Uutiskirje elokuu 2015

Ihmisoikeuksia vaikka läpi 

harmaan kiven

Uusi hallitus ei toistaiseksi ole profiloitunut hlbti-ihmisten oikeuksien edistäjänä. Joitain prosesseja on käynnissä edellisen hallituksen ja ennen kaikkea kansalaisaloitteen takia. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituksen perhepolitiikka huomioi perheiden moninaisuuden. Toistaiseksi on vielä epäselvää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja kattaako se sateenkaariperheitä. Ihmisoikeuksiin liittyviä kirjauksia hallitusohjelmassa ei ole lainkaan. Me ihmis- ja lastenoikeusjärjestöt kuitenkin jatkamme työtämme riippumatta siitä aktivoituuko hallitus vai ei. Monia asioita voidaan edistää ja toteuttaa myös ilman hallituksen yhteistyötä.

Tasa-arvoisen avioliittolain liitelakien valmistelu on hyvässä vauhdissa oikeusministeriössä. Sen sijaan sosiaali- ja terveysministeriössä on hidasteltu sosiaalietuuksiin ja palvelujärjestelmään liittyvien muutosten valmistelussa. Eduskunta on edellyttänyt, että hallitus valmistelee liitelait niin, että ne tulevat voimaan maaliskuussa 2017. STM:lle tulee todella kiire kun Kelalle ja muille viranomaisille tulee jättää aikaa sopeuttaa omat tietojärjestelmät muuttuneisiin säädöksiin.


​Edellisen hallituksen nimittämä työryhmä jatkaa monimuotoisten perheiden perhevapaiden selvittämistä vielä tämän syksyn. Vasta sen jälkeen nähdään, miten nykyinen sosiaali- ja terveysministeri todellisuudessa suhtautuu perheiden monimuotoisuuden huomioimiseen. Se tulee olemaan tulikoe hallitusohjelman monimuotoisuus-periaatteelle.


Sateenkaariperheiden hedelmöityshoitoihin julkisilla klinikoilla liittyvä farssi jatkuu jatkumistaan​. Sairaanhoitopiirien johtavat lääkärit pelaavat likaisempaa peliä kuin olisi voinut uskoakaan. Valviran ja ministeriön selvääkin selvemmistä ohjeistuksista huolimatta, julkiset klinikat kieltäytyvät edelleen hoitamasta sateenkaariperheitä. Tämän vuoden aikana perheet ovat tehneet lukuisia valituksia Valviralle ja yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Nämä viranomaiset antavat omat lausuntonsa omien aikataulujensa mukaan, mutta Sateenkaariperheet ry:ssä me valmistaudumme haastamaan sairaanhoitopiirit oikeuteen syrjintärikoksesta. Tähän tarvitsemme jälleen perheiden yhteistyötä.


Moni muukin asia edistyy, mutta pikku hiljaa. Ihmisoikeuksien edistäjältä vaaditaan kohtuutonta kärsivällisyyttä, varsinkin tilanteessa, jossa Suomessa on jo kolmas hallitus peräjälkeen, joka ei huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ohjelmassaan.


Ja muuten. Kansalaisaloitteelle on varmaan taas käyttöä lähiaikoina! Seuratkaa tiedotustamme.​

Juha Jämsä

Toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

044 997 1956


PS​. Nyt mukaan toimintaan, miehet! Teille on suunniteltu monipuolinen ohjelmasarja alkavalle talvikaudelle

Tässä kirjeessä mm.:

* Lapsijärjestöt puolustivat​

* Yhteinen sateenkaaritoimisto?​

* Kaikkien perheiden Suomi

* Naisparille kuuluu elatustuki​

* Kiitos Tiialle, tervetuloa Maiju!

* Lähde nettivertaisohjaajaksi

* Kolme kesäleiriä ja lasten Pridet

* Sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset

* Pariviestinnän kurssi

* Eurooppapäivät Lissabonissa

* Syyskauden kaikki tapahtumat kautta maan!​

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, lisätietoja täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Miesten toiminta käyntiin!

Sateenkaariperheiden perhepoliittisten tavoitteiden yhdeksi painopisteeksi on valittu miesten oikeudet ja miesten perheellistymismahdollisuudet. Hallitus on nimennyt miestyöryhmän edistämään vaikuttamistyötä, mutta myös kehittämään miehille suunnattua vertais- ja neuvontatoimintaa. (Tervetuloa työryhmän jäseneksi: mies@sateenkaariperheet.fi.) 


Toiminta käynnistetään Helsingissä, mutta tapahtumia toteutetaan tulevaisuudessa myös netissä ja viikonlopputapahtumina, jotka ovat paremmin valtakunnallisesti tavoitettavissa. Aikaa myöten sateenkaariperheiden miesten määrä saattaa kasvaa myös muissa suurissa kaupungissa sen verran suureksi, että toiminnan järjestäminen on mahdollista. 


Miestyöryhmä ylpeänä esittää alkavan talvikauden ohjelmasarjan:


​21.9.2015 Miten miehet tekevät lapsia?

Informatiivinen tilaisuus perhettä suunnitteleville. Toiminnanjohtaja Juha Jämsä​ esittelee HBT-miesten mahdollisuuksia vanhemmuuteen ja vastaamiesten perheellistymiseen liittyviin byrokraattisiin ja juridisiin kysymyksiin. Tilaisuudessa puhutaan esimerkiksi apilaperheen perustamisesta, sijaisvanhemmuudesta, adoptiosta ja sijaissynnytyksestä. Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki, kello 18.30-21.00


10.11.2015 Elämää apilaperheen isänä

Ohjattu vertaistuellinen keskustelu isänä toimimisesta apilaperheessä. Keskutelua ohjaa toiminnanjohtaja Juha Jämsä. Keskustelun teemoina esimerkiksi: kahden kodin elämää, erillään olo lapsesta, yhteistyö äitien kanssa, aiesopimuksen soveltaminen käytäntöön. Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki, kello 18-21.


2.12.2015 Isät glögillä

Vapaamuotoinen illanvietto kaikille sateenkaariperheiden isille ja isyyttä
suunnitteleville. Talo tarjoaa glögit. Tapahtuma järjestetään myöhemmin selviävässä kahvilassa/baarissa Helsingissä kello 19 alkaen. 


Tammi-helmikuu 2016 Seminaari miesten perheellistymismahdollisuuksista

Sijaissynnytyksestä, adoptiosta ja perhehoidosta keskustelemassa paneeli, joka koostuu muutamasta asioihin vihkiytyneestä kansanedustajasta, asiantuntijasta ja virkamiehestä. Ajankohta ja paikka tarkentuu myöhemmin


Huhtikuu 2016 Isät ja lapset
Isien ja lasten yhteinen, iloinen tapahtuma. Tapahtuma järjestetään pienten lasten ehdoilla, mutta kaiken ikäisille lapsille ja isille on tarjolla jotain mukavaa. Lisätietoja myöhemmin.


