Kysymys on pakollinen
Antamasi lukuarvo on virheellinen
Sähköpostiosoite on virheellinen


Sateenkaariperheet UUTISKIRJE

Perheiden moninaisuus lähtökohdaksi

TOUKOKUU 2012

Mikä pitäisi tulla ensimmäisenä mieleen politiikolla, joka ryhtyy pohtimaan kantaansa perhelainsäädännön uudistamiseen? Minkä pitäisi olla perhepalveluiden kehittäjän perimmäinen lähtökohta? Mitä hyvinvointipalveluiden ammattilaisen pitäisi odottaa kohdatessaan ihmisiä työssään?

Perheiden moninaisuudessa ei ole kysymys enää vähemistöistä vaan kyse on kaiken perhe-elämän todellisuudesta. Perhetilanteet ovat monenlaisia ja ajassa muuttuvia. Silti perheiden moninaisuus on edelleen hyvin harvoin minkäänlaisen uudistamisen peruslähtökohta. Vaikka itse eläisimme moninaisissa perheissä, on helpointa ajatella perhettä kulttuurisen ideaalimallin mukaisena, perhettä yksikössä.

Sateenkaariperheet ry on valmistelemassa Monimuotoiset perheet -verkoston järjestöjen kanssa hankehakemusta Raha-automaattiyhdistykselle. Yhteisen hankkeen tavoitteena on muuttaa perhelainsäädännön ja -palveluiden kehittämisen peruslähtökohtaa lähemmäksi moninaisuusoletusta.

Kaikkien perheiden Suomi -hankkeessa kerätään kootusti tietoa eri perhemuotojen haasteista nyky-yhteiskunnassa, jossa lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä ovat edelleen melko yksisilmäisiä perhemuotojen suhteen. Tiedon pohjalta työstetään materiaaleja, joiden avulla voidaan tuoda näkyviin perheiden moninaisuuden esiin tuomia haasteita ja tarpeita. Hanke tekee yhteistyötä lainsäätäjän kanssa toimien perheiden moninaisuuden asiantuntijana lainvalmistelussa ja päätöksenteossa sekä kehittää perhepalveluita moninaisuutta arvostavaan suuntaan yhdessä muiden järjestöjen, kuntien ja yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Toivotamme kaikki tahot sydämellisesti tervetulleiksi mukaan yhteistyöhön!

www.monimuotoisetperheet.fi

Keskiviikkona 25.4. oikeusministeri asetti työryhmän pohtimaan isyyslain uudistamista vanhemmuuslaiksi. Vanhemmuuslain uudistaminen on malliesimerkki lainsäädännöstä, joka nojaa hyvin vahvasti perinteiseen perhekäsitykseen ja eri perhemuotojen väliseen hierarkiaan. Sen kunnollinen uudistaminen vaatii rohkeutta ja tahtoa kyseenalaistaa ja katsoa uusista näkökulmista. Ministeri päätyi pitkän harkinnan jälkeen nimittämään hyvin pienen työryhmän, joka koostuu pelkästään virkamiehistä. Tämä ei varmaankaan ole kaikista hedelmällisin lähtökohta rohkeille ja innovatiivisille uudistuksille. Järjestöille ja muille asiantuntijoille on kaavailtu tarkkailijan roolia lainsäädäntöhankkeessa osana myöhemmin asetettavaa "seurantaryhmää". Ihmisoikeustoimintaohjelman valmistelussa vastaava järjestely johti äskettäin siihen, että järjestöjen asiantuntemus ja näkökohdat ohitettiin laajasti. Täytyy toivoa, että vanhemmuuslain kanssa ei käy samoin!

Sateenkaariperheillä on edessään kaksi kansainvälistä viikkoa. Vapun aikana Sateenkaariperheiden 2. Eurooppapäivät keräävät Espanjaan 800 osallistujaa ympäri Euroopan, mukana useita perheitä Suomesta. Amnesty International tuo tapahtuman yhteydessä esiin oman näkemyksensä siitä, että yhdenvertainen oikeus avioliittoon on ihmisoikeus. Tärkeä viesti Suomen hallitukselle ja eduskunnan lakivaliokunnalle, jotka ovat epäonnistuneet surkeasti asian edistämisessä Suomessa.

