Uutiskirje marraskuu 2015

Myös äitiyslaki säädetään kansalaisaloitteella!

Muistatteko, kuinka edellisen hallituskauden lopulla Kristillisdemokraatit vaativat, ettei hallitus tuo eduskunnalle äitiyslakia? Ja saivat vaatimuksensa läpi, koska muuten hallitus uhkasi kaatua.

Me emme ajatelleet jäädä katsomaan, onko tämä hallitus edeltäjäänsä parempi tässä asiassa vaan otimme kumppaniemme kanssa asiat omiin käsiimme. Kansalaisaloitteen nimienkeruu alkaa 28.11.2015. Pysy kuulolla!

Äitiyslaki mahdollistaisi sen, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvä lapsen oikeudellinen asema olisi selvä heti lapsen syntymästä lähtien. Lapsen toinen äiti voisi tunnustaa lapsen omakseen, jos raskaus on alkanut hedelmöityshoitoklinikalla parin yhteisestä suostumuksesta. Tunnustus otettaisiin vastaan samoin kuin isyyden tunnustaminen. Tunnustaminen olisi mahdollista ainoastaan silloin kun lapselle ei voida vahvistaa isää.​

Nykyisin vanhemmuus voidaan vahvistaa naisparin perheessä vasta lapsen synnyttyä, perheen sisäisellä adoptiolla, joka saattaa viedä aikaa jopa puoli vuotta. Tämän ajan lapsen oikeudellinen asema on epäselvä. Esimerkiksi vanhempien eron, erimielisyyden tai kuoleman takia adoptio saattaa jäädä toteutumatta. Sen seurauksena lapsen oikeus tavata molempia vanhempiaan ei välttämättä toteudu, eikä lapsi saa oikeutta elatukseen molemmilta vanhemmiltaan. Turhat adoptioprosessit tuhlaavat kuntien ja käräjäoikeuksien resursseja.


​Tulevaisuudessa olisi järkevämpää säätää yksi vanhemmuuslaki erillisten isyys- ja äitiyslakien sijasta. Vanhemmuuslaissa olisi mahdollista huomioida myös transsukupuolisten ja sukupuoleltaan moninaisten vanhempien tarpeet erillislakeja paremmin. Vanhemmuuslain säätäminen vaatisi kuitenkin laajapohjaisen valmistelun, jonka täytyisi käynnistyä hallituksen aloitteesta.


Oikeusministeriön alkuvuodesta 2015 valmistelema täysin valmis esitysluonnos äitiyslaiksi pohjautuu lakia valmistelleen työryhmän tekemille kompromisseille, mikä jättää ratkaisematta useita sateenkaariperheiden ja transihmisten vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä. Nämä kysymykset jäävät tulevaisuudessa ratkaistaviksi. 


Kansalaisaloite äitiyslaista ei esitä vanhemmuuslain säätämistä eikä äitiyslain laajentamista, koska kummankaan muutoksen perusteelliseen valmisteluun ei yksittäisillä kansalaisilla ja kansalaisjärjestöillä ole mahdollisuutta. Sen sijaan kansalaisaloite esittää äitiyslain säätämistä täsmälleen valmistellussa muodossa, koska laajapohjaisesti valmistellun esityksen hyväksymiseen eduskunnassa on todelliset edellytykset.


Äitiyslaki tulee olemaan Suomen historian toinen laki, joka vahvistetaan laiksi kansalaisten aloitteesta.


Nimenkeruu alkaa siis la 28.11.2015!​

Juha Jämsä

Toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

044 997 1956


PS​. Vetoan 10-18-vuotiaiden vanhempiin. VASTATKAA lasten hyvinvointikartoitukseen, vaikka se viekin hetken aikaanne!

Tässä kirjeessä mm.:

* Syyskokous

* Vasta nyt olen Amanda

* Sukupuolen moninaisuus ja perhe

* Nyt koulutetaan kasvattajat

* ​Perhesoppa

* Sateenkaariperheitä etsitään sijaisvanhemmiksi

* Haetaan koulutussuunnittelijaa​

* Espanjassa tärkeä voitto hedelmöityshoidoissa

* ​Avioliittolain liitelait puutteellisia

* Väestöliiton jäseneksi

* Muotokuvanäyttely metroasemalla

* TransHelsinki 

* Yhdysvalloissa jo miljoona avioliitossa

* Kommentoi varhaiskasvatuksen perusteita
* Blogi jatkuu

* Portugalin perhetapahtuma

* Ryhdy nettivertaisohjaajaksi

* Ilmoittaudu talvileirille NYT

* Miesten tapahtumat

* Haastattelupyyntöjä

* Satoja tapahtumia perheille pitkin Suomea

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

* Hallituksen kokouksen 29.8.2015 päätösluettelo >>

* Hallituksen kokouksen 26.9.2015 päätösluettelo >> 

* Kannanotto 16.10.: Itsemääräämisoikeus sukupuoleen lakiuudistuksen lähtökohdaksi >>

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, lisätietoja täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Miten voin tukea kansalaisaloitetta äitiyslaiksi?

Kansalaisaloite äitiyslaista voitetaan sateenkaariperheiden ja heidän omaistensa voimin!


Tehtävänä on koota 50 000 allekirjoittajaa kun nimienkeruu alkaa 28.11. Allekirjoitusten määrä saadaan kokoon kun kaikki sateenkaariperheelliset huolehtivat, että allekirjoittavat aloitteen itse ja varmistavat, että oman perheen sukulaiset ja ystävät allekirjoittavat. Isovanhemmat sateenkaarilastenlasten puolesta!!


Kampanjan FB-sivut
www.facebook.com/aitiyslaki

Kampanjan nettisivut
www.äitiyslaki.fi

Aihetunniste #äitiyslaki​

Mitä minä voin tehdä äitiyslain edistämiseksi?

* Tykkää kampanjan FB-sivusta ja pysyt ajan tasalla kampanjasta

* Kutsu kavereitasi 'tykkäämään' kampanjan sivusta

* Jaa kampanjan nettisivuja, FB-sivua ja logoa sosiaalisessa mediassa​

* Kerro ystävillesi, sukulaisillesi ja kollegoille, miksi äitiyslaki olisi sinusta erittäin tärkeää säätää. Kerro erityisesti miten se vaikuttaa / olisi vaikuttanut oman perheesi tilanteeseen

* Tutustu äitiyslain sisältöön nettisivuille, ja jaa oikeaa tietoa​

* Ilmoita toiminnanjohtajalle, jos perheesi on käytettävissä mediahaastatteluihin, joita teeman ympäriltä tullaan kirjoittamaan laajasti. Toiminnanjohtaja antaa tukea haastatteluun.​


Äitiyslaki pähkinänkuoressa

Äitiyslain myötä naispareille syntyvät lapset ovat tasa-arvoisessa asemassa eri sukupuolta olevien avoparien lasten kanssa: molemmissa tapauksissa vanhemmuus voidaan tunnustaa jo neuvolakäyntien aikana. Äitiyslaki turvaa lapsen tosiasialliset perhesuhteet alusta asti ja on siten myös YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukainen.

Transteemainen perhedokumentti 

ja aktivistin superviikonloppu​ 27.-29.11.

Perjantaina: Keskustelutilaisuus ja dokumenttielokuva transihmisten perheistä, Sateenkaariperheiden syyskokous, ja lapsille oma ohjelma.

Lauantaina: Koko päivä mielenkiintoisia työpajoja Setan tapahtumassa Kauniaisissa

Sunnuntaina: Setan edustajakokous, jossa yhdistyksellä parikymmentä edustajapaikkaa (Lähde yhdistyksen edustajaksi kokoukseen!)


Jos haluat tietää mitä Sateenkaariperheet ja Seta oikeasti tekevät, miten asioista päätetään, kuka on kuka, mitä tapahtuu eri puolilla Suomea, miten voi päästä mukaan tekemään ja vaikuttamaan, tässä on siihen tilaisuus!​ Jännittäviä äänestyksiä, maukkaita aterioita, kiinnostavia sääntömuutosehdotuksia, mullistavia toimintasuunnitelmia ja hyvää seuraa kaikkialta Suomesta!

Dokumenttielokuva, keskustelutilaisuus ja syyskokous 27.11. 


