Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen

Uutiskirje joulukuu 2013

Kuinka rohkeita oltaisiin?

Onko nyt oikea aika alkaa painottaa aiempaa enemmän apilaperheiden ja miesten perheiden oikeuksia? Vai voiko niiden esiin painottaminen vahingoittaa naisparien ydinperheiden aseman parantamista?

Yhdistyksemme haluaa juuri nyt kirkastaa tulevan vaikuttamistoimintamme painopisteitä. Hallitus haluaa osallistaa jäsenet ja yhteistyökumppanimme yhteiseen keskusteluun. Jäsenten kanssa keskustelua käytiin syyskokouksen yhteydessä kun käsittelyssä oli uusi perhepoliittinen tavoiteohjelma, joka on tarkoitus vahvistaa keväällä.

Hallitus on esittänyt ohjelman tämän kauden painopistealueeksi useamman kuin kahden vanhemman perheiden ja miesten ja miesparien perheiden oikeuksia. Syyskokouksen keskustelussa painopistealuetta pidettiin hyvänä vaihtoehtona, mutta esitettiin myös puheenvuoroja, joissa pohdittiin, onko useamman vanhemman perheiden oikeuksien ja miesten perheellistymismahdollisuuksiin liittyvän sijaissynnytyksen entistä näkyvämpi nostaminen keskusteluun turhan rohkeaa. Huolena oli, että se voi vaikeuttaa muiden tavoitteiden läpiviemistä.

Useamman kuin kahden vanhemman perheiden ja miesten perheiden oikeudet ovat tietysti olleet yhdistyksen tavoitelistalla yhdistyksen syntymästä lähtien. Olisiko nyt oikea aika ryhtyä puhumaan niistä entistä avoimemmin? Keskustelua jatketaan kevätkokoukseen saakka. Hallitus pyytää edelleen jäseniltä palautetta perhepoliittisesta tavoiteohjelmasta, joka löytyy nettisivuilta vuosikokouspapereiden joukosta. Palautteen voi osoittaa allekirjoittaneelle.

Erityisesti sateenkaariperheiden miesten perheellistymismahdollisuuksiin liittyvä kysymys virallisen sijaissynnytyksen mahdollistamisesta Suomessa on hankala ja monitahoinen kysymys. Hallitus on toivonut voivansa keväällä hyväksyttävässä ohjelmassa ratkaista kysymyksen siitä, alkaako yhdistys vaatia aktiivisesti sijaissynnytyslain luomista Suomeen. Keskustelun jatkamiseksi yhdistys on järjestämässä yhteistyökumppaniensa kanssa keskustelutilaisuuden sijaissynnytyksestä ensi vuoden alkupuolella, ennen kevätkokousta. Lisätietoja seuraavassa uutiskirjeessä.

Vuosi 2013 alkaa olla jo takana päin. On aika olla iloinen kaikesta edistyksestä ja työstä, jota kulunut vuosi on nähnyt. On myös aika kiittää kaikkia yhdistyksen toiminnassa tänäkin vuonna työskennelleitä kymmeniä, ellei jopa satoja vapaaehtoisia! Te olette tehneet tämän kaiken mahdolliseksi. Teitä on ilo kiittää tänään, joulukuun neljäntenä päivänä kun koko maassa juhlitaan Vapaaehtoisten päivää. Kiitos!

Hyvää joulua kaikille!

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
- Itsenäisyyspäivän vastaanotto Kotolassa
- Isyyslakiesitys
- www.monimuotoisteperheet.fi
- Uusia jäsenetuja
- Terveisiä Ateenasta
- KÖLN 2014
- Isien ja lasten illat
- Kotolan parisuhdepäivät
- Uusi ryhmä heteroliitossa lapsia saaneille
- Nettiluentoja kiintymyssuhteista, apilaperheistä ja läheisistä

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT
* Hallituksen kokouksen 9.11.2013 päätösluettelo >>
* Tiedote isyyslain uudistamisesta 12.11.2013 >>
* Lausunto kotihoidon jakamisesta sateenkaariperheissä 12.11.2013 >>

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti kuukausittain)
Jäseneksi voivat liittyä kaikki, tutustu jäsenyyteen täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina vietetään Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää. Tutustu vuoden 2013 tapahtumiin maailmalla ja Suomessa tapahtuman esitteestä >>

Työryhmä teki vaillinaisen esityksen isyyslaista

Oikeusministeriön työryhmä luovutti 12.11. ministeri Henrikssonille mietinnön, joka sisälsi esityksen uudeksi isyyslaiksi. Esitys ei sisällä pykäliä naisparin lapsen aseman määrittymisestä, mutta äitiyden määrittymisestä on tehty muistio, jossa nostetaan esiin ehdotuksia sekä naisparin vanhemmuuden vahvistamisesta nykyistä tasa-arvoisemmin että sukupuoltaan korjaavien henkilöiden vanhemmuudesta. Mietintö on nyt lausuntokierroksella.

"Sateenkaariperheisiin syntyvien lasten oikeuksien kannalta on tärkeää, että hallituksen lopullinen esitys isyyslaiksi sisältäisi naisparien lasten aseman määrittämiseen tarvittavat pykälät", sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. "Asian ratkaisemista ei missään nimessä saa lykätä tuonnemmaksi. On lapsen kiistaton etu, että lapsen ja vanhemman juridinen suhde saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vahvistettua. Asia on hoidossa jo muualla Pohjoismaissa ja läntisessä Euroopassa."

Naisparin lapsen oikeudellinen asema turvataan tällä hetkellä vasta kauan syntymän jälkeen perheen sisäisen adoption kautta. Prosessi kuluttaa turhaan yhteiskunnan resursseja eikä toteuta tavoitetta saada lapsen oikeudellinen asema selväksi niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Lakiesitys ei liity miesparien lapsiperheisiin, koska miesparin osapuolet eivät synnytä lasta eikä sijaissynnytys ole Suomessa laillisessa mielessä mahdollista.

Lue lisää yhdistyksen lähettämästä tiedotteesta >>

Emmi Pihlajaniemi jatkaa puheenjohtajana

Kirjoituspyyntöä jatkettu: Minun sateenkaariperheeni!