​Miesten toiminnan uusimmat päivitykset ja tiedot löydät Sateenkaariperheet ry:n uutiskirjeestä ja kotisivuilta www.sateenkaariperheet.fi > Toimintaa > Miehet


Sateenkaari-isä(ksi) - ryhmä Facebookissa!

Oletko jo sateenkaari-isä ja haluaisit tutustua muihin samassa tilanteessa eläviin? Vai haaveiletko vasta isyydestä ja mietit, miten edetä? Sateenkaari-isä(ksi) on Sateenkaariperheet ry:n alaisuudessa toimiva ryhmä, joka on tarkoitettu kaikille tietoa, tukea ja toveruutta tarvitseville isille ja isäkandidaateille. Sivulla julkaistaan uutisia, kerrotaan tapahtumista ja keskustellaan mieltä askarruttavista asioista. Ryhmä on salainen, joten jäsenten nimet, julkaisut ja keskustelut näkyvät vain jäsenille.​ Ryhmään liitytään lähettämällä sähköpostia miestyöryhmälle mies@sateenkaariperheet.fi

Katso Perheaikaa.fi -palvelusta nettiluento: Monta tietä sateenkaari-isäksi​​ >>

Kiitos Tiialle!

- Koulutushanke jatkuu uusin voimin


Sateenkaariperheet ry on kouluttanut ammattilaisia kolme vuotta OKM:n avustuksella. Tiia Forsström on kouluttanut satoja ja tuhansia ammattilaisia suurella sydämellä, ammattitaidolla, hellyydellä ja tinkimättömällä inhimillisyyttä korostavalla tyylillä. Haluamme kiittää yhdistyksemme ensimmäistä puheenjohtajaa jälleen kerran panoksesta yhdistykselle ja kaikille perheille! Tiian vakinainen työsuhde yhdistykseen päättyi kesällä, mutta yhteistyö jatkuu.


Huhtikuussa OKM myönsi rahoituksen koulutushankkeen jatkohankkeelle. Kaksivuotisen jatkohankkeen aikana käännetään katse kohti kasvatusalaa ja ammatillisen koulutusta. Tätä hanketta lähtee vetämään KTM Maiju Toivonen, joka esitellään myöhemmin tässä kirjeessä.​

Vapaaehtoistoimijaksi verkossa?

Perheaikaa-verkkosivustolla on jo useita vuosia ollut sateenkaariperheille(kin) suunnattuja chatteja, ryhmiä, luentoja, kursseja ja muuta mukavaa. Nämä ovat pitkältä vapaaehtoisten tuottamia. Iloinen perheaikaatiimimme kaipaa uusia jäseniä suunnittelemaan toimintoja ja olemaan mukana chateissa ym. Tätä työtä voi tehdä mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa. ​Ainoastaan yksi päivä täytyy käydä kouluttautumassa Helsingissä. Jos Helsinkiin tulo ei onnistu, ole yhteydessä järjestösihteeriin ja kerro kiinnostuksestasi, niin järjestetään koulutusta omalle paikkakunnallesi juuri sinulle sopivana ajankohtana. 

Koulutuspäivä uusille la 21.11. 2015 Helsingissä Väestöliiton tiloissa. Koulutus on ilmainen. Matkakulut ja tarvittaessa majoituskulut katetaan. Lisätietoja ja alustavat, ei vielä sitovat ilmoittautumiset järjestösihteerille. 

Uusi koulutussuunnittelija

Maiju Toivonen​

Uusi harjoittelija

Olen alunperin raumalainen, sittemmin turkulaistunut ja pari vuotta sitten muuttanut Helsinkiin. Olen kasvatustieteen maisteri ja ehtinyt työskennellä eri organisaatioissa monipuolisissa koulutuksen suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Työhistoriaa on kertynyt Turun yliopistosta, Opetushallituksesta ja viimeisimpänä Vantaan kaupungilta. Vantaalla työskentelin toisen asteen koulutuksen suunnittelijana. Vapaa-ajallani harrastan luottamustoimia järjestösektorilla, sosiaalisiaaktiviteetteja ja liikuntaa. Ystäväpiirini kautta sateenkaariperheiden arki on tullut tutuksi, joten uusi työ tuntuu merkitykselliseltä. Olen aloittanut innolla työt Sateenkaariperheillä, kiva liittyä mukaan tiimiin!

Olen Heidi, syyskuussa 2015 valmistuva terveydenhoitajaopiskelija. Teen viimeistä harjoitteluani Sateenkaariperheet ry:llä 13.9 saakka. Ohjaajanani toimii Kaisa Niittynen, joten pääsen tutustumaan erityisesti hänen työhönsä, vertaistoiminnan koordinointiin, tiedottamiseen, neuvontaan sekä toiminnan suunnitteluun. Harjoitteluni aikana ehdin mukaan muutamiin ryhmiin ja tapaamisiin. Osallistun mm. Perhekahvilan tapaamisiin ja tarkoituksenani olisi järjestää näihin pientä touhuamista koko perheelle. Aurinkoista loppukesää ja kirpsakkaa alkusyksyä kaikille! Nähdään Kotolassa!​

Uutisia lyhyesti

Monimuotoisten perheiden edestä paiskitaan töitä olan takaa Kaikkien perheiden Suomi -hankkeessa. Työ perhevapaiden yhdenvertaistamiseksi jatkuu ja syksymmällä avataan monimuotoisuutta esiin tuova taidenäyttely. Verkosto iloitsee hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan perhepolitiikan lähtökohtana tulee olla perheiden moninaisuus. Lue mitä kaikkea hankkeessa on käynnissä uutiskirjeestä>>


Naisparit: olette oikeutettuja elatustukeen! Koska edellinen hallitus jätti äitiyslain säätämättä, naisparin on edelleen mahdollista saada Kelasta elatustukea, vaikka lapsella olisi kaksi juridista äitiä. Nykylain mukaan elatustukea maksetaan kaikista lapsista, joille ei ole vahvistettu *isää*. Perheen sisäinen adoptio naisparin perheessä ei siis lopeta oikeutta Kelan maksamaan elatustukeen. Elatustukea haetaan Kelasta ​ja sitä voidaan maksaa tietyltä ajalta myös takautuvasti. Se maksetaan minimimääräisenä kaikille lapsille, joilla ei ole vahvistettua isää, mutta VAIN haettaessa, 

Yhteinen sateenkaaritoimisto?

Sateenkaariperheet ry on kasvanut ulos nykyisistä toimitiloista Kotolassa ja tarvitsemme ensi vuodesta lähtien uudet isommat tilat. Kartoitamme syksyn aikana mahdollisia uusia tiloja. Ensisijaisesti etsimme suurta 500-900 neliön toimitilaa, johon mahtuisi myös muut Helsingissä toimistoa ylläpitävät hlbti-järjestöt. Järjestöt tekevät päätöksiä asiasta heti alkuvuodesta. Syksyn aikana saa lähettää vihjeitä mahdollisista toimitiloista, jotka ovat hyvien yhteyksien päässä ja jotka olisi mahdollista saada vuokralle järjestötaloudelle sopivalla hinnalla: juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi


Lapsijärjestöt puolustivat tasa-arvoista avioliittoa

Elokuun alussa suuret lapsijärjestöt Unicef, MLL ja Lastensuojelun Keskusliitto vastasivat yhteisellä kirjoituksellaan mielipidekirjoitukseen, jossa oltiin väitetty, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi YK:n lasten oikeuksien vastainen. Järjestöt toteavat yksikantaan, että "tasa-arvoinen avioliittolaki vahvistaa sateenkaariperheissä kasvavien lasten asemaa ja yhdenvertaisuutta".​

Seuraavat uutiskirjeet ilmestyvät 11.11.2015 ja 15.1.2016

Tapahtumauutisia​

KESÄ TÄYNNÄ YLPEYTTÄ


Tänä kesänä prideiltiin ennätysmonessa suomalaisessa kaupungissa. Kolmessa suurimmassa pridessa oli paljon vapaaehtoisten järjestämää perheille suunnattua ohjelmaa.

LASTEN PRIDET TURUSSA

Lasten Turku Pride järjestettiin 10.-15.8. osana Turku Pride -ohjelmakokonaisuuttaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Pitkin Pride-viikkoa oli monipuolista ohjelmaa lapsiperheille, ja viikko huipentui lauantain 15.8. iloiseen ja aurinkoiseen lasten puistojuhlaan ennen Turku Pride -mielenosoituskulkueen liikkeellelähtöä. Tapahtuman kummeina toimivat lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila, lastenkirjailija Tittamari Marttinen sekä sateenkaariperhepäivässäkin Turussa ilahduttanut suosittu duo Mimi ja Kuku. Hyvien kokemusten ja positiivisen palautteen vuoksi Lasten Turku Pride järjestetään myös ensi vuonna. Turun paikallistiimi kiittää kaikkia lastenohjelmaan osallistuneita sekä tapahtuman tukijoita! Kuvia puistojuhlasta löytyy täältä  ja blogijuttu prideista täältä

TAMPERE ALOITTI PRIDE-KESÄN
Tampereella lasten prideilla oli ohjelmassa monenmoista alkaen interaktiivisesta teatteriesityksestä. Askartelun, arpajaispalkintojen ihmettelyn, juttelun ja yhdessä puuhailun jälkeen perheen osallistuivat yhdessä kulkueeseen ja puistojuhlaan.

HELSINGIN PRIDET SUJUIVAT TUTTUUN TAPAAN

Lapsiperheille tai vanhemmille oli ohjelmaa lähes joka päivän Pride-viikon aikana. Perheet kokoontuivat aamupäivisin kolmena päivänä. Koululaiset kävivät useamman kymmenen hengen voimin seikkailupuisto-Korkeen radoilla testailemassa rajojaan. Aikuiseen makuun oli tarjolla tapaamisia mm. isille, alkutaipaleella oleville, heterosuhteessa lapsia saaneille, sosiaalisille vanhemmille sekä lapsen tekemisestä kiinnostuneille. ​Helsingin vapaaehtoisista koostuva paikallistiimi järjesti kaikki tapahtumat.

Kolme kesäleiriä!

Tampereen seudun sateenkaariperheillä oli oma n. 30 hengen leiri ja yhden vanhemman perheiden vanhemmat kokoontuivat leireilemään Turun saaristoon. 

Valtakunnallisella perheleirillä Pohjois-Savossa sijaitseva Metsäkartanon leirikeskus vilisi lapsia ja aikuisia heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Yli sata sateenkaariperheen jäsentä vietti leiriaikaa monipuolisemmissa puuhissa kuin koskaan aiemmin. Kaikenikäisille riitti tekemistä ja ikätovereita. Koululaisiakin oli leirillä 15 ikävuoteen saakka yhteensä 30.


Muutama ote koululaisten palauteista: ​

​Leirillä oli mukavinta: ”Kaverien tapaaminen ja uusiin tutustuminen”, ”Uiminen”, ”Syöminen ja nukkuminen”

Paras järjestetty ohjelma: ”Jousiammunta”, ”Ihmissusi”, ”Minecraft –lan”, ”Draamapaja”​

Millaiseen koululaisten toimintaan haluaisit osallistua? ”Keskustelupajat ja mielenkiintoiset vierailijat olisivat übermahtavia", ”Olla Tuulin kanssa”, ”Mennä pelailemaan lautapelejä tai muita yhteispelejä”, ”Tämmöseen mitä täällä on ollu”


Aikuisten palautteita:

Mikä leirissä oli hyvää, mikä parasta?: ”Ihana tunnelma, jonka tekevät ihmiset itse”, ”Keskusteluryhmät”, "Geokötkeily”, ”Lastenhoito”, ”Hyvä tunnelma ja monipuolinen ohjema”

Ajatuksia aikuisten ohjelmasta? ”Hyvin järjestetty, hienoa että mahdollisuus valita keskustelun/toiminnallisuuden välillä”, ”Keskustelu oli todella antoisaa ja voimaannuttavaa, luottamuksellisessa hengessä käytyä”, ”Mukavaa, että nyt oli paljon vaihtoehtoista ohjelmaa (geokätköilyä, melontaa, askartelua) Me tutustuimme niiden aikana paremmin ihmisiin kuin perinteisen ohjelman aikana”, ”Merja on loistava vetäjä!”​


Enää vajaa vuosi seuraavaan valtakunnalliseen kesäleiriin, joka järjestetään 4-7.8.2016 Högsandin leirikeskuksessa Lappohjassa, Etelä-Suomessa. Myös Turun ja Tampereen paikallistiimit harkitsevat tänä kesänä aloitettujen leiriperinteiden jatkamista! Ennen ensi kesää sateekaariperheseuraa voi etsiä uutiskirjeen lopusta löytyvistä paikallistapaamisista.

Tulevat koulutukset

Sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset

Millainen haaste vanhemman tai lapsen transkokemus on perheenjäsenille? Millaisia erityiskysymyksiä liittyy transihmisten vanhemmuuteen? Miksi sukupuolen moninaisuus hämmentää ja miten voin kehittyä ammattilaisena?


Koulutustilaisuus:

Aika: 5.–6. lokakuuta 2015. Paikka: Kuntatalo, Toinen Linja 14, Helsinki. Hinta: 30 €/ päivä tai 50 €/ koko seminaari. HUOM: Sateenkaariperheet ry:n jäsenille puoleen hintaan! Merkitse ilmoittautumislomakkeen lisätietolaatikkoon, että olet jäsen! Ilmoittautumiset (7.9.2015 mennessä) nettilomakkeella >>

Maanantain koulutuskokonaisuus on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät vielä tunne sukupuolen moninaisuutta ja transihmisten erityiskysymyksiä. Päivä sopii myös kertaukseksi niille, jotka eivät jatkuvasti työskentele teemojen parissa. Tiistaina syvennetään maanantaina aloitettua kokonaisuutta, mutta jos sukupuolen moninaisuus ja transihmiset ovat ennestään tuttuja asioita, tiistain koulutukseen voi ilmoittautua myös ilman, että osallistuu maanantain johdantokokonaisuuteen. Lisätietoja: koulutus@sateenkaariperheet.fi. 

Lisätietoja koulutuksesta ja ohjelmasta täältä >>

Parisuhdekurssit 2015

Toimiva parisuhde on lapsen turva. Sateenkaariperheet ry haluaa turvata lasten hyvinvointia tarjoamalla ennalta ehkäisevää ja voimistavaa parisuhdetoimintaa kaikille sateenkaariperheellisille tai perheellistymistä suunnitteleville pareille. Lisätietoa parisuhdetoiminnasta täällä >>

Yhdistys on mukana Sateenkaariparit-hankkeessa, jossa kehitetään parisuhdevertaistoimintaa kaikille sateenkaaripareille Setan jäsenjärjestöissä. Lisätietoa hankkeesta täällä >>

Parisuhdeviikonloppu 2-4.10.2015

Lokakuussa järjestetään Räfsön leirikeskuksessa Kirkkonummella parisuhdekurssi, jonka teemana on viestintä puolisoiden kesken. Kuinka kuuntelen toista? Miten ilmaisen itseäni? Mitä on riitely? Miten tunteet vaikuttavat vuorovaikutustilanteessa? Voiko ristiriitoja ratkaista luovasti? Ilmoittaudu 17.9. mennessä!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen täällä >>

Perhevalmennukset 2015

Kurssit on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaariparisuhteiden ja -erojen erityispiirteistä. Kurssit ovat maksuttomia, viikonloppukursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>

Helsingin iltakurssit
Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli) kello 17.30-20.30.
8.9.-6.10.2015 sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >> Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan maks. 40 henkeä. Kurssi on maksuton.

Jyväskylän viikonloppukurssi 20.-22.11.2015
Perhevalmennus järjestetään kerran vuodessa viikonloppukurssina, jotta kaikkialta Suomesta olisi mahdollista osallistua. Vuoden 2015 kurssi järjestetään Jyväskylässä Vesalan leirikeskuksessa. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 25 henkeä. Kurssi itsessään on maksuton, mutta veloitamme majoituksesta ja täysihoidosta kurssikeskuksessa omakustannehinnan. Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >>

Tulevat tapahtumat

Kansainvälinen "leiri" Lissabonissa 15-18.10.

Mukaan mahtuu vielä. Neljännen kerran Euroopan sateenkaariperheet kokoontuvat yhteiselle lomalle. Tällä kertaa kohdataan Portugalin esikaupunkialueella Oeirasissa, jossa on lokakuussa vielä mukavasti yli 20 astetta lämmintä. Aiemmilla ohjelmallisilla täysihoitolomilla on ollut kerrallaan noin tuhat osallistujaa. Lisätietoja löytyy täältä>>


Sateenkaariperheet ry:n hallitus harkitsee parhaillaan järjestetäänkö Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät lähivuosina Helsingissä. Jos olet kiinnostunut jopa 1000 ihmisen perhetapahtuman​ (3-4 pv) järjestämisestä, voit ilmoittautua hallitukselle mahdollisen työryhmän jäseneksi. Monenlaisesta osaamisesta on hyötyä. Hankkeen alkupuolella tarvitsisimme ennen kaikkea tapahtumarahoituksen tuntemusta, myöhemmissä vaiheissa ison joukon vapaaehtoisia suunnittelijoita, tiedottajia, hallinnoijia, lastenhoitajia, esiintyjiä, kuvaajia, toimitsijoita, ovimiehiä jne. hallitus@sateenkaariperheet.fi

Eronneille oma kurssi - Vanhemman neuvo

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com.

Koululaisten tapaamiset

Koululaiset ovat tervetulleita kaikille avoimiin perhetapaamisiin, mutta heille on monella paikakkunnalla myös aivan omia tapaamisia. Tässä muutama esimerkki. Kaikki paikalliset tapahtumat uutiskirjeen loppuosassa.


Tamperella koululaiset tapaavat 6.9 klo 12 Flowparkissa Varalassa. Kiipeilijä tarvitsee oman huoltajan mukaan. Yhdistys tukee koululaisten lippuhankintaa osittain. Aikuiset ja mahdolliset nuoremmat sisarukset maksavat lippunsa itse. Ilmoittautumiset tampereen tiimille (tiedot kirjeen lopussa paikallistiimien kohdalla) 1.9 mennessä, jotta osataan varata oikea määrä paikkoja.


Helsingissä retkeillään Salmisaaren Megazoneen ​su 11.10 kello 12. Ilmoittaudu mukaan koululaisvastaavalle, Arhille helsinki(at)sateenkaariperheet.fi, ma 5.10 mennessä, niin saat tarvittavat lisätiedot.​

Talven perheleiri Jyväskylässä

Leiri on ensi vuonna totuttua aikaisemmin, tammikuun 8.-10. päivänä. Ilmoittautuminen leirille alkaa keskiviikkona 11.11. ilmestyvän uutiskirjeen myötä. Leiripaikkana on Vesala, jonka tiloista käytössämme Nuotta ja Verkko. Vesalasta voi lukea lisätietoja täältä. Seuraavasta uutiskirjeestä löytyy lisätietoja sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen. Leirin suunnittelu on aloitettava mahdollisimman pian. Leiritiimiin voi ilmoittautua jo nyt. Vapaaehtoisista koostuva leiritiimi suunnittelee ja toteuttaa leirin yhdessä järjestösihteerin kanssa. Leiritiimiläinen vapautetaan henkilökohtaisesta leirimaksustaan. Ilmoittaudu tai kysy lisää järjestösihteeriltä.


SATEENKAARIPERHEIDEN AIKUISTEN TOIMINNALLINEN VIIKONLOPPU pe-su 6-8.11.2015 Jyväskylässä

Majoitus Outdoor Hostel Laajiksessa 4 hengen huoneissa. Koko viikonloppu etsitään geokätköjä eli rämmitään mudassa; seikkaillaan; patikoidaan hämärissä pusikoissa; vaelletaan märissä metsissä, ryömitään limaisissa viemäreissä; taistellaan räntää, tuulta ja tuiskua vastaan; ja jossain kohtaa saunotaan. Viikonlopun hinta 10e. Hintaan sisältyy aamupala, liinavaatteet, pyyhkeet ja iltasauna. Muut ruoat kukin osallistuja ostaa itse. Ilmoittautua voi 30.9 asti. Ilmoittautuminen ja lisätiedot info@roomescaperunningrabbit.fi tai 045-2706728.​​

Tapahtumakalenteri 2015

4.-6.9. Rikasta minua -parisuhdekurssi Kirkkonummella
8.9.-6.10. Perhevalmennus, Helsinki, iltakurssi

21.9. Miten miehet tekevät lapsia -luento Kotolassa, Helsingissä​

2.-4.10. Pariviestinnän kurssi Kirkkonummella

5.-6.10. Koulutus: Sukupuolen moninaisuus, lapset ja perhe Kuntatalolla, Helsingissä

15.-18.10. Sateenkaariperheiden Eurooppapäivät Lissabonissa, Portugalissa
20.10. Lapsen oikeuksien päivä: monimuotoisia perheitä esittelevän näyttelyn avaus

20.-22.11. Perhevalmennus, Jyväskylä, viikonloppukurssi

27.11. Syyskokous Helsingissä (28.-29.11. Setan edustajakokous Kauniaisissa)


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin, joka sisältää myös paikalliset tapahtumat, löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >> ​

Suurin osa toiminnasta on paikallistiimien eri paikkakunnilla toteuttamaa: 
Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Vertaistoiminta netissä - Perheaikaa.fi

Sateenkaariperheiden neuvonta- ja aihevapaa-chatit:

ti 15.9. klo 12-13.30​

ti 27.10. klo 12-13.30​

ti 17.11. klo 12-13.30​

Uusin nettiluento:

Monta tietä sateenkaari-isäksi 

Katso luento täällä>>

Voisitko sinä olla ohjaamassa vertaistoimintaa netissä?

Koulutuspäivä uusille perheaikaa-ohjaajille la 21.11. 2015 Helsingissä Väestöliiton tiloissa. Koulutus on ilmainen. Matkakulut ja tarvittaessa majoituskulut katetaan. Lisätietoja ja alustavat, ei vielä sitovat ilmoittautumiset järjestösihteerille.​ Ei mitään erityisiä pätevyysvaatimuksia. Kaikki ohjaajat ovat koulutettuja vapaaehtoisia.


Perhevalmennuksen nettikurssi on ilmaiseksi kaikkien perhettä suunnittelevien ja lasta odottavien käytettävissä. Löytyy perheaikaa-sivuston kurssit-osiosta.


Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi syksylle 2015 voi lähettää järjetösihteerille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>


Vaikka yhdistyksen oma keskustelupalsta on palannut toimimaan, Perheaikaa.fi-palvelussa jatkuvat myös sateenkaariperheiden keskustelut. Sateenkaariperheteemaisen keskustelualueen löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheen perustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?


PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat:

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello 9-10


SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä tuliko viesti perille.


CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään.
Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Syksyn chattiajat: 

ti 15.9. klo 12-13.30

​ti 27.10. klo 12-13.30​

ti 17.11. klo 12-13.30​​

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

​Pirkanmaan Setan valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelut Sinuiksi lanseeraa uuden tavan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia. Aloitamme vertaisryhmätoiminnan chat-muotoisena verkossa, jolloin jokaisella sateenkaarevalla suomalaisella on mahdollisuus kotipaikastaan riippumatta saada liveaikaista tukea ja apua, sekä samanhenkisiä keskustelukumppaneita. Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.


Katso myös muut neuvontapalvelut www.sinuiksi.fi

Haastattelupyyntöjä


Hedelmöityshoidolla alkunsa saaneita 4-12-vuotiaita lapsia etsitään Åbo Akademin psykologian laitoksella tehtävään tutkimukseen, jossa tutkitaan monimuotoisissa perheissä elävien lasten mielikuvia vanhemmistaan. Kiitokseksi osallistumisesta arvomme osallistujien kesken kaksi perhelippua Heurekaan tai muuhun vastaavaan kohteeseen. Pyydämme ottamaan yhteyttä tutkimusavustaja Heidi Marteliniin (heidi.martelin@abo.fi). Lisätietoja tutkimuksesta löytyy täältä>>.

Undersökning bland homosexuella kvinnor om deras upplevelser av barn- och mödrarådgivning

Vi är två studerande vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Vi studerar till hälsovårdare och barnmorska och håller nu på med vårt examensarbete för sjukskötarstudierna. Vi är väldigt tacksamma för er hjälp! Med vänliga hälsningar, Elin Sjöström och Ida Qvarnström. Enkät här>> 


Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 2700 tykkääjää Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! Tykkää' meistä niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Sateenkaaripareista>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>> 

Sateenkaariperheet nyt myös Twitterissä>>


Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe.

Poimintoja Facebookista

Tasa-arvoinen avioliitto koko Yhdysvaltoihin!


Yhdysvalloissa liikahti iso kivi, kun korkein oikeus hyväksyi kesäkuussa tasa-arvoisen avioliiton koko maahan. Helsingin Sanomien jutussa esiteltiin Yhdysvaltojen tunnelmia päätöksen jälkeen.


(Kuva: ​Mark Wilson / AFP)

​Värikästä arkea yhden vanhemman sateenkaariperheessä


Iltalehti kirjoitti jutussaan Ullasta ja yhden vanhemman sateenkaariperheestä. Ulla kertoo jutussa kokemuksistaan ja perheensäarjesta.


(Kuva: ​Jussi Eskola / IL)

Paikalliset tapahtumat

Paikallistiimin tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät nyt helposti kotisivuiltamme>>


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä>>


UUTTA!​
Turussa etä- ja vuoroviikkovanhempien tapaaminen

Tampereella aikuisten pikkujoulut

Jyväskylässä uusien ilta

Porissa syysretki​


Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaaks:kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lahti: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: info@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI​

Paikallistiimi: Kirsi, Anu, Maria, Minna, Reeta, Riina ja Sanna sekä koululaisasioissa Arhi helsinki@sateenkaariperheet.fi

PERHEKAHVILA  (ent. Arkitapaaminen) Kotolassa (Yrjönkatu 29 A) joka tiistaiaamu klo 10–12

Mukavaa yhdessäoloa, juttelua,
kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja
keksiä. Rattaat saa Kotolaan sisälle. Hoitopöytä, potta, mikro, syöttötuoleja
yms. löytyy. Joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina yhdistys tarjoaa brunssin
( 6.10., 3.11. ja 1.12.). 


Ohjelmassa harjoittelijan vetämänä:​

8.9 Satujoogaa ja sokerimaalausta

*Avoimet ovet
eli tervetuloa niin uudet kuin vanhatkin!*

KAIKILLE SUUNNATUT PERHETAPAAMISET Lp LINJASSA

Syksyllä palataan Leikkipuisto Linjaan perhetapaamisten merkeissä. Perhetapaamiset ovat
kaikille avoimia ja yleensä niissä on lapsille pientä ohjelmaa tai askartelua. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä ja mehua, muut tarjoilut nyyttärimeiningillä. Tule tutustumaan muihin sateenkaariperheisiin! Osoite: Toinen Linja 6, 00530 Helsinki.

Su 13.9. klo 15–17. Askartelua ja leikkiä
Su 18.10. klo 15–17. Syksyistä askartelua
Su 8.11. klo 15–17. Halloween-naamiaiset lapsille
Su 13.12. klo 15–17. Pikkujoulut!


Pääkaupunkiseudun paikallistiimin tavoittaa perhetapaamisten ja perhekahvilan aikana numerosta 050-4406517.​


TAAPEROTAPAAMISET
Taaperotapaamisiin voivat tulla kaikenikäisten lasten perheet ja vielä lapsettomat ihmiset. Tapaamiset sopivat kuitenkin ehkä parhaiten pienille lapsille, koska erityistä ohjelmaa ei ole. Jutellaan yhdessä ajankohtaisista aiheista ja seuraillaan lasten touhuja. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Nyyttärimeiningillä voi tuoda muuta tarjottavaa. Tapaamiset 19.9.,10.10.,14.11. ja 19.12.  Tapaamisaika on aina kello 15-17. Paikka: Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, Hki. Pysy perillä tapaamisista liittymällä Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheiden salaiseen facebook-ryhmään.

SOSIAALISET VANHEMMAT
Sosiaaliset vanhemmat kokoontuvat Kotolassa (Yrjönkatu 29 A). Ryhmä on tarkoitettu sekä tuleville että jo lapsellisille sosiaalisille vanhemmille. Ryhmän tarkoitus on jakaa tuntemuksia ja kokemuksia siitä millaista on olla ei-synnyttävä/ei-biologinen vanhempi. Sosiaalisilla vanhemmilla on nyt myös oma facebook-ryhmä. Pyydä Helsingin paikallistiimiä liittämään sinun mukaan. Seuraavat tapaamiset:

To 10.9. klo.17.30-19.30 vetäjinä KPS:n Jenni Kerppola ja th.opisk. Heidi Satokangas

To 8.10. klo.17.30-19.30

To 5.11. klo.17.30-19.30

To 10.12.​ klo.17.30-19.30

ALKUTAIPALE-ILLAT
Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnitteleville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme. Ellei muuta ilmoiteta kokoonnumme yleensä Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipaleillat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat. Tapaamispaikkana Kotola, Yrjönkatu 29 A, ellei muuta ilmoiteta. Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi. Seuraavat tapaamiset:

Ti 8.9. klo.17.30-19.30

Ti 6.10. klo 17.30-19.30

Ti 3.11.​ klo 17.30-19.30

Ti 8.12. klo 17.30-19.30​


Alkutaipaleen omaan facebook-ryhmään voi pyytää jäsenyyttä laittamalla pyynnön sähköpostiosoitteeseen: helsinki@sateenkaariperheet.fi. Alkutaipalesivun ylläpitäjä lähettää sinulle tämän jälkeen sähköpostitse liittymiskutsun. Facebook-ryhmässä päivitetään tulevat tapahtumat ja vaihdetaan kuulumisia.

HETEROLIITOSSA LAPSIA SAANEET
Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heterosuhteessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.Tapaamiset pidetään Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki.

Seuraavat tapaamiset:

ma 7.9. klo 18-20 vetäjänä th. Heidi Satokangas

ti 13.10 klo 18-20​

EROTOIMINTA

Vanhemman neuvo -ryhmä eronneille lapsiperheellisille järjestetään kun ryhmään on ilmoittautunut sopiva määrä ihmisiä. Ryhmä käsittää kahdeksan kertaa, ja on osallistujille ilmainen. Ryhmää ohjaa Sateenkaariperheiden Vanhemman neuvo-kursseihin erikoistunut Ritva-Liisa Reinold. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet jäsenkirjeestä  kohdasta "Tulevat tapahtumat".

 

KOULULAISET​

Retki Hgin Salmisaaren Megazoneen ​su 11.10 kello 12. Ilmoittaudu mukaan koululaisvastaavalle, Arhille info at sateenkaariperheet.fi, ma 5.10 mennessä, niin saat tarvittavat lisätiedot. 


TRANSHELSINKI-VIIKKO

​Transihmisille läheisineen on jälleen toimintaa Helsingissä viikolla 47. Jotain perheille suunnattua tulossa myös. Näistä ilmoitetaan myöhemmin. 


Facebook-sivut: Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet – tykkää meistä Facebookissa, niin pysyt ajan tasalla tulevista tapaamisista.​​

Pääkaupunkiseudun oma facebook-ryhmä
Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheillä on oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä järjestösihteeriä sähköpostitse liittämään sinut ryhmään. Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.


Miten paikallistiimiin pääsee mukaan?
Paikallistiimi järjestää pääkaupunkiseudulla erilaisia tapaamisia ja
tapahtumia. Omasta panoksesta voi jokainen päättää itse; haluatko keittää
kahvia tapaamisissa, hakea ja palauttaa leikkipuiston avaimet perhetapaamista
varten, järjestää aikuisille suunnattuja tilaisuuksia tai koko perheen retkiä.
Vai onko some hallinnassa ja pystyisit päivittämään sekä tiedottamaan
toiminnasta.

Jotta pystymme järjestämään jatkossa monipuolista toimintaa kaikenikäisille
lapsille sekä aikuisille, otetaan paikallistiimiin lisää vapaaehtoisia mukaan.
Nyt suunnittelemme vuoden 2016 toimintaa. Asiasta voi rohkeasti kysyä
nykyisiltä paikallistiimiläisiltä tapaamisissa tai laittamalla sähköpostia
paikallistiimille: helsinki@sateenkaariperheet.fi​

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heli, Laura V., Mervi ja Saara V. 

jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

KAIKILLE AVOIMET PERHETAPAAMISET 
sunnuntaisin 20.9., 18.10., 22.11. klo 16-19 Monikulttuurikeskus Gloriassa, Matarankatu 6
Avoimet perhetapaamiset on tarkoitettu kaikenlaisille sateenkaareville perheille. Oletpa yksin, kaksin tai monikko, lapsellinen tai pikkuväestä vasta haaveileva - tule mukaan tapaamisiin. Tapaamisista niin aikuiset kuin lapsetkin saavat vertaistukea, juttuseuraa ja mukavaa yhdessäoloa. Kaikki vanhat ja etenkin uudet sateenkaariperheelliset tai sellaisiksi haluavat -
lämpimästi tervetuloa tapaamisiin!

HUOM! Su 20.9. klo 16-19 Uusien ilta: tapaaminen on tarkoitettu erityisesti niille, jotka eivät ole ennen käyneet tapaamisissa. Osallistuminen ei vaadi sitoutumista toimintaan. Tervetuloa tutustumaan uusiin ihmisiin ja Jyväskylän sateenkaariperheiden toimintaan!

ALKUTAIPALETAPAAMISET
15.9. alkaen parillisina tiistaina klo 17.30 Jyväskylän Setan toimistolla, Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, 2. krs, huone 217
Alkutaipaletapaamiset on tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville: heille, joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai joilla jo on pieni lapsi. Ryhmässä pohditaan raskautta ja sen alulle saamista, vauva- ja pikkulapsiperheen elämää, parisuhdetta, byrokratian kiemuroita ja käytännön asioita.

PERHESÄHLY
sunnuntaisin 6.9., 4.10., 1.11.,13.12. klo 16.30-17.30 Cygnaeuksen koululla, Voionmaankatu
18. Perhesählyyn ovat tervetulleet kaikenikäiset sateenkaariperheelliset. Lapset saavat pelivuorosta kuitenkin enemmän irti, jos maila pysyy kädessä ja jonkinlaista juoksutaitoa löytyy.

MISTÄ LISÄTIETOA?
Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi.
Avoin Facebook ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Jyväskylän seudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta.
Suljettu Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle Sateenkaariperheet Jyväskylä, liity ryhmään laittamalla pyyntö ylläpitäjälle.​

KUOPIO

Paikallistiimi: RYHDY KUOPION TIIMILÄISEKSI! kuopio@sateenkaariperheet.fi

Kuopion seudulla on paljon sateenkaariperheitä, myös koululaisperheitä, mutta Kuopion seutu kaipaa aktiivisia koolle kutsujia! Yhteisten tapaamisten suunnittelu on kivaa ja helppoa. Tule mukaan! Kuopion tapaamisista ilmoitellaan ja muistaa asioista keskustellaan omassa facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä>>

KYMENLAAKSO/KOTKA

Paikallistiimi: Veera, kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi

Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, jossa tapaamisista sovitaan, laita sähköpostia osoitteeseen paikallistiimille.

LAHTI

Lahdessa järjestettiin maaliskuussa paikkakunnan ensimmäinen perhetapaaminen, joka ei saavuttanut suurta kiinnostusta. Jos Lahden suunnan ihmiset ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita järjestämään tapaamisia, voivat he ottaa yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhteyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi


Oulun tapaamiset järjestetään Vihreällä talolla (Uusikatu 27) klo 14.30-17. Syyskauden tapaamispäivät ovat 13.9, 18.10, 15.11, 20.12. Syyskuun tapaamisessa keskustellaan sateenkaarevista lasten- ja nuortenkirjoista, lokakuussa askarrellaan sukupuita, marraskuussa on tiedossa omat retkensä alle kouluikäisille ja kouluikäisille. Joulukuussa leivotaan pipareita. Tämän lisäksi vapaamuotoista jutustelua, oleskelua ja leikkiä. Tervetuloa kaikki toiminnasta kiinnostuneet!

Tapaamispäivistä ja -paikoista tiedotetaan Oulun omalla sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna, pori@sateenkaariperheet.fi


Porissa kokoonnuttiin läpi kesän vaihtelevilla teemoilla. Kesäkuussa puistoiltiin, heinäkuussa oltiin Lasten jazzeilla konsertissa sekä piknikillä ja elokuussa grillattiin. 


Syyskauden kokoontumiset alkavat syysretkellä lauantaina 26.9. klo 14. Tuolloin teemme retken Yyterin lietteiden kauniisiin maisemiin, kokoontuminen on Langouran läheisellä parkkipaikalla. Ajo-ohjeita ja muita tarkempia lisätietoja löytyy Facebook-tapahtumasta. Jos haluat lisätietoja tapahtumasta sähköpostilla, laita meille viestiä osoitteella pori@sateenkaariperheet.fi 


Perhetapaamiset jatkuvat MLL:n perhekahvilan tiloissa kerran kuussa lokakuusta lähtien. Päivämäärät varmistuvat lähiaikoina, kunhan perhekahvilan remontti on saatu valmiiksi. Jos haluat sähköpostilistallemme, laita meille viestiä asiata. 


Ajankohtaisimmat tiedot sateenkaariperhetoiminnasta löytyvät Facebook-sivuiltamme Porin sateenkaariperheet. 

ROVANIEMI

Rovaniemellä etsitään innokkaita koolle kutsujia.
Ota yhteys info@sateenkaariperheet.fi

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi


Hyvää alkavaa syksyä! Kesän vaihtuessa syksyksi vaihtuu myös kuukausittainen tapaamispaikkamme. Tästä lähtien tapaamme joka kuukauden kolmas sunnuntai Kasperin leikkitoiminnan tiloissa osoitteessa Lintuviita 3. Aloitamme tuttuun tapaan kello 15.30, mukaan saa tietenkin liittyä myöhemminkin. 


Syyskuussa: 

Sunnuntaina 20.9. kuukausitapaaminen Kasperin leikkitoiminnan tiloissa kello 15.30 alkaen, ohjelmassa leikkimistä, rupattelua ja kahvittelua, tarjoilut nyyttäriperiaatteella


Lokakuussa: 

Lauantaina 3.10. Treffaamme liikennepuiston leikkarissa kello 15 alkaen. Sään mukainen varustus! 

Sunnuntaina 18.10. Kuukausitapaaminen Kasperissa kello 15.30 alkaen. Ohjelmassa askartelua, tarjoilut nyyttäriperiaatteella


Marraskuussa:

Viikolla 45 tehdään pieni eväsretki laavulle Joupiskan maastossa. Tarkka päivä ja aika selviää myöhemmin, seuraathan facebook-ryhmämme ilmoittelua. Omat eväät mukaan, sään mukainen varustus!


Sunnuntaina 15. marraskuuta vietetään pikkujouluja Kasperin leikkitoiminnan tiloissa kello 15.30 alkaen. Leivotaan ja koristellaan pipareita ja leikitään tonttuleikkejä.


Joulukuussa:

Lauantaina 12. joulukuuta mennään Duudsonit Activity Parkkiin. Lasten pääsymaksut maksetaan, aika ilmoitetaan myöhemmin. Joulukuussa ei kuukausitapaamista.​


Lisätietoa tapaamisistamme saa fb-ryhmästämme, jonne pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seinajoki@sateenkaariperheet.fi. 


Tervetuloa mukaan kaikki sateenkaariperheelliset sekä perhettä suunnittelevat!


PS. Etsimme lisävoimia tapaamisvastaaviksi, se voit olla juuri sinä! Jos haluat tulla mukaan ideoimaan ja järjestämään tapaamisiamme, niin otathan yhteyttä!​

TAMPERE

Paikallistiimi: Anne, Marjut, Mia ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi


​Pienten lasten vanhemmat aloittivat tapaamiset toukokuussa ja ovatkin ahkerasti kokoontuneet yhteen, jo 8 kertaa. Omalle ryhmälle on selkeästi ollut tarvetta siirtymisessä Alkutaipale -tapaamisista ja Perhetapaamisiin.Tulevia tapahtumia syksylle on suunniteltua ja oheisten tapahtumien lisäksi kannattaa seurata Sateenkaariperheiden tapahtumakalenteria.

Seuraava perhetapaaminen on 13.9 Reipin saunalla, Pirkkalassa klo 14-17. Mukaan tarvitset saunomistarvikkeet ja uikkarit, yhdistys huolehtii tarjoilusta. 


Lokakuun perhetapaaminen Huushollissa (Hämeenpuisto 10) 11.10 klo 15-17. Aikuisille vertaistuellista keskustelua lasten touhutessa lastenvahdin seurassa. 


Marraskuussa kirmataan Hoplopissa perhetapaamisen merkeissä, tarkempi päivä ilmoitetaan myöhemmin.

Sateenkaarevat YH-vanhemmat kokoontuvat 30.8 Vertaiskeskuksella (Mustanlahdenkatu 19) klo 15-17. Rentoa yhdessäoloa jutustellen ja kahvia/teetä nauttien. Yhärit kokoontuvat loppuvuonna vielä kerran tai kaksi, seuraa tapahtumakalenteria.

Alkutaipaletapaamiset ovat olleet suosittuja lasta suunnittelevien, raskaana olevien ja pienten lasten vanhempien keskuudessa. Loppuvuoden aikana järjestetään 2-3 kpl tapaamisia, aikataulua ei vielä ole lyöty lukkoon.

Pienten tapaamiset järjestetään useimmiten muutaman viikon varoajalla, seuraa ilmoittelua tapahtumakalenterista.

Koululaisten seuraava tapaaminen 6.9 klo 12 Flowparkissa Varalassa.
Kiipeilijä tarvitsee oman huoltajan mukaan. Yhdistys tukee koululaisten lippuhankintaa osittain. Aikuiset ja mahdolliset nuoremmat sisarukset maksavat lippunsa itse. Ilmoittautumiset 1.9 mennessä, jotta osataan varata oikea määrä paikkoja. 


Syksyn muut tapaamiset tiedotetaan myöhemmin.

Tarjoilujen ja järjestelyjen helpottamiseksi toivomme ilmoittautumista tapaamisiin. Jos ilmoittautuneita ei ole, ei aktiivitkaan välttämättä keskenään kokoonnu, vaan tapahtuma peruutetaan. Facebookissa olevan ryhmän tai paikallistiimin sähköpostin kautta voit ilmoittautua ja saada lisätietoa tapahtumista.

Aikuisten pikkujoulut pidetään Tukkateatterin näytelmän "Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia" parissa 31.10. Esitys alkaa klo 19, kokoontuminen 18.30 teatterilla. Esityksen jälkeen ilta jatkuu ravintolassa X virvokkeita ja iltapalaa omakustanteisesti nauttien. Treen Setan järjestämät Halloween Leimarit tarjoavat jatkopaikan YO-talolla. Yhdistys tukee
pienellä summalla teatterilipun hintaa.

Kaikki tapaamisemme tiedotetaan Sateenkaariperheiden ja Tampereen Setan kalenterissa sekä Facebook -ryhmässämme. Lisätietoa toiminnasta ja mm. face-ryhmään liittymisestä saat osoitteesta tampere@sateenkaariperheet.fi

Uudet perheet ovat lämpimästi tervetulleita, kaikilla meillä on joskus ollut ensimmäinen kerta sateenkaariperhetapaamisessa, rohkeasti mukaan! Tapaamisiin voi tulla, vaikkei vielä olisi Sateenkaariperheet ry:n jäsen.

TURKU

Paikallistiimi: Minna S., Minna I., Marjukka, Juha ja Jenni

turku@sateenkaariperheet.fi


Su 6.9.klo 16-18 Alkutaipaletapaaminen ​kaikille lapsista haaveileville ja jo pikkulapsiaikaa eläville sateenkaariperheille Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa (pitkä vihreä rakennus, sisäänkäynti talon takaa). Yhteiseen nyyttäripöytään voi tuoda pikkupurtavaa.


Su 13.9. klo 15-17 Kaikille avoin perhetapaaminen ​Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa. Nyyttärit. 


Su 27.9. klo 16-18. Yhden vanhemman sateenkaariperheiden tapaaminen. Leikkimielisenä teemana: "Miten saada pidettyä nainen syksyyn asti, tai toisaalta, sinkkuna säilymisen salaisuus?". Pohdintaa parisuhteellistumisen haasteista ja iloista eron jälkeen. Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa. Lastenhoito järjestetty. Jos tulet lapsen tai lasten kanssa, ilmoitathan tulostasi etukäteen sähköpostiosoitteeseen yh.sateenkaariperheet.tku@gmail.com


La 3.10. klo 16-18 Lettukestit Koivulassa. ​Tilaisuus järjestetään perheen luona. ​Tarkemman osoitteen saa ilmoittautumalla viim. ke 30.9. osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Ilmoitathan myös puh.numerosi viime hetken muutosten varalta, osallistuvien aikuisten ja lasten lukumäärät sekä lasten iät.​


Ma 12.10. klo 17.30-19 Sateenkaarevien etä- ja vuoroviikkovanhempien tapaaminen, kahvila Café Art, Läntinen Rantakatu 5, Turku. Jos perheesi asuu useammassa kuin yhdessä osoitteessa ja/taivanhemmuutta on jakamassa ihmisiä, jotka eivät ole enää/koskaan olleet parisuhteessa keskenään, tervetuloa tapaamiseen! Meidät tunnistaa pöydällä olevasta pehmoeläimestä. Jos olisit kiinnostunut tulemaan tapaamiseen, mutta ajankohta ei sovi, ota yhteyttä osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Ei ennakkoilmoittautumista. 


Ke 14.10. klo 18.00 Turun Nuori Teatteri, Aladdin ja ihmeellinen lamppu. ​Ilmoittautumiset sitovasti 15.9. mennessä osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Liput 12€/hlö. 


La 31.10. Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten teatteriretki Tampereelle. Lähdemme porukalla katsomaan Tukkateatterin esitystä Varjoelämää ja salaisuuksia. Liput 15€, opiskelijat 9€. Matkat jokainen maksaa itse. 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Ilmoittautumiset ja lisäinfo sähköpostiosoitteesta yh.sateenkaariperheet.tku@gmail.com 


Su 1.11 klo 16-18 Alkutaipaletapaaminen kaikille lapsista haaveleville ja jo pikkulapsiaikaa eläville sateenkaariperheille Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa.​


Su 15.11. klo 15-17 Kaikille avoin perhetapaaminen ​Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa. Nyyttärit.


Su 29.11. klo 16-18 Yhden vanhemman sateenkaariperheiden tapaaminen ​Seikkailupuistoniltapäiväkerhon tiloissa. Lastenhoito järjestetty. Jos tulet lapsen tai lasten kanssa, ilmoitathan tulostasi etukäteen sähköpostiosoitteeseen yh.sateenkaariperheet.tku@gmail.com 


Su 13.12 koko perheen joulujuhla


Turun seudun sateenkaariperheillä on tiedottamista varten sähköpostilista, johon voi ilmoittautua mukaan ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa: turku@sateenkaariperheet.fi.

Olemme myös facebookissa: Tiedotukseen painottuva sivusto löytyy täältä >> Lisäksi Turun seudun sateenkaariperheillä on suljettu facebook-ryhmä, jossa myös voi keskustella toiminnasta ja muista sateenkaariperheasioista luottamuksellisemmin. Ryhmään pääsee laittamalla pyynnön ylläpitäjälle täällä >>

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Maiju Toivonen
maiju.toivonen@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Tutkija
Kia Aarnio
kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Puheenjohtaja
Elina Laavi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi-sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2015

Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Olli-Pekka Koponen, Helsinki (vpj)

Juha Ojaniemi, Turku
Tanja Rintala, Helsinki
Paula Myöhänen, Mikkeli
Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Leena Tarjamo, Helsinki
Krister Karttunen, Helsinki
Iina Särkkä, Mikkeli
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Anu Pellinen, Espoo (varajäsen)
Anneli Gustafsson, Vantaa (asiantuntijajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (asiantuntijajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

0%