Katsomme ennen syyskokousta uuden dokumenttielokuvan ’Vasta nyt olen Amanda’. Elokuvaan meidät johdattelee elokuvan ohjaaja Anni Happonen. Elokuvan jälkeen keskustelemme elokuvan herättämistä tunteista ja ajatuksista sekä transihmisten perhekysymyksistä. 


Vasta nyt olen Amanda 

Kun yli kolmekymmentä vuotta kaapissa elänyt transnainen Amanda matkustaa Vaasaan kohtaamaan tyttärensä Eveliinan, syntyy koskettava tarina isän ja tyttären suhteesta toisiinsa. Miten Amandan rooli on perheessä muuttunut, kun isänä, veljenä ja poikana tunnettu perheenjäsen paljastikin muutama vuosi sitten olevansa sisältään nainen? Vasta nyt olen Amanda -dokumentti on puhutteleva kertomus transsukupuolisen henkilön elämästä, hänen sisällään kiemurrelleesta salaisuudesta ja lopullisesta vapautumisesta. Dokumentissa annetaan puheenvuoro myös Amandan läheisille.​


Sateenkaariperheiden hallitus kutsuu kaikki jäsenet yhdistyksen syyskokoukseen heti keskustelutilaisuuden jälkeen.  Syyskokous valitsee yhdistyksen hallituksen ja tilintarkastajat sekä vahvistaa ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Kokouspaperit löytyvät yhdistyksen kotisivuilta >>


Hallitustyöstä vuosina 2016-2017 kiinnostuneet voivat olla yhteydessä jo etukäteen Iina Särkkään, joka kertoo lisää hallituksen toiminnasta ja ottaa kiinnostuneiden tiedot ylös: ​iinasarkka@yahoo.com, 050 531 1171


Keskustelutilaisuus ja syyskokous järjestetään yhdistyksen toimitilassa Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, perjantaina 27.11. Keskustelutilaisuuden ja syyskokouksen aikana lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. Kello 17 alkaen tarjolla on suolaista ja makeaa purtavaa. Keskustelutilaisuus alkaa kello 17.30 ja syyskokous kello 19. Kokous kestänee noin tunnin. Tervetuloa!

Setan edustajakokous 28.-29.11. 


Seta järjestää edustajakokouksensa kaksipäiväisenä tapahtumana 28.-29.11. Kauniaisissa, pääkaupunkiseudulla. Viikonloppuun mahtuu Setan vuosikokouksen lisäksi täyslaidallinen mielenkiintoisia työpajoja, jotka ovat avoimia kaikille.Työpajat sijoittuvat lauantaihin ja edustajakokous sunnuntaihin. 


Nimienkeruu kansalaisaloitteeseen äitiyslaista käynnistyy lauantaina 28.11. ja tämä tulee näkymään myös Setan edustajakokouksessa!​


Sateenkaariperheet ry on Setan toiseksi suurin jäsenjärjestö ja yhdistyksemme äänivaltaa Setassa saa käyttää parisenkymmentä kokousedustajaa. Toivomme jälleen kiinnostuneilta yhteydenottoja, jotta saisimme nimettyä riittävän määrän kokousedustajia. Edustajalta ei vaadita mitään erityistä osaamista tai asiantuntemusta, vain mielenkiintoa osallistua Setan kokoukseen ja tarkastella käsiteltävänä olevia asioita Sateenkaariperheet ry:n ja lapsiperheiden näkökulmasta. 


Samalla pääsee osallistumaan viikonlopun koko muuhun ohjelmaan. Seta maksaa kokousedustajien matkat ja majoituksen opistolla la-su -yönä (majoitusta ei tarjota pääkaupunkiseutulaisille). Jos ulkopaikkakuntalainen haluaa tulla koko viikonlopuksi Helsinkiin ja osallistua sekä Sateenkaariperheiden että Setan kokoukseen, voi Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajalta kysellä majoitusmahdollisuuksista pe-la -yöksi.


Sateenkaariperheet ry:n edustajina Setan edustajakokouksessa toimimisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

Sukupuolen moninaisuus, perhe ja lapset

Koulutushankkeemme järjestämän seminaarin ensimmäisen päivän avasi tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja toisen päivän lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Molemmat korostivat, että sukupuolen moninaisuuden huomioiminen on ihmisoikeuskysymys. 


Seminaarissa esitettiin Jaana Pirskasen ohjaama kaunis ja koskettava lyhytelokuva ”Se on vaan koko maailma”, jossa äänen saavat identiteettiään pohdiskelevat transnuoret. Tutkija Katarina Alanko raportoi tutkimustuloksia suomalaisista transnuorista, joista jopa 80 prosenttia on kokenut häirintää. Psykoterapeutti Katja Kurri ja Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kertoivat puolestaan, millaista on kohdata transihminen terapiassa. 


Työryhmissä käsiteltiin sukupuolen korjaamisen sosiaalista ulottuvuutta seksuaalipedagogi Juha Kilpiän johdolla, transvestiittien perhesuhteita Mimmi Makusen oman elämän pohjalta kertomana, lasten transkokemuksia Maarit Huuskan työryhmässä, intersukupuolisten lasten asemaa Suomessa kirurgi Mika Venholan esittämänä, intersukupuolisuuden historiaa Kirsi Vainio-Korhosen opastamana sekä annettiin ohjeita transihmisiä työssään kohtaaville ammattilaisille Kataja ry:n Terhi Väisäsen suulla.


Seminaarin lopuksi Maarit Huuska sekä Sinuiksi-neuvontapalvelun neuvontatyöntekijä, psykoterapeutti Jussi Nissinen haastattelivat toisiaan siitä, millaisia lapsuusmuistoja heillä on sukupuolesta ja sukupuolittamisesta. Osallistujien tehtävänä oli koota omat sukupuolikokemuksensa aikajanalle, ja tärkeimpiä näistä nostettiin esille seminaarin intiiminoloisessa loppukeskustelussa.  


Osallistujapalautteesta poimittua: ”Opin, että turvallisin mielin voin kohdata työssäni ja yksityiselämässäni sukupuolisuuteen kuuluvaa moniäänisyyttä ja samalla tietää, että aina löytyy asiantuntevia tukimuotoja, johon voi ohjata tai itse pyytää konsultaatiota. Näin ei ollut työurani alussa.”

Sateenkaariperheet ja ammatillinen osaaminen

Elokuussa käynnistettiin yhdistyksen koulutushankkeen jatkohanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke ”Sateenkaariperheet ja ammatillinen osaaminen” painottuu kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten täydennyskoulutukseen. 


Lisäksi hankkeessa pyritään viemään perheiden monimuotoisuuskysymyksiä yhä enemmän osaksi koulutuksen ja varhaiskasvatuksen rakenteita. Tavoitteenamme on, että sateenkaariperheet huomioitaisiin nykyistä paremmin päiväkotien ja koulujen arjessa sekä opetussisällöissä.


Syksyn aikana olemme rakentaneet yhteistyökuvioita rakenteelliseen pedagogiseen kehittämisyhteistyöhön liittyen. Yhteistyötä on käynnistelty muun muassa Opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa sekä Helsingin varhaiskasvatuksen kanssa. Toivomme, että alkavat yhteistyökuviot poikivat hedelmällistä tulosta.


Koulutustoiminnan osalta syksy on ollut aktiivista markkinoinnin aikaa. Kaikkiin suomenkielisiin peruskouluihin on postitettu yhdistyksen koulutusesite ja oppaita arjen työn tueksi. Myös varhaiskasvatuksen toimijoille on toimitettu tiedote yhdistyksen maksuttomasta koulutustoiminnasta. Myöhemmin markkinoimme myös ruotsinkielistä koulutusmahdollisuutta. Teemme ruotsinkielistä koulutusyhteistyötä Regnbågsankan rf:n kanssa.


Syksyn aikana olemme kouluttaneet erityisesti tulevia kasvatus- ja ohjausalan sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Erityisen hienoa on, että muutamat keväällä koulutetut Sateenkaariperheiden vapaaehtoiskouluttajat ovat päässeet jo pitämään ensimmäisiä koulutuksiaan. Koulutuskokemuksen myötä onkin sitten hyvät valmiudet vastata markkinoinnin poikimiin uusiin koulutuspyyntöihin.

Vielä ehtii osallistua tutkimukseemme 

sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnista!