Uusi hallitus suurempi ja miehekkäämpi kuin koskaan

Yhdistyksen syyskokouksessa keskusteltiin uusista perhepoliittisista tavoitteista, vahvistettiin ensi vuoden toimintasuunnitelmat ja valittiin hallitukselle uusi hallitus. Puheenjohtajaksi valittiin Emmi Pihlajaniemi, jolle ensi vuosi on kolmas yhdistyksen puheenjohtajana. Hallitukseen valittiin uusien sääntöjen mahdollistama entistä suurempi määrä jäseniä. Koskaan aikaisemmin ei yhdistyksen hallituksessa ole myöskään ollut kahta miestä yhtäaikaa. MUuden hallituksen kokoonpano on seuraava:

        Emmi Pihlajaniemi, Helsinki (puheenjohtaja)
        Joanna Marjanen, Vantaa
        Tanja Rintala, Salo
        Paula Myöhänen, Mikkeli
        Anu Pellinen, Espoo
        Riku Karppinen, Tampere
        Anne Jaakkola,  Lahti
        Hannele Kupari, Vantaa
        Krister Karttunen, Helsinki
        Iina Särkkä, Mikkeli (varajäsen)
        Anneli Gustafsson, Vantaa (varajäsen)

- Kirja perheiltä perheille

Nyt kaivataan erityisesti miesten, transihmisten ja apilaperheiden tarinoita. Myös lisää naisparien tarinoita toivotaan, koska jokaisen perheen tarina on omansa lainen. Voit miettiä mikä meidän perheen erityinen näkökulma on, esimerkiksi kaksikulttuurisuus tms. Kirjoitusaikaa on jatkettu vuoden loppuun

Joukko innokkaita jäseniämme on käynnistänyt upean projektin, jonka lopputuotoksena tulee olemaan elämänmakuinen kirja, jossa kirjoittajat kertovat lyhyitä tarinoita omasta sateenkaariperheestään ja sen syntymisestä. Toiveena on, että sateenkaariperhettä suunnittelevat ihmiset voisivat lukea tositarinoita muiden perheellistymistä ja tekemistä valinnoista. Se tukisi heidän omia valintojaan ja suunnitelmiaan sateenkaariperheen perustamisessa. Kyseessä on kirja perheiltä tuleville perheille!

Kirja on tarkoitus julkaista jossain muodossa yhdistyksen ja työryhmän yhteistyönä vuoden 2014 aikana. Vielä joulukuun aikana työryhmä kerää perheiden tarinoita. Osallistu mukaan kirjoittamalla lyhyt tarina! Työryhmän ohjeistuksen tarinan kirjoittamiseen löydät täältä >>

www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet -verkosto julkaisi uudet nettisivunsa lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2013. Samana päivänä järjestettiin verkoston Kaikkien perheiden Suomi -hankkeen avajaisseminaari Helsingin Bio Rexissä. Tapahtumassa puhuivat esimerkiksi kaikkien puolueiden kansanedustajat ja lapsiasiainvaltuutettu.

Hankkeen myötä on tarkoitus kerätä perheiden monimuotoisuutta koskevaa tietoa ja viedä sitä päättäjien ja ammattilaisten tietoisuuteen, jotta lainsäädäntö ja perhepalvelut huomioisivat perheiden moninaisuuden jo lätökohtaisesti. Hankkeessa työskentelee kaksi työntekijää ja hanketta hallinnoi Sateenkaariperheet ry.

Lisätietoja nettisivuilla www.monimuotoisetperheet.fi
Tykkää myös Facebookissa www.facebook.com/monimuotoisetperheet

Poimintoja uusista jäseneduista

Wilmis on vuodesta 2006 toiminut suomalainen verkkokauppa, jolla on Vaasassa myös kotipuoti. Wilmiksestä löytyy monipuolinen valikoima lastenvaatteita ja -tarvikkeita. Merkkeinä mm. Molo Kids, Duns, Kinderit, Småfolk, Liandlo ja Minymo.
Wilmis toimii yhteistyökumppaninamme tarjoamalla kampanjatarjouksia. Ensimmäinen kampanja on voimassa 1.-15.12. Tänä aikana tehdyt tilaukset saa 15% alennuksella, kun tilauksen arvo ylittää 30e.

Veeti ja Vilius on netissä toimiva lastenvaatepuoti, jolla on noutopiste Lohjalla. Veetistä ja Viliuksesta löytyy värikkäitä ja erilaisia vaatteita 0-10 vuotiaille. Merkkeinä mm. Ticket to Heaven, Metsola, MeToo, Maxomorra ja Snoozy.
Sateenkaarieprheet ry:n jäsenenä saat aina 20% alennusta normaalihintaisista tuotteista. Ajoittain -30% teemaviikkoja.

Jäsenmaksunsa v. 2013 maksaneet saavat tarjoukseen oikeuttavan koodin järjestösihteeriltä. Kannattaa tutustua heti valikoimaan ja poimia ihanat joululahjat ja muut ilontuojat näistä innostavista puodeista.

Elämää sateenkaariperheessä

Kuukausittainen blogi

Joulukuun blogiteksti ilmestyy muutaman päivän sisällä. Kirjoituksen löydät ao linkistä heti kun se on julkaistu.

Nea Weckström


Nea kirjoittaa Elämää sateenkaariperheessä -blogiaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Kaikki kirjoitukset löytyvät osoitteesta www.sateenkaariperheet.fi/blogi. Siellä voit myös kommentoida kirjoitusta. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.    

Tapahtumauutisia

Terveiset aurinkoisesta Ateenasta

Grundtvig-hankkeen 3.seminaari 8.-9.11.

Grundtvig-hanke kokosi jälleen yhteen sateenkaariperheaktivisteja Suomesta, Italiasta, Sveitsistä, Portugalista sekä tietysti tämän kertaisesta isäntämaasta Kreikasta. Ateenassa aiheena oli koulukiusaaminen, jota pohdittiin monesta eri näkökulmasta. Hankkeemme edustajien lisäksi seminaariin osallistui kreikkalaisia opettajia sekä eri järjestöjen edustajia. Perjantaina virittäydyttiin tunnelmaan koskettavalla elokuvalla Prayers for Bobby (elokuva löytyy kokonaisuudessaan mm. youtubesta, kannattaa katsoa!) ja varmasti oli tippa linssissä jokaisella jossain vaiheessa elokuvaa. Elokuvan jälkeen syvennyttiin kiusaamisteemaan World without war and violence ja Lesbian and Gay community of Greece -järjestöjen johdolla. Paljon faktaa kiusaamisesta, niin oppilaiden kuin opettajienkin näkökulmasta. Lopuksi kuultiin vielä ILGA-Europen kuulumisia, sekä millaista koulutustoimintaa heillä on.

Lauantaina ILGA-Portugal esitteli meille homofobian vastaista It takes all kinds -projektiaan ja sen verkkosivustoa. Osoitteesta www.ittakesallkinds.eu löytyy englanniksi tietoa, testejä sekä monenlaisia pelejä. Heräsi innostus, olisipa tällainen sivusto myös suomeksi! Tämän jälkeen Ilaria Trivellato piti loistavan puheenvuoron homofobiasta ja miten sitä vastaan voi taistella. Loppupäivä menikin erilaisten työpajojen parissa, leikkien ja ryhmätöitä tehden. Varmasti päivä oli antoisa ihan jokaiselle monellakin tavalla, erityisesti kreikkalaiset opettajat saivat tietoa ja apuja työhönsä.

Vielä on yksi tämän hankkeen seminaari jäljellä ja uusia hankesuunnitelmia jo pohditaan...