Sunnuntaina 6. toukokuuta juhlitaan ensimmäistä kertaa Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää lukuisilla iloisilla ja näkyvillä perhetapahtumilla ympäri maailman. Päivän tapahtumia on Suomessa Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä.

Hyvää kevättä kaikenlaisille perheille kautta maailman!

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

PS: Tänä sunnuntaina askarrellaan Helsingissä!

TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
* Perheaikaa.fi
* Paikallisen vaikuttamisen koulutus
* Sateenkaariperheiden Helsinki Pride
* Kokemuksia Kelasta
* Askartelutalkoita
* Väitös sateenkaariperheistä
* Kirjasto hukassa ja jäsenkortit myöhässä
* Kaikki tapaamiset kaikilla paikkakunnilla

Ajankohtaiset tiedotteet ja lausunnot

Tiedote 4.4.2012: Ensimmäistä kansainvälistä sateenkaariperhepäivää juhlitaan ympäri Suomen
Lue tiedote täältä >>

sunnuntaina toukokuun 6. päivänä

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä sateenkaariperhepäivää.  Silloin sateenkaariperheet kerääntyvät iloisiin tapahtumiin ympäri maailman. Päivä on ilon ja ylpeyden juhla. Tule sinäkin mukaan päivän tapahtumiin.

Sateenkaariperhepäivän kansainvälinen kotisivu >>

TURKU

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän valokuvatyöpaja, kello 15-18

Valokuvatyöpajassa työskennellään pareittain siten, että lapsi toimii kuvaajana oman vanhemman opastuksella. Sään salliessa kuvataan ulkona sinne rakennetulla reitillä, jossa on erilaisia pysäkkejä. Näillä pysäkeillä on jokaisessa tehtävä, joka suoritetaan valokuvaamalla. Reitin jälkeen kuvat tulostetaan ja kokoonnutaan kaikki yhdessä katsomaan kaikkien valokuvat ja keskustelemme niistä.

Jos osallistujat haluavat, valokuvat voidaan laittaa myöhemmin esille näyttelyn muodossa. Työpaja soveltuu kaikille lapsille, joilla pysyy kamera kädessä, oman vanhemman opastuksella. Mukaan oma kamera (sekä kameran piuha tulostamista varten).

Työpajaan tulee materiaalien varaamiseksi ilmoittautua mahdollisimman pian sähköpostitse: turunsateenkaariperheet@gmail.com.

JYVÄSKYLÄ

Jyväskylässä tavataan perheiden kesken juhlimaan sateenkaariperhepäivää. Lisätietoja paikallisvastaavalta Heljä Siitari hsiitari@hotmail.com

HELSINKI

Sateenkaariperhepäivä ravintola dtm:ssä, kello 15-18, Mannerheimintie 6 B, 3. krs

Videotervehdyksiä maailman muista sateenkaariperhepäivän tapahtumista. Suomalaiset lapset askartelevat tervehdyksiä maailman muille sateenkaariperheille. Päivän ohjelmassa lisäksi Mimi ja Kuku, Jekun piirustuspöytä (kuvakirjailija Katriina Koskinen, WSOY), rintamerkkipaja, pomppulinna ja ilmapalloja - monenlaista kivaa koko perheelle!

Tapahtumassa myydään vohveleita ja voileipiä sekä mehua, limua, kahvia ja teetä. Varaa mukaasi myös käteistä. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sateenkaariperheet ry ja Kristiina Puukko. Menossa mukana Mehubileet ja dtm.
 
Haluatko auttaa?
Vielä tarvitaan kovasti apua! Vapaaehtoisia tarvitaan auttamaan tapahtuman esivalmisteluissa (esim. roudaaminen, somistaminen) klo 12-15 välillä, itse tapahtumassa klo 15-18 (rintamerkkikoneen käyttöä, pomppulinnan vahtimista, ilmapallojen jakoa) sekä tapahtuman jälkeen klo 18-19 tapahtuman purussa ja siivouksessa. Tehdään tästä yhdessä hieno tapahtuma ♥ Ilmoittaudu avuksi: kristiina.puukko(at)gmail.com

Lisätietoja netistä >>

Lisäksi Helsingissä esitetään heti dtm:n juhlan jälkeen klo 18 etelä-afrikkalainen dokumenttielokuva naisparin lapsiperheestä elokuvateatteri Bio Rexissä.

Waited for

Elokuva on osa Helsinki African Film Festivalin ohjelmistoa. Elokuva ei ole suunnattu perheen pienimmille. Lippujen varaus tapahtuman kotisivuilta >> 

Tukea sateenkaariperheille koko maahan!

Perheaikaa.fi -verkkopalvelu avattiin käyttäjille maaliskuussa. Sateenkaariperheet ja viisi muuta monimuotoisia perheitä edustavaa järjestöä on ollut yhdessä Väestöliiton kanssa kehittämässä tätä aivan uuden tyyppistä palvelua perheille ja perhettä suunnitteleville. Perheaikaa.fi -palvelun sisältö on kokonaisuudessaan suunniteltu perheiden moninaisuutta, myös sateenkaariperheitä mielessä pitäen. Sateenkaariperheet on toteuttanut verkkopalvelussa jo kolme vertaisryhmäkeskustelua, yhden nettiluennon ja julkaissut artikkeleita ja asiantuntijoiden vihjeitä videoklippeinä. Palvelun keskusteluareenalla aloitellaan keskustelua myös sateenkaariperheistä. Ota osaa keskusteluun ja aloita vaikka oma viestiketju sinua kiehtovasta teemasta!

Kysy sateenkaariperheen perustamisesta

Ryhdy nettivertaisohjaajaksi

ke 16.5. kello 18.30-20.00
osoitteessa Perheaikaa.fi >>

Tapahtuma on reaaliaikainen chat-keskustelu, jonka aikana Sateenkaariperheiden asiantuntijat vastaavat osallistujien kysymyksiin, jotka liittyvät sateenkaariperheen perustamiseen, erilaisiin perhemuotoihin, perhe-etuuksiin, -vapaisiin, huoltajuuteen, vanhemmuuteen jne.

Chat-keskusteluun liityt siirtymällä Perheaikaa.fi -verkkopalveluun, rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi ja liittymällä keskusteluun osiosta Live-chatit.

Perheaikaa.fi -palvelun nettivertaisryhmiä ohjaavat koulutuksen saaneet Sateenkaariperheet ry:n vapaaehtoiset. Koulutuksen toteuttaa Sateenkaariperheet yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

TERVETULOA NETTIVERTAISKOULUTUKSEEN

Ensimmäiset kolme Sateenkaariperheiden vapaaehtoista on nyt saanut nettivertaisohjaajan peruskoulutuksen. Tarvitsemme vielä lukuisia uusia innokkaita kokeilemaan vertaisryhmän vetämistä netin kautta. Nettivertaisryhmän ohjaaminen onnistuu mistä päin Suomea tahansa.

Nettivertaisohjaajan seuraava peruskoulutus toteutetaan Helsingissä kolmena koko päivän koulutuksena seuraavina lauantaipäivinä:

la 27.10.2012 klo 10-17
la 1.12.2012 klo 10-17
la 2.2.2013 klo 10-17

Sateenkaariperheet ry maksaa omien vapaaehtoistensa kaikki matkakulut ja lounaat. Myös majoittuminen kustannetaan kauempaa tuleville.

Koulutukseen haetaan 3.-30.9. välisenä aikana myöhemmin julkaistavalla hakulomakkeella. Kiinnostuneita rohkaistaan olemaan jo tässä vaiheessa yhteydessä Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajaan. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Kuulumiset kehittämispäivästä

Sateenkaariperheiden aktivistit eri kaupungeista kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteisille kehittämispäiville Tampereelle. Päivän aikana vaihdettiin kuulumisia eri kaupunkien sateenkaariperhetoiminnasta, vaihdettiin hyviä ideoita ja mietittiin miten saataisiin innostettua enemmän osallistujia paikallisiin järjestelytiimeihin.

Yhdistys halusi myös kiittää paikallistiimien vapaaehtoisia tärkeästä työstä. Kehittämispäivän päätteeksi nautittiin yhteisestä illallisesta ja saunottiin ja uitiin PikkuPalatsin upeissa puitteissa.

Lähde mukaan paikallistiimien toimintaan!

Uusia jäseniä paikallistiimeihin etsitään kuumeisesti ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. Huolehdi omalta osaltasi, että tärkeä tapaamistoiminta jatkuu paikkakunnallasi. Jos olet kiinnostunut, ole yhteydessä. Voimme kertoa asiasta enemmän ilman, että joudut sitoutumaan mihinkään. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittäminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Lisäksi uuden avustuksen myötä kykenemme järjestämään paikallistiimien jäsenille koulutuksia ja virkistäytymistä. Ole yhteydessä:

Helsinki: kristiina.puukko@gmail.com
Turku: turunsateenkaariperheet@gmail.com
Tampere: tampereensateenkaariperheet@gmail.com
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi

Paikallisen vaikuttamisen koulutus

la 8.9. kello 12.30-17.00 yhdistyksen toimistolla Helsingissä

Sateenkaariperheiden hyvinvoinnin edistämistä on tärkeä edistää myös paikallisella ja kunnallisella tasolla. Paikallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia ja tapoja on pohdittu kevään aikana sekä yhdistyksen hallituksessa että paikallisvastaavien kanssa. Kunnallisvaalit järjestetään lokakuussa 2012.

Sateenkaariperheet ry järjestää yhdessä Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa paikallisen vaikuttamisen koulutuksen järjestöjen aktiiveille. Tervetuloa perehtymään paikallisen vaikuttamisen käytäntöihin ja samalla verkostoitumaan muiden vapaaehtoistoimijoiden kanssa!

Päivän aikana perehdymme tuloksekkaaseen paikalliseen vaikuttamiseen niin kuntavaikuttamisen ammattilaisen kuin yhdistyskonkarin kertomana. Saamme myös vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämiseen. Päivän tavoitteena on saada valmiuksia paikalliseen vaikuttamiseen ja tutustua oman alueen muihin yhdistystoimijoihin.

Sateenkaariperheet ry maksaa omien aktiiviensa matkakulut koulutukseen sekä majoituskulut kauempaa saapuville.

Ilmoittautuminen 18.5.2012 alkaen osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi, kuitenkin viimeistään 26.8. Kerro ilmoittautuessa odotuksistasi päivän suhteen ja mahdollisesta aiemmasta vaikuttamistoiminnan kokemuksestasi. Huomioithan, että kullekin järjestäjätaholle on sovittu omat osallistujakiintiöt, ilmoittautumalla mahdollisimman ajoissa turvaat oman paikkasi koulutuksessa.

Sateenkaariperheiden Helsinki Pride

Helsinki Priden yhteydessä järjestetään lähes joka päivä ohjelmaa sateenkaariperheille. Viikolla järjestettävät tapahtumat järjestetään yhdistyksen uudessa toimitilassa osoitteessa Yrjönkatu 29 A (Forumin kortteli).

Sateenkaariperheiden avoimet ovet
tiistaina 26.6. kello 17-20

Tule tutustumaan Sateenkaariperheiden uuteen toimitilaan Helsingin ydinkeskustassa. Luvassa kahvittelua, oleilua, leikkiä ja mahdollisuus askarrella kylttejä ja muuta rekvisiittaa viikonlopun kulkueeseen. Tilaisuus koko perheellä. Toimistolla on lapsille oma huone leluineen ja peleineen.


Isätapaaminen
keskiviikkona 27.6. kello 18 alkaen

Sateenkaariperheiden valtakunnallinen isätapaaminen Sateenkaariperheiden toimitilassa. Tervetuloa kaikki sateenkaariperheiden miehet ja miehenmieliset lapsineen sekä perhettä toivovat.

Miten lapsia tehdään?
torstaina 28.6. kello 18 alkaen

Tilaisuus kaikille, jotka ovat kiinnostuneita miten lapsia sateenkaariperheissä saadaan. Tutkija ja Sateenkaariperheet ry:n pitkäaikainen aktivisti Anna Moring kertoo eri poluista vanhemmuuteen, polulla vastaan tulevista haasteista, juridiikasta, perhe-etuuksista ja muista kommervenkeista, joita sateenkaariperhettä suunnittelevan on hyvä olla tietoinen. Illan aikana on mahdollista esittää kaikki mieltä kutkuttavat kysymykset.

Koululaisten iltamat
perjantaina 29.6. kello 17-20

Sateenkaariperheiden koululaisten toiminnallinen perjantai-ilta starttaa toimistolta Yrjönkatu 29 A. Mukaan ovat tervetulleita kaikki 8-17-vuotiaat sateenkaariperheiden lapset. Lisätiedot järjestösihteeri Kaisa Niittynen, kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi, 050 321 7976

Perhepiknik
lauantaina 30.6. kello 10-12

Kaisaniemen puistossa järjestetään perinteinen perhepiknik juuri ennen lauantain suurta kulkuetta ja puistojuhlaa. Tiedossa yhteistä hengailua, eväiden syöntiä, leikkiä ja valmistautumista kulkueeseen. Tavataan suuren suihkulähteen päädyssä olevalla leikkikentällä ja sen viereisellä nurmikolla. Kaisaniemestä siirrytään yhdessä kulkueen kokoontumisalueelle.

Puistojuhla
lauantaina 30.6. kello 14 alkaen

Pride-kulkueen jälkeen koko juhla kansa kokoontuu Hakaniemen puistoon puistojuhlaan. Puistojuhlan aikana Sateenkaariperheiden myyntipöytä on jälleen pystytettynä ja sinne kaivataan vapaaehtoisia myyjiä (info@sateenkaariperheet.fi). HeSetan suunnittelmissa on etsiä puistojuhlaan myös lapsille suunnattuja esityksiä ja esimerkiksi kasvomaalausta.

Oulussa ja Tampereella juhlitaan Pride-tunnelmissa 20.-22.7.
Kerromme näiden Pridejen sateenkaariperhetapahtumista kun suunnitelmat etenevät.

Kokemuksia Kelasta kaivataan lisää

Sateenkaariperheet ry on vuosina 2012-2013 mukana Kelan palveluiden kehittämistyössä. Olisi erittäin tärkeä saada kokemuksianne koskien Kelan asiakaspalvelua, neuvontaa, osaamista, lomakkeita, esitteitä, päätös- ja muita kirjeitä, lisäselvityspyyntöjä, nettisivuja jne. Kela on nyt kuulolla, meidän kannattaa vaikuttaa! Edellisessä uutiskirjeessä olleen pyyntöön vastasi vain yksi henkilö. Tarvitsisimme enemmän kokemuksia.

Muistaa lähettää vastauksesi uutiskirjeen lopussa olevalla painikkeella!

Kesän perheleirillä vain muutama paikka jäljellä

Tänä kesänä sateenkaariperheet leireilevät Metsäkartanossa Pohjois-Savossa, Rautavaaran mahtavissa maisemissa to-su 5-8.7. Perheleirin yhteydessä järjestetään koululaisten leiri. Koululaisilla on osittain yhteinen ohjelma perheleirin kanssa, mutta paljon omaa ohjelmaa.

ILMOITTAUDU LEIRILLE nettilomakkeella >>
Lisätietoja järjestösihteeriltä Kaisa Niittyseltä kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi tai 044-5905903

Aikuisten askartelutalkoita Helsingissä


      Sunnuntaina 29.4. kello 15 alkaen        &
      Tiistaina 15.5. kello 16 alkaen

Sateenkaariperheet ry:llä on jo vuosien perinteet sateenkaarevien myyntituotteiden valmistamisessa ja myynnissä. Tule mukaan askartelemaan tuotteita, joiden myyntituloilla järjestetään sateenkaariperheille ohjelmaa ja ammattilaisille koulutusta. Hommia löytyy kaikkien taidoille, innokkuus ja halu tehdä on tärkeintä.


Mukaan voi ottaa oman ompelukoneen, mutta ei tarvitse. Yhdessä on myös tarkoitus ideoida uusia askarreltavia. Yhdistys tarjoaa pientä talkoopurtavaa. Tervetuloa! Talkoot järjestetään yhdistyksen uudessa toimitilassa Yrjönkatu 29 A, Helsinki. Lisätietoje järjestösihteeriltä. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Tulossa uutta syksyllä 2012

8.9. Paikallisen vaikuttamisen koulutus, Helsinki

14.-16.9. Koululaisten viikonloppu (alustava aikataulu)

18.9.-30.10. Sateenkaariperheiden perhevalmennus tiistai-iltaisin, Helsinki

26.-28.10. tai 2.-4.11. Parisuhdeviikonloppu, Keski-Suomi (alustava aikataulu)

16.-18.11. Sateenkaariperheiden perhevalmennus viikonloppuleirinä, Ylöjärvi

23.-25.11. Sateenkaariperheiden eroseminaari viikonloppuleirinä, Etelä-Suomi (alustava aikataulu)

Väitöstutkimus sateenkaariperheistä - osallistu!

Tutkimuksia sateenkaariperheistä tehdään nykyään ihastuttavan paljon. Kuitenkin väitöskirjatasoiset tutkimushankkeet ovat toistaiseksi olleet harvinaisia. Nyt on hyvä mahdollisuus osallistua yhden sellaisen tekemiseen ilmoittautumalla käytetäväksi tutkimushaastatteluun. Edellisessä uutiskirjeessä ollut kutsu ei tuottanut tuloksia, joten uusimme tutkimuspyynnön.

***

Osallistu kevään 2012 aikana väitöstutkimukseen, jossa kartoitetaan sateenkaariperheiden kokemuksia Helsingin päivähoidosta päiväkodeissa. Haastateltaviin haetaan kaikenlaisia sateenkaariperheitä. Myös päivähoidossa työskentelevät sateenkaariperheelliset ovat tervetulleita mukaan, sillä tutkimus käsittelee niin perheiden kuin työntekijöiden kokemuksia. Tärkeät asiat ovat usein yksinkertaisia, mutta ne vaativat silti esille nostamista ja ääneen lausumista. Tule mukaan ja kerro kokemuksistasi, niin hyvistä kuin huonoistakin ja vaikuta osaltasi siihen, että perheet kohdattaisiin arjessa nykyistä paremmin. Perheiden näkemyksillä on vaikutusta, etenkin jos viestiä jaksetaan toistaa eri foorumeilla. Tutkimustieto osaltaan voi viedä viestiä eteenpäin ja vaikuttaa. 

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet >>

Varapuheenjohtajaksi
Joanna Marjanen

Sateenkaariperheiden
kirjasto hukassa

Yhdistyksen hallitus valitsi 21.4. kokouksessaan yhdistyksen uudeksi varapuheenjohtajaksi Joanna Marjasen, joka on juuri muuttamassa Tampereelta pääkaupunkiseudulle. Marjanen on ollut hallituksessa kahteen otteeseen. Viime vuoden Marjanen toimi yhdistyksen taloudenhoitajana. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin vuosikokouksessa 11.2. Emmi Pihlajaniemi.

Puolentoista vuosikymmenen evakkoelämän jäljiltä yhdistyksen omaisuus on levinnyt ympäri maata jäsenten varastoihin ja olohuoneiden nurkkiin. Uudelle toimistolle on saatu kerättyä jo osa yhdistyksen omaisuudesta. Onko sinun nurkkiisi jäänyt vielä jotain lojumaan? Ennen kaikkea kaipaamme yhdistyksen kirjastoa, joka koostui parista laatikollisesta lasten ja aikuisten kirjastoa. Se on kiertänyt Suomea eri paikkakunnilla ja ilmeisesti unohtunut johonkin matkan varrelle. Ilmoitukset löytyneestä kirjastosta ja muista tavaroista ottaa vastaan järjestösihteeri Kaisa Niittynen.

Toimistolle tarvitaan

Jäsenkortit myöhässä

Yhdistyksen uudelle toimistolle kaivataan muutamia tavaroita, joita hyvin voisi löytyä käyttämättömänä jäsenten nurkista. Ilahdumme, jos joku voisi lahjoittaa toimistolle:

* matkasyöttötuoleja (tarvitaan useampia)
* putkirunkoinen, taitettava hoitotaso
* pottia

Emme ole vieläkään saaneet jäsenkortteja painosta. Korttien toimittaja kertoi korttien eksyneen matkalla ja siksi myöhästyneen näin paljon. Toimittaja lupasi toimittaa kortit mahdollisimman pian. Saamme kortit jäsenille toivon mukaan toukokuun alkupuolella. Pahoittelemme valtavasti myöhästymisestä aiheutunutta mielipahaa!

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä jo yli 500 tykkääjää!

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: lähes päivittäin uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita!

Myös sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö Nelfa löytyy Facebookista. 'Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Nelfasta>>

Poimintoja Facebookista

Why Parenthood, and Why Now? Gay Men's Motivations for Pursuing Parenthood
Lue koko artikkeli >>

Vaikuta kertomalla kokemuksistasi - vastaa Eurooppalaiseen LHBT-kyselyyn! Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville täysi-ikäisille EU-maiden ja Kroatian asukkaille tarkoitettu kysely on juuri avattu. Kyselyyn voi vastata suomeksi tai jollain muulla EU-kielellä.
Kyselyyn >>


Uusi sateenkaariperheen perustamisopas:
It's Conceivable mallia Yhdysvallat >>

Sateenkaariperheiden ABC-kirja
mallia Suomi >>

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

Lähde mukaan paikallistiimien toimintaan!

Uusia jäseniä paikallistiimeihin etsitään kuumeisesti ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. Huolehdi omalta osaltasi, että tärkeä tapaamistoiminta jatkuu paikkakunnallasi. Jos olet kiinnostunut, ole yhteydessä. Voimme kertoa asiasta enemmän ilman, että joudut sitoutumaan mihinkään. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittäminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Lisäksi uuden avustuksen myötä kykenemme järjestämään paikallistiimien jäsenille koulutuksia ja virkistäytymistä. Ole yhteydessä:

Helsinki: kristiina.puukko@gmail.com
Turku: turunsateenkaariperheet@gmail.com
Tampere: tampereensateenkaariperheet@gmail.com
Kuopio: info@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Kevään 2012 tapaamisvastaava: Kristiina Puukko, kristiina.puukko@gmail.com, 040 569 4711

Pihaleikkejä, ilmapallohahmoja ja yllätysarvonta!

Pääkaupunkiseudun kevään viimeinen tapaaminen sunnuntaina 20.5. klo 16-18 Leikkipuisto Linjassa osoitteessa Toinen Linja 6, 00530 Helsinki. Lisätietoa leikkipuisto Linjasta >>

Kevään viimeisessä tapaamisessa leikitään sään salliessa pihaleikkejä. Tapaamisessa kaikki halukkaat, lapset ja aikuiset, pääsevät oppimaan ilmapallohahmojen tekemistä. Ohjelmassa myös yllätysarvonta. Tällä kertaa Sateenkaariperheet tarjoaa kahvin, teen, kaakaon ja mehun lisäksi monenlaisia suolaisia ja makeita herkkuja. Laitetaan yhdessä nyyttäripöytä notkumaan.

Lämpimästi tervetuloa - uudet ja vanhat, isot ja pienet, lasten kanssa tai ilman!
Lisätiedot 20.5. tapaamisesta löytyvät tapahtuman Facebook-sivulta >>

Muista myös Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän tapahtuma 6.5. DTM:ssä (ks. aiemmin tässä kirjeessä). Lisätietoja netistä >>

Leikkipuisto Linja on varattu syyskaudelle joka kuun toinen sunnuntai 9.9., 14.10., 11.11., 9.12.
Tapaamisten toteutumiseksi Helsingin paikallistiimiin olisi löydyttävä lisää vapaaehtoisia. Oletko joka tapauksessa tulossa joihinkin tapahtumista? Tule mukaan järjestelytiimiin ilmoittautumalla kevään tapaamisvastaavalle.


Luomuisäryhmä

Ryhmä miehille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä. Ryhmä ottaa uusia jäseniä ajoittain, minkä jälkeen ryhmä jatkaa hetken aikaa suljettuna. Ryhmän kokoontuu Sateenkaariperheiden toimistolla osoitteessa Yrjönkatu 29 A. Yhteydenotot toiminnanjohtajan kautta. Yhteystiedot uutiskirjeen lopussa.

JOENSUU

Tapaamisvastaava: katajavu@student.uef.fi

Joensuussa on kokoonnuttu kevään aikana ensimmäistä kertaa. Lisätiedot ja tarkemman aikataulun saa sähköpostiosoitteestani katajavu@student.uef.fi

JYVÄSKYLÄ

Tapaamisvastaava: Heljä Siitari hsiitari@hotmail.com

Jyväskylässä sateenkaariperheiden sähly jatkuu kevätlukukauden ajan joka maanantai klo 18-19 Jokelan koululla Palokassa.

Kuukausitapaamiset: Kansalaistoiminnan keskus on avannut ovensa ja tapaamiset ovat jatkossa siellä, osoitteessa Matarankatu 6. Setan toimiston viereinen kokoustila, 2. kerros. Seuraava tapaaminen ke 23.5 klo 17.30. Nyyttäriperiaatteella edelleen.

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän 6.5. osalta suunnitelmat vielä avoinna, tarkempia tietoja tapaamisvastaavalta.

KUOPIO

Alueelle tarvitaan edelleen uusia jäseniä paikallistiimiin. Kuopion aikoinaan aktiiviset tapaamiset ovat olleet nyt puolitoista vuotta katkolla tekijöiden puutteessa. Paikallisen tapaamistoiminnan pyörittäminen ei vaadi paikallistiimin jäseniltä kovinkaan paljoa ja toiminnalle saa täyden tuen yhdistyksen järjestösihteeriltä. Voimme olla avuksi tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja ideoinnissa. Innokkaat voivat olla yhteydessä info@sateenkaariperheet.fi.

MIKKELI

Tapaamisvastaava: Iina Särkkä, 050 531 1171, mikkelinsateenkaariperheet@gmail.com
 
Mikkelissä on tavattu tämän kevään aikana ensimmäistä kertaa perheiden yhteisiin tapaamisiin. Kysy kesän ja syksyn tapaamisista tarkemmin tapaamisvastaavalta.

OULU

Tapaamisvastaavat: Suvi ja Jenni, oulunsateenkaariperheet@luukku.com

Tapaamiset periaatteessa joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 14.30-17 Oulun keskustan avoimessa päiväkodissa (Ns. Vihreä Talo, Uusikatu 27). Seuraava tapaaminen su 20.5. Kesän ja syksyn tapaamisista tarkempaa tietoa seuraavissa uutiskirjeissä ja tapaamisvastaavilta.

Päiväkodilla on todella hyvät tilat leikkeihin ja paljon leluja. Tiloissa on myös hyvät lastenhoitomahdollisuudet, sittereitä, syöttötuoleja ja mikro löytyy. Tapaamiset ovat olleet perinteisesti nyyttärihengessä. Tervetuloa mukaan niin uudet kuin vanhatkin kävijät, lasten kanssa tai ilman! Oulun sateenkaariperheiden tapaamisista ilmoitellaan myös Oulun ryhmän omalla s-postilistalla. Kysy liittymisohjeet tapaamisvastaavalta.

ROVANIEMI

Rovaniemellä tavataan perheiden kotona. Kyselyt Rovaniemen Setasta.Tervetuloa mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet! Tarjoilut nyyttäriperiaattella.

TAMPERE

Tapaamisvastaavat Joanna Marjanen ja Marjut, tampereensateenkaariperheet@gmail.com
postituslista tampereen-sateenkaariperheet@googlegroups.com

Tampereella on tarkoitus tavata touko-elokuussa ulkoilmassa, toukokuulle on suunnitteilla leikkipuistotapaaminen luultavasti Sorsapuistossa, mutta päivää ei ole vielä lyöty lukkoon. Tapaamisista tiedotetaan facebook-ryhmässä (johon voi liittyä pyytämällä ensin jompaa kumpaa tapaamisvastaavista kaveriksi, ryhmä on salainen), postituslistalla ja seuraavassa jäsenkirjeessä.

TURKU

Tapaamisvastaava: Anu Lankinen, turunsateenkaariperheet@gmail.com
 
Turussa on keväällä vielä yksi tapaaminen eli kansainvälisen sateenkaariperhepäivän valokuvatyöpaja su 6.5. klo 15-18, johon tulee ilmoittautua mahdollisimman pian sähköpostitse: turunsateenkaariperheet@gmail.com.

Valokuvatyöpajassa työskennellään pareittain siten, että lapsi toimii kuvaajana oman vanhemman opastuksella. Sään salliessa kuvataan ulkona sinne rakennetulla reitillä, jossa on erilaisia pysäkkejä. Näillä pysäkeillä on jokaisessa tehtävä, joka suoritetaan valokuvaamalla. Reitin jälkeen kuvat tulostetaan ja kokoonnutaan kaikki yhdessä katsomaan kaikkien valokuvat ja keskustelemme niistä. Jos osallistujat haluavat, valokuvat voidaan laittaa myöhemmin esille näyttelyn muodossa. Työpaja soveltuu kaikille lapsille, joilla pysyy kamera kädessä, oman vanhemman opastuksella. Mukaan oma kamera (sekä kameran piuha tulostamista varten).

Kesän ja syksyn tapahtumista voi kysyä tapaamisvastaavalta.

YHTEYSTIEDOT

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
044 590 5903

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi, puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi, 040 5621 767

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen. sateenkaariperheet.fi/liittyminen.html

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2012.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Sini Huttunen
Tanja Rintala / varajäsen
Taina Jääskeläinen / varajäsen

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1