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa tutkimushankkeessamme on parhaillaan käynnissä aineistonkeruu. Tavoitteenamme on saada vastauksia mahdollisimman monelta 10–18-vuotiaalta sateenkaariperheen lapselta sekä näiden lasten vanhemmilta.   

Tutkimukseen on jo ilmoittautunut runsaasti aktiivisia ihmisiä, mutta toivomme myös kaikkien vielä ilmoittautumattomien tulevan mukaan. Mitä enemmän vastaajia, sitä vahvempi painoarvo tuloksilla on, kun niitä viedään suuren yleisön, tutkijoiden ja päättäjien tietoisuuteen.

Osallistua voi vanhempi tai lapsi/nuori yksin, mutta mielellään molemmat yhdessä. Kohderyhmään kuuluva lapsi tai nuori on voinut syntyä eri perhemuotoon, asua nykyään jo itsenäisesti tai elää vain osa-aikaisesti sateenkaariperheessä. Myös ne perheet, joissa ainakin yhdellä vanhemmalla on LHBTIQ-identiteetti, mutta jotka eivät kutsu itseään sateenkaariperheeksi, ovat erittäin tervetulleita vastaamaan.

Ilmoittautua voi nettilomakkeella >>


Jos olet jo ilmoittautunut, muttet ole vielä lähettänyt vastauksiasi, kiirehdi tekemään niin. Kyselyt sulkeutuvat maanantaina 23.11!​

Muistuta vastaamisesta myös niitä lapsiasi, jotka olet ilmoittanut tutkimukseen. Erityisesti nuorimpien lasten vastauksista monet ovat aloittamatta tai kesken. Voit kertoa lapsellesi, että kaikkiin vastauksiin ei ole välttämätöntä vastata. Kannattaa lähettää ne vastaukset, jotka on saanut annettua. Kyselyyn vastaaminen on kestänyt tähän mennessä osallistuneilta vanhemmilta, lapsilta ja nuorilta noin 15–60 minuuttia. 


Lapsia ja nuoria voi myös kannustaa kertomalla, että he saavat kiitokseksivastaamisesta leffalipun. Vanhempien kesken puolestaan arvotaan kolme kappalettakahden hengen teatterilippuja teatteritalo Universumin näytöksiin. Liput toimitetaankyselyiden sulkeuduttua.


Kuten toiminnanjohtajamme Juha Jämsä kiteytti: ”Teemme tutkimusta, jotta voimme entistä paremmin edistää sateenkaariperheissä elävien lasten hyvinvointia. Lasten hyvinvoinnin tukeminen on yhdistyksemme työn perimmäinen tarkoitus ja meidän kaikkien yhteinen tavoite”.


Lisätietoja www.sateenkaariperheet.fi 

kia.aarnio(at)sateenkaariperheet.fi, 050 542 1001

Meidän pihan perhesoppa

Meidän pihan perhesoppa-kirja kertoo neljän lapsen perheistä, jotka ovat toistensa kanssa hyvin erilaisia. Kirjassa päähenkilöinä ovat neljä lasta Kirsikka, Kauri, Ilona ja Malviina, jotka ovat kaikki saaneet alkunsa eri tavalla. 

Kirjan sisältö on tärkeä, koska siinä kerrotaan monia erilaisia tapoja hankkia lapsi. Kirjassa on mukava ja iloinen tunnelma. Kirjan värit olivat pirteät ja kuvitus oli muutenkin selkeää ja kaunista. Kieliasu oli selkeä ja lukemaansa tajusi hyvin. 


Kirja oli mielenkiintoinen, hauska ja kerronta oli selkeää. Kirja oli opettavainen ja sitä lukiessa tajusi, että on todella monenlaisia ja erilaisia perheitä, sekä tapoja saada lapsia. Suosittelisin kirjaa kaikille ihmisille, koska sen sisältö on tärkeää asiaa. 


Jemina Hyvönen, TET-harjoittelija

Sateenkaariperheitä haetaan sijaisperheiksi

 Perhehoitokumppanit Suomessa Oy (PKS) etsii sijaisvanhemmiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien perheitä ja pareja.  


Suomessa lapsi tai nuori sijoitetaan sijaisperheeseen joko määräajaksi tai toistaiseksi. Lapsen sijoituksenkin taustalla on yleensä tavoitteena vanhempien kuntoutuminen ja perheen yhdistäminen uudelleen. Perhehoitajaksi alkava sitoutuu siis huolehtimaan lapsesta tai nuoresta niin kauan aikaa kuin tämä sitä tarvitsee. 


Perhehoitajaksi tarvitaan monenlaisia, aivan tavallisia perheitä, jotka pitävät lapsista ja nuorista ja haluavat viettää heidän kanssaan aikaa. Perhehoitajaksi ryhtyvällä tulee olla omat asiat kunnossa ja parisuhde vakaalla pohjalla. PKS tarjoaa perhehoitajaksi ryhtymistä harkitsevalle tehtävään valmennusta, jonka aikana myös arvioidaan yhdessä perheen valmiuksia perhehoitoon. PKS:n koulutuksella ja ohjauksella perhehoitaja kehittää omia taitojaan koko sijoituksen ajan.  


Perhehoitajaksi ryhtymiseen on kuitenkin joitakin ehdottomia esteitä kuten rikosrekisteri, oma lastensuojeluasiakkuus, jne. Perhehoitajalle maksetaan kuukausittain tehtävästä palkkio ja kulukorvaus. 


”Me PKS:ssä arvostamme monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja yksilöllisyyttä. Hoitajillamme on monia erilaisia taustoja, eikä perhehoitajan etnisellä taustalla, uskonnolla tai seksuaalisella suuntautumisella ole meille merkitystä”, johtaja Tiina Perämaa kertoo. 


Lisätietoa > www.perhehoitokumppanit.fi

Mitä sijaisvanhemmuus merkitsee meille?

Jos joku olisi kertonut Sydneyssä asuville Jamesille ja Tadhgille muutama vuosi sitten, että he kasvattaisivat tulevaisuudessa kahta lasta, he olisivat nauraneet. Nyt pariskunnalla on sateenkaarisijaisperhe.


”Täytin 50 neljä vuotta sitten, ja jos minulle olisi sanottu ollessani 40, että minä ja James huolehtisimme nyt kahdesta teini-ikäisestä tässä talossa, olisin pitänyt sitä vitsinä!”, nauraa Tadhg.”Nyt en kuitenkaan osaa edes kuvitella elämääni ilman vanhemmuutta: se on osa identiteettiäni. Se on yksi merkityksellisimmistä asioista elämässäni”. 


Perhehoitajiksi ryhtyminen oli valtavan iso päätös pariskunnalle (kuvassa), joka on ollut yhdessä 23 vuotta. James on freelance-kirjoittaja ja Tadhg työskentelee hyväntekeväisyysjärjestössä. Viimeiset seitsemän vuotta he ovat jakaneet elämänsä kahden sisaruksen, pojan ja tytön, kanssa. Sisarukset ovat pariskunnan kodissa pitkäaikaissijoituksessa ja ovat nyt 14- ja 16-vuotiaita.


”Noin kymmenen vuotta sitten aloimme pohtia vanhemmuutta ja kävimme läpi muutamia eri vaihtoehtoja”, James kertoo. ”Harkitsimme asiaa vakavasti ja otimme selvää vaihtoehdoista. Monilla ystävistämme oli lapsia tai heistä oli tulossa vanhempia tuohon aikaan”.Tuolloin perhehoidosta olivat vastuussa osavaltion viranomaiset, Tadhg lisää. 


”Arviointiprosessi oli hyvin tiukka, mikä oli oikeastaan hyvä. Se auttoi meitä selkeyttämään perhehoitajaksi ryhtymisen syitä. Muistan selvästi, että opimme toisistamme paljon. En tarkoita synkkiä salaisuuksia, vaan esimerkiksi sen, miten äiti ja isä ratkaisivat konfliktitilanteet tai miten he pitivät kuria ja monia muita asioita omasta kasvatuksestamme. Opimme myös paljon siitä, miten me pariskuntana ratkaisemme erimielisyydet”.​


Lue artikkeli loppuun täällä >> ​

Avoin työtehtävä: 

koulutussuunnittelija​

Sateenkaariperheet ry etsii koulutussuunnittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 11.1.2016–31.5.2017


Koulutussuunnittelija toimii ainoana työntekijänä OKM:n rahoittamassa hankkeessa Sateenkaariperheet ja ammatillinen osaaminen. Hankkeeseen on myönnetty rahoitus 31.5.2017 saakka. Etsimme uutta työntekijää edellisen työntekijän lähdettyä uusiin haasteisiin toisessa organisaatiossa.