Tanja Rintala, hallituksen jäsen

Tampereen seudun sateenkaariperheet viettivät askarteluillanMarraskuussa kokoonnuttiin jouluisten askarteluiden merkeissä Nokialla.
Joulukortteja tehtailtiin ja nähtiinpä pienimuotoinen"pillihimmelikin".
Päälle nautittiin glögit ja joulutortut. Kivaa oli!

TransHelsinki -viikolla paljon perhetoimintaa

Suomalaisia perinteitä kunnioitettiin Kekri -juhlissa Kotolassa

Sateenkaariperheiden osuuden aloitti tiistainen chat-keskustelu, joka oli suunnattu perheille, joissa on sukupuolen moninaisuutta. Vilkkaaseen keskusteluun osallistui ihmisiä hyvin monenlaisista lähtökohdista.

Torstaina nettiluento ohjeisti, kuinka lapsen kanssa voi puhua sukupuolen moninaisuudesta. Luentoa seurasi reaaliajassa yli 30 henkilöä. Luento on nähtävissä perheaikaa -sivustolla täällä >>

Sunnuntai oli varattu perheiden tapaamiselle ja iltapäivällä lähemmäs kymemenen henkilöä pohti, mitkä ovat transihmisten mahdollisuudet saada lapsia. Keskustelu oli antoisaa ja saattaa toimia tulevaisuduessa pohjana jollekin aivan uudelle.

Toinen Kotolan toimistohuone oli muuttunut esivanhempien hautakammioksi. Hämähäkin verkkoon tarttumisen uhallakin taaperot nauttivat led-kynttilöiden tuomasta mahdollisuudesta leikkiä kerrankin kynttilöillä ja järjestellä niitä oman vision mukaan. Mukana juhlinnassa oli iso joukko perheitä, lapsia vauvoista teini-ikäisiin.

Esivanhempien muistoa saattoi kunnioittaa sytyttämällä heille oikean kynttilän ja askartelemalla oman sukupuun. Askarteluintoiset pääsivät myös tekemeään perinteisiä kekri-himmeleitä, joita oljen sijasta rakennettiin värikkäistä muovipilleistä, aivan kuten Tampereellaakin. Kaikki halukkaat saivat kekripukki-naamarit ja saattoivat muistutella mieleen lisää perinteitä kekrivisan avulla.

Pöytä notkui ihanista herkuista ja kekrin tavoite, ähky, tuli saavutettua. Mahtavasti pukeutunut lapsiväki taiteili illan lopuksi vielä kaikille kunnon kasvo- tai käsimaalaukset.

Haluatteko tapahtumanne tälle palstalle?

Jos haluatte kertoa tapahtumastanne kaikille jäsenillemme, lähettäkää tapahtumaa koskeva lyhyt teksti (noin 5-7 lausetta) ja kuvatiedosto(t) osoitteeseen info@sateenkaariperheet.fi. Kuvitiedostojen ei tarvitse olla korkeatasoisia.

Tulevat koulutukset

Sateenkaariparisuhteen tukeminen ja eroauttaminen

Perhevalmennuskurssit 2014

Tulossa keväällä: seminaari parisuhteiden tukemisesta ja eroauttamisesta sateenkaariperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja muille kiinnostuneille

Aika: 20.3.2014 klo 9.30-16
Paikka: Balder-Sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Hinta: 40 euroa

Seminaarissa tarjotaan tietoa ja toimintatapoja sateenkaariparien kanssa työskentelyyn ja kuullaan kokemuksia perheiden ja parien kanssa työskennelleiltä ammattilaisilta sekä perheiltä itseltään. Seminaarin järjestävät Sateenkaariperheet ry sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke Sateenkaariperheiden lasten ja vanhemmuuden haavoittuvuudet ammattilaisten tietoisuuteen. Kumppaneina toimivat Kataja-Parisuhdekeskus ry ja Ensi- ja turvakotien liiton neuvokeskus.

Ilmoittautuminen viimeistään torstaina 6.3.2014: tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi 
Lisätietoja täällä >>AVOIN KOULUTUSPÄIVÄ SATEENKAARIPERHEISTÄ OULUSSA

Torstaina 15. päivänä toukokuuta 2014,

Sateenkaariperheet ry:n koulutushanke järjestää yhteistyössä Hyvän mielen talo ry:n kanssa kaikille avoimen koulutuspäivän Oulussa, Hyvän mielen talolla (Puusepänkatu 4). Lisätietoja seuraavissa uutiskirjeissä.

Perhevalmennus järjestetään vuonna 2014 keväällä ja syksyllä iltakurssina Helsingissä ja marraskuussa viikonloppukurssina jossain muualla Suomessa (paikka varmistuu lähiaikoina). Kurssit on tarkoitettu aikille lasta suunnitteleville, lasta odottaville ja lapsen hiljattain saaneille sateenkaariperheille.

Kurssilla tarjotaan tietoa erityisesti sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, käydään läpi perheiden oikeuksia etuuksiin ja ongelmiin etuuksien haussa, syntymässä olevan lapsen juridisen tilanteen turvaamiseen liittyvissä hakemuksissa, sateenkaariperheiden parisuhteen tyypillisistä sudenkuopista, kolmen ja neljän vanhemman perheiden erityishaasteista jne.

Helsingin iltakurssi 8.4.-6.5.2014

Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli) kello 18.00-21.00

Sitovat ilmoittautumiset 31.3. mennessä nettilomakkeella >>

Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan maks 40 henkeä. Ne, jotka eivät mahdu mukaan kevään kurssille, voivat ilmoittautua syksyn 2014 iltakurssille tai marraskuun viikonloppukurssille. Kurssi on maksuton. Lisätietoja kursseista täällä >>

Muiden vuoden 2014 kurssien ilmoittautuminen avataan myöhemmin

Tulevat tapahtumat

KÖLN 2014

Koululainen + vanhempi -leirin ilmoittautuminen alkaa nyt

Euroopan sateenkaariperheet kokoontuvat Kölniin keäällä 2014 - tule mukaan!
 
Kolmas Satenkaariperheiden Eurooppapäivät järjestetään Saksan Kölnissä 1.-4.5.2014. Tapahtuman teemana on "Different Families -Same Schools. Bringing the Rainbow into the Schools of Europe", eli luvassa on luentoja ja työpajoja erityisesti sateenkaariperheistä koulumaailmassa. Asiaohjelman lisäksi tiedossa on myös paljon yhteistä, mukavaa tekemistä koko perheelle - esimerkiksi kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhlimista todella kansainvälisessä porukassa ja jännittävässä paikassa - seikkailumuseossa!
 
Tapahtuman osallistumismaksu on aikuisilta 110 euroa, 4+ -vuotiailta lapsilta 35 euroa, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Osallistumismaksu sisältää majoituksen, ateriat, lastenhoitopalvelut, kaupunkikiertoajelun sekä sateenkaariperhepäivän ohjelman.
 
Tarkka ohjelma varmistuu tammikuussa 2014, ilmoittautua voi tammi-helmikuun vaihteessa. Ilmoittautumisen avaamisesta kerrotaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeessä! 

Maaliskuussa koululaiset pääsevät jälleen viettämään viikonloppua vanhempiensa seurassa Ylöjärvelle Antaverkan leirikeskukseen. Leiri järjestetän 28.-30.3.2014. Leirin hinta on vielä auki, koska rahoitus selviää vasta myöhemmin joulukuussa. Leiri tulee maksamaan jäsenaikuiselta enintään 100e ja koululaiselta 50e.

Tiedossa koululaislähtöistä toimintaa. Leirijuhlaa vietetään jälleen lauantaina. Leikit, leipomiset, pelit ja muut touhut tekevät leiriläisiä tutuiksi toisilleen. Tottakai ohjelmaan kuuluu myös kota-ilta, ulkoilua sään asettamissa rajoissa ja mahdollisuus saunoa. Toiveita viikonlopun sisällöstä otetaan vastaan.

Ilmoittautua voi  >>Täällä

Isille ja lapsille toiminnallisia iltoja

Kotolan parisuhdepäivä 12.4.2014

Isien ja lasten omat toiminnalliset illat käynnistyivät lokakuussa kiipeilykeskusvierailulla.

Seuraavan kerran yhdessä touhuamiseen on mahdollisuus joululomalla.

pe 3.1.2014 kello 12.30-14.30 Talvigeokätköilyä Kokoontuminen  Vanhankaupunginkosken parkkipaikalta. Mukaan lämpimät vaattet.

Hiihtolomalla La 22.2. 2014 on vuorossa jäitä pitkin tehtävä retki Vartiosaareen seikkailemaan ja mökkigrillailemaan

Pääsiäisen tapahtumapäivä on vielä hiukan auki, mutta 17-21.4. välillä on tiedossa laskeutumista Käärmekalliolta.

Mukaan ovat tervetulleita myös kummisedät, enot, isoisät ym. lapsineen.

Tule mukaan! Ilmoittautumista ei tarvita.
Lisätietoja järjestösihteeriltä.

Järjestämme Kotola-naapuriemme kanssa Helsingissä parisuhdepäivän, joka on tarkoitettu sateenkaariperheille, adoptio-odottajille ja -vanhemmille sekä kahden kulttuurin pareille. Ohjelmaa on mm. odottajille, haastavia vuosia eläville ja pitkään yhdessä olleille. Varaa viikonloppu omasta ja puolisosi kalenterista! Lisätietoa tulossa uutiskirjeessä ja nettisivuillemme. Kotola: Yrjönkatu 29 A, Hki


Sateenkaariperheiden parisuhdeviikonloppu toukokuussa

Yhdistyksen seuraava sateenkaariperheiden parisuhdeviikonloppu järjestetään Kirkkonummen Räfsössä äitienpäiväviikonloppuna 9.-11.5.2014. Ilmoittautumiset avataan alkuvuodesta.


Talven 2014 perheleirille ilmoittautuminen jatkuu

Leiri järjestetään tällä kertaa pe-su 31.1.-2.2.2014 Lappohjassa Suomen eteläisellä rannikolla Tammisaaren ja Hangon välimaastossa, 120km Turusta kaakkoon ja 110km Helsingistä lounaaseen. Leiripaikkana toimii Suomen lastenhoitoyhdistyksen ylläpitämä Loma- ja kurssikeskus Högsand. Högsandissa jokaisella perheellä on oma huone, useimmissa huoneissa myös oma wc. Leiripaikasta löytyy mm. sisäuima-allas, leikkihuone, palloiluhalli, ulkoleikkipaikkoja ja paljon ryhmätiloja.

Talvileirillä satsataan perheiden yhteiseen ohjelmaan, mutta aikuisille on luvassa myös omia tuokioita, sillä aikaa kun lastenvahdit pitävät huolta jälkikasvusta.

Ohjelmassa tulee olemaan seikkailurata (myös aikuisille), uimista, talvista grillailua, eri ikäisten omia touhuja, arkartelua, lautapelihetkiä, keskusteluja...

Ilmoittautuminen leirille on auki. Voit ilmoittautua täällä >>

Vertaisryhmätoiminta netissä - perheaikaa.fi

Sateenkaariperheiden vertaisryhmä-chatit ja muun sateenkaariperheille suunnatun sisällön löydät osoitteesta Perheaikaa.fi. Videoista löytyy useita sateenkaariperheitä koskevia tietoiskuja. Luennoissa löytyy esimerkiksi sateenkaariaiheinen Miten lapsia tehdään.

Nyt chatteihin, luennoille ja keskustelupalstalle voi osallistua myös rekisteröimättä. Rekisteröityminen palveluun on kuitenkin helppoa, ilmaista ja anonymiteetin säilyttävää.

KYSY ASIANTUNTIJALTA -chat järjestetään kerran kuussa, yleensä kuun ensimmäinä maanantai kello 12-13.30. Seuraavat ajat ovat seuraavat 9.12.,13.1, 3.2, 10.3, 7.4, 5.5 ja 2.6.

SEURAAVAT TAPAHTUMAT PERHEAJASSA:

13.1.-10.2.2014 Suljettu ryhmä heteroliitossa lapsia saaneille hlbtiq-ihmisille

Ryhmään osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen. Rekisteröidy www.perheaikaa.fi -sivustolla ja ilmoittaudu ryhmään. Ilmoittauminen aukeaa viikolla 50. Hyväksyntä ryhmään tulee ilmoittautumisajan päätyttyä joko perheaikaa -palveluun yksityisviestinä (kirjautumisen jälkeen näkyy kirjekuori yläreunassa oman nimimerkin vieressä) tai jos olet ryhmään ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittanut sähköpostisosoitteesi, niin sinne.

Ti 21.1.2014 kello 18-19 Luento: Kiintymyssuhde sateenkaarevissa perheissä

Luennoitisjana Sanna Mäkipää, TtM, terevydenhoitaja ja kouluttaja.
Luennolla puhutaan siitä, minkälaisia mahdollisuuksia on lapsella luoda kiintymyssuhteita, jos vanhempia onkin kolme tai neljä, tai lapsella on useampi koti, tai kuinka ero vaikuttaa kiintymyssuhteeseen

To 13.2.2014 kello 18:30-20 Vertaischat: Sateenkaariperheenä päivähoidossa ja koulussa

Millaisia odotuksia tai toiveita perheessänne on koulun ja päiväkodin suhteen? Mitä toivoisitte saavanne kuulla palveluiden piirissä jo olleilta?  Millaisia kokemuksia koulusta ja päivähoidosta, mitä niiltä toivottaisiin lisää?

Pe 14.2.2014 kello 12-13 Luento: Pohdittavaa Apilaperheille
Useissa sateenkaariperheissä vanhemmuutta jaetaan myös muuten kuin puolisoiden kesken. Perheen voi perustaa kaksi ystävystä tai esimerkiksi kaksi pariskuntaa yhdessä. Vanhemmuuden jakaminen voi olla valtava ilo. Se on yhtä aikaa myös haaste. Yhteiskunta pyrkii monin tavoin edistämään vanhemmuuden onnistunutta jakamista heteroparien perheissä. Mutta kun vanhemmuutta jakaa useampi kuin kaksi aikuista tai esimerkiksi kaksi ystävystä, on syytä kiinnittää erityistä huomiota joihinkin seikkoihin jo ennen lapsen syntymää. Luennoitsijana Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä

Ti 18.3.2014 kello 18:30-20 Vertaischat: Kun lapsella on monta vanhempaa tai vanhemmat ovat (vain) ystäviä
Chat kolmi- ja neliapilaperheille, muille monivanhempaisille perheille sekä perheille, jossa vanhemmuus ei perustu vanhempien väliseen rakkaussuhteeseen, vaan lapsi tehty vanhemmuuskumppanipohjalta.

24.3.-22.4.2014 Vapaaehtoisten suljettu ryhmä (4 vkoa)
Ryhmä Sateenkaariperheet ry:ssä vapaaehtoisina toimiville. Ajatusten ja ideoiden vaihtoa, vertaistukea ja yhteisiä suunnitelmia. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet myöhemmin.

To 10.4.2014 kello 18:30-20 Vertaischat: Sinkkuvanhemmat
Keskustelu on auki kaikille sinkkuna lapsia saaneille ja tällä hetkellä sinkkuna eläville vanhemmille. Tule mukaan keskustelemaan sinkkuvanhemman huolista, iloista ja erityiskysymyksistä! Aihe vapaa.

Huhtikuussa 2014  (päivä ilmoitetaan myöhemmin) Luento: Läheisenä sateenkaariperheelle

Kansainvälisen Sateenkaariperhepäivän (4.5.2014)  jälkeinen viikko, eli vko 19, on perheaikaa -sivustolla sateenkaariperheteemaviikko. Viikon aikana järjestetään ainakin yksi luento ja vertaischat. Tämän lisäksi sivustolle nousee tavallista enemmän materiaalia perheiden monimuotoisuudesta.

Teema-chateista, luennoista, suljetuista ryhmistä ym tiedotetaan tarkemmin tulevissa jäsenkirjeissä. Toiveita niiden aiheiksi voi lähettää järjetösihteerille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>

Vaikka yhdistyksen oma keskustelupalsta on palannut toimimaan, Perheaikaa.fi-palvelussa jatkuvat myös sateenkaariperheiden keskustelut. Sateenkaariperheteemaisen keskustelun löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Paikallisten ryhmien kymmenet tapahtumat löydät kirjeen loppuosasta!

Yhteistyökumppanit tiedottavat

Joogaa ja meditaatiota Kotolassa

Vanhempien hyvä ero -ryhmä

Joogaa ja meditaatiota aikuisille Sateenkaariperheiden toimistolla Helsingissä.
Molempien ryhmien vetäjänä toimii Monikulttuuriyhdistys Familia Clubin vapaaehtoiset vetäjät. Ohjaus on englanniksi.

Yoga mediation course joka torstai (ei 5.12) 19.12 saakka kello 16-17 Kotolan Salongissa.

Yoga club -joogakerho maanantaisin kello 16.15-17.30
Kotolan Salongissa. Joogapäivät: 9.12. ja 16.12. Maanantain joogaryhmään toivotaan etukäteisilmoittautumista järjestösihteerille (kts. tiedot kirjeen lopusta)
Rennot vaatteet ja oma alusta mukaan.

Lauantaisin 11.1.-1.3.2014 klo 12-14.45
Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki

Muutetaan haasteellinen elämäntilanne yhdessä voimavaraksi. Ryhmän tavoitteena on  antaa mahdollisuus käsitellä eroon liittyviä tunteita ja kokemuksia sekä auttaa ymmärtämään omaa eroprosessiaan. Erityisesti käsitellään vanhemmuutta.  Hyvä ero -ryhmä kokoontuu 8 kertaa ja sen hinta on 90 euroa. Hinta sisältää työkansion ja lasten hoidon.

Järjestäjä: Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry, joka on Sateenkaariperheet ry:n tiivis yhteistyökumppani ja toivottaa kaikki sateenkaarevat eronneet vanhemmat erittäin lämpimästi tervetulleiksi kurssille. Lisätietoja ja  ilmoittautuminen: 040 3515355 tai helja.sairisalo@yvpl.fi.

Outo Homo

Kesän 2014 Perheileirille koululaisnäytöksensä kanssa saapuva Outo Homo -Juuso Kekkosen pitkä aikuisten monologit ovat vielä joulukuussa nähtävissä muutaman kerran.

Esitysaikataulu löytyy ainakin osittain >>täältä ja esityksen arvostelu >>täältä

Sateenkaareva Olkkari Päksyssä!

Pääkaupunkiseudun yksin- ja yhteishuoltajat ry:n Olohuone-toiminta laajenee: toimintaansa on aloittamassa yksin- ja yhteishuoltajien sateenkaariperheille suunnattu Olohuone! Tervetuloa Saateenkaarevaan Olkkariin Pikku-Huopalahden Viiri-puistoon (Herukkakuja 3, 00300 HKI)

Sateenkaareva Olohuone on suunnattu HLBT-yksin- ja yhteishuoltajavanhemmille ja heidän lapsilleen.
Olohuone on vapaamuotoinen ja avoin kohtaamispaikka, jossa voit tavata muita samanlaisessa elämäntilanteessa eläviä sateenkaari-yh-perheellisiä. Olkkarissa on tarjolla kahvia/teetä/mehua sekä pientä välipalaa lapsille ja aikuisille. Paikalla on myös lastenhoitajat.

Tarjoilujen ja lastenhoitajien määrän vuoksi toivottavaa olisi ilmoittaa osallistumisestaan etukäteen vetäjälle: (p. 044 333 4035 / emmi.christensen (a) welho.com)! Paikalle voi kuitenkin saapua myös ilmoittamatta. Lisätietoja yhdistyksestä ja Olohuone-toiminnasta löydät täältä >>

Tulevien Sateenkaari-olkkarien alustava (!) aikataulu on seuraava: 7.12, 4.1, 2.2, 1.3, 5.4, 3.5

Haastattelupyyntöjä

Imettämisestä kertovaan dokumenttisarjaan etsitään mies-tai naisparia, joilla on nyt pieni vauva TAI vauva syntymässä alkuvuodesta 2014. Sarjan tuottaa Liisa Akimof/Production House. Lisätietoja: mia.holopainen@luukku.com

Nais- tai miesparin perhe tai apilaperhettä haetaan
Kuuluuko perheeseesi lapsen lisäksi kaksi äitiä tai kaksi isää? Oletko valmis kertomaan siitä muille,
suostumaan kuvattavaksi? Tarkoituksenani on kirjoittaa ja kuvata pitkähkö, reportaasinomainen juttu sateenkaariperheen elämästä. Ensisijaisesti työ on osa visuaalisen journalismin maisteriopintoja, periaatteessa se voidaan myöhemmin myydä eteenpäin johonkin hieman korkeamman profiilin aikakausilehteen. Jutun lähtökohta on ihmisläheinen, sen tavoite muistuttaa elämän monimuotoisuudesta. Iloista ja suruista, onnehetkistä ja peloista, jotka koskettavat kaikkia perheitä, olipa perhemuoto mikä tahansa. Inhimillisen välittämisen sanoma on journalistisesti aina ajankohtainen. Ja yhtäkkiä julkisessa keskustelussa tilaa saaneet vastakkaiset äänenpainot, tekevät aiheesta entistä tärkeämmän. Jutun tekeminen edellyttäisi vähintään yhtä kokonaista kuvauspäivää ja yhtä haastattelutuokiota eli se vie jonkin verran aikaa. Haastateltaat voivat olla mistä päin Suomea tahansa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: jukka.naaranlahti@uta.fi/ 0503437153. Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin nettisivut: vjmmagazine.uta.fi

Monikkosateenkaariperhe Monikkoperheiden jäsenlehteen
Suomen Monikkoperheet ry, joka edustaa kaksosten ja kolmosten perheitä, haluaisi tehdä jäsenlehteensä haastattelun sateenkaariperheestä, jossa elää monikkolapsia. Kiinnostuneiden yhteydenotot info@sateenkaariperheet.fi.

Odotetaanko teillä kaksosia?
yle.fi/olotilan toimittaja etsii haastateltavaa kaksosraskauden kokemisesta kertovaan juttuun, yhteys anni.alatalo@yle.fi, kiitos! Tarkoituksena on pohtia nimenomaan ja pelkästään kaksosraskauden olemusta - ei parisuhteen olemusta. Olisi todella hienoa saada juttuun sateenkaariperhe, vaikka se ei aiheena olekaan, ja juuri siksi.

Sateenkaariperheiden kokemuksia lasten hankkimisesta

Olemme kaksi journalistiopiskelijaa Tampereen yliopistosta ja teemme juttua sateenkaariperheen kokemuksista lasten hankkimisessa. Etsimme haastateltavaksi ja kuvattavaksi henkilöitä, jotka ovat kohdanneet perheen perustamisessa jonkinlaisia vastoinkäymisiä tai vaikeuksia. Olemme kiinnostuneita niistä ajatuksista ja valinnoista, joita perhe käy läpi lasta hankkiessaan.Teemme aiheesta kuvallisen lehtijutun ja kuvajournalismin kandidaatin tutkintoon kuuluvan audiovisuaalisen kuvatarinan. Jos haluatte kertoa perheenne kokemuksista lapsen hankkimisessa, olemme erittäin kiinnostuneita kuulemaan tarinanne. Kuvajournalistiopiskelija Riina Rinne, +358 400 854 324, riina.rinne@uta.fi ja journalistiopiskelija Saara Kokko, +358 40 831 9361, saara.kokko@uta.fi

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on nyt yli 1100  tykkääjää!

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa ja  Monimuotoiset perheet -verkosto löytyvät Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>>

Poimintoja Facebookista

Tykkää Kaikkien perheiden Suomesta!

Kaikkien perheiden Suomi -hanke on saanut omat Facebook-sivut.

Tykkää Monimuotoisista perheistä ja pysy ajantasalla vaikuttamistyöstä, jota tehdään perheiden monimuotoisuuden tunnistamiseksi Sateenkaariperheiden ja yhdeksän muun perhejärjestön yhteistyönä!


www.facebook.com/monimuotoisetperheet

Eväitä sateenkaariperheiden kohtaamiseen Mikkelissä

Miesparin lapsiperhe on "uusi normaali": Perhe 2.0

Sateenkaariperheiden koulutuspäivä Mikkelissä poiki mukavan jutun Itä-Suomen uutisiin. Katso kohdasta 06:00 alkaen>>

Perhe 2.0 on virkistävä poikkeus televisiosarjojen maailmassa: komediasarja miesparista ja heidän lapsensa sijaissynnyttäjästä perheineen. Sarjaa esitetään parhaillaan keskiviikkoiltapäivisin Kolmosella. Ohjelman alkuperäinen nimi on The New Normal.

Lisätietoja ohjelmasta>>

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheenperustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?

PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello  9-10

SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa.

CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat´. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään. Chatti on yleensä kuun ensimmäisenä maanantainai, paitsi joulukuussa toinen maanantai, kello 12-13.30. Tulevat chattiajat 9.12, 13.1, 3.2, 10.3, 7.4, 5.5 ja 2.6.

Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että  muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

UUTTA:
Itsenäisyyspäivän juhla Helsingissä
Metsäretkelle museoon Helsingissä
Tampereella pikkujoulut
Kiintymyssuhteesta luento ja keskusteluilta
Heterosuhteessa lapsia saaneille ohjattu ryhmä

Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi
Lahti
: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: info@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: rovaniemi@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Paikallistiimi: Hanna, Kirsi, Anu, Minna ja Johanna,  helsinki@sateenkaariperheet.fi

PERHETAPAAMISET

Perhetapaamiset on suunnattu kaikille perheille vanhempien lukumäärästä tai parisuhdekuvioista riippumatta. Olipa lapsellasi yksi tai seitsemän vanhempaa, olitpa eronnut, sinkku, poly, ydinperheessä elävä, vasta lapsista haaveileva tai lapsikatraan vanhempi, tule mukaan viettämään mukavaa aikaa tai vähintään juomaan kupponen teetä tai kahvia. Pääkaupunkiseudun tapaamiset järjestetään tulevaisuudessa etupäässä Sateenkaariperheiden toimistolla, Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki. Mutta myös retkiä tehdään. Tänä syksynä kokeillaan vaihtaa sekä aikaa, että viikonpäivää, jotta mahdollisimman monella olisi aikataulujen puolesta joskus mahdollisuus päästä mukaan.n

Tervetuloa itsenäisyyspäivän vastaanotolle pe 6.12.13 klo 15-18
missä: Kotolassa Yrjönkatu 29 A, 4 krs. (soita ovikelloa, alaovella summeri). Virallisen kättelyn jälkeen vapaata yhdessäoloa, tanssin, humpan ja tenavadiskon tahtiin. Lapsille kasvomaalausta ja lippuaskareltua. Tapahtuma saa pukeutua juhlavasti tai arkisesti. Nyyttärit.

Ennakkotietoa kevään 2014 perhetapaamisista

su 19.1. klo 10-14 Sunnuntaibrunssi
ke 5.2. klo 17-19  Runebergin torttujen leipomisilta
ti 4.3. klo 17 alkaen Kaivopuistossa laskiaismeininkiä
la 29.3 - jokin perhetapaaminen
13.4 klo 10-14 Sunnuntaibrunssi
24.5 tai 7.6. Eläinaiheinen retkikohde

ARKITAPAAMISET

Vauva- ja leikki-ikästen perheiden kovasti suosimat arkitapaamiset jatkuvat Kotolassa toistaiseksi joka viikko. Arkitapaamisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset aikuiset ja lapsen, vaikka ajankohdasta johtuen tapaamiset kiinnostavat varmasti eniten kotivanhempia. Välillä tapaamisissa on alustaja tai teema, mutta aina on aikaa vapaalle juttelulle ja leikille. Toimistolta löytyy leluja ja siellä on myös mahdollista lämmittää ruokaa lapsille. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Mukanaan voi tuoda muita syötäviä nyyttärihengessä.

Tapaamisaika on aina kello 10-12
Joulukuun tapaamiset: 
10.12. Ohjelmavapaa

Erityiskerta: Keskiviikkona 11.12 klo 10 mennään yhdessä katsomaan Metsäretki -näyttelyä Amos Andersonin museolle.
Näyttelyn teemana on metsä ja metsän eläimet, ja se on täynnä lapsille sopivia elämyksiä. Valoja, ääniä, koskettavissa olevia juttuja, nappeja, . Bo 1 v 3kk on testihenkilönä käynyt näyttelyssä ja tykkäsi kovasti, mutta se sopii myös sekä isommille että pienemmille.
Museon sisäänpääsy on aikuisille 10 €, opiskelijoille 2€ ja lapsille ilmainen. Samalla hinnalla pääsee tottakai myös tutustumaan muihin, aikuisille suunnatuihin, näyttelyihin, jos into riittää.
Museoretken jälkeen voidaan vaikka kahvitella/lounastaa museon kahvilassa.

17.12. Nyyttäri-pikkujoulut

Tammikuussa tapaamiset jatkuvat viikottain alkaen ti 8.1.2014

ALKUTAIPALE-RYHMÄ
Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi

Tammikuun kokoontuminen to 22.1. kello 18-20
Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnittelelville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme, teemme retkiä ja piknikejä. Kokoonnumme yleensä Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipaleillat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat.

LUOMUISÄT JA -ÄIDIT

Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.
Vuoden viimeinen kokoontuminent:  ti 10.12  kello 17.30-19.30
Ryhmä kokoontuu Sateenkaariperheiden toimistolla Kotolassa, Yrjönkatu 29 A, Pirtti-tila.

AMMATTILLISESTI OHJATTU RYHMÄ LUOMUVANHEMMILLE eli
HETEROLIITOSSA LAPSIA SAANEILLE HLBTIQ-IHMISILLE

Kuusi tiistaita käsittävä ryhmä kokoontuu Kotolassa. Jokaisella kerralla on oma teemansa. Mitä useammalle kerralle osallistut, sitä enemmän saat irti, mutta voit tulla mukaan myös yksittäisille kerroille. Ryhmä on vetäjän psykoterapiaopintojen lopputyö. Ryhmä on vertaistuellinen. Ryhmä kokoontuu tiistaisin aina kello 17:30-19:30, Yrjönkatu 29 A 1, Salonki-tila Kotolan perällä.
14.1. Oma identiteetti ja sen rakentuminen
28.1. Ex-puoliso
4.2. Sukulaiset ja ystävät
11.2. Ulos kaapista ja ihmisiä kohtaamaan
25.2. Lapsen tarpeet ja niiden huomioiminen
11.3. Uusi elämä uusperheenä


Jotta vetäjä voisi hiukan valmistautua siihen, millainen joukko osallistujia on tulossa, ilmoittautumisia toivotaan osoitteeseen kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi

KIINTYMYSSUHDEILTA
Ti 21.1.2014 kello 18-19:30
Keskustelua alustamassa TtM, terveydenhoitaja ja kouluttaja Sanna Mäkipää.
Minkälaisia mahdollisuuksia on lapsella luoda kiintymyssuhteita, jos vanhempia onkin kolme tai neljä, tai lapsella on useampi koti,tai kuinka ero vaikuttaa kiintymyssuhteeseen.
Sanna Mäkipää luennoi aluksi aiheesta ja luento esitetään samaa aikaa netissä. Luennon jälkeen nettikamera sammuu ja paikan päällä olijat jatkavat ajatusten vaihtoa Sannan johdolla.
Osallistujia ei missään vaiheessa kuvata. Lastenhoito voidaan järjestää, jos siihen ilmoitetaan olevan tarvetta. Ilmoita kiinnostuskesta lastenhoidon suhteen pikimmiten järjestösihteerille.

POP UP -TAPAAMISIA PUISTOISSA YM.
Alkuyksyn tapaamisissa heräsi esiin idea, että perhetapaamisia voisi järjestää vaihdellen eri leikkipuistoissa,, retkikohteissa tai missän vaan. Järjestäjänä voisi toimia kunkin alueen sateenkaariperheet. Yhden tapaamisen järjestäminen ei ole kauhean suuri vaiva, mutta tuottaisi iloa monelle ja perheistä olisi hauskaa käydä tutustumassa uusiin puistoihin. Uusia ihmisiä ehkä innostuisi mukaan tapaamiseen, kun sellainen järjestetään omilla kotikulmilla. Paikallistiimi haastaan jokaisen perheen varaamaan yksin tai tuttujen perheiden kanssa yhden tapaamiskerran. Paikallistiimiltä saa kaiken tarvittavan tuen ja avun tapaamisen järjestämiseen.

Tapaamisen voi järjestää myös ulkona (esim. leikkipuistossa), jolloin riittää, että ilmoittaa tapaamispaikan ja -ajan järjestösihteerille ja pääkaupunkiseudun paikallistiimille. Ulkotapaaminen puistossa voi tapahtua vaikka arki-iltapäivänä, tai voit kutsua muut perheet mukaan museo- tai teatteriretkelle tai vaikkapa sisäleikkipuistoon.

Ohjeistus siitä, kuinka varataan oman lähialueen leikki- tai asukaspuisto sateenkaariperhetapaamista varten.  Mieti muutama vaihtoehtoinen päivämäärä, jolloin voisit emännöidä/isännöidä perhetapaamisen. Mene oman puistosi henkilökunnan juttusille ja kerro, että puistossa haluttaisiin järjestää perhekahvilatyyppinen tapaaminen alueen sateenkaareville perheille. Kerro toimivasi tapaamisen yhteys-/vastuuhenkilönä ja Sateenkaariperheet ry:n edustajana. Yhdistyksellämme on sopimus Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta, että saamme käyttää tapaamisiimme ilmaiseksi heidän hallinnoimia puistojaan. Sopikaa päivämäärä ja kellonaika. Yleensä puistotapaamiset ovat olleen kello 15-19, mutta ne voivat olla ihan mihin aikaan järjestäjille parhaiten vain sopii. Ilmoita järjestösihteerille ja pääkaupunkiseudun paikallistiimille suunnitelmasi. Yhdistys kustantaa teet, kahvit ja mehut.  Tapaamisessa voi olla teemaa tai jotakin tekemistä, tai vain vapaata olemista ja juttelua, aivan kuten järjestäjä haluaa. Jos on into järjestää jotakin, josta syntyy kuluja, on sekin mahdollista, kunhan vain sovit asiasta järjestösihteerin kanssa.


INTOA OLLA JÄRJESTÄMÄSSÄ TOIMINTAA TAI VAIKUTTAMASSA SIIHEN?

Pääkapunkiseudun paikallistiimiin mahtuu vielä muutama innokas jäsen. Tiimiläisenä sinun on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista toimintaa pääkaupunkiseudulla järjestetään. Eikä ideoita tarvitse toteuttaa yksin! Erityisen toivottavaa olisi löytää tiimiin kotivanhempia, jotka pystyisivät välillä perhetapaamista edeltävänä perjantaina hakemaan tapaamispaikan avaimen leikkipuisto Linjasta, ja palauttamaan sen maanantaina. Tiimiläisten tärkeimpänä tehtävänä on organisoida tapaamisia, retkiä ym. Apua toteutukseen saadaan mm. sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilta. Useimmiten tiimiläisten eri tarvitse tehdä sen ihmeemmin tapahtuman eteen kuin päättää esim. retkikohde ja -aika, ja tehdä asiasta muutaman virkkeen mainos. Osa tiimiläisistä vastaa perhetapaamisten ovien avaamisesta, kahvin keitosta yms., mutta niin, että jokaista tapaamista kohden ei tarvitse jokaisen varautua vastuutehtäviin tai edes läsnäoloon. Yhdistys tukee taloudellisesti retkiä ja maksaa mahdollisten ohjaajien palkkiot. Tiimiläisenä tutustut helposti paikkakuntasi muihin perheellisiin ja pääset tekemään hauskoja asioita. Kysy lisää ja ilmoita kiinnostuksestasi paikallistiimille.

Pääkaupunkiseudun oma facebook-ryhmä
Pääkapunkiseudun sateenkaariperheillä on oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Ryhmässä tiedotetaan pääkapunkiseudun tapahtumista, haastattelupyynnöistä ja muusta ajankohtaisesta. Siellä voi kuka tahansa kuulutella seuraa vaikkapa uimarannalle tai museoretkelle. Myös kaikenlainen sateenkaariperheellisyyteen liittyvä keskustelu on sallittua. Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä toiminnanjohtaja Juha Jämsää,  järjestösihteeri Kaisa Niittystä tai hallituksen jäsen Tanja Rintalaa ystäväksesi ja liittämään sinut ryhmään. Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.

JOENSUU

Paikallistiimi: info@sateenkaariperheet.fi

Joensuussa etsitään uutta tapaamisten koollekutsujaa. Jos olet kiinnostunut osallistumaan vapaamuotoiseen seurusteluun ja toimintaan, ota yhteyttä.

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heljä Siitari, jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Jyväskylässä jatkuu sählyvuoro kerran viikossa sunnuntai-iltaisin  kello 17-18 Cygnaeuksen koululla, Voionmaankatu 18 (sisään Keskikadun puolelta). Tarkoituksena pelata sählyn lisäksi muitakin pelejä, mihin löydetään pelivälineitä. 

Kuukausitapaamiset syksyn osalta tauolla, niitä jatketaan vuodenvaihteen jälkeen.

KUOPIO

Kuopioon on kaksi aktiivista perhettä käynnistämässä uudelleen säännöllisempää toimintaa. Jos olet kiinnostunut olemaan mukana, ota yhteyttä heihin info@sateenkaariperheet.fi

KYMENLAAKSO / KOTKA

Kymenlaaksoon on ainakin yksi perhe valmiina järjestämään toimintaa.. Jos olet kiinnostunut olemaan mukana käynnistämässä sitä, ota yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhdyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi

Oulussa tavataan joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 14.30-17 keskustan Avoimella päiväkodilla osoitteessa Uusikatu 27.
Joulukuun tapaaminen on jo pidetty, joten seraavan kerran tavataan tammikuussa.
Lisätietoja ja postituslisalle liittymisilmoitukset: oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Porin perhetoiminnan käynnistäminen on uusissa käsissä. Ensimmäinen tapaaminen ilmoitettaneen jo ensi jäsenkrijeessä.  Voit kysellä lisätietoja tai ilmoittautua kanssajärjestäjäksi osoitteessa info@sateenkaariperheet.fi

ROVANIEMI

Paikallistiimi: Riikka, rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt paikallistiimille.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaatteella.

TAMPERE

Paikallistiimi: Marjut ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi

Vuoden viimeinen tapaaminen pikkujoulujen merkeissä 15.12 klo 15-17 ikurin Virelässä
. Tuothan pienen paketin (max. 5 €) oman lapsen nimelläsi varustettuna. Mahdollisesti saamme joulupukin vierailulle.
Tarjolla tortut, piparit ja juomingit.

TURKU

Paikallistiimi: Minna, Marjukka, Juha ja Anu, turku@sateenkaariperheet.fi

Turussa pidetään taukoa joulukuun ajan aktiivisen toimintavuoden jälkeen. Kiitos kaikille mukana olleille!
Ensi vuoden ensimmäinen sateenkaariperhetapaaminen pidetään sunnuntaina 19.1.2014 klo 14-16.30 Turun Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa,
sisäänkäynti pitkän vihreän rakennuksen takaa (jos ette löydä, kysykää Seikkailutalon henkilökunnalta). Mukaan pientä purtavaa nyyttäripöytään.
Turussa on toivottu aikaisempaa kellonaikaa tapaamisille, ja nyt tilan vaihdoksen myötä se järjestyy. Tiloista löytyy mm. mikro ja leluja. Aivan vauvaikäisille sopivia leluja tuolla ei välttämättä ole, joten perheen pienimmille voi ottaa omaa viihdykettä mukaan.

Tervetuloa mukaan toimintaan kaikki vanhat ja erityisesti myös uudet perheet, perheellisyydestä haaveilevat tai muuten kiinnostuneet! Tammikuun tapaamisessa on tarkoitus suunnitella kevätkauden toimintaa, joten tule kertomaan toiveesi. Toiveita ja ideoita voi esittää myös sähköpostitse:  turku@sateenkaariperheet.fi tai facebookissa.

Turun seudun sateenkaariperheillä on tiedottamista varten sähköpostilista, johon voi ilmoittautua mukaan ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa: turku@sateenkaariperheet.fi.

Olemme myös facebookissa: Tiedotukseen painottuva sivusto löytyy täältä >> Lisäksi Turun seudun sateenkaariperheille on perustettu suljettu facebook-ryhmä, jossa myös voi keskustella toiminnasta  ja muista sateenkaariperheasioista luottamuksellisemmin.  Ryhmään pääsee laittamalla pyynnön ylläpitäjälle täällä >>

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Tiia Aarnipuu
tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello  9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2013.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Tanja Rintala
Anu Pellinen
Hanna Wahlsten / varajäsen
Jenni Häivälä / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1