Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen


Sateenkaariperheet UUTISKIRJE

Paremmat edellytykset vapaaehtoistyölle

HUHTIKUU 2012

Tänä keväänä kannetaan laatikoita, mappeja ja muovikasseja. Sateenkaariperheet ry:n maailmalle levittäytynyt omaisuus pääsee ensimmäistä kertaa muuttamaan omaan, yhteiseen kotiin. Itse tyhjennän kellarikomerostani ainakin järjestölle kuuluvat valtavat tilkku- ja askarteluhelmikokoelmat, megafonin sekä astianpesuainepullon, johon on tekstattu "sk-perheet". Ikävä tavaroita ei tule, tyytyväisenä työnnän ne uuden toiminnanjohtajamme syliin ja huokaan helpotuksesta. Vihdoinkin järjestöllämme on omat toimitilat! Vihdoinkin meillä on palkattuja työntekijöitä!
 
Kevään kuluessa Sateenkaariperheet ry:n työntekijöinä aloittavat siis toiminnanjohtaja ja järjestösihteeri. Olen miettinyt paljon, millä tavalla järjestön toiminta tulee uudessa tilanteessa muuttumaan. Voivatko järjestön vapaaehtoistoimijat nyt luovuttaa uudelle toimistolle tavaroiden lisäksi myös vastuutehtävänsä? Vai tarvitaanko vapaaehtoistyötä yhä?

Toivon, että palkattujen työntekijöiden ja omien toimitilojen myötä Sateenkaariperheet ry:n toiminta muuttuu ainakin luotettavammaksi ja tehokkaammaksi. Tiedusteluihin on helpompi vastata ajoissa, järjestön omaisuus on luetteloitu ja löydettävissä, työaikaa voi käyttää kehittämis- ja vaikuttamistyöhön aivan eri tavalla kuin aikaisemmin.  Palkattujen työntekijöiden toimenkuva koostuu suunnittelu-, organisointi-, tiedottamis- ja vaikuttamistyöstä, mutta toiminnan toteuttajina pysymme kuitenkin me vapaaehtoiset!

Järjestösihteeri ei voi yksin vastata perheleirin ohjelmasta, eikä toiminnanjohtajan ole järkevää kuluttaa työaikaansa askartelemalla Pride-tapahtuman puistojuhlassa myytäviä sateenkaarirannekkeita. Näihin tehtäviin tarvitaan vapaaehtoisia. Itse ajattelen, että yksi tärkeimmistä työtehtävistä molemmille työntekijöille onkin järjestön vapaaehtoistoimijoiden tukeminen ja vapaaehtoistyön kehittäminen.
 
Uskon, että vaikka loistavista järjestötyöntekijöistämme on moneen ja vielä enempään he tarvittaessa venyvät, ainakin yksi asia pysyy tiukasti vapaaehtoisissa käsissä. Se on vertaistuki, jota jäsenistömme jakaa toisilleen leireillä, tapaamisissa ja keskustelupalstalla. Vertaiskokemusten tuoma tieto, tuki ja ilo.
 
Kaunista kevättä kaikille, tervetuloa mukaan toimintaan!

Emmi Pihlajaniemi
puheenjohtaja

puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
040 5621 767

TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
* Perheaikaa.fi
* Järjestösihteeri valittu
* Kelan palvelut paremmiksi
* Kesäleirin ilmoittautumiset
* Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä
* Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät
* Pirkanmaan psykologi
* Kaikki tapaamiset kaikilla paikkakunnilla

Ajankohtaista

* Eurooppalaiset sateenkaariperhejärjestöt perustivat kattojärjestön Nelfan. Tiedote 8.3.2012 >>
* Sateenkaariperheet ry:n toimiston käynti- ja postiosoite on Yrjönkatu 29 A, 00100 Helsinki

Perheaikaa.fi

Tukea sateenkaariperheille koko maahan!

Perheaikaa.fi palvelu avattiin 6.3. käyttäjille. Sateenkaariperheet ja viisi muuta monimuotoisia perheitä edustavaa järjestöä on ollut yhdessä Väestöliiton kanssa kehittämässä tätä aivan uuden tyyppistä palvelua perheille ja perhettä suunnitteleville. Perheaikaa.fi -palvelun sisältö on kokonaisuudessaan suunniteltu perheiden moninaisuutta, myös sateenkaariperheitä mielessä pitäen. Tarjolla on todella monenlaisia sisältöjä, jotka tavoittavat kaikkialla Suomessa (ja maailmalla) elävät sateenkaariperheet. Ota hetki aikaa tutustuaksesi mahdollisuuksiin.

Sateenkaariperheiden ohjattuja vertaisryhmiä

Keskustelua sateenkaariperheestä ja muusta

Lähiviikkojen aikana toteutetaan ensimmäiset kolme sateenkaariperheille suunnattua nettivertaisryhmää Perheaikaa.fi:ssä. Ryhmiin voi ilmoittau etukäteen palvelun kotisivulla tai vain liittyä keskusteluun sen käynnistyttyä. Ryhmä keskustelee reaaliaikaisesti (live-chat) tiettynä ajankohtana annetusta aiheesta Sateenkaariperheiden koulutettujan vapaaehtoisten johdolla.

Ensimmäinen keskustelu on jo ensi viikolla.
Perheaikaa.fi >>  (Live-chatit)

ti 3.4 kello 12-13.30
Elämää pikkulapsen kanssa sateenkaariperheessä

Ryhmässä keskustellaan pikkulapsiaikaan liittyvistä mietteistä. Tervetuloa jakamaan ajatuksia ja kokemuksia vauva- ja pikkulapsiajan iloista, suruista ja ihmetyksistä.

ti 10.4 kello 12-13.30
Yhden vanhemman sateenkaariperhe

Moni sateenkaariperhe muodostuu yhden vanhemman ympärille. Vanhemmuuden tielle on voitu lähteä itsekseen tai siihen on jostakin syystä päädytty, odottamatta tai harkitusti. Millaista on olla lapsen ainoa (aktiivinen) vanhempi? Millaisia erityispiirteitä tällaisessa perhemuodossa? Mikä mietityttää, ilahduttaa, murehdituttaa? Myös itsellistä vanhemmuutta suunnittelevat voivat osallistua keskusteluun.

ke 18.4. kello 18.30-20
Ongelmia sukulaisten kanssa

Sateenkaariperhe ei aina ole sukulaisille helppo asia. Lähipiirin suunnalta voidaan mm. asettaa perheelle kohtuuttomia paineita, suhtautua lapsiin epätasa-arvoisesti ja vaikeuttaa perheen arkea. Keskusteluryhmässä on mahdollisuus jakaa omia ja kuulla toisten kokemuksia sekä vaihtaa selviytymis- tai ratkaisuvinkkejä.

Perheaikaa.fi -palvelun tavoitteena on tuoda perheitä ja perheitä suunnittelevia yhteen monin eri tavoin. Yksi tärkeä tapa keskustella muiden kanssa verkossa on perinteinen keskustelupalsta.

Perheaikaa -keskustelupalsta on turvallinen tapa keskustella perheellistymiseen littyvistä kysymyksistä. Kaikki keskustelut moderoidaan ammattilaisten toimesta reaaliaikaisesti (klo 9-21). Näin vältetään monelle keskustelupalstalle tyypilliset ylilyönnit.

Perheaikaa -keskustelupalstalla keskustellaan kaikista lapsiperheellistymiseen liittyvistä asioista, myös Sateenkaariperheellisyyteen liittyvistä asioista. Voit kirjoittaa olemassa oleviin viestiketjuihin tai aloittaa ihan uuden.

Perheaikaa -keskustelupalsta on erinomainen väylä keskustella yhtä aikaa monentyyppisistä asioista. Sateenkaariperhe on joskus myös esimerkiksi uus- tai yhden vanhemman perhe.

Perheaikaa -keskustelupalsta ei korvaa Sateenkaariperheet ry:n omaa keskustelupalstaa Setan keskustelufoorumissa. Nyt vain on tarjolla kaksi turvallista kanavaa:

1. Suljettu, sateenkaariperheisiin keskittyvä Sateenkaariperheet -foorumi >>

2. Reaaliaikaisesti moderoitu
Perheaikaa -keskustelupalsta >>

Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin lyhyillä videoilla

Miten lapsia hankitaan Sateenkaariperheissä
Katso video >>

Mistä sateenkaariperheen haasteisiin voi löytää apua ja tukea
Katso video >>

Mitä Sateenkaariperheet ry tekee
Katso video >>

Tarvitseeko sateenkaariperheen lapsi miehen tai naisen mallia
Katso video >>

Nettiluentoja

Nettivertaisohjaajaksi

Perheaikaa-fi -palvelussa on tarjolla laaja valikoima nettiluentoja. Ajoittain teemana on myös sateenkaariperheiden kysymykset. Nettiluennolle ilmoittaudutaan palvelussa etukäteen. Luennoisija puhuu nettikameran välityksellä osallistujille. Osallistujat saavat esittää kysymyksiä luennoitsijalle chatin kautta. Varsinaisen luennon jälkeen on varattu 30-60 minuuttia aikaa keskusteluun chatissa.

Maanantaina 23.4. klo 13:00-13:30:
Pohdittavaa ja sovittavaa sateenkaariperheessä
 
Koska sateenkaariperheissä on aina joku vanhemmista lapsen syntymän yhteydessä juridisesti epävarmassa asemassa, ja koska monissa sateenkaariperheissä on useampia kuin kaksi vanhempaa, on syytä kiinnittää jo ennen lapsen syntymää huomiota tiettyihin seikkoihin. Perusteelliset keskustelut kaikkien vanhempien kesken tasaavat tietä onnelliselle perhe-elämälle. Nettiluennolla kerrotaan yleisistä sudenkuopista, yllätyksistä ja palvelujärjestelmän puutteista, joihin on mahdollista valmistautua osittain jo etukäteen. Kaikkien vanhempien toiveeton kuultava ja nostettava keskusteluun. Entä miten on mahdollista suunnitella etukäteen miten ristiriitoja ratkaistaan?
 