Koulutussuunnittelijan tehtäviin kuuluu ammatillisen peruskoulutuksen kehittämisyhteistyö, perusopetuksen opetussuunnitelmien jalkauttamiseen ja yhdenvertaisuussuunnitteluun liittyvä kehittämistyö, kasvatusalan ammattilaisten täydennyskoulutusten sisältöjen ja materiaalien suunnittelu, koulutustilaisuuksien käytännönjärjestelyt, hankehallinto sekä muut työnantajan antamat tehtävät. Lisäksi koulutussuunnittelija toimii kouluttajana osassa hankkeen koulutuksia koskien sateenkaariperheiden kohtaamista kasvatusalan työssä.


Lue koko työpaikkailmoitus täältä >> ​

Sateenkaarevia kokemuksia
sosiaali- ja terveyspalveluista

Sateenkaari-ihmisten syrjintäkokemuksia on kartoitettu terveydenhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyössä. Vastaajia haettiin viime talvena Sateenkaariperheiden ja HeSetan uutiskirjeiden ja somen avulla. Neljänkymmenenkuuden vastaajan tuloksista käy ilmi, että lähes puolet on kokenut syrjintää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sen takia, että he kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. 


Avoimissa vastauksissa nousi esille muun muassa, että suhtautuminen samaa sukupuolta olevan puolison vanhemmuuteen on ollut ajoin väheksyvää. Puolet vastanneista koki, ettei terveysalan ammattilaisilla ole hyviä tietoja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä; Neljäsosa sen sijaan piti terveysalan ammattilaisten tietoja hyvinä. Tutkimukseen osallistuneet toivoivat, että ammattilaisille järjestettäisiin koulutusta. Johtopäätösten vetämisessä on huomioitava, että kyselyyn osallistuneet ovat valikoituneita, joten tutkimuksen tuloksia ei voi yleistää koskemaan kaikkia suomalaisia sateenkaari-ihmisiä.


Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan täältä >>

Uutisia lyhyesti

Avioliittolain liitelait puutteellisia

Hallitus antoi lokakuussa eduskunnalle esitykset edellisen eduskunnan edellyttämistä, avioliittolain uudistamisen vaatimista välttämättömistä muutoksista muuhun lainsäädäntöön. Hallituksen esitys sisälsi translain osalta vain naimattomuusvaatimuksesta luopumisen. Hedelmättömyys-, diagnoosi-, tosi elämän testi ja täysikäisyysvaatimukset jäävät siis edelleen voimaan.


Lisäksi hallituksen esitys jättää muuttamatta hedelmöityshoitolain. Hallitus perustelee päätöstään toteamalla, että hedelmöityshoitolain uudistaminen olisi vaatinut laajaa valmistelua. Peruste on täysin asiaton, koska oikeusministeriössä makaa täysin valmis esitys äitiyslaista, joka sisältää hedelmöityshoitolain tarvittavat muutokset. Jos avioliittolaki tulee voimaan ilman hedelmöityshoitolain muutosta, laki asettaisi eri ja samaa sukupuolta olevat avioparit eri asemaan hedelmöityshoidoissa ilman mitään asiaperusteita. Tämä olisi perustuslain vastaista syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yhdistys vaatiikin, että lakivaliokunta pyytää hallituksen esityksestä lausunnon perustuslakivaliokunnalta.


Espanjassa tärkeä voitto hedelmöityshoidoissa

Espanjalainen tuomioistuin päätti, että Espanjan terveystoimen täytyy maksaa korvausta naisparille, jolta oli evätty hedelmöityshoidot, jotka kaikille muille ovat maksuttomia. Tuomioistuimen mukaan Espanjan lainsäädäntö, joka kieltää julkiset hoidot naisilta, joilla ei ole miestä, on räikeää syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Madridin alueen kuvernööri kertoi päätöksen jälkeen, että hänen hallinnonalallaan julkisia hedelmöityshoitoja aletaan myöntää naispareille välittömästi. Suomessa julkiset klinikat kieltäytyvät härkäpäisesti tarjoamasta palveluja naispareille, vaikka Suomen laki ei edes rajaa naispareja palveluiden ulkopuolelle. Sateenkaariperheet ry:ssä valmistaudutaan haastamaan keskussairaaloita oikeuteen syrjinnästä kun oikeustaisteluun valmiita perheitä löydetään.


Monimuotoisten perheiden perhevapaat

Monimuotoisten perheiden perhevapaita pohtinut STM:n työryhmä on päättänyt työskentelynsä ja paljon tärkeitä ehdotuksia sisältävä työryhmämuistio luovutetaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle lähiaikoina. Työryhmän perusti edellinen ministeri Risikko, eikä uuden ministerin aikeista ole vielä tietoa. Työryhmän mietintö ei sisällä valmiita pykäläesityksiä, joten asian eteneminen vaatii ministerin aloitteellisuutta. Toivon mukaan ministeri on sisäistänyt huolella hallitusohjelman kirjauksen, jonka mukaan kaiken lapsi- ja perhepolitiikan lähtökohtana on perheiden moninaisuuden huomioiminen.


Sateenkaariperheet ry Väestöliiton jäseneksi

Sateenkaariperheet ry hyväksyttiin Väestöliiton jäseneksi lokakuussa. Väestöliiton hallitus toivotti yhdistyksen sydämellisesti tervetulleeksi liiton jäseneksi. Yhdistys tapasi Väestöliiton uuden toimitusjohtajan marraskuussa. Sateenkaariperheet ry:llä ja Väestöliitolla on parhaillaan kaksi yhteistyöhanketta. Perheaikaa.fi-hankkeessa kehitetään verkossa tapahtuvaa vertaistoimintaa. Sateenkaariperheiden lasten hyvinvointikartoitus on Väestöliiton Väestöntutkimuskeskuksen ja yhdistyksen yhteinen tutkimushanke. 



Muotokuvanäyttely metroasemalla esittelee perheiden monimuotoisuutta 

Monimuotoiset perheet -verkosto ja HKL:n Taidelinja tuovat Helsingin yliopiston metroaseman ”opintoputkeen” taidenäyttelyn, joka koostuu taiteilija Tuomo Railon perhemuotokuvien sarjasta. Joukossa myös sateenkaariperhe. Näyttelyn avaa kansanedustaja, tuleva perheministeri Annika Saarikko lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2015. Näyttely on esillä 7.12.2015 asti. Monimuotoiset perheet kuvina -näyttely on osa Ray:n rahoittamaa Kaikkien perheiden Suomi -hanketta ja HKL:n 70 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn Taidelinja-festivaalin ohjelmaa. Helsingin jälkeen Monimuotoiset perheet kuvina -näyttely kiertää myös muualla Suomessa.


TransHelsinki 2015 liikuttaa, laulattaa ja koskettaa!

TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen tapahtuma, jossa on transihmisille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia seminaareja 17.¬–22.11.2015. Sateenkaariperheet ry on mukana järjestelyissä ja vastaa perheisiin liittyvistä tapahtumista. Katso tulevat tapahtumat edempänä tässä uutiskirjeessä. Tapahtuman kotisivut: transhelsinki.fi


Yhdysvalloissa jo miljoona ihmistä samaa sukupuolta olevien avioliitossa

Osassa Yhdysvaltojen osavaltioita samaa sukupuolta olevien avioliitto on ollut mahdollinen jo aiemmin, mutta korkeimman oikeuden kesäkuinen päätös teki sen mahdolliseksi koko liittovaltiossa. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on jo lähes miljoona ihmistä solminut avioliiton samaa sukupuolta olevan kanssa. Viime kesän aikana kaikista solmituista avioliitoista oli jopa 11 prosenttia samaa sukupuolta olevien avioliittoja, kun vanhoillisten osavaltioiden paritkin pääsivät vihdoin avioitumaan. Tilastoista kertoo tarkemmin Williams Institute >>  


Käy varmistamassa, että sateenkaariperheet huomioidaan varhaiskasvatuksessa

Opetushallitus työstää parhaillaan uusia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Niiden laatimiseen voi osallistua VASU2017-verkkokommentoinnin kautta. Kommentoitavat kysymykset käsittelevät varhaiskasvatuksen tavoitteita, lasten ja huoltajien osallisuutta sekä varhaiskasvatuksessa harjoiteltavia taitoja ja valmiuksia. Vastaajana voivat olla huoltajat, lapset, varhaiskasvatuksen henkilöstö ja muut varhaiskasvatuksen kehittämisestä kiinnostuneet henkilöt. Vastaukset antavat arvokasta tietoa varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden valmisteluun. Kommentoi täällä >>


Lastenneuvolakäsikirja huomioi perheiden moninaisuuden

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on julkaissut upouuden Lastenneuvolakäsikirjan netissä. Käsikirja on lastenneuvolan ammattilaiset opas. Siinä on pyritty huomioimaan perheiden monimuotoisuus yhteistyössä Monimuotoiset perheet –verkoston kanssa. Tutustu käsikirjan monimuotoisia perheitä käsittelevään osioon täällä >>

Seuraava uutiskirje ilmestyy 15.1.2016

Lähtö ja paluu

BLOGI

Sateenkaariperheiden blogistina toimii Suvi Pilvi Kivelä, joka pohdiskelee blogissaan perhe-elämää uudessa elämäntilanteessa. Kivelä on juuri muuttanut kauas etelään Kaustisille, mutta osa perheestä on yhä kotikunnassa Inarissa. Kivelän perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 6- ja 11-vuotiaat lapset. Hän toimii viestintäalan yrittäjänä ja on virkavapaalla saamelaisarkistosta. Uusi kirjoitus julkaistaan kuusi kertaa vuodessa aina kun Sateenkaariperheiden uutiskirje ilmestyy.

Laskimme verkot pimeällä järvellä. Jossakin jänkällä, vaarojen kainalossa, kurjet huusivat ka-ka-ka-ka. Siellä suunnittelivat lähtöä. Eilen katselin toimiston ikkunasta, kun jo hieman hätäisemmät ystävänsä katosivat pieninä pisteinä harmaaseen horisonttiin. Ajattelin, että mitä sinne, etelään. Parempi täällä. On tilaa, raikas ilma ja järvet täynnä kalaa. Miksi lähdette? Minäkin jo palasin. Laitetaan lämpimiä vällyjä talven tullen.


Mutta niin vain vapaina lensivät, piittamatta ihmisten piirtämistä rajoista.

Rajoista ja raja-aidoista, sodasta, turvapaikan etsimisestä ja rasismista keskustelimme 12-vuotiaan esikoisen kanssa koko viisituntisen matkan Rovaniemelle. Radiosta tuli virtamaan raporttia Lahden ja Kouvolan pakolaisvastaisista iskuista.


”Äiti, eikös mummokin lähtenyt sotaa pakoon silloin Pohjanmaalle, kun ne saksalaiset poltti niiden kodin ja koko Lapin?” ”Voiko meillekin käydä niin, että meidän pitää lähteä jonnekin pakoon, jos tulee sota?” ”Mihin me sitten mentäisiin?” ”Miksikähän joku on rasisti?” ”Voiko joku niin kuin tosi menestynyt ja koulutettu olla myös rasisti?” ”Voiko joku tummaihoinen olla rasisti?” ”Onkohan Milla-serkkua (nimi keksitty) tai sen isää koskaan nimitelty ihonvärin takia?” ”Jos joku mun kaveri vaikka sanoo sua homoksi niin onko se vihapuhetta?” ”Mä näin yhden videon, jossa yks tummaihoinen meni hakemaan ja töitä ja sille sanottiin, että valitettavasti nyt ei ole yhtään vapaita paikkoja. Mutta sitten kun yksi valkoihoinen meni hakemaan siitä samasta paikasta heti sen jälkeen töitä, niin siltä vaan kysyttiin, että koska se vois aloittaa. Onko sekin niin kuin rasismia?” ”Ajattele, jos ihmisillä olisi rodut niin kuin koirilla. Oltaisiinko me saamelaiset niin kuin oma rotu?”


Lue blogikirjoitus loppuun täällä


Kaikki aiemmatkin blogikirjoitukset löytyvät osoitteesta www.sateenkaariperheet.fi/blogi. Siellä voit myös kommentoida Suvin kirjoitusta. Blogi julkaistaan Sateenkaariperheiden uutiskirjeen lisäksi Perheaikaa.fi -nettipalvelussa.  

Tapahtumauutisia​

Monimuotoiset perheet –projekti järjesti syyskuussa koulutusristeilyn järjestöjensä aktiiveille. Sateenkaariperheiden paikallistiimiläiset ja muut aktiivit pääsivät risteilyllä osaksi monipuolista seminaariohjelmaa. Vähän väliä syötiin hyvin, illalla pääsi rentoutumaan ja tutustumaan oman järjestön ihmisiin sekä jakamaan kokemuksia muiden järjestöjen toimijoiden kanssa. Kuva: Niko Paulanne

Kansainvälinen leiri Portugalissa piristi syyslomalaisia​

13 suomalaista osallistui Portugalissa pidettävään neljänteen Euroopan sateenkaariperheiden kokoontumiseen. Neljä päivää pitivät sisällään keskusteluja, esitelmiä, aarteen metsästystä, tanssia, teatteria, paljon perinteistä portugali​laista ruokaa ja uusia tuttavuuksia. Hienohiekkaisella rannalla ja Atlantin aalloissa aalloissa vierähti myös monta tuntia. Aurikoisen ja lämpimän sään lisäksi leiriläiset saivat kokea myös mystisen upean syysmyrskyn. Kielimuurit eivät häirinneet lapsia, vaan leikit sujuivat hienosti ja kouluikäisten englannin kielen taito kehittyi huomaamatta. Keväällä 2016 eurooppalaisia perheitä voi tavata Kreikassa.

Sateenkaariperheiden vanhemmat seikkailijat Jyväskylässä​

Eri puolilta Suomea kokoontui joukko vanhempia Jyväskylään, jossa viettivät hauskan viikonlopun. Ohjelmaan kuului aamusta iltaan metsässä puuhailua ja kaupungissa kätköjen etsimistä. Kylpylän vedet lämmittivät vaeltamisesta rasittuneita lihaksia. Upean luonnon ympäröimänä oli helppo käydä ​vertaistuellisia keskusteluja.

Tulevat koulutukset

Nettivertaisohjaajan peruskurssi

Perheaikaa-verkkosivustolla on jo useita vuosia ollut sateenkaariperheille(kin) suunnattuja chatteja, ryhmiä, luentoja, kursseja ja muuta mukavaa. Nämä ovat pitkältä vapaaehtoisten tuottamia. Iloinen perheaikaatiimimme kaipaa uusia jäseniä suunnittelemaan toimintoja ja olemaan mukana chateissa ym. Tätä työtä voi tehdä mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa. ​Ainoastaan yksi päivä täytyy käydä kouluttautumassa Helsingissä. Jos Helsinkiin tulo ei onnistu, ole yhteydessä järjestösihteeriin ja kerro kiinnostuksestasi, niin järjestetään koulutusta omalle paikkakunnallesi juuri sinulle sopivana ajankohtana. 

Koulutuspäivä uusille la 21.11. 2015 Helsingissä Väestöliiton tiloissa. Koulutus on ilmainen. Matkakulut ja tarvittaessa majoituskulut katetaan. Lisätietoja ja alustavat, ei vielä sitovat ilmoittautumiset järjestösihteerille. 

Perhevalmennukset 2015-2016

Kurssit on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaariparisuhteiden ja -erojen erityispiirteistä. Kurssit ovat maksuttomia, viikonloppukursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>

Jyväskylän viikonloppukurssi 20.-22.11.2015

Perhevalmennus järjestetään kerran vuodessa viikonloppukurssina, jotta kaikkialta Suomesta olisi mahdollista osallistua. Vuoden 2015 kurssi järjestetään Jyväskylässä Vesalan leirikeskuksessa. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 25 henkeä. Kurssi itsessään on maksuton, mutta veloitamme majoituksesta ja täysihoidosta kurssikeskuksessa omakustannehinnan. Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >>


Helsingin iltakurssit

Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 1,  kello 17.30-20.30. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 40 henkeä. Kurssi on maksuton.


Kevään 2016 kurssi 15.3.-12.4. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >>

Syksyn 2016 kurssi 6.9.-4.10. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >> ​

Eronneille oma kurssi - Vanhemman neuvo

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com.

Tulevat tapahtumat

Trans Helsinki 17-22.11.2015​

Nettiluento, Miten transihmiset tekevät lapsia?

Luennolla pohditaan miten sukupuolen moninaisuus vaikutta lapsiperheellistymiseen ja millaisia mahdollisuuksia transihmisillä on tulla vanhemmaksi.Luento pidetään Ti 17.11.2015 kello 12-13.30. Luentoa voi katsoa reaaliajassa, jolloin myös kommentointi ja kysymysten esittäminen on mahdollista. Luento myös tallennetaan pysyvästi nettiin ja sen on katsottavissa itselleen sopivana ajankohtana.Luento löytyy osoitteesta www.perheaikaa.fi


Transihmisten perhetapaaminen Leikkiluolassa Su 22.11 klo 14.15-16.30

Leikkiluolan touhupisteet ovat kaikki käytettävissä. Touhuamisen välissä tutustutaan toisiimme hiukan rauhallisemmissa merkeissä herkkupöydän ääressä. Etukäteisilmoittautuminen toivottavaa tarjottavien ja muiden ennakkovalmistelujen takia, info@sateenkaariperheet.fiPaikka: Leikkiluola/Jaffa Station –Hakanimen tori, Sörnäisten rantatie 2, 00530 Hki.

Koko Trans Helsinki -viikon ojelma löytyy täältä>>​

Miestoimintaa

Miestyötä yhdistyksessä organisoi ja kehittää miestyöryhmä. Tervetuloa mukaan ryhmän työhön: mies@sateenkaariperheet.fi 


Miestyöryhmä ylpeänä esittää alkavan talvikauden ohjelmasarjan:


2.12.2015 Isät glögillä

Vapaamuotoinen illanvietto kaikille sateenkaariperheiden isille ja isyyttä
suunnitteleville. Talo tarjoaa glögit. Tapahtuma järjestetään myöhemmin selviävässä kahvilassa/baarissa Helsingissä kello 19 alkaen. Seuraa FB-ryhmän ja FB-sivun tiedotusta.


Tammi-helmikuu 2016 Seminaari miesten perheellistymismahdollisuuksista

Sijaissynnytyksestä, adoptiosta ja perhehoidosta keskustelemassa paneeli, joka koostuu muutamasta asioihin vihkiytyneestä kansanedustajasta, asiantuntijasta ja virkamiehestä. Ajankohta ja paikka tarkentuu myöhemmin


Huhtikuu 2016 Isät ja lapset
Isien ja lasten yhteinen, iloinen tapahtuma. Tapahtuma järjestetään pienten lasten ehdoilla, mutta kaiken ikäisille lapsille ja isille on tarjolla jotain mukavaa. Lisätietoja myöhemmin.


​Miesten toiminnan uusimmat päivitykset ja tiedot löydät Sateenkaariperheet ry:n uutiskirjeestä, Facebook-ryhmästä ja kotisivuilta www.sateenkaariperheet.fi > Toimintaa > Miehet


Sateenkaari-isä(ksi) - ryhmä Facebookissa!

Oletko jo sateenkaari-isä ja haluaisit tutustua muihin samassa tilanteessa eläviin? Vai haaveiletko vasta isyydestä ja mietit, miten edetä? Sateenkaari-isä(ksi) on Sateenkaariperheet ry:n alaisuudessa toimiva ryhmä, joka on tarkoitettu kaikille tietoa, tukea ja toveruutta tarvitseville isille ja isäkandidaateille. Sivulla julkaistaan uutisia, kerrotaan tapahtumista ja keskustellaan mieltä askarruttavista asioista. Ryhmä on salainen, joten jäsenten nimet, julkaisut ja keskustelut näkyvät vain jäsenille.​ Ryhmään liitytään lähettämällä sähköpostia miestyöryhmälle mies@sateenkaariperheet.fi

Katso Perheaikaa.fi -palvelusta nettiluento: Monta tietä sateenkaari-isäksi​​ >>

Talvileirille ilmoittautuminen käynnissä nyt

Leiri on ensi vuonna totuttua aikaisemmin, tammikuun 8.-10. päivänä. Ilmoittautuminen leirille alkaa keskiviikkona 11.11. ilmestyvän uutiskirjeen myötä, eli nyt. Leiripaikkana on Vesala Jyväskylässä, jonka tiloista käytössämme Nuotta ja Verkko. Vesalasta voi lukea lisätietoja täältä>> Lisätietoja, leirin koko ohjelma ja ilmoittautuminen leirille täällä>>

Koululaisten tapaamiset

Koululaiset ovat tervetulleita kaikille avoimiin perhetapaamisiin, mutta heille on monella paikakkunnalla myös aivan omia tapaamisia. Tässä muutama esimerkki. Kaikki paikalliset tapahtumat uutiskirjeen loppuosassa.


Tampereella koululaiset tapaavat 5.12 klo 12-13.30 Raholan liikuntakeskuksessa sulkapallon merkeissä. Kenttä vuokrattu klo 12-13, sen jälkeen mehut ja banaanit. Omavastuu 2€/lapsi.


Helsingissä 
Keijukaisneuvos Koo Stoassa su 29.11 klo 12. 

Retki Huimalaan Ke 9.12 klo 17-20​

Lisätiedot kirjeen lopussa Helsingin tapahtumatiedoissa

Tapahtumakalenteri 2015-2016

20.10. Lapsen oikeuksien päivä: monimuotoisia perheitä esittelevän näyttelyn avaus

20.-22.11. Perhevalmennus, Jyväskylä, viikonloppukurssi

27.11. Syyskokous Helsingissä (28.-29.11. Setan edustajakokous Kauniaisissa)

28.11. Äitiyslain kansalaisaloitteen nimien keräys alkaa​

8-10.1. Talvileiri Jyväskylässä

22.-28.2. Arctic Pride Rovaniemellä​

11-13.3. Transmaskuliinien vanhempien ja haaveilijoiden leiri Turun seudulla​

19.-20.3. Paikallistoiminnan kehittämispäivät Helsingissä​

1.-3.4. Koululaisten ja vanhempien leiri Ylöjärvellä​

1.5. Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä
4.-7.8. Kesäleiri Lappohjassa

16.-18.9. Isien ja lasten leiri Kirkkonummella

14.-20.11 TransHelsinki

25.11. Syyskokous Helsingissä

2.-4.12​ Paikallistiimien virikeviikonloppu Ylöjärvellä


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin, joka sisältää myös paikalliset tapahtumat, löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >> ​

Suurin osa toiminnasta on paikallistiimien eri paikkakunnilla toteuttamaa: 
Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Vertaistoiminta netissä - Perheaikaa.fi

​Sateenkaariperheiden neuvonta- ja aihevapaa-chatit:

​ti 24.11. klo 12-13.30


​​Nettiluennot:

​Miten transihmiset tekevät lapsia?

ti 17.11 klo 12-13.30


Viimeisin nauhoitettu luento: 

Monta tietä sateenkaari-isäksi

Katso luento täällä>>

Voisitko sinä tehdä muutaman tunnin vuodessa vertaistoimintaa netissä?

Koulutuspäivä uusille perheaikaa-ohjaajille la 21.11. 2015 Helsingissä Väestöliiton tiloissa. Koulutus on ilmainen. Matkakulut ja tarvittaessa majoituskulut katetaan. Lisätietoja ja alustavat, ei vielä sitovat ilmoittautumiset järjestösihteerille.​ Ei mitään erityisiä pätevyysvaatimuksia. Kaikki ohjaajat ovat koulutettuja vapaaehtoisia.


Perhevalmennuksen nettikurssi on ilmaiseksi kaikkien perhettä suunnittelevien ja lasta odottavien käytettävissä. Löytyy perheaikaa-sivuston kurssit-osiosta.


Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi syksylle 2015 voi lähettää järjetösihteerille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>


Vaikka yhdistyksen oma keskustelupalsta on palannut toimimaan, Perheaikaa.fi-palvelussa jatkuvat myös sateenkaariperheiden keskustelut. Sateenkaariperheteemaisen keskustelualueen löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheen perustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?


PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat:

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello 9-10


SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä tuliko viesti perille.


CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään. Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Syksyn chattiajat: ti 24.11. klo 12-13.30​​

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

​Pirkanmaan Setan valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelut Sinuiksi lanseeraa uuden tavan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia. Aloitamme vertaisryhmätoiminnan chat-muotoisena verkossa, jolloin jokaisella sateenkaarevalla suomalaisella on mahdollisuus kotipaikastaan riippumatta saada liveaikaista tukea ja apua, sekä samanhenkisiä keskustelukumppaneita. Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.


Katso myös muut neuvontapalvelut www.sinuiksi.fi

Haastattelupyyntöjä

Kirjoita tarinasi, ”myöhäisherännyt”!
Etsimme homoja, lesboja ja biseksuaaleja, jotka ovat kokeneet "heteroelämää" eli olleet pitkässä parisuhteessa eri sukupuolta olevan kanssa ennen kaapista tuloa itselle ja/tai muille. Kirjoita meille tarinasi seksuaalisen identiteetin löytymisestä, perhemuodostasi ja havainnoistasi "heteromaailmasta" verrattuna sateenkaaren värisiin alakulttuureihin. Tarinasi pituus voi olla 1-30 sivua. Toivomme tekstejä vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on julkaista sopivat tarinat nimettöminä, koottuna omakustanteeksi ja/tai tarjota kirjaideaamme kustantajille. Ota yhteyttä projektiQ2015@gmail.com

Apilaperhe haastateltavaksi lehtiartikkeliin
Lehtijutun kannalta ei ole väliä, onko kyseessä kahden vanhemman ystäväperhe, kolmiapila vai neliapila. Lehtijutusta tulee yliopiston opinnäytetyö, mutta on erittäin todennäköistä, että sitä tarjotaan julkaistavaksi myös jollekin ”oikealle” lehdelle. Jutussa kerrotaan apilaperheistä myös yleisesti, mutta pääosin tämän yhden esimerkkiperheen kautta. Samalla esiin voisivat päästä sateenkaariperheiden poliittiset tavoitteet apilaperheiden osalta. Yhteydenotot pasanen.anni@hotmail.com, 040 739 2711

Toinen apilaperhe haastateltavaksi lehtiartikkeliin
Mielenterveyslehti on tekemässä juttua apilaperheistä. Lehti tekee mielenterveyttä sekä sen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia näkyväksi seuran jäsenistölle, alan toimijoille ja mielenterveyden edistäjille, päättäjille ja medialle. Tarinat aidoista ihmisistä vaikuttavat tutkitusti eniten ihmisten asenteisiin ja ennakkoluuloihin. Kaikkien perheen aikuisten ei tarvitse osallistua haastatteluun. Toivottavaa olisi, jos perheestä saisi ottaa jonkun valokuvan, mutta se ei ole pakollista. Mia Hemming, 050-361 2808, mia.hemming@gmail.com


Vanhempien nimityksistä sateenkaariperheissä tutkimus (pro gradu) käynnissä
Tekeillä on Suomen kielen gradu, jossa tutkitaan sateenkaariperhessä vanhemmista käytettäviä nimityksiä. Kyselyssä on omat osion heille, joilla on jo lapsia, ja heille, joilla lapsia ei (vielä) ole. Lisätietoja tutkimuksesta, sen tekijästä ja pääsy vastaamaan
löytyy alla olevasta linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/D8408A71E6C64529...

Sateenkaariperheiden kokemukset koulun ja kodin välisestä yhteistyöstä pro gradu-tutkimuksen kohteena

Etsitään haastateltavaksi vanhempia, joilla on tai on ollut kouluikäisiä lapsia. Tutkimus tarkastelee vanhempien kokemuksia koulun ja kodin välisestä yhteistyöstä, lasten kautta välittyviä viestejä sekä millaista koulun ja kodin välisen yhteistyön tulisi olla? Haastattelun kesto on noin 1-1,5h ja tapaamisaika sekä -paikka sovitaan tapauskohtaisesti. Laura Kalaoja laura.kalaoja@edu.vaasa.fi


Hedelmöityshoidolla alkunsa saaneita 4-12-vuotiaita lapsia etsitään Åbo Akademin psykologian laitoksella tehtävään tutkimukseen, jossa tutkitaan monimuotoisissa perheissä elävien lasten mielikuvia vanhemmistaan. Kiitokseksi osallistumisesta arvomme osallistujien kesken kaksi perhelippua Heurekaan tai muuhun vastaavaan kohteeseen. Pyydämme ottamaan yhteyttä tutkimusavustaja Heidi Marteliniin (heidi.martelin@abo.fi). Lisätietoja tutkimuksesta löytyy täältä>>.


Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 2800 tykkääjää Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! 'Tykkää' meistä, niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Sateenkaaripareista>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>>



 

Sateenkaariperheet nyt myös Twitterissä>>


Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe.

Poimintoja Facebookista

Isänpäivänä Yle julkaisi mikkeliläisen Siirin haastattelun, jossa Siiri kertoo kahdesta isästään. – Kaikki vanhemmat kuuluvat minulle, kiteyttää Siiri.


Lue Siirin koko haastattelu täällä

Paikalliset tapahtumat

Paikallistiimin tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät nyt helposti kotisivuiltamme>>


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä>>


UUTTA!​

-Jyväskylässä keskustelutilaisuuksien aiheena on biologinen vanhemmuus vs. sosiaalinen vanhemmuus ja siihen liittyvät kysymykset
-Helsingissä transihmisten perheiden retki Leikkiluolaan ja tilaisuus lahjasoluilla alkunsa saaneista lapsista

-Kymenlaaksossa, Kuopiossa ja Tampereella retket HopLopiin

-Seinäjoella tutustutaan Duudson Parkiin​

-Paljon muitakin retkiä, Joulujuhlia ja muuta kiinnostavaa​


Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaakso:kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lahti: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: info@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI​

Paikallistiimi: Kirsi, Anu, Maria, Minna, Reeta, Riina ja Sanna sekä koululaisasioissa Arhi helsinki@sateenkaariperheet.fi Paikallistiimin tavoittaa perhetapaamisten ja perhekahvilan aikana numerosta 050-4406517.​


Helsingin seudun paikallistiimi varasi lippuja Mimmien muskari-lastenkonserttiin 22.11. Lippuja sai ostaa Helsingin seudun tapaamisista ja sähköpostitse. Konsertin liput menivätkin nopeasti kaikki eikä lippuja valittavasti ole enää jäljellä.​​

PERHEKAHVILA  

Tapaamme Kotolassa (Yrjönkatu 29 A 1) joka tiistaiaamu klo 10–12, paitsi EI kahvilaa 22.12. ja 29.12.

Mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys
tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksiä. Rattaat saa Kotolaan sisälle.
Hoitopöytä, potta, mikro, syöttötuoleja yms. löytyy. Joka kuukauden
ensimmäisenä tiistaina yhdistys tarjoaa brunssin. Seuraava brunssi ti 1.12. 


*Avoimet ovet eli tervetuloa niin uudet kuin vanhatkin!*

LAHJASUKUSOLULAPSET SATEENKARIPERHEISSÄ  -KESKUSTELUTILAISUUS


Mitä merkitsee lapselle eri ikävaiheissa, että hän on saanut alkunsa lahjasukusolujen avulla? Mitä vanhempien täytyy ottaa huomioon? Miten lahjoittajan käyttö vaikuttaa vanhemmuuteen? Luento- ja keskustelutilaisuus, jota vetää psykoterapeutti Terhi Vihko. Tilaisuudessa on lastenhoito. Lastenhoitoon toivotaan etukäteisilmoittautumista helsinki@sateenkaariperheet.fi.

Aika: ke 2.12.2015 kello 17.30-19.30

Paikka: Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki


KAIKILLE SUUNNATUT PERHETAPAAMISET Lp LINJASSA

Perhetapaamiset jatkuvat keväällä 2016 Leikkipuisto Linjassa. Tarkat päivänmäärät saamme
joulukuussa. Perhetapaamiset ovat kaikille avoimia ja yleensä lapsille on järjestettynä pientä ohjelmaa tai askartelua. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä ja mehua, muut tarjoilut nyyttärimeiningillä. Tule tutustumaan muihin sateenkaariperheisiin!
Osoite: Toinen Linja 6, 00530 Helsinki. Tervetuloa mukaan!

Su 13.12. klo 15–17. Pikkujoulut! Eli tervetuloa tonttuilemaan


TAAPEROTAPAAMISET

Taaperotapaamisiin voivat tulla kaikenikäisten lasten perheet ja vielä lapsettomat ihmiset. Tapaamiset sopivat kuitenkin ehkä parhaiten pienille lapsille, koska erityistä ohjelmaa ei ole. Jutellaan yhdessä ajankohtaisista aiheista ja seuraillaan lasten touhuja. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Nyyttärimeiningillä voi tuoda muuta tarjottavaa. Tapaamiset 19.9.,10.10.,14.11. ja 19.12.  Tapaamisaika on aina kello 15-17. Paikka: Kotola, Yrjönkatu 29 A 1. Pysy perillä tapaamisista liittymällä Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheiden salaiseen facebook-ryhmään.


KAIKENIKÄISTEN RETKI HUIMALAAN

Ke 9.12 klo 17-20 perheet suuntaavat yhdessä tutustumaan Konalan uuteen Huimalaan. Ilmoittaudu retken vetäjille Marialle ja Arhille helsinki@sateenkaariperheet.fi​

Huimalan alakerrasta löytyy touhua kaikenikäisille. Ylähyllyllä yli 120cm pituiset pääsevät köysiseikkailuun ja kiipeilemään ja yli 140cm pituiset vaijeriliukuun ja liitorataan.  Alennusta sisäänpääsystä henkilökohtaisella Sateenkaariperheiden jäsenkortilla.​Huimala löytyy kauppakekus Ristikosta, Ajomiehentie 1, 00390 Hki.​


Vuoden 2015 jäsenkortilla omavastuu: Aikuiset 3€, 1-3v. 5€, Yli 3v. 10€. Ylähylly yli 3v. ja aikuiset 12€.​


Ilman jäsenkorttia sisäänpääsy: ​Alle 1-v. Ilmaiseksi, Aikuiset 5€, 1-3v. 10 €, yli 3v. 20€. Ylähylly yli 3-v. ja aikuiset 25€.


SOSIAALISET VANHEMMAT

Sosiaaliset vanhemmat -ryhmä on toistaiseksi tauolla. Ryhmä palannee ensi vuoden puolella. Ryhmä kaipaa uusia vastuuhenkilöitä, eli ihmisiä, jotka sitoutuvat olemaan paikalla ja ehkä keittämään kahvit. Kysy lisää helsinki@sateenkaariperheet.fi. Sosiaalisilla vanhemmilla on nyt myös oma facebook-ryhmä. Pyydä Helsingin paikallistiimiä liittämään sinun mukaan. 


ALKUTAIPALE-ILLAT

Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnitteleville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme. Ellei muuta ilmoiteta kokoonnumme Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipale-illat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat. Tapaamispaikkana Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, ellei muuta ilmoiteta. Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi. Seuraavat tapaamiset:


Ti 8.12. klo.18.00-19.30. Pikkujoulut nyyttärimeinigillä, eli voit tuoda halutessasi pientä naposteltavaa yhteiseen nyyttäripöytään. Tervetuloa mukaan!
Ti 5.1. klo.18.00-19.30
To 11.2. klo.18.00-19.30​


Alkutaipaleen omaan salaiseen facebook-ryhmään pääset tulemalla Alkutaipale-tapaamiseen. Ohjeet liittymiseen saat paikan päällä.

HETEROLIITOSSA LAPSIA SAANEET
Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heterosuhteessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.Tapaamiset pidetään Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki.

Seuraava tapaaminen vielä 2015 puolella. Kysy aika järjestösihteeriltä.


EROTOIMINTA

Vanhemman neuvo -ryhmä eronneille lapsiperheellisille järjestetään kun ryhmään on ilmoittautunut sopiva määrä ihmisiä. Ryhmä käsittää kahdeksan kertaa, ja on osallistujille ilmainen. Ryhmää ohjaa Sateenkaariperheiden Vanhemman neuvo-kursseihin erikoistunut Ritva-Liisa Reinold. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet jäsenkirjeestä  kohdasta "Tulevat tapahtumat".

 

KOULULAISET​

kts ylempää retki Huimalaan


​Keijukaisneuvos Koo Stoassa su 29.11 klo 12.

Sateenkaariperheen isä on toiminut koreografina ja ohjaajana tässä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän kokoperheen tanssiteoksessa "Keijukaisneuvos Koo" eli oppineita mietteitä keijujen (ja muiden henkiolentojen) ymmärtämiseksi. Teoksen maailmankuvassa keijujen maailma (vertauskuvana ihmisten maailmalle) näyttäytyy varsin sateenkaarevana. Siinä missä fauni voi olla yltiöpäisen rakastunut kukkaiskeijuun, voi myös prinsessalla olla parta tai lintumiehet kuvitella olevansa Fred ja Ginger. Ja ihan tavallinen tonttukin saattaa unelmoida arkisin olevansa supersankari. Suositellaan yli viisivuotiaille

Omavastuuhinta: aikuinen 10e,l apsi 4e. 

Sateenkaariperheet ry maksaa aikuisten lipusta 8,50e ja lasten lipusta 9,50e.

Ilmoittautumiset Arhille, info@roomescaperunningrabbit.fi


TRANS HELSINKI-VIIKKO

Nettiluento, Miten transihmiset tekevät lapsia?
Luennolla pohditaan miten sukupuolen moninaisuus vaikutta lapsiperheellistymiseen ja millaisia mahdollisuuksia transihmisillä on tulla vanhemmaksi.
Luento pidetään Ti 17.11.2015 kello 12-13.30. Luentoa voi katsoa reaaliajassa, jolloin myös kommentointi ja kysymysten esittäminen on mahdollista. Luento myös tallennetaan pysyvästi nettiin ja sen on katsottavissa itselleen sopivana ajankohtana.
Luento löytyy osoitteesta www.perheaikaa.fi

Transihmisten perhetapaaminen Leikkiluolassa su 22.11 klo 14.15-16.30

Leikkiluolan touhupisteet ovat kaikki käytettävissä. Touhuamisen välissä tutustutaan toisiimme hiukan rauhallisemmissa merkeissä herkkupöydän ääressä. Etukäteisilmoittautuminen toivottavaa tarjottavien ja muiden ennakkovalmistelujen takia, info@sateenkaariperheet.fi. Paikka: Leikkiluola/Jaffa Station –Hakanimen tori, Sörnäisten rantatie 2, 00530 Hki.

Koko Trans Helsinki -viikon ojelma löytyy täältä>>

Pääkaupunkiseudun oma facebook-ryhmä
Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheillä on oma suljettu facebook-ryhmä, "Pääkaupunkiseudun Sateenkaariperheet". Ryhmän jäsenyys ja sinne kirjoittelut eivät näy
kenellekään muulle kuin ryhmän jäsenille. Ryhmään pääsee vain sen ylläpitäjien tai jo jäsenenä olevien lisäämänä. Jos haluat liittyä ryhmään kysy fb-kavereiltasi ovatko he jo ryhmän jäseniä, ja voisivatko lisätä sinut. Tai pyydä järjestösihteeriä sähköpostitse liittämään sinut ryhmään. Jo ryhmään kuuluvat, liittäkää kavereitanne ryhmään, jotta mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi ryhmän annista.

Miten paikallistiimiin pääsee mukaan?
Paikallistiimi järjestää pääkaupunkiseudulla erilaisia tapaamisia ja
tapahtumia. Omasta panoksesta voi jokainen päättää itse; haluatko keittää
kahvia tapaamisissa, hakea ja palauttaa leikkipuiston avaimet perhetapaamista
varten, järjestää aikuisille suunnattuja tilaisuuksia tai koko perheen retkiä.
Vai onko some hallinnassa ja pystyisit päivittämään sekä tiedottamaan
toiminnasta.

Jotta pystymme järjestämään jatkossa monipuolista toimintaa kaikenikäisille
lapsille sekä aikuisille, otetaan paikallistiimiin lisää vapaaehtoisia mukaan.
Nyt suunnittelemme vuoden 2016 toimintaa. Asiasta voi rohkeasti kysyä
nykyisiltä paikallistiimiläisiltä tapaamisissa tai laittamalla sähköpostia
paikallistiimille: helsinki@sateenkaariperheet.fi​

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Heli, Laura V., Mervi ja Saara V. 

jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

KOKO PERHEEN TAPAMISET
Kaikille avoimia perhetapaamisia järjestetään Monikulttuurikeskus Gloriassa
kerran kuukaudessa. Tapaