhden tapaamisen järjestäminen ei ole kauhean suuri vaiva, mutta tuottaisi iloa monelle ja perheistä olisi hauskaa käydä tutustumassa uusiin puistoihin. Uusia ihmisiä ehkä innostuisi mukaan tapaamiseen, kun sellainen järjestetään omilla kotikulmilla. Paikallistiimi haastaan jokaisen perheen varaamaan yksin tai tuttujen perheiden kanssa yhden tapaamiskerran. Paikallistiimiltä saa kaiken tarvittavan tuen ja avun tapaamisen järjestämiseen.

Tapaamisen voi järjestää myös ulkona (esim. leikkipuistossa), jolloin riittää, että ilmoittaa tapaamispaikan ja -ajan järjestösihteerille ja pääkaupunkiseudun paikallistiimille. Ulkotapaaminen puistossa voi tapahtua vaikka arki-iltapäivänä, tai voit kutsua muut perheet mukaan museo- tai teatteriretkelle tai vaikkapa sisäleikkipuistoon.

Ohjeistus siitä, kuinka varataan oman lähialueen leikki- tai asukaspuisto sateenkaariperhetapaamista varten.  Mieti muutama vaihtoehtoinen päivämäärä, jolloin voisit emännöidä/isännöidä perhetapaamisen. Mene oman puistosi henkilökunnan juttusille ja kerro, että puistossa haluttaisiin järjestää perhekahvilatyyppinen tapaaminen alueen sateenkaareville perheille. Kerro toimivasi tapaamisen yhteys-/vastuuhenkilönä ja Sateenkaariperheet ry:n edustajana. Yhdistyksellämme on sopimus Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta, että saamme käyttää tapaamisiimme ilmaiseksi heidän hallinnoimia puistojaan. Sopikaa päivämäärä ja kellonaika. Yleensä puistotapaamiset ovat olleen kello 15-19, mutta ne voivat olla ihan mihin aikaan järjestäjille parhaiten vain sopii. Ilmoita järjestösihteerille ja pääkaupunkiseudun paikallistiimille suunnitelmasi. Yhdistys kustantaa teet, kahvit ja mehut.  Tapaamisessa voi olla teemaa tai jotakin tekemistä, tai vain vapaata olemista ja juttelua, aivan kuten järjestäjä haluaa. Jos on into järjestää jotakin, josta syntyy kuluja, on sekin mahdollista, kunhan vain sovit asiasta järjestösihteerin kanssa.

ALKUTAIPALE-RYHMÄ
Yhteydenotot ja kyselyt: alkutaipale.helsinki@sateenkaariperheet.fi

Lokakuun kokoontuminen ti 22.10. kello 18-20
Alkutaipale-ryhmä on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnittelelville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme, teemme retkiä ja piknikejä. Kokoonnumme yleensä Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Ryhmä on avoin, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat.

LUOMUISÄT JA -ÄIDIT


Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.

Seuraava kokoontuminen:  to 17.10. kello 18-20
Ryhmä kokoontuu Sateenkaariperheiden toimistolla Kotolassa, Yrjönkatu 29 A.

PERHETAPAAMINEN PERHEILLE, JOISSA SUKUPUOLEN MONINAISUUSTTA
Su 24.11 kello 11-13 Sateenkaariperheiden toimistolla Kotolassa, Yrjönkatu 29 A. Ohjattua tekemistä lapsille. Kahvittelua, juttelua, tutustumista, olemista sekä muuta vapaamuotoista ja osallistujalähtöistä tekemistä.

MITEN LAPSIA TEHDÄÄN PERHEISSÄ, JOISSA ON SUKUPUOLEN MONINAISUUTTA?
Su 24.11 kello 13-15 Sukupuoleltaan moninaisten oma lapsentekotilaisuus. Onko lapsi haaveissa? Tule kuulemaan mahdollisuuksista ja jakamaan kokemuksia aiheesta. Tilaisuus on Kotolassa, Yrjönkatu 29 A.

INTOA OLLA JÄRJESTÄMÄSSÄ TOIMINTAA TAI VAIKUTTAMASSA SIIHEN?

Pääkapunkiseudun paikallistiimiin mahtuu vielä muutama innokas jäsen. Tiimiläisenä sinun on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista toimintaa pääkaupunkiseudulla järjestetään. Eikä ideoita tarvitse toteuttaa yksin! Erityisen toivottavaa olisi löytää tiimiin kotivanhempia, jotka pystyisivät välillä perhetapaamista edeltävänä perjantaina hakemaan tapaamispaikan avaimen leikkipuisto Linjasta, ja palauttamaan sen maanantaina. Tiimiläisten tärkeimpänä tehtävänä on organisoida tapaamisia, retkiä ym. Apua toteutukseen saadaan mm. sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilta. Useimmiten tiimiläisten eri tarvitse tehdä sen ihmeemmin tapahtuman eteen kuin päättää esim. retkikohde ja -aika, ja tehdä asiasta muutaman virkkeen mainos. Osa tiimiläisistä vastaa perhetapaamisten ovien avaamisesta, kahvin keitosta yms., mutta niin, että jokaista tapaamista kohden ei tarvitse jokaisen varautua vastuutehtäviin tai edes läsnäoloon. Yhdistys tukee taloudellisesti retkiä ja maksaa mahdollisten ohjaajien palkkiot. Tiimiläisenä tutustut helposti paikkakuntasi muihin perheellisiin ja pääset tekemään hauskoja asioita. Kysy lisää ja ilmoita kiinnostuksestasi paikallistiimille.

Pääkaupunkiseudun oma facebook-ryhmä
Pääkapunkiseudun sateenkaariperheillä on oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Ryhmässä tiedotetaan pääkapunkiseudun tapahtumista, haastattelupyynnöistä ja muusta ajankohtaisesta. Siellä voi kuka tahansa kuulutella seuraa vaikkapa uimarannalle tai museoretkelle. Myös kaikenlainen sateenkaariperheellisyyteen liittyvä keskustelu on sallittua. Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä toiminnanjohtaja Juha Jämsää,  järjestösihteeri Kaisa Niittystä tai hallituksen jäsen Tanja Rintalaa ystäväksesi ja liittämään sinut ryhmään. Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.

JOENSUU

Paikallistiimi: Tuulia, joensuu@sateenkaariperheet.fi

Joensuussa järjestetään tapaamisia, joista sovitaan perheiden kesken sähköpostitse. Jos olet kiinnostunut osallistumaan vapaamuotoiseen seurusteluun ja toimintaan, ota yhteyttä joensuu@sateenkaariperheet.fi, niin liitetään sinut sähköpostilistallemme. Tervetuloa mukaan!

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heljä Siitari, jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Jyväskylässä jatkuu sählyvuoro kerran viikossa sunnuntai-iltaisin  kello 17-18 Cygnaeuksen koululla, Voionmaankatu 18 (sisään Keskikadun puolelta). Tarkoituksena pelata sählyn lisäksi muitakin pelejä, mihin löydetään pelivälineitä. 

Kuukausitapaamiset syksyn osalta tauolla, niitä jatketaan vuodenvaihteen jälkeen.

KUOPIO

Kuopioon kaivataan säännöllisempää toimintaa. Haluatko olla mukana? Ota yhteys järjestösihteeriin.

KYMENLAAKSO / KOTKA

Kymenlaaksoon on suunnitteilla toimintaa. Jos olet kiinnostunut olemaan mukana käynnistämässä sitä, ota yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhdyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi

Oulussa tavataan joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 14.30-17 keskustan Avoimella päiväkodilla osoitteessa Uusikatu 27.
Syksyn tapaamiset ovat 6.10., 3.11.  ja 1.12.
Lisätietoja ja postituslisalle liittymisilmoitukset: oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

 Porin perhetoiminnasta voit kysellä osoitteesta sateenkaariperheet@100seta.fi.

ROVANIEMI

Paikallistiimi: Riikka, rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt paikallistiimille.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaatteella.

TAMPERE

Paikallistiimi: Marjut ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi

Lokakuussa tapaaminen Napapiirillä (Kaalamonaukio 2) 6.10 klo 15-17.
Aikuisilla mahdollisuus keskustella rauhassa keskenään, hankimme lapsenvahteja kaitsemaan jälkikasvua. Alustusta keskustelulle ei ole, vaan annetaan sanojen soljua vapaasti.

Lapsille pillimehut ja keksit, aikuisille sumpit. Tervetuloa uudet ja vanhat.

Marraskuun tapaaminen jouluisten askarteluiden merkeissä 17.11 klo 15.00. Paikka tarkentuu myöhemmin

TURKU

Paikallistiimi: Minna, Marjukka, Juha ja Anu, turku@sateenkaariperheet.fi

VOIMAVARAWORKSHOP sateenkaariperheiden aikuisille Seikkailutalossa
6.10.2013 klo 17.00-19.00
(nyyttärikahvit 16.30 - 17.00)

Sunnuntaina 6.10. klo 17-19 järjestetään Turun Seikkailupuiston Seikkailutalossa toiminnallinen aikuisille suunnattu voimavaratyöpaja, ks. ohjaajan kuvaus alla. Aloitellaan klo 16.30-17 nyyttärikahveilla, ja itse workshop alkaa klo 17. Workshop on tarkoitettu vain aikuisille, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Työpajan ajaksi järjestetään myös lastenhoitomahdollisuus, mutta ilmoittautumisaika siihen on jäsenkirjeen ilmestyessä jo mennyt umpeen. Mahdollisia peruutuspaikkoja voi kysellä: turku@sateenkaariperheet.fi.

Tervetuloa tutkailemaan yhdessä toisten aikuisten kanssa, mistä ammentaa voimavaroja vanhemmuuteen sekä alkavaan syksyyn. Työskentelemme workshopissa toiminnallisen ryhmätyön ja kehotietoisuuden menetelmin. Ota mukaan mukavat, liikkumisen mahdollistavat vaatteet ja avointa mieltä.
Workshopin ohjaaja Marja Oivo on kouluttaja, tanssi-liiketerapeutti ja työnohjaaja.

Tiistaina 5.11. klo 18-20 järjestetään keskustelutilaisuus aikuisille aiheesta Lasten sukupuolisensitiivinen kasvatus. Keskustelua on vetämässä yhdistyksen koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu. Keskustelu pidetään MLL:n perhekahvila Marakatissa (Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3, Turku, sisäänkäynti sisäpihan puolelta, ovikello). Keskustelun ajaksi järjestetään lastenhoito sitä tarvitseville. Lastenhoitoon tulee ilmoittautua 28.10. mennessä: turku@sateenkaariperheet.fi. Ilmoita lasten nimet, iät ja mahd. erityistarpeet.

Sunnuntaina 17.11. klo 16.30-19 on avoin koko perheen tapaaminen Seikkailutalossa. Tervetuloa mukaan tomintaan!

Seikkailutalossa käytössämme on oleskelugalleria kahvitteluun ja iso huone, jossa on enemmän tilaa touhuta. Talosta löytyy leluja, mikro, hoitopöytä, pottia yms. tarvittavaa. Tuo mukanasi jotain pientä purtavaa nyyttäripöytään. Kysy halutessasi lisätietoja: turku@sateenkaariperheet.fi tai ilmesty paikan päälle!

Turun seudun sateenkaariperheillä on tiedottamista varten sähköpostilista, johon voi ilmoittautua mukaan ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa: turku@sateenkaariperheet.fi.

Olemme myös facebookissa: Tiedotukseen painottuva sivusto löytyy täältä >> Lisäksi Turun seudun sateenkaariperheille on perustettu suljettu facebook-ryhmä, jossa myös voi keskustella toiminnasta  ja muista sateenkaariperheasioista luottamuksellisemmin.  Ryhmään pääsee laittamalla pyynnön ylläpitäjälle täällä >>

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja (lomalla 30.9.-1.11.2013)
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Tiia Aarnipuu
tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello  9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2013.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Tanja Rintala
Anu Pellinen
Hanna Wahlsten / varajäsen
Jenni Häivälä / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1