Luennoitsija:
Juha Jämsä - perhesosiologi
toiminnanjohtaja - Sateenkaariperheet ry

Perheaikaa.fi -palvelun nettivertaisryhmiä ohjaavat koulutuksen saaneet Sateenkaariperheet ry:n vapaaehtoiset. Koulutuksen toteuttaa Sateenkaariperheet yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

TERVETULOA NETTIVERTAISKOULUTUKSEEN
syksyllä 2012

Ensimmäiset kolme Sateenkaariperheiden vapaaehtoista on nyt saanut nettivertaisohjaajan peruskoulutuksen. Tarvitsemme vielä lukuisia uusia innokkaita kokeilemaan vertaisryhmän vetämistä netin kautta. Nettivertaisryhmän ohjaaminen onnistuu mistä päin Suomea tahansa.

Nettivertaisohjaajan seuraava peruskoulutus toteutetaan Helsingissä kolmena koko päivän koulutuksena syksystä 2012 alkaen. Sateenkaariperheet ry maksaa omien vapaaehtoistensa kaikki matkakulut ja lounaat. Myös majoittuminen kustannetaan kauempaa tuleville. Koulutukset ovat lauantaipäivisin.

Koulutukseen haetaan elokuussa myöhemmin julkaistavalla hakulomakkeella. Kiinnostuneita rohkaistaan olemaan jo tässä vaiheessa yhteydessä Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajaan. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Ja lisää on tulossa...

Kun Perheaikaa.fi -palvelu saadaan ajan myötä toimimaan täydellä teholla, palveluvalikoimaan on tulossa paljon lisää sisältöä ja toimintamuotoja myös sateenkaariperheille. Suunnitelmissa on:

* Suljettuja, useammin kokoontuvia nettivertaisryhmiä ohjaajan johdolla
* Artikkeleita ja blogikirjoituksia
* Perheaikaa-fi -palvelun kautta toteutettu sateenkaariperheiden perhevalmennus kokonaisuusJärjestösihteeriksi Kaisa Niittynen

Sateenkaariperheet ry:n ensimmäiseksi järjestösihteeriksi valittiin työhaastatteluiden jälkeen terveydenhoitaja, psykoterapiaopiskelija Kaisa Niittynen.

Kaisa on tehnyt pitkän uran Sateenkaariperheet ry:n vapaaehtoisena. Hän on toiminut yhdistyksen hallituksen jäsenenä ja varajäsenenä yhtäjaksoisesti vuodesta 2001. Puheenjohtajana hän toimi kausina 2006-2009. Sateenkaariperheet ry:n lisäksi Kaisa on toiminut luottamustehtävissä esimerkiksi HIV-säätiössä, Helsingin Vapaa-ajattelijoissa, Väestöliitossa ja Setassa.

Työelämässä Kaisa on toiminut kurssi- ja leiriohjaajana, terveydenhoitajana, sairaanhoitajana ja koordinoivana sairaanhoitajana. Kaisa toimii viiden lapsen vanhempana uusperheessä.

Kaisa aloittaa työskentelyn asteittain huhtikuun aikana ja on tavoitettavissa kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi tai 044 590 5903

Auta parantamaan Kelan palveluja sateenkaariperheille

Sateenkaariperheet ry kutsuttiin asiantuntijajäseneksi Kelan perhe-etuuksien asiakasraatiin kaudelle 2012-2013. Asiakasraatien avulla Kela pyrkii kehittämään palveluitaan kaikkien asiakkaiden näkökulmia huomioivammiksi. Raatityöskentely on vasta alussa, mutta voit auttaa parantamaan palveluita kertomalla omia kokemuksiasi asioinnista Kelasta muutaman viime vuoden ajalta. Tätä vanhemmat kokemukset eivät ehkä auta niin paljoa nykytilanteen korjaamisessa. Yhdistys vie kaikki kokemukset Kelan tietoisuuteen osana asiakasraatityöskentelyä. Kela on nyt kuulolla, meidän kannattaa vaikuttaa!

Kela ei varsinaisesti voi vaikuttaa lainsäädäntöön eli siihen millä perusteille avustuksia myönnetään ja minkä tasoisia avustukset ovat. Asiakasraatityössä ei siis juurikaan voida vaikuttaa näihin asioihin. Sen sijaan olisi tärkeä saada kokemuksianne koskien Kelan asiakaspalvelua, neuvontaa, osaamista, lomakkeita, esitteitä, päätös- ja muita kirjeitä, lisäselvityspyyntöjä, nettisivuja jne.

Muistaa lähettää vastauksesi uutiskirjeen lopussa olevalla painikkeella!

Kesän perheleiri ja koululaisten leiri

Tänä kesänä sateenkaariperheet leireilevät Pohjois-Savossa, Rautavaaran mahtavissa maisemissa to-su 5-8.7. Perheleirin yhteydessä järjestetään koululaisten leiri. Koululaisilla on osittain yhteinen ohjelma perheleirin kanssa, mutta paljon omaa ohjelmaa. Koululaisten ohjaajatiimiä vetää kokkolalainen sosionomiopiskelija Maija Koivula, joka suunnittelee ja toteuttaa koululaisten leirin opinnäytetyönään.

ILMOITTAUDU LEIRILLE nettilomakkeella >>

Leiripaikkana on upea Metsäkartano, josta löytyy enemmän tietoa netistä >> Metsäkartano on Suomessa edelläkävijä luontoystävällisessä leiritoiminnassa. Majoittuminen tapahtuu muutamassa eri leiritalossa, jotka ovat hyvin varusteltuja, ja joissa kaikissa on oma tunnelmansa. Metsäkartanoa ympäröivät mahtavat ulkoilumaastot, ja sieltä löytyy myös mm. rantasauna, hiekkaranta, leikkipaikkoja, liikuntamahdollisuuksia, veneitä, hyvät koulutustilat, liikuntasali, grillipaikka, jättikota ja leirintäalue.

Leiriä organisoiva leiritiimi alkaa olla kasassa. Tiimi pyrkii saamaan aikaan mahdollisimman mukavan, mielenkiintoisen ja mieleen painuvan leirin. Aiempien leirien palautteet ja toiveet otetaan huomioon leiriä suunnitellessa. Aikuisten teemaa ei olla vielä päätetty eikä ohjaaksi olla vielä pyydetty ketään. Toiveita aikuisten ohjelman suhteen sekä muita ideoita leirin tiimoilta otetaan vastaan. Kaiken ikäisille on puuhaa omien ikätovereiden kanssa, mutta koko perheen voimin touhuillaan ja tutustutaan muihin perheisiin monimuotoisen ohjelman parissa.

Leirin lopullinen hinta määräytyy leiriläisten määrän mukaan. Hinta sisältää ohjelman, täysihoidon ja majoituksen. Matkakuluista vastaa jokainen perhe itse. Liinavaatteet eivät sisälly hintaan. Ne voi kuitenkin vuokrata erikseen leirikeskuksesta hintaan 5e/hlö.

Maksimihinnat sisätiloissa yövyttäessä:

Aikuinen, jäsen 140 euroa / ei-jäsen 200 euroa
2-17-vuotiaat, jäsen 20 euroa / ei-jäsen 100 euroa
0-1-vuotiaat, 15 euroa

Maksimihinnat leirintäalueella omassa teltassa, asuntovaunussa tai asuntoautossa yövyttäessä (lisähinta sähköstä 12e/vaunu tai auto):

Aikuinen, jäsen 70 euroa / ei-jäsen 100 euroa
2-17-vuotiaat, jäsen 10 euroa / ei-jäsen 50 euroa
0-1-vuotiaat, 5 euroa

ILMOITTAUDU LEIRILLE nettilomakkeella >>
Lisätietoja järjestösihteeriltä Kaisa Niittyseltä kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi tai 044-5905903

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän 6.5.
tapahtumia Suomessa

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä sateenkaariperhepäivää.  Silloin sateenkaariperheet kerääntyvät iloisiin tapahtumiin ympäri maailman. Päivä on ilon ja ylpeyden juhla. Tule sinäkin mukaan päivän tapahtumiin.

Turku

Helsinki

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän valokuvatyöpaja su 6.5. klo 15-18, johon tulee ilmoittautua 15.4. mennessä sähköpostitse: turunsateenkaariperheet@gmail.com.

Valokuvatyöpajassa työskennellään pareittain siten, että lapsi toimii kuvaajana oman vanhemman opastuksella. Sään salliessa kuvataan ulkona sinne rakennetulla reitillä, jossa on erilaisia pysäkkejä. Näillä pysäkeillä on jokaisessa tehtävä, joka suoritetaan valokuvaamalla.

Reitin jälkeen kuvat tulostetaan ja kokoonnutaan kaikki yhdessä katsomaan kaikkien valokuvat ja keskustelemme niistä. Jos osallistujat haluavat, valokuvat voidaan laittaa myöhemmin esille näyttelyn muodossa. Työpaja soveltuu kaikille lapsille, joilla pysyy kamera kädessä, oman vanhemman opastuksella. Mukaan oma kamera (sekä kameran piuha tulostamista varten).

Sateenkaariperhepäivä
6.5.2012 klo 15-18
 
Ensimmäistä Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää juhlitaan Helsingissä kaikille avoimen koko perheen tapahtuman merkeissä ravintola dtm:ssä. Päivän upea ohjelma julkaistaan lähiaikoina.
 
Tapahtuman järjestävät Sateenkaariperheet ry ja Kristiina Puukko. Menossa mukana Mehubileet ja dtm,  Mannerheimintie 6 B. Vapaa pääsy!
 
Haluatko auttaa?
Tapahtumassa on tarjolla monenlaista hommaa. Voit auttaa esimerkiksi roudaamisessa, somistamisessa tai vaikka tulla pitämään jotain puuhapistettä lapsille. Osaatko käyttää rintanappikonetta, tehdä kasvomaalauksia tai jotain muuta, mitä? Tehdään tästä yhdessä iso ja hauska tapahtuma! Anna kuulua itsestäsi pian: kristiina.puukko@gmail.com / 040 569 4711

Lisätietoja netistä >>

Lisäksi Helsingissä esitetään heti dtm:n juhlan jälkeen klo 18 etelä-afrikkalainen dokumenttielokuva naisparin lapsiperheestä elokuvateatteri Bio Rexissä.

Waited for

Elokuva on osa Helsinki African Film Festivalin ohjelmistoa. Elokuva ei ole suunnattu perheen pienimmille. Lippujen varaus tapahtuman kotisivuilta >>  (Sisältää toistaiseksi osittain viime vuoden festivaalin tietoa)

Mikkeli

Jyväskylä

Mikkelin ja Jyväskylän tapahtumista ei ole vielä tarkempaa tietoa. Molemmissa kaupungeissa kokoonnutaan perheiden kesken 6.5. ja tehdään jotain mukavaa yhdessä.

Lisätietoja kaikista tapahtumista kevään mittaan.

Kansainvälisen sateenkaariperheiden päivän järjestävät yhteistyössä eurooppalaisten sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa sekä Yhdysvaltain, Kanadan ja Brasilian valtakunnalliset sateenkaariperhejärjestöt. Kaikissa näissä maissa järjestetään eri kaupungeissa lukuisia iloisia tapahtumia perheille. Tapahtuman myötä pyritään saamaan huomiota sateenkaariperheille myönteisellä tavalla. Päivän aikana saadaan sateenkaariperheiden videotervehdyksiä ei puolilta maailmaa.

Koko maailman tapahtumia päivitetään ajan mittaan
Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän kotisivulle >>

Vielä ehtii:
Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät


AIVAN UUNITUORE OHJELMA


Sisältää kaikki tiedot tapahtuman hintaan sisältyvistä retkistä ja lasten ohjelmasta.
Sateenkaariperheiden Eurooppapäivien upea ohjelma on julkaistu täällä >>


Lomakeskuksessa on edelleen huoneita vapaina. Lennot ovat hiukan kallistuneet kun ajankohta lähenee, mutta lippuja on yhä mahdollisuus löytää noin 200 euron hintaan / henkilö, esim www.vertaa.fi

Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät tuovat yhteen useita satoja perheitä kymmenistä maista. Huhtikuun 28. päivän ja toukokuun 1. päivän välisenä aikana valtaamme kokonaisen lomakylän Lloret de Marissa, Barcelonan lähellä. Tiedossa sosiaalista, hauskaa ja myös opettavaista ohjelmaa mukaan lukien retkiä Barcelonaan ja muualle. Hyvin edullinen osallistumismaksu, noin 300 euroa perheeltä, sisältää kaiken ohjelman, majoituksen, retket ja ruokailut. Koulutukselliset osiot järjestetään rinnakkain lasten oman monikielisen ohjelman kanssa. Suomesta lähdössä tapahtumaan mukaan useita perheitä. Tule sinäkin!

Tapahtuman ilmoittautuminen täällä >>
Lisätietoa tapahtumasta ja lomakylästä täältä >>

Väitöstutkimus sateenkaariperheistä - osallistu!

Tutkimuksia sateenkaariperheistä tehdään nykyään ihastuttavan paljon. Kuitenkin väitöskirjatasoiset tutkimushankkeet ovat toistaiseksi olleet harvinaisia. Nyt on hyvä mahdollisuus osallistua yhden sellaisen tekemiseen ilmoittautumalla käytetäväksi tutkimushaastatteluun.

***

Osallistu kevään 2012 aikana väitöstutkimukseen, jossa kartoitetaan sateenkaariperheiden kokemuksia Helsingin päivähoidosta päiväkodeissa. Haastateltaviin haetaan kaikenlaisia sateenkaariperheitä. Myös päivähoidossa työskentelevät sateenkaariperheelliset ovat tervetulleita mukaan, sillä tutkimus käsittelee niin perheiden kuin työntekijöiden kokemuksia. Tärkeät asiat ovat usein yksinkertaisia, mutta ne vaativat silti esille nostamista ja ääneen lausumista. Tule mukaan ja kerro kokemuksistasi, niin hyvistä kuin huonoistakin ja vaikuta osaltasi siihen, että perheet kohdattaisiin arjessa nykyistä paremmin. Perheiden näkemyksillä on vaikutusta, etenkin jos viestiä jaksetaan toistaa eri foorumeilla. Tutkimustieto osaltaan voi viedä viestiä eteenpäin ja vaikuttaa. 

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet >>

Sateenkaariperheet ja hyvinvointi jäsenhintaan 10 euroa

Nyt sateenkaariperheiden suomalainen perusteos jäsenille edulliseen jäsenhintaan 10 euroa kun tilaat yhdistyksen nettikaupasta>>

Tässä kirjassa kuullaan sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä eri alojen ammattilaisten tarinoita kohtaamisista. Lisäksi annetaan käytännön työkaluja erilaisten perheiden kohtaamiseen. Lukuihin sisällytetyt tehtävät auttavat pohtimaan omia käsityksiään erilaisista perheistä. Kirja on tarpeellista luettavaa kaikille sateenkaariperheille ja perheiden parissa työskenteleville.

Lastenkirjan käsikirjoituksia

Lahjoita helposti

Sateenkaariperheiden lastenkirjahankkeen työryhmä pyytää viimeisen kerran lähettämään julkaisukelpoisia, sateenkaariperheitä käsitteleviä lasten (kuva)kirjan käsikirjoituksia. Yhdistyksen budjetissa on varauduttu julkaisemaan vuoden 2012 aikana kaksi omakustanteista lasten kuvakirjaa. Työ tehdään vapaaehtoistyönä.

Tiedustelut ja käsikirjoitukset työryhmän vetäjälle sini.huttunen@welho.com

Seta on julkaissut keskitetyn tavan lahjoittaa rahaa helposti Setan jäsenjärjestöille. Oheisen linkin kautta voit valita minkä jäsenjärjestön toimintaa haluat tukea taloudellisesti ja maksaa lahjoituksesi kätevästi pankkitunnuksillasi. Sateenkaariperheet ry on Setan jäsenjärjestö.
 
www.seta.fi/lahjoitus

Tilaa Sateenkaariperheiden ero-opas

Parisuhdeviikonloppu - vielä pari paria mahtuu

Sateenkaariperheiden ero-opas on painettu kirjanen, jonka on kirjoittanut yhdistyksen pitkäaikainen, entinen puheenjohtaja Kaisa Niittynen. Opasta on tehty yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton EroNeuvo -hankkeen asiantuntijoiden kanssa. Oppaan kirjoittamisen ja painatuksen on rahoittanut Seta-säätiö apurahalla.

Voit noutaa oppaan yhdistyksen toimistolta tai tilata sen maksutta alla olevasta linkistä. Toimitusaika on joitakin viikkoja.

Tilaa ero-opas kotiisi >>

Sateenkaariperheet ry:n toinen parisuhdeviikonloppu järjestetään 4.-6.5. jälleen Kirkkonummella.

Viikonloppu järjestetään Räfsön leirikeskuksessa. Leirin vetävät Liisa ja Pentti Tuovinen. Tuoviset ovat vetäneet nais- ja miesparien parisuhdekursseja Helsingissä ja toimineet aktiivisesti Yhteys-liikkeessä. Liisa veti marraskuussa Sateenkaariperheiden ensimmäisen parisuhdeviikonlopun, joka palautteen perusteella oli todellinen menestys.

Viikonloppu on parisuhderetriitti, jossa työskennellään pareittain. Lapset eivätkä vauvat voi osallistua retriittiin. Viikonlopun aikana etsitään oman parisuhteen vahvuuksia ja voimistutaan niistä. Samalla rikastutaan muiden osallistujien kokemuksista.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset kotisivuilta >>
Kotisivulla myös tarina edellisestä parisuhdeviikonlopusta.

Pirkanmaan Seta tarjoaa tukeaPirkanmaan SETA avaa uuden matalankynnyksen tuki- ja neuvontapalvelun seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyen.

Lisätietoja
nettisivuilta >>

Haastattelupyyntöjä

Valokuvattavaksi jo tänään tai huomenna!

Teen koulua varten valokuvausprojektia, jonka aiheena on Suvaitsevainen Suomi. Kuvasarjani yhdistävänä tekijänä on nainen, joten ensisijaisesti toivoisin kuvaan naisparin, jolla on lapsi/ lapsia.  Kuvaussessio on lyhyt n. 10 - 15 minuuttia, joten kovin paljon aikaa kuvaukseen ei tarvitse uhrata. Kuvauspaikka voidaan sopia joustavasti, mieluiten kuitenkin Helsingin seudulle. Kuvauksen suorittaisin mieluiten keskiviikkona 28.3.2012, kuitenkin viimeistään torstaiaamuna. Kuvauspalkkiona lähetän teille ottamani kuvan, vapain käyttöoikeuksin. Pinja Pellonpää/ 050-4140335, pinja@email.com

Sateenkaariperheiden sosiaaliset äidit

Kirjoitan sosiologian alan väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa. Olen itsekin sosiaalinen äiti, esikoisemme laskettu aika on heinäkuussa 2012. Pohdiskelen usein vauvan ja minun suhdetta, millainen se on nyt ja millainen se tulee olemaan. Kiintyykö vauva enemmän vaimooni kuin minuun? Tunnistaako se minut, kun kosketan sitä vaimoni mahan läpi? Miten opimme hoitamaan pientä ihmisenalkua? Miltä tuntuu pitää omaa vauvaa sylissä? Tuntuisiko se erilaiselta jos olisin synnyttänyt hänet?

Jos olet sosiaalinen äiti, toivoisin sinun jakavan tarinasi kanssani. Tarina voi olla aivan lyhyt, vaikka vain muutaman rivin tai yhden kuvan verran, tai se voi olla pitkä ja polveileva. Voit lähettää tarinan missä muodossa hyvänsä. Se voi olla tavallisessa proosamuodossa, tai sitten vaikkapa runoina, piirroksina tai valokuvina.

Haluaisin kuulla sinun muistojasi ja pohdiskelujasi perheenne raskaus- ja vauva-ajasta.
- Kuvaile tavallinen päivä vauvaperheessänne.
- Miten opit hoitamaan vauvaa? Kuvaile sylissä pitämistä, vaipan vaihtoa, kylvettämistä, pukemista...
- Miltä tuntui nähdä puolisosi ruumiin kokevan muutos raskaudesta synnytyksen kautta äitiyteen?
- Tuntuuko oma ruumiisi erilaiselta lapsen tultua perheeseen? Miten?
 
Tutkimus on täysin anonyymi eli tutkimukseen osallistuneiden henkilöllisyyttä ei paljasteta ulkopuolisille eikä se ole pääteltävissä tutkimusraportista. Jos olisit kiinnostunut osallistumaan myös mahdolliseen haastatteluun myöhemmin, ilmoitathan halukkuudestasi sekä lähetät ainakin sähköpostiosoitteesi. Kiitos osallistumisestasi!
 
Voit lähettää tarinasi postissa tai sähköpostitse: Noora Heikkinen, Elopellontie 4 E 17, 80140 Joensuu, nbruun@student.uef.fi

Tykkää meistä

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: lähes päivittäin uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen verkosto Nelfa löytyy Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Nelfasta>>

Poimintoja Facebookista
Ricky Martin kertoo perheestään, miehestään ja kaksospojistaan Espanjan Vanity Fair -lehdessä.


Linkki artikkeliin >>


Kiitos viimeisestä eli sunnuntaisesta pääkaupunkiseudun tapaamisesta! Porukkaa oli paikalla oikein mukavasti - 16 aikuista ja 15 lasta. Mahtavaa! Tällä kertaa keskityttiin vapaaseen seurusteluun. Vilinää ja vilskettä riitti. Lettuja paistettiin ja maistettin. Rintamerkkejä aherrettiin, kotiin viemisiksi sekä tuleville Prideille myyntiin. ISO kiitos kaikille jotka auttoivat hommissa. Porukalla siivottiin paikat kuntoon, joku tarttui imuriin, joku vei roskat, joku täytti tiskikoneen - hommat hoitui yhdessä nopeasti ♥ KristiinaEurooppalaisten sateenkaariperhejärjestöjen verkostosta Nelfasta tuli 12.3. Belgian lakien mukainen rekisteröity kansainvälinen järjestö (AIBSL). Tilaisuus ja juhlallisuudet olivat koskettavia. Sateenkaariperheet ry oli yksi perustajäsenistä. Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajasta Juha Jämsästä tuli Nelfan varapuheenjohtaja.

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

UUTTA PAIKALLISTOIMINNASSA

Uusia tapaamisvastaavia ja tapaamisvastaavien apulaisia etsitään kuumeisesti ainakin Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Jos edes hiukan kiinnostaa, ole yhteydessä. Voimme kertoa enemmän ilman, että joudut sitoutumaan mihinkään. Nopeimmat ilmoittautujat ehtivät vielä mukaan paikallistoiminnan kehittämispäivään Tampereelle 21.4. Kehittämispäivillä keskustellaan paikallisen toiminnan kehittämisen mahdollisuuksista, nautitaan hyvästä ruoasta ja vietetään yhdessä iltaa. Yhdistys maksaa vapaaehtoisten kaikki kulut. info@sateenkaariperheet.fi.

HELSINKI

Kevään 2012 tapaamisvastaava: Kristiina Puukko, kristiina.puukko@gmail.com, 040 569 4711

Pääkaupunkiseudun tapaamiset ovat sunnuntaisin 15.4. ja 20.5. klo 16-18 Leikkipuisto Linjassa osoitteessa Toinen Linja 6, 00530 Helsinki. Lisätietoa leikkipuisto Linjasta >>

Lisätiedot 15.4. tapaamisesta löytyvät tapahtuman Facebook-sivulta >>

Muista myös Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtuma 6.5. DTM:ssä (ks. aiemmin tässä kirjeessä). Lisätietoja netistä >>

Luomuisäryhmä

Ryhmä miehille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä. Ryhmä ottaa uusia jäseniä ajoittain, minkä jälkeen ryhmä jatkaa hetken aikaa suljettuna. Ryhmän kokoontuu Sateenkaariperheiden toimistolla osoitteessa Yrjönkatu 29 A. Yhteydenotot toiminnanjohtajan kautta. Yhteystiedot uutiskirjeen lopussa.

JOENSUU

Tapaamisvastaava: katajavu@student.uef.fi

Joensuun seuraava paikallistapaaminen on la 14.4. tai su 15.4., teemme päiväretken Huhmarin vesimaailmaan Polvijärvelle. Lisätiedot ja tarkemman aikataulun saa sähköpostiosoitteestani katajavu@student.uef.fi.

JYVÄSKYLÄ

Tapaamisvastaava: Heljä Siitari hsiitari@hotmail.com

Jyväskylässä sateenkaariperheiden sähly jatkuu kevätlukukauden ajan joka maanantai klo 18-19 Jokelan koululla Palokassa.

Kuukausitapaamiset: Kansalaistoiminnan keskus on avannut ovensa ja tapaamiset ovat jatkossa siellä, osoitteessa Matarankatu 6. Setan toimiston viereinen kokoustila, 2. kerros. Seuraavat tapaamiset: ke 25.4 klo 17.30 ja ke 23.5 klo 17.30. Nyyttäriperiaatteella edelleen.

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän 6.5. osalta suunnitelmat vielä avoinna,
tarkempia tietoja tapaamisvastaavalta.

KUOPIO

Alueelle tarvitaan edelleen uutta tapaamisvastaavaa. Innokkaat voivat olla yhteydessä info@sateenkaariperheet.fi. Nyt olisi hyvä aika kertoa mielenkiinnosta, jotta ehtisi mukaan paikallistoiminnan kehittämispäivään Tampereella 21.4.

MIKKELI

Tapaamisvastaava: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkelinsateenkaariperheet@gmail.com
 
Mikkelissä tapaaminen 10.4. klo 17.30 osoitteessa lamminmäenkatu 7. Tapaamisessa keskustellaan millä tavalla Mikkelissä juhlistetaan Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää 6.5.

OULU

Tapaamisvastaavat: Suvi ja Jenni, oulunsateenkaariperheet@luukku.com

Tapaamiset periaatteessa joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 14.30-17 Oulun keskustan avoimessa päiväkodissa (Ns. Vihreä Talo, Uusikatu 27). Seuraava tapaaminen su 15.4. Kevään tapaamisista tarkempaa tietoa seuraavissa uutiskirjeissä ja tapaamisvastaavilta.

Päiväkodilla on todella hyvät tilat leikkeihin ja paljon leluja. Tiloissa on myös hyvät lastenhoitomahdollisuudet, sittereitä, syöttötuoleja ja mikro löytyy. Tapaamiset ovat olleet perinteisesti nyyttärihengessä. Tervetuloa mukaan niin uudet kuin vanhatkin kävijät, lasten kanssa tai ilman! Oulun sateenkaariperheiden tapaamisista ilmoitellaan myös Oulun ryhmän omalla s-postilistalla. Kysy liittymisohjeet tapaamisvastaavalta.

ROVANIEMI

Tapaamisvastaava: Hanna Peltomaa hanna.peltsi@gmail.com

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt tapaamisvastaavalta.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaattella.

TAMPERE

Tapaamisvastaavat: Joanna Marjanen & Marjut tampereensateenkaariperheet@gmail.com

Tampereella tavataan tänä keväänä toiminnallisemmissa merkeissä, Ikurin Virelässä (Tuohikorventie 27-29, 33340 Tampere). Virelässä voidaan pystyttää temppurata lapsille tai touhuta salissa vapaasti ja myös kahvio on käytettävissä, joten mukaan voi tulla ihan pientenkin kanssa. Virelä on varattu Sateenkaariperheille su 18.3. klo 10-12 ja su 15.4. klo 10-12. Pukeutumiskoodi rento/liikunnallinen.

Virelän tapaamisten lisäksi tarkoituksemme on käydä luistelemassa, elokuvissa, delfinaariossa, pulkkamäessä... Näistä tapaamisista sovitaan erikseen ja parhaiten kärryillä pysyy, kun liittyy facebook-ryhmäämme (ryhmä on sen verran hyvin salattu, että tarvitaan yhteydenotto jompaan kumpaan tapaamisvastaavista ryhmään päästäkseen) tai postituslistallemme tästä linkistä >>

TURKU

Tapaamisvastaava: Anu Lankinen, turunsateenkaariperheet@gmail.com
 
Turussa on keväällä vielä kaksi tapaamista Seikkailupuiston Seikkailutalossa: avoin tapaaminen nyyttärihengessä su 29.4. klo 16.30-19 (ei etukäteisilmoittaumista), sekä kansainvälisen sateenkaariperhepäivän valokuvatyöpaja su 6.5. klo 15-18, johon tulee ilmoittautua 15.4. mennessä sähköpostitse: turunsateenkaariperheet@gmail.com.

Valokuvatyöpajassa työskennellään pareittain siten, että lapsi toimii kuvaajana oman vanhemman opastuksella. Sään salliessa kuvataan ulkona sinne rakennetulla reitillä, jossa on erilaisia pysäkkejä. Näillä pysäkeillä on jokaisessa tehtävä, joka suoritetaan valokuvaamalla. Reitin jälkeen kuvat tulostetaan ja kokoonnutaan kaikki yhdessä katsomaan kaikkien valokuvat ja keskustelemme niistä. Jos osallistujat haluavat, valokuvat voidaan laittaa myöhemmin esille näyttelyn muodossa. Työpaja soveltuu kaikille lapsille, joilla pysyy kamera kädessä, oman vanhemman opastuksella. Mukaan oma kamera (sekä kameran piuha tulostamista varten).

Seikkailutalosta löytyy leluja, mikro, hoitopöytä yms. varustukset. Kysy halutessasi lisätietoja sähköpostilla. Lämpimästi tervetuloa kaikki uudet ja vanhat kävijät!

YHTEYSTIEDOT

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
044 590 5903

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi, puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi, 040 5621 767

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen. sateenkaariperheet.fi/liittyminen.html

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi


Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2012.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Sini Huttunen
Tanja Rintala / varajäsen
Taina Jääskeläinen / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1