Uutiskirje huhtikuu 2015

Pidetään koko Suomi sateenkaariperheiden asuttamana​

Keskustan vaalivoiton kunniaksi on paikallaan tehdä katsaus miten valtakunnallisuus toimii meidän yhdistyksessämme. Yhdistys perustettiin Helsingissä toimineen äitien ryhmän toimesta, mutta yhdistys määriteltiin säännöissä valtakunnalliseksi. Valtakunnallisuus leimasi toimintaa hyvin voimakkaasti alusta lähtien. Tärkein toimintamuoto oli kesäleirit, jotka keräsivät perheitä ympäri Suomen. 


Yhä edelleen leirimuotoinen toiminta on yksi valtakunnallisuuden perusteita: leirimuotoiseen tapahtumaan on mahdollista osallistua eri puolilta Suomea. Tapahtumia järjestetään vaihtelevilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Perheleirien lisäksi esimerkiksi koululaisten toimintaa, perhevalmennusta ja parisuhdevertaistoimintaa järjestetään leirimuotoisena, jotta voisimme palvella jäseniämme mahdollisimman valtakunnallisesti. Nykytekniikan avulla olemme myös järjestäneet nettipohjaisia vertaisryhmiä, nettiperhevalmennusta ja nettiluentoja, jotka ovat kaikkien perheiden ulottuvilla.

Noin puolet kaikista sateenkaariperheistä asuu tutkimusten mukaan pääkaupunkiseudulla. Tämä vastaa hyvin tarkasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen maantieteellistä sijoittumista Suomessa. Ns. seksuaalipakolaisuus on edelleen voimakasta kun ottaa huomioon, että koko väestöstä vain neljännes asuu pääkaupunkiseudulla. ​Tässäpä Keskustalle haastetta: kehittää Suomen maakuntien kulttuuria niin, että tulevaisuudessa sateenkaariperheetkin voivat vapaasti valita, missä haluavat asua.


Aivan valtaosa yhdistyksen tapahtumista järjestetään vapaaehtoisten voimin. Tästä seuraa vääjäämättä, että isommissa kaupungeissa järjestetään enemmän toimintaa. Kaikki paikalliset tapahtumat ja osa valtakunnallisista tapahtumista on täysin vapaaehtoisesti toteutettuja. Yhdistyksen henkilöstö ei järjestä mitään paikallisia tapahtumia, vaan toimistolla panostetaan paikallisen vertaistoiminnan tukemiseen vapaaehtoisia tukemalla ja kouluttamalla. Valtakunnalliset tapahtumat pyritään järjestämään eri puolilla Suomea. Tätä kuitenkin rajoittaa osaltaan tapahtumien kysyntä. Esimerkiksi viikonlopun parisuhdekurssia on yritetty muutamaankin kertaa järjestää Etelä-Suomen ulkopuolella, mutta kurssit eivät ole toteutuneet, kun ilmoittautuneita ei ole ollut. Sen sijaan perheleireille osallistujia on saatu myös kaukaisempiin, harvemmin asuittuihin osiin Suomea, esimerkiksi Pohjois-Savon Rautavaaraan ja jopa Inariin.


Vaalien jälkeisessä keskustelussa on rakennettu vastakkain asettelua Helsingin ja muun Suomen välille. Sitä syntyy helposti myös järjestömaailmassa. Helsingissä on paljon asukkaita ja täällä tapahtuu pelkästään siitä syystä enemmän kuin muualla. Yhdistyksen toimistokin on pääkaupungissa (mikä on käytännössä välttämätöntä vaikuttamistyömme takia). Yhdistyksemme tehtävänä on kuitenkin pitää huolta koko Suomen sateenkaariperheiden lapsista ja vanhemmista. Tämä tavoite pidetään aina kirkkaana mielessä toimistolla, hallituksessa ja paikallistoiminnan kehittämistyössä, johon osallistuvat kaikkien paikkakuntien omat vapaaehtoisten tiimit. Antakaamme toisillemme ideoita, miten voisimme edistää toimintamme valtakunnallisuutta ja saavutettavuutta!

Juha Jämsä

toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956


AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti kuukausittain)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, tutustu jäsenyyteen täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Vaalien jälkeen vaikuttaminen jatkuu

Uusi eduskunta on nyt valittu. Valittujen joukossa olivat esimerkiksi sateenkaariperheen isä Jani Toivola (vihr) ja sateenkaariperheen lapsi Sanna Marin (sd). Onnea kaikille valituille!


Elämme juuri parhaillaan jännittäviä aikoja, kun odotamme minkä värinen hallitus alkaa maata johtaa. Hallituksen kokoonpano vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä tavoitteita alkavalla kaudella voimme edistää yhteistyössä hallituksen kanssa. Oli hallituspohja mikä hyvänsä, meillä on kuitenkin monia toiminnan paikkoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Ja jos hallitus ei edistä sateenkaariperheiden hyvinvointia, me voimme sen tehdä itse yhdessä:


Tule mukaan >>

Tule jäseneksi >>

Lahjoita >>

Erävoitto hedelmöityshoitojen yhdenvertaisuudessa

STM yrittää saada kuriin julkisia hedelmöityshoitoklinikoita, jotka kieltäytyvät hoitamasta sateenkaariperheitä 


Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan hedelmöityshoidon perusteet koskevat yhdenvertaisesti kaikkia, ja että hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä. Ministeriö haluaa tiedotteellaan varmistaa, että sairaanhoitopiirit alkaisivat palvella myös naispareja, itsellisiä naisia ja transihmisiä, joilta hedelmöityshoidot on toistaiseksi pääasiassa evätty.


Sateenkaariperheet on iloinen ministeriön selvästä linjauksesta ja toivoo, että syrjintä hedelmöityshoidoissa loppuisi ilman oikeustaisteluita. ”Julkisten hedelmöityshoitoklinikoiden ylilääkärit ovat laajasti vastustaneet palvelujen ulottamista sateenkaariperheille. Tätä laitonta syrjintää ovat aiemmin yrittäneet kitkeä Valvira, tasa-arvovaltuutettu ja eduskunnan oikeusasiamies. On hienoa, että nyt asiaan on saatu yksiselitteinen linjaus ministerin taholta”, Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo.


Koska valvontaviranomaisten toimet eivät muuttaneet tilannetta klinikoilla, peruspalveluministeri Susanna Huovinen uudisti hoitoja koskevan kiireettömän hoidon perusteet syksyllä 2014. Ministerin tavoitteena oli varmistaa, että sateenkaariperheet saavat hoitoja julkisilta klinikoilta ilman syrjintää, mukaan lukien inseminaatiohoidot lahjasoluilla. Sateenkaariperheet ry:n jäsenten kokemusten mukaan käytännöt eivät perusteiden uusimisenkaan jälkeen muuttuneet, joten ministeri lähetti joulukuussa kaikille klinikoille kirjeen, jossa pyysi klinikoita raportoimaan miten aikovat varmistaa, että syrjimättömyys toteutuu heidän toiminnassaan. Klinikoiden vastaukset osoittivat, että useat klinikat olivat edelleen jatkamassa vanhalla, syrjivällä linjalla uudesta ohjeistuksesta huolimatta.


Ministeriön tiedotteessa todetaan yksiselitteisesti, että hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä, mikä koskee myös naispareja, yksittäisiä naisia, transsukupuolisia ja HIV-positiivisia henkilöitä. ”Erityisen merkittävää on, että tiedotteessa myös korostetaan, että hedelmöityshoitoa voidaan antaa, vaikka taustalla ei ole varsinainen hedelmättömyys. Ohjeistuksen mukaan esimerkiksi inseminaatiohoidot lahjasoluilla voivat olla perusteltuja, jos pariskunnalla tai yksilöllä ei ole omasta takaa kaikkia tarvittavia sukusoluja. Tämä on hyvin merkittävä kirjaus”, Jämsä toteaa.


Yhdistys suhtautuu syrjinnän loppumiseen kuitenkin varauksella. Saattaa olla, että Suomessakin sateenkaariperheiden syrjintä hedelmöityshoidoissa loppuu vasta kanteluiden myötä, kuten Ruotsissa aikoinaan kävi. Klinikoiden syrjivistä käytännöistä onkin juuri tehty kanteluita uudelle yhdenvertaisuusvaltuutetulle, kiitos jäsentemme aktiivisuuden. 


Toivomme, että sateenkaariperheet jatkavat palveluiden hakemista julkisilta (sairaaloiden) klinikoilta, ja raportoivat meille miten käytäntöjen mahdolliset muutokset etenevät.

Sateenkaaren alla

KERTOMUKSIA PERHEISTÄ

Upea antologia sateenkaariperheiden perheellistymistarinoista on nyt ilmestynyt!


Kirjaan on kerätty 30 sateenkaariperheen perheellistymistarinat. Kertomukset ovat elämän makuisia, ihastuttavia, surettavia, jännittäviä ja keskenään valtavan erilaisia. Kirja Kuvastaa erinomaisella tavalla sateenkaariperheiden moninaisuutta. Perheistään kertovat naisparit, miesparit, apilaperheet, transvanhemmat, yksinhuoltajahomot ja -lesbot, tukiperheet, sukusolujen luovuttajat ja etävanhemmat. Tarinansa kertovat myös sateenkaari-isoäiti sekä sateenkaariperheessä kasvanut nuori nainen. Kirja on ehdotonta lukemista esimerkiksi sateenkaariperheen perustamista suunnitteleville, perheille itselleen, perheiden läheisille ja kaikille, jotka kohtaavat työssään tai arjessaan sateenkaariperheitä.


Kertomukset on etsitty jäsenistömme joukosta, ja kirjan ovat toimittaneet neljä upeaa vapaaehtoistamme! Kirjan kustantaa Atena Kustannus. 


Kirjan toimittajat ja kirjoittajat ovat halunneet lahjoittaa kirjan kaikki tekijänoikeuspalkkiot yhdistykselle. Suurkiitokset teille kaikille! Tämän lisäksi puolet jokaisesta yhdistyksen kautta myydystä kirjasta menee yhdistyksen työn tueksi. Älä siis aikaile vaan tilaa omasi nyt nettilomakkeella >>

Maria Rintamäen unelma


Ajatus Sateenkaaren alla -kirjasta on yhtä vanha kuin Marian oma suunnitelma äidiksi tulemisesta. Maria olisi toivonut jotain tämän kirjan kaltaista luettavaa tuekseen: pohdintoja eri perhemuodoista ja erilaisista tavoista saada lapsia sateenkaariperheenä. Lopulta hän päätti, että tällainen kirja pitää tehdä. Hänen kuulemansa monenlaiset perhetarinat ansaitsivat tulla kuulluiksi, nähdyiksi ja luetuiksi. Rintamäen mukaan kirja on kunnianosoitus erilaisille, upeille perheille.


Ja tämä kirjoitus on kunnianosoitus Marian upealle idealle, sekä koko toimitus- ja kirjoittajakunnan ahkeralle työlle. Yhdistys kiittää sydämensä pohjasta vapaaehtoisiaan tästä mahtavasta panoksesta yhteiseen työhön!

Opas sateenkaariperheen lapselle

Nyt on ilmestynyt opas sateenkaariperheiden kouluikäisille lapsille!


Oppaassa käydään läpi sateenkaariperheellisyyteen liittyviä elämäntilanteita ja sanoja. Toiminnallisen tehtävän avulla lapsi voi pohtia myös omaa identiteettiään ja sukupuolen kokemusta. Oppaassa olevat esimerkkitarinat tukevat lasta esimerkiksi ero- tai uusperhetilanteessa.


Opasta jaetaan tilaisuuksissamme. Voit myös tilata sitä toimistolta.​

Kaikki oppaat ja kirjat nyt samalla sivulla

Yhdistyksen kaikki oppaat, kirjat ja muut julkaisut on nyt kerätty yhdelle sivulle kotisivuillamme. Täältä voit ladata kaikkien oppaiden ja joidenkin kirjojen pdf-versiot. Voit myös tilata maksullisia kirjoja ja maksuttomia oppaita nettilomakkeella. Tutustu julkaisuvalikoimaamme kotisivuillamme >>

Sateenkaari-isä(ksi)?

Vasta perustettu miestyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran huhtikuussa ja käynnisti ensi töikseen Facebook-ryhmän kaikille iseille ja isäksi mieliville:


Oletko jo sateenkaari-isä ja haluaisit tutustua muihin samassa tilanteessa eläviin? Vai haaveiletko vasta isyydestä ja mietit, miten edetä? 


Sateenkaari-isä(ksi) on Sateenkaariperheet ry:n alaisuudessa toimiva ryhmä, joka on tarkoitettu kaikille tietoa, tukea ja toveruutta tarvitseville isille ja isäkandidaateille. Sivulla julkaistaan uutisia, kerrotaan tapahtumista ja keskustellaan mieltä askarruttavista asioista. Ryhmä on salainen, joten jäsenten nimet, julkaisut ja keskustelut näkyvät vain jäsenille. Jos haluat liittyä ryhmän jäseneksi, laita sähköpostia miestyöryhmälle mies@sateenkaariperheet.fi.


Aktiivien miestyöryhmän työhön voi edelleen tulla mukaan kaikki miestyön kehittämisestä ja miehille tärkeiden tavoitteiden edistämisestä kiinnostuneet.

Monta tietä sateenkaari-isyyteen

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo suomalaisten sateenkaarimiesten lapsiperheellistymismahdollisuuksista nettiluennolla, joka on kaikkien katsottavissa täällä >>


Luennolla kuulet seuraavista tavoista perheellistyä:


1. Synnyttäminen sateenkaariperheessä:

– Naissuhteessa, koskee bi- ja heteromiehiä (trans) 

– Miessuhteessa, kun ainakin toinen on transmies

2. Eron heterosuhteesta jälkeen:

– yhden vanhemman perhe

– uusperhe

3. Tunnettuna luovuttajana toimiminen

4. Apilaperheen perustaminen, monenlaisia vaihtoehtoja

5. Sijaissynnytys: ulkomailla tai epävirallisesti Suomessa

6. Lastensuojelun perhehoito eli sijaisvanhemmuus

7. Adoptio: ulkomaat, Suomessa vain teoriassa

8. Mieskaveritoiminta yms.

9. Epävirallinen kasvatuskumppanuus

Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä 3.5.

Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää vietetään nyt neljännen kerran. Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina perheet ympäri maailmaa kokoontuvat tekemään yhdessä jotakin mukavaa. Tarkoituksena on lisätä näkyvyyttä ja tietoisuutta sateenkaariperheiden olemassaolosta, sekä pitää samalla hauskaa. 


Tänä vuonna päivä on sunnuntai 3.5. Kyseiselle päivälle on tiedossa ohjelmaa seitsemällä paikkakunnalla Suomessa. Maailmalla päivää juhlitaan arviolta 40 maassa ja 150 kaupungissa, kuudella mantereella!


Suomen tapahtumien tarkemmat tiedot uutiskirjeen lopussa kunkin kaupungin tapahtumatietojen kohdalla.

Po​rissa Tivoli ja leikkipuistopicnik

Seinäjoella päivä Touhutalossa

Kotkassa puistopicnik

Jyväskylässä perhevalokuvausta

Tampereella temppurata ja kasvomaalausta

Turussa pelejä, kasvomaalausta sekä esiintymässä Mimi ja Kuku

Helsingissä tanssin taikaa, askartelua ja kalliolaskeutumista

Sateenkaariperhepäivä europarlamentissa!

Sateenkaariperheiden eurooppalainen kattojärjestö Nelfa järjestää toukokuussa kansainvälisen sateenkaariperhepäivän kunniaksi erittäin tärkeän seminaarin ja perhetapahtuman Euroopan parlamentissa.


Kyseessä on ensimmäinen koko perheen tapahtuma, joka parlamentissa järjestetään! Sateenkaariperheiden lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa sillä aikaa, kun vanhemmat ja muut aikuiset kokoontuvat korkean tason seminaariin sateenkaariperheiden liikkuvuuden ongelmista Euroopassa.


Nelfa kutsuu mukaan tapahtumaan kaikkien EU-jäsenmaiden Brysselin lähetystöjä, sekä sateenkaariperheitä kaikkialta Euroopasta!


Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä >>​

Laaja puolalaistutkimus todistaa sitkeistä
ennakkoluuloista​

Puolassa tuhannet ihmiset, joilla on suhde samaa sukupuolta olevaan kumppaniin, osallistuivat laajaan kyselytutkimukseen. Joka kymmenennellä heistä on lapsia, joista valtaosa on saatu aiemmassa heterosuhteessa. 


Puolalaisten asenteet ovat keskimäärin hyvin konservatiivisia - vain neljäsosa kansalaisista pitää sateenkaariperheitä perheinä! Samaa sukupuolta olevat vanhemmat ovat usein kertomatta parisuhteestaan muille. Vain neljäsosassa lasten päiväkodeista ja kouluista tiedetään lapsen sateenkaariperheestä.


Tutkimus todistaa sateenkaariperheen vanhempien kohdanneen paljon ennakkoluuloja perhettään kohtaan. Hyvin monet kyselyyn vastanneista vanhemmista ovat saaneet kuulla, että heidän seksuaalinen suuntautumisensa tulee vaikuttamaan lapsen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteetin kehittymiseen. Muita kohdattuja ennakkoluuloja ovat lapsen häiriintyminen, kouluvaikeudet ja kiusatuksi tuleminen.


Sateenkaariperheiden vanhemmat ovat yrittäneet olla kiinnittämättä ennakkoluuloihin huomiota ja kasvattaneet lasta arvostamaan omaa perhettään. He ovat muun muassa kertoneet lapselleen, että tärkeintä on elää itsensä hyväksyen ja korostaneet oman ja toisten perheiden kunnioittamista. Joka kuudennes sateenkaariperheen vanhempi on väittänyt vastaan ennakkoluulojen esittäjille esimerkiksi keskustelemalla ja kouluttamalla. He ovat tarjonneet perhemuotonsa tueksi tieteellisiä tuloksia, jotka kumoavat esitetyt ennakkoluulot sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnin häiriintymisestä ja vaikutuksista seksuaaliseen kehitykseen.

Lisätietoja >>

Kaikkien perheiden Suomen olohuonetentissä yksimielisyys äitiyslaista

Kaikkien perheiden Suomi -hanke järjesti vaalien alla poliitikoille ja järjestöihmisille tarkoitetun olohuonetentin perhepoliittisista asioista. 


Tenttiin osallistuivat ehdokkaista Pentti Arajärvi (SDP), Eva Biaudet (RKP), Veronika Honkasalo (Vas.) Tapio Huttula (Kesk.), Emma Kari (Vihr.), Mari Rantanen (Perus.) sekä Sari Sarkomaa (Kok.).

Uutisia lyhyesti

Uudet säännöt venyttävät hallituksen toimikautta

Yhdistyksen uusissa säännöissä pidennetään hallituksen jäsenten toimikausi vuodesta kahteen vuoteen. Vuosittain puolet hallituksen jäsenistä ovat erovuorossa. Uudistuksella haetaan jatkuvuutta hallituksen työskentelyyn. Tulevaisuudessa hallitus voi halutessaan valita keskuudestaan myös toisen varapuheenjohtajan. Tämän lisäksi sääntöihin lisättiin vaatimus jäsenmaksun maksamisesta edellytyksenä äänivallan käyttämiselle yhdistyksen kokouksessa. Samalla ajanmukaistettiin yhdistyksen tarkoitusta koskeva pykälä vastaamaan yhdistyksen nykyistä, moninaista tehtävää sekä säädettiin nimenkirjoitusoikeudesta yksin kullekin nimenkirjoitusoikeudelliselle.


Eurooppapäivät siirretty Riminiltä Portugaliin

Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät tuovat jopa tuhat ihmistä eripuolilta Eurooppa yhteen vuosittain. Tämän vuotinen tapahtuman oli tarkoitus sijaita Riminillä, Italiassa, kuten aiemmin on tiedotettu. Italian sisarjärjestömme ei kuitenkaan nyt omista syistään kykenekään järjestämään tapahtumaa. Sen sijaan Portugalin sisarjärjestömme on rientänyt apuun ja tapahtuma saadaan järjestettyä Portugalissa 15.-18. lokakuuta 2015. Laittakaa päivämäärä kalentereihinne. Lisätietoja on luvattu lähiaikoina.


Lapsiasiavaltuutettu HLBTI-asialla

Toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo lapsiasiavaltuutetun blogissa valtuutetun uudesta HLBTI ja lapset -työryhmästä. "Kirjainyhdistelmä HLBTI viittaa homoihin, lesboihin, bi-seksuaaleihin, trans-ihmisiin ja intersukupuolisiin henkilöihin. Kyse on siis seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Usein nämä ilmiöt mielletään aikuisten maailmaan kuuluvina asioina, mutta kun tarkemmin katsotaan, HLBTI liittyy lasten maailmaan ja elämään lukuisin tavoin – joko lapsen omana kokemuksena tai jonkun muun kokemuksen välityksellä." "Lapsiasiavaltuutettu on halunnut nostaa asian keskusteluun perustamalla alkuvuodesta työryhmän, joka on saanut nimekseen HLBTI ja lapset." Lue koko blogi >> 


Monimuotoisten perheiden perhevapaat eivät juuri maksaisi

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, joka pohtii tämän vuoden ajan monimuotoisten perheiden perhevapaita, lähetti ministeriölle kirjeen kaksi viikkoa sitten, jossa selvitti ministeriölle alustavan kartoituksen tuloksia. Kirjeen perusteella näyttäisi siltä, että uudistukset eivät maksaisi juuri mitään, varsinkaan sateenkaariperheiden osalta. Hallituksen olisi otettava uudistukset osaksi hallitusohjelmaa.


Seuraavat Uutiskirjeet

Seuraavat uutiskirjeet lähetetään 29.5. ja 28.8.


Lisää uutisia 

yhdistyksen Facebookissa >> ja Twitterissä >>

Tapahtumauutisia

Uusia kouluttajia kentälle

Koulutushanke kokosi 11.–12. huhtikuuta täyden tusinan vapaaehtoisia Kotolaan kouluttautumaan ammattilaisten täydennyskouluttajiksi. Osallistujia tuli kattavasti eri puolilta Etelä- ja Keski-Suomea, ja Kuopion suunnalta kaksikin. Viikonlopun aikana käytiin läpi intensiivisesti sekä koulutussisältöjä että erilaisia metodeja, kouluttajan roolia ja koulutettavien kohderyhmien odotuksia. Lopputuloksena on mainio verkosto innokkaita ja pystyviä uusia kouluttajia.


”Loistojuttu! Odotan innolla, että pääsen mukaan kouluttamaan”, kommentoi yksi osallistujista. ”Todella vaikuttava kokonaisuus ja hyvää keskustelua”, muotoili palautteensa toinen. Koulutussuunnittelija Tiia Forsström on samaa mieltä: ”Viikonloppu oli todella antoisa ja koulutettavat kävivät keskenään huikean hyviä keskusteluja. On upeaa, että saamme vahvistusta ja moniäänisyyttä koulutustoimintaan riippumatta siitä, tuleeko koulutushankkeelle jatkorahoitusta vai ei”.

​Pääsiäisen riennoissa 

Easy Fit Herttoniemi tarjosi veloituksetta koululaisille perheineen tilansa temppuradan tekemiseen. Kuntosalin seinälle heijastettavat virtuaalizumbat, -tanssit ja jumpat innostivat lapset hikoilemaan oikein kunnolla. Suklaamunanetsintä rauhoitti tunnelmaa hetkeksi ennen kiipeiluseinille menoa. Sähköboulderointiseinä oli menestys. Easy Fit Herttoniemi on tuorein Sateenkaariperheet ry:n jäsenille jäsenetuja tarjoava taho. Jäsenkortilla mm. liittyminen on ilmaista.

Tulevat koulutukset

Tulossa syksyllä: seminaari transteemoista perheessä

Millainen haaste vanhemman tai lapsen transkokemus on perheenjäsenille? Millaisia erityiskysymyksiä liittyy transihmisten vanhemmuuteen? Miksi sukupuolen moninaisuus hämmentää ja miten voin kehittyä ammattilaisena?


Täydennyskoulutusseminaari transteemoista perheessä:

SUKUPUOLEN MONINAISUUS, PERHE JA LAPSET


Aika: 5.–6. lokakuuta 2015Paikka: Kuntatalo, Toinen Linja 14, HelsinkiHinta: 30 €/ päivä tai 50 €/ koko seminaari HUOM: Sateenkaariperheet ry:n jäsenille puoleen hintaan! Merkitse ilmoittautumislomakkeen lisätietolaatikkoon, että olet jäsen! Ilmoittautumiset (7.9.2015 mennessä) nettilomakkeella >>


Maanantain koulutuskokonaisuus on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät vielä tunne sukupuolen moninaisuutta ja transihmisten erityiskysymyksiä. Päivä sopii myös kertaukseksi niille, jotka eivät jatkuvasti työskentele teemojen parissa. Tiistaina syvennetään maanantaina aloitettua kokonaisuutta, mutta jos sukupuolen moninaisuus ja transihmiset ovat ennestään tuttuja asioita, tiistain koulutukseen voi ilmoittautua myös ilman, että osallistuu maanantain johdantokokonaisuuteen. Lisätietoja: koulutus@sateenkaariperheet.fi. 


Lisätietoja koulutuksesta ja ohjelmasta täältä >>

Parisuhdekurssit 2015

Toimiva parisuhde on lapsen turva. Sateenkaariperheet ry haluaa turvata lasten hyvinvointia tarjoamalla ennalta ehkäisevää ja voimistavaa parisuhdetoimintaa kaikille sateenkaariperheellisille tai perheellistymistä suunnitteleville pareille. Lisätietoa parisuhdetoiminnasta täällä >>

Yhdistys on mukana Sateenkaariparit-hankkeessa, jossa kehitetään parisuhdevertaistoimintaa kaikille sateenkaaripareille Setan jäsenjärjestöissä. Lisätietoa hankkeesta täällä >>

VIELÄ EHTII:


Parisuhdeviikonloppu 22.-24.5.2015
Toukokuussa järjestetään Räfsön leirikeskuksessa Kirkkonummella parisuhdekurssi, jonka teemana on viestintä puolisoiden kesken. Kuinka kuuntelen toista? Miten ilmaisen itseäni? Mitä on riitely? Miten tunteet vaikuttavat vuorovaikutustilanteessa? Voiko ristiriitoja ratkaista luovasti? Ilmoittaudu 4.5. mennessä!


Lisätiedot ja ilmoittautuminen täällä >>

Rikasta minua-parisuhdeviikonloppu 4.-6.9.2015
Vuoden toinen Rikasta minua -parisuhdekurssi järjestetään 4.-6.9.2015 Kirkkonummella, Porkkalanniemen Räfsön saaressa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen täällä >>

Perhevalmennukset 2015

Kurssit on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaariparisuhteiden ja -erojen erityispiirteistä. Kurssit ovat maksuttomia, viikonloppukursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>

Helsingin iltakurssit
Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli) kello 17.30-20.30.
8.9.-6.10.2015 sitovat ilmoittautumiset 31.8. mennessä nettilomakkeella >>
Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan maks 40 henkeä. Kurssi on maksuton.

Jyväskylän viikonloppukurssi 20.-22.11.2015
Perhevalmennus järjestetään kerran vuodessa viikonloppukurssina, jotta kaikkialta Suomesta olisi mahdollista osallistua. Vuoden 2015 kurssi järjestetään Jyväskylässä Vesalan leirikeskuksessa. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 25 henkeä. Kurssi itsessään on maksuton, mutta veloitamme majoituksesta ja täysihoidosta kurssikeskuksessa omakustannehinnan. Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >>

Tulevat tapahtumat

Eronneille oma kurssi - Vanhemman neuvo

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com.

Pridet 2015

Tänä kesänä Prideja järjestetään Suomessakin useammalla paikkakunnalla. Ohjelmat ovat paljolti vielä rakenteilla. Perheohjelmista vastaavat vapaaehtoiset. Kulkueissa on usein ollut oma alue perheille. Näin perheiden volyymi tulee hienosti katsojille esiin. 


Kesän 2015 Pridet:

Joensuun Hohto 4-15.5.

Pirkanmaa Pride 6.6.

Helsinki Pride 22-28.6.

Torniolaakso Pride 2-5.7.

Turku Pride 10-16.8.

Ahvenanmaa Pride 17-23.8.


Tampereella ja Helsingissä perheohjelmaa on jo suunniteltu. Löydät suunnitelmat kirjeen lopusta kunkin paikkakunnan tapaamisten joukosta. 

Kesäleiri täynnä

Kesän perheleirin kaikki sisämajoituspaikat ovat varattu. Omalla teltalla, matkaíluvaunulla/autolla tulevat mahtuvat vielä hyvin mukaan. Sisämajoitukseen voi ilmoittautua jonoon järjestösihteerille.


Yhden vanhemman sateenkaariperheiden kesäleirillä vielä tilaa!

Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten viikonloppuleiri 3.-5.7.2015 Turussa, Aurinkolahden leirikeskuksessa. Lisätiedot turku.sk.yh@gmail.com (viimeinen ilmoittautumispäivä 29.5)

Tapahtumakalenteri 2015

3.5. Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtumat eri puolilla Suomea
22.-24.5. Parisuhdeviikonloppu Kirkkonummella
22.-28.6. Helsinki Pride -viikon tapahtumat
30.7.-2.8. Perheleiri Rautavaaralla
30.7.-2.8. Koululaisten leiri Rautavaaralla
4.-6.9. Rikasta minua -parisuhdekurssi Kirkkonummella
8.9.-6.10. Perhevalmennus, Helsinki, iltakurssi
20.-22.11. Perhevalmennus, Jyväskylä, viikonloppukurssi
27.11. Syyskokous Helsingissä

Suurin osa toiminnasta on paikallistiimien eri paikkakunnilla toteuttamaa: 
Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Vertaistoiminta netissä - Perheaikaa.fi

SEURAAVAT TAPAHTUMAT PERHEAJASSA:

Perheaikaa sai jatkorahoituksen. Uusi kausi alkaa hiukan supistetuin voimin. Huhtikuussa sivusto starttaa jälleen uudella energialla.


Neuvonta- ja aihevapaa-chatit:

ti 28.4. kello 12-13.30

ti 26.5. kello 12-13.30 


Sivustolla uusi nettiluento:

Monta tietä sateenkaari-isäksi 

Katso luento täällä

Perhevalmennuksen nettikurssi on ilmaiseksi kaikkien perhettä suunnittelevien ja lasta odottavien käytettävissä. Löytyy perheaikaa-sivuston kurssit-osiosta.


Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi syksylle 2015 voi lähettää järjetösihteerille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>


Vaikka yhdistyksen oma keskustelupalsta on palannut toimimaan, Perheaikaa.fi-palvelussa jatkuvat myös sateenkaariperheiden keskustelut. Sateenkaariperheteemaisen keskustelualueen löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheen perustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?


PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat:

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello 9-10


SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä tuliko viesti perille.


CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään.
Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

ti 28.4. kello 12-13.30

ti 26.5. kello 12-13.30 

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

​Pirkanmaan Setan valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelut Sinuiksi lanseeraa uuden tavan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia. Aloitamme vertaisryhmätoiminnan chat-muotoisena verkossa, jolloin jokaisella sateenkaarevalla suomalaisella on mahdollisuus kotipaikastaan riippumatta saada liveaikaista tukea ja apua, sekä samanhenkisiä keskustelukumppaneita. Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.


Katso myös muut neuvontapalvelut www.sinuiksi.fi

Haastattelupyyntöjä

Tuotantoyhtiö Moskito Television Oy hakee avoimia ja erilaisia perheitä, pariskuntia, avopareja ja kämppiksiä uuteen The Kitchen- nimiseen tv- ohjelmaan. Sarjaan haetaan mukaan ihmisiä ympäri Suomea. The Kitchen seuraa elämää keittiössä kokkaamisen ja ruokailun näkökulmasta. Keittiö on suomalaisen kodin sydän. Keittiössä puhutaan päivän kuulumiset, nauretaan ja itketään, halataan, vietetään aikaa perheen kesken ja tehdään päätöksiä ja suunnitelmia. Ruokailuhetket yhdistävät perheitä, sukulaisia ja ystäviä. The Kitchen on kurkistus suomalaisiin keittiöihin kahdeksan ruokakunnan voimin. Kaikki mitä ohjelmassa tapahtuu, tapahtuu keittiössä. Millaisia ovat suomalaiset oman keittiöpöydän ääressä vuonna 2015? Mitä siellä syödään ja mistä siellä puhutaan? Ohjelmaa kuvataan syksyllä 2015 ohjelmaan valittujen ruokakuntien omassa keittiössä. Se esitetään vuoden 2016 aikana kaupallisella kanavalla. Minna Ottavainen, +358 50 528 3864, minna.ottavainen@moskito.fi


Iltalehdessä ilmestyvään juttuun etsitään sateenkaariperheen äitiä ja lasta (alle kouluikäinen). Kyseessä olisi seuraavanlainen projekti: Äitienpäivän yhteyteen (julkpvä la 9.5.) tulee kuvakooste aiheesta ”Äidin rakkaus” ja videokokonaisuus. Valokuva on TUNTEIKAS kuva äidistä ja lapsesta sylikkäin/halataten/pussaten. Lisäksi videokuvaa. Videossa ei puhuta mitään. Videon käsikirjoitus on yksinkertaisuudessaan: Äiti ottaa lapsen syliinsä – äiti ja lapsi halaavat – äiti pussaa lasta (otsalle/ poskelle/ päähän mikä heille on luontevinsta) – äiti ja lapsi kääntää katseensa kameraan leveästi hymyillen/nauraen. Projektiin tulee erilaista perheistä olevia äiti-lapsi-pareja. Jos kiinnostuitte ottakaa rohkeasti yhteyttä niin kerron lisää. Timo Hartikainen, valokuvaaja, www.timages.fi, 040 55 22740


Suomenmaa-lehden äitijuttuuun etsitään sateenkaariperheen äitiä.  Ajatuksena olisi saada saman pöydän ympärille sateenkaariperheen äiti, yksinhuoltajaperheen äiti ja suurperheen äiti vaihtamaan ajatuksia vanhemmuudesta ja äitiydestä. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan.

Eeva Kärkkäinen, toimittaja, eeva.karkkainen@suomenmaa.fi, 0447370264.


Undersökning bland homosexuella kvinnor om deras upplevelser av barn- och mödrarådgivning

Vi är två studerande vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Vi studerar till hälsovårdare och barnmorska och håller nu på med vårt examensarbete för sjukskötarstudierna. Vi är väldigt tacksamma för er hjälp! Med vänliga hälsningar, Elin Sjöström och Ida Qvarnström. Enkät här>> 


Odottavaa sateenkaarevaa äitiä etsitään

Odotatko lasta? Haluatko ikuistaa tärkeät hetkesi? Onko laskettu aikasi huhti–elokuussa 2015? Hae mukaan Livin Toisenlaiset äidit -sarjan toiselle tuotantokaudelle! Haemme sarjaan mukaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia äitejä, joilla on tarina kerrottavanaan. Ohjelman tuottaa Aito Media. Lisätietoja sähköpostitse: aidit@aitomedia.fi, Aija Kuparinen, toimittaja, puh: 050-3798901. Ilmoittaudu mukaan täällä>> 


Yhteistyökumppanit tiedottavat

Helsingin yhden vanhemman sateenkaariperheet kokoontuvat


Päksy ry järjestää:
Sateenkaareva olkkari on tarkoitettu yhden vanhemman sateenkaariperheellisille, ja muille perheille, jotka kokevat itsensä ja perheensä yhden vanhemman perheeksi. Ryhmän jäseniä yhdistävät samansuuntaiset kokemukset lapsiperhearjesta yhden aikuisen voimin, vanhemmuuden jakaminen etävanhemman/vanhempien kanssa, kokemus sateenkaariperheen erosta jne.


Rentoa jutustelua luottamuksellisessa ilmapiirissä luvassa tänä keväänä vielä kerran lauantaina klo 14-16:  23.5.2015. Osoite on Vetehisenkuja 3, 00530 Helsinki. Tarjolla pientä naposteltavaa ja lastenhoitoa, joita varten ilmoitathan tulostasi (+ lasten lukumäärä) osoitteeseen peake@mappi.helsinki.fi viimeistään edeltävän viikon perjantaina. Ei pakollista kuitenkaan :) Liity myös ryhmäämme Facebookissa tästä linkistä. Lisätietoja yhdistyksestä ja Olohuone-toiminnasta löydät täältä >>

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 2400 tykkääjää Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Sateenkaaripareista>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>>


Sateenkaariperheet nyt myös Twitterissä >>


Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe.

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Paikalliset tapahtumat

Paikallistiimin tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät nyt helposti kotisivuiltamme >>


Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaaks:kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lahti: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: info@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI​

Paikallistiimi: Kirsi, Anu, Maria, Minna, Reeta, Riina ja Sanna sekä koululaisasioissa Arhi 

helsinki@sateenkaariperheet.fi


Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhla

Leikkipuisto Linjassa su 3.5. klo 15-18


Tänä vuonna Kansainvälistä Sateenkaariperheiden päivää vietetään Helsingissä Leikkipuisto Linjassa Kalliossa klo 16-18. Yhdistys tarjoaa mehua ja kahvia, muu tarjoilu nyyttäriperiaatteella. Sisätiloissa askartelua, ulkona vapaata leikkiä. 3-8-vuotiailla lapsilla on mahdollisuus osallistua Tanssisatupajaan klo 15.00-16.00, vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tanssisatupaja maksaa 5€/lapsi. Ilmoittautuminen täällä.


TAM TAM - TANSSIN TAIKAA -tanssisatupaja. Tam tam –pupulla ja hänen ystävillään etanalla, sammakolla ja siilillä on jokaisella oma rytminsä. Mitä rytmeille tapahtuu, kun ovela kettu pääsee ystävysten jäljille? Pelastuuko pupu pulasta ja saavatko ystävykset viettää yhteistä juhlan aikaa? Tehdään yhdessä rytmistä tanssin taikaa! Tam-tam-tanssin taikaa -tanssisatupajassa tutustutaan tanssiin rytmin kautta - mitä on rytmi ja miten rytmistä syntyy tanssi. Paja houkuttelee yleisön tanssimaan; ensin nähdään tanssijan esitys, jonka jälkeen tanssitaan kaikki yhdessä.


Isompien koululaisten perheiden sateenkaariperhepäivä Käärmekalliolla

klo 14 kokoontuminen Ikean parkkipaikan lastauskatoksen alla lähellä pankkiautomaattia. Tästä siirrymme yhdessä kävellen laskeutumispaikalle. Käärmekalliolta on koululaisten ja vanhempien mahdollista laskeutua. Laskeutumisen jälkeen omakustanteinen ruokailu Ikeassa. Ennakkoilmoittautumista toivotaan järjestösihteerille. Säävaraus.

ARKITAPAAMISET


Arkitapaamiset Kotolassa (Yrjönkatu 29 A) joka tiistaiaamu klo 10-12.  Tulossa paljon kivaa ohjelmaa - ja ohjelmattominakin viikkoina luvassa kahvia, seuraa aikuisille ja lapsille sekä melkein aina myös lounasseuraa tapaamisen jälkeen. Arkitapaaminen on tarkoitettu kotona oleville vanhemmille lapsineen.


12.5. kerralla luvassa tarinahierontaa

Ohjelma sopii pienillekin vauvoille. Tervetuloa!

KAIKILLE SUUNNATUT PERHETAPAAMISET


Pe 3.5. Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhla. Katso yllä.

Pe 12.6. Helsinki-päivän lasten katubileet. Kokoonnutaan Vallilan kirjaston edessä klo 14, josta siirrytään yhdessä lasten katubileisiin Puu-Vallilaan. Lisätietoja seuraavassa jäsenkirjeessä ja facebook-ryhmässä.

TAAPEROTAPAAMISET
Taaperotapaamisiin voivat tulla kaikenikäisten lasten perheet ja vielä lapsettomat ihmiset. Tapaamiset sopivat kuitenkin ehkä parhaiten pienille lapsille, koska erityistä ohjelmaa ei ole. Jutellaan yhdessä ajankohtaisista aiheista ja seuraillaan lasten touhuja. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Nyyttärimeiningillä voi tuoda muuta tarjottavaa. Tapaamiset keväällä 16.5 ja 6.6. Tapaamisaika on aina kello 15-17. Paikka: Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, Hki. Myöhemmin kesällä saatetaan tavata ulkoilun merkeissä. Pysy perillä tapaamisista liittymällä Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheiden salaiseen facebook-ryhmään.


SOSIAALISET VANHEMMAT
Sosiaaliset vanhemmat kokoontuvat Kotolassa (Yrjönkatu 29 A). Ryhmä on tarkoitettu sekä tuleville että jo lapsellisille sosiaalisille vanhemmille. Ryhmän tarkoitus on jakaa tuntemuksia ja kokemuksia siitä millaista on olla ei-synnyttävä/ei-biologinen vanhempi. Sosiaalisilla vanhemmilla on nyt myös oma facebook-ryhmä. Pyydä Helsingin paikallistiimiä liittämään sinun mukaan. Seuraavat tapaamiset:

To 28.5. klo.17.30-19.30


KOULULAISET

3.5.Kalliolaskeutumista Vantaan Ikean Käärmekallioilla. Kokoontuminen kello 14. Ikean parkkipaikan lastauskatoksen alla (lähellä pankkiautomaattia). Säävaraus. Laskeutumisen jälkeen menemmeyhdessä omakustanteisesti syömään Ikeaan. Ennakkoilmoittautumisia toivotaan: info@sateenkaariperheet.fi.


ALKUTAIPALE-ILLAT
Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnitteleville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme. Ellei muuta ilmoiteta kokoonnumme yleensä Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipaleillat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat. Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi. Seuraavat tapaamiset:

Ti 28.4. klo.17.30-19.30

Ti 26.5. klo.17.30-19.30

To 27.6. klo 17.30-19.30


Alkutaipaleen omaan facebook-ryhmään voi pyytää jäsenyyttä laittamalla pyynnön sähköpostiosoitteeseen: helsinki@sateenkaariperheet.fi. Alkutaipalesivun ylläpitäjä lähettää sinulle tämän jälkeen sähköpostitse liittymiskutsun. Facebookryhmässä päivitetään tulevat tapahtumat ja vaihdetaan kuulumisia.

Alkutaipaleryhmä etsii uutta koollekutsujaa edellisten siirryttyä alkutaipaleelta eteenpäin. Koollekutsuja sopii järjestösihteerin kanssa päivistä ja hoitaa ovien avaamisen. Hänellä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa ryhmän sisältöön. Ilmoita innokkuudestasi järjestösihteerille.


HETEROLIITOSSA LAPSIA SAANEET

Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heterosuhteessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.Tapaamiset pidetään Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki. Seuraava tapaaminen Helsinki Prideilla.


UUSPERHEET

Uusperheiden tapaaminen la 25.4.kello 16-18. Aikuisten keskustelua ohjaamassa sateenkaariperhetyön konkari Merja Rankinen. Lapsille samaan aikaan ohjattua toimintaan. Etukäteisilmoittautumisia toivotaan järjestösihteerille. Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1.


EROTOIMINTA
Vanhemman neuvo -ryhmä eronneille lapsiperheellisille järjestetään kun ryhmään on ilmoittautunut sopiva määrä ihmisiä. Ryhmä käsittää kahdeksan kertaa, ja on osallistujille ilmainen. Ryhmää ohjaa Sateenkaariperheiden Vanhemman neuvo-kursseihin erikoistunut Ritva-Liisa Reinold. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet jäsenkirjeen kohdasta "Tulevat tapahtumat".


Pääkaupunkiseudun oma facebook-ryhmä
Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheillä on oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä järjestösihteeriä sähköpostitse liittämään sinut ryhmään. Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.

HELSINKI PRIDE -VIIKKO

Ma 22.6. Klo 18-19 Luento sateenkaariperheiden lasten hyvinvointitutkimuksista. Luennoi tutkija Kia Aarnio. Kahvitarjoilu.


Ti 23.6. klo 10-12 Arkitapaaminen Kotolassa

Mahdollisuus väsätä rekvisiittaa kulkueeseen


Ke 24.6. klo 18-20 Miten lapsia tehdään -tilaisuus Kotolassa 


To 25.6. klo 10-12 Tapaaminen leikkipuisto Linjassa, vapaamuotoinen tapaaminen ulkona.


To 25.6. klo 17.30-19.30 Alkutaipaleryhmän tapaaminen Kotolassa 


Pe 26.6. 18-20 Isätapaaminen Kotolassa 


La 27.6. n. klo10-12 Piknik Kaisaniemen puistossa, josta yhdessätuumin kohti kulkuetta, joka lähtee kello 13 vielä määrittelemättömästä paikasta (viime vuosina lähtenyt Senaatintorilta). Kulkueessa oma osio sateenkaareville perheille. Puistojuhla Kaivopuistossa klo 14-18. Puistojuhlassa ohjelmaa ja touhua myös lapsille.


Lisäksi vielä auki minä päivänä järjestetään koululaisten ilta ja heteroliitossa lapsia saaneiden terassitapaaminen Freedomissa, Mäntymäki 2, Töölö.

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heli H., Laura V., Saara V., Kati R.

Facebook-sivut: Jyväskylän seudun sateenkaariperheet

Facebook-ryhmä: Jyväskylän sateenkaariperheetSähköposti: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi


Jyväskylässä on pistettu tuulemaan kehittämispäivien jälkeen. Paikallistiimiä vetävät nyt Heli ja Laura, jotka suunnittelevat aikuisten sekä leikki- ja kouluikäisten toimintaa. Huhtikuussa käynnistyi Alkutaipale-ryhmä, jota vetävät Saara ja Kati. Suunnitteilla on myös yh-vanhempien ryhmä.


Pääsiäistä vietettiin munajahdin merkeissä 9 perheen voimin. Suklaamunia etsi 6 innokasta lasta. Huhtikuussa kävimme polskimassa Laajavuoren kylpyssä pienten ja vähän isompienkien uimareiden kanssa. Kylpyläreissu keräsi 20 kävijää (8 perhettä).


SATEENKAARIPERHEPÄIVÄ SU 3.5.Kansainvälisenä sateenkaariperhepäivänä on mahdollisuus saada valokuva omasta ihanasta perheestään. Hintaan 35 €/perhe sisältyy valokuvaus studiolla ja kaksi käsiteltyä kuvatiedostoa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot Heli H:ltä (jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi).


ALKUTAIPALETAPAAMISET TIISTAISIN 28.4., 12.5., 26.5., 9.6. klo 15-17 (vetäjät Saara V. ja Kati R.)Alkutaipaletapaamiset on tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville: heille joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai joilla jo on pieni lapsi.Ryhmässä pohditaan raskautta ja sen alulle saamista, vauva- ja pikkulapsiperheen elämää, parisuhdetta, byrokratian kiemuroita ja käytännön asioita. Tapaamispaikkana on Jyväskylän Setan toimisto (Kansalaistoiminnankeskus Matara 2. krs, huone 217). Tervetuloa mukaan tutustumaan, keskustelemaan ja nyyttärikahvittelemaan!


PERHETAPAAMISET SUNNUNTAISIN 26.4., 17.5. klo 16-19 (vetäjät Heli H. ja Laura V.)Kaikille avoin tapaaminen Monikultuurikeskus Gloriassa. Yhdessäoloa ja jutustelua kahvikupposen äärellä. Tarjoilu nyyttärinä oman maun mukaan.Kaikki vanhat ja etenkin uudet sateenkaariperheelliset tai sellaisiksi haluavat - lämpimästi tervetuloa tapaamisiin!​

KUOPIO

Paikallistiimi: Outi, kuopio@sateenkaariperheet.fi

Kuopion seutu kaipaa aktiivisia koolle kutsujia! Yhteisten tapaamisten suunnittelu on kivaa ja helppoa. Tule mukaan! Kuopion tapaamisista ilmoitellaan ja muistaa asioista keskustellaan omassa facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä>>

KYMENLAAKSO/KOTKA

Paikallistiimi: Veera, kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän nyyttäripiknik
Katariinan meripuistossa Kotkassa sunnuntaina 3.5. klo 15 alkaen. Huonolla säällä piknik pidetään Karhulassa kotiterassilla ja sisätiloissa. Ilmoita tulostasi: Veera Haverinen, p. 0407275422 tai kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi. 

Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, laita sähköpostia osoitteeseen kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi.

LAHTI

Lahdessa järjestettiin maaliskuussa paikkakunnan ensimmäinen perhetapaaminen, joka ei saavuttanut suurta kiinnostusta. Jos Lahden suunnan ihmiset ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita järjestämään tapaamisia, voivat he ottaa yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhteyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi


Perhetapaamiset. Kevään tapaamiset pidetään joka kuukauden 3. sunnuntaina Päiväkoti Vihreällä Talolla klo 14.30-17. Kevään viimeinen tapaamispäivä on 17.5.

Tapaamispäivistä ja -paikoista, myös kesän, tiedotetaan Oulun omalla sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna, pori@sateenkaariperheet.fi


Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää 3.5. vietetään ensimmäistä kertaa nyt myös Porissa. Kokoonnumme klo 13.00 Raumansillan päässä Kirjurinluodon puolella. Tästä suunnistamme ensin porukalla tivoliin, alueelle on vapaa pääsy ja lisäksi tarjoamme jokaiselle lapselle pääsyn yhteen laitteeseen. Tivolin jälkeen jatkamme päivän viettoa nyyttäriperiaatteella piknikillä Kirjurinluodolla. Pyrimme etsimään hyvän paikan piknikille Pelle Hermannin leikkipuiston läheisyydestä, jolloin halukkailla on mahdollisuus päästä sinne leikkimään. Piknikin lomassa pelaillaan ja leikitään, omia ulkopelejä voi halutessaan ottaa mukaan. Jos tivoli ei houkuta, mukaan voi tulla myös vasta piknikille.


Kevään viimeinen perhetapaaminen on MLL:n tiloissa (Antinkatu 8) 24.5. klo 14-15.30. Ohjelmassa on tuote-esittelyjä ja käsihoitoja aikuisille kahvittelun lomassa, sekä mehua ja vapaata leikkiä lapsille.Kesällä kokoonnumme ulkona ja syksyn koittaessa palaamme jälleen sisälle ja MLL:n tiloihin. Kesälle on myös suunnitteilla, että lähtisimme porukalla prideille jonnekinpäin Suomea.


Hyvä tapa pysyä perillä Porin sateenkaariperhetoiminnasta ja tulevista tapahtumista on seurata meitä Facebookissa, meidät löydät nimellä Porin sateenkaariperheet. 


Meillä on Facebookissa myös oma suljettu keskusteluryhmä, jos sinulla on kiinnostusta liiittyä siihen laita meille viestiä ja saat ohjeet liittymisestä. Lisäksi jos haluat liittyä sähköpostilistallemme, ilmoita meille sähköpostiosoitteesi joko sähköpostilla pori@sateenkaariperheet.fi tai Facebookin kautta.

ROVANIEMI

Rovaniemellä etsitään innokkaita koolle kutsujia.
Ota yhteys info@sateenkaariperheet.fi

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi


Kutsumme kaikki alueemme sateenkaariperheet Touhutaloon Kansainvälisenä sateenkaariperhepäivänä 3.5. Kello 16. Sisäänpääsy ilmainen! Ilmoittautumisia otamme vastaan fb-ryhmässämme tai sähköpostitse (tiedot lopussa). 


17.5. Tapaamme perinteisesti Kepossa klo 15.30 alkaen. Leikimme pihaleikkejä, ja hörppäämme kakkukahvit 1-vuotistaipaleemme kunniaksi! Lämpimästi tervetuloa tapaamisiimme! Tapaamiset ovat Kepossa (Kivistöntie 23) joka kuukauden kolmantena sunnuntaina (17.5., 21.7., 18.8...), ainoana poikkeuksena kesäkuun 21, jolloin ei ole tapaamista. Tarjoilut nyyttäriperiaatteella. 


Lisätietoa tapaamisistamme saa fb-ryhmästämme, jonne pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seinajoki@sateenkaariperheet.fi. Tervetuloa kaikki sateenkaariperheelliset sekä perhettä suunnittelevat!

TAMPERE

Paikallistiimi: Anne, Marjut, Mia ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi


Toukokuussa vietetään kansainvälistä Sateenkaariperhepäivää 3.5. Perhetapaaminen klo 15-17 Kuplassa (Koivistonkylän Prisman yläkerta). Lapsille temppurata toimintaa, mihin yli 4 -vuotiaat voivat osallistua ilman vanhempia ohjaajan kanssa. Aikuisille rauhallinen kahvittelutuokio. Lapset voivat Wapun tunnelmissa pukeutua naamiaistyyliin halutessaan. Otattehan asustuksessa huomioon, että asut/asusteet eivät estä temppuradalla touhuamista. Myös aikuisille hassuttelu sallittu!!
Koululaisryhmän tapaaminen 24.5. Tapaamispaikka ja sisältö tiedotetaan myöhemmin.

6.6 Tampereen Pride -juhliin liittyvä perhetapaaminen Huushollissa

(Hämeenpuisto 10, puutalo 2 kerrostalon välissä) klo 12.30-14.30. Ohjelmassa "interaktiivinen teatteriesitys", arpajaiset, piirustusnurkkaus, kahvittelua ja hyvää keskustelua. Tapaamisen jälkeen Pride -marssiin osallistumaan/seuraamaan, Laikun lavalla pääjuhla marssin jälkeen.

TURKU

Paikallistiimi: Minna S., Minna I., Marjukka, Juha, Jenni, Emmi ja Anu, turku@sateenkaariperheet.fi


Su 3.5. klo 13-16 Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhlat Omaishoitokeskuksella, os. Vanha Hämeentie 105, Turku. Ohjelmassa pelejä, kasvomaalausta ja herkkubuffet. Tilaisuudessa esiintyy myös suosittu lastenduo Mimi ja Kuku. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen ilmo@luukku.com. 


Ma 11.5. klo 18.00 alkaen Miten lapsia tehdään? -tilaisuus Turun Seudun Setan toimistolla, os. Eerikinkatu 22b B 20, Turku. Keskustelua erilaisista mahdollisuuksista sateenkaarivanhemmuuteen, mukana turkulaisia sateenkaariperheiden vanhempia. Tule ajoissa, päivystämme alaovella klo 17.50-18. Tai soita Tusetan ovisummeria ja kisko ovea, kunnes se aukeaa (ovesta ei kuulu mitään ääntä kun se on avattu toimistolta käsin). Mene aulasta vasemmalle ja portaat ylös. 


Yhden vanhemman sateenkaariperheellisten aikuisten elokuvailta pe 15.5 klo 18-22 (jatkot Suxesissa) TuSetan toimistolla Eerikinkatu 22 bB 20. Ilmoittautumiset & lisätiedot turku.sk.yh@gmail.com


HUOM MUUTTUNUT PÄIVÄMÄÄRÄ -> Ti 19.5. klo 17.30 alkaen Mitä klinikalla tapahtuu? -tutustumiskäynti Väestöliiton Turun klinikalle, os. Joukahaisenkatu 1, 6. kerros. Vastaava hoitaja, kätilö Marja Tervonen kertoo asioinnista klinikalla, eri hoitomahdollisuuksista, alkuhaastatteluista jne. ja vastaa kysymyksiin. Huom: alaovi on lukossa, joten ole ajoissa paikalla. Jos myöhästyt tai et löydä perille, soita Marjalle, p. 040 7475508.


Yhden vanhemman sateenkaariperheiden retkipäivä su 24.5 klo 13:00 - 16:00 Tuorlan luontopolulle. Grillausta ja ulkoilua. Tapaamispaikka ja lisätiedot sähköpostilla turku.sk.yh@gmail.com Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten viikonloppuleiri 3.-5.7.2015 Turussa, Aurinkolahden leirikeskuksessa. Lisätiedot turku.sk.yh@gmail.com (viimeinen ilmoittautumispäivä 29.5)​


Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten viikonloppuleiri 3.-5.7.2015 Turussa, Aurinkolahden leirikeskuksessa. Lisätiedot turku.sk.yh@gmail.com (viimeinen ilmoittautumispäivä 29.5)
Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Tiia Forsström (hanke päättyy 27.5.2015)
tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Tutkija
Kia Aarnio
kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Puheenjohtaja
Elina Laavi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi-sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2015

Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Olli-Pekka Koponen, Helsinki (vpj)

Juha Ojaniemi, Turku
Tanja Rintala, Helsinki
Paula Myöhänen, Mikkeli
Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Leena Tarjamo, Helsinki
Krister Karttunen, Helsinki
Iina Särkkä, Mikkeli
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Anu Pellinen, Espoo (varajäsen)
Anneli Gustafsson, Vantaa (asiantuntijajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (asiantuntijajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

0%