Onko oikein, että joidenkin lasten vanhemmat saavat mennä naimisiin, ja toisten lasten vanhempien parisuhde vain rekisteröidään. Miltä tämä kuulostaa lasten korviin? Rekisteröidyssä parisuhteessa ei ole myöskään mahdollista automaattisesti ottaa puolison sukunimeä. Yhteinen sukunimi vahvistaisi useissa perheissä lasten ja vanhempien perhe-identiteettiä, yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Sateenkaariperheet toimivat joskus myös sijaisvanhempina. Nykyinen tilanne aiheuttaa ongelmia sateenkaariperheeseen sijoitetulle lapselle. Monesti pitkäaikaisten sijoitusten päätteeksi lapsi adoptoidaan perheeseen, jossa hän on ollut pitkäaikaisesti sijoitettuna. Samaa sukupuolta olevan parin hoidossa olleelle lapselle pitäisi kuitenkin nykylainsäädännön mukaan etsiä jälleen uusi koti ja aiheuttaa sijoitetulle lapselle jälleen uusi ja täysin turha siirto toiseen perheeseen tai, todennäköisemmin, laitokseen.
Avioliiton kautta suomalaisen sateenkaariperheen asema perheenä selkenisi myös ulkomailla. Se, miten ulkomaiden lainsäädäntö suhtautuu Suomessa virallistettuihin parisuhteisiin, ei ole suomalaisen lainsäädännön käsissä. (Se on sitä vastoin niiden suomalaisten poliitikkojen käsissä, jotka toimivat EU:ssa ja globaaleissa järjestöissä.) On kuitenkin selvää, että jos samaa sukupuolta olevien parien suhteet virallistetaan Suomessa tasapuolisesti avioliittolainsäädännön kautta, on perheen asema kiistattomampi ulkomaillakin. Tällä hetkellä sateenkaariperheiden juridiset suhteet muuttuvat usein kun Euroopan sisäinen raja ylitetään. Jossakin maassa sinulla on puoliso, toisessa ei. Täällä sinulla on juridinen vanhempi, täällä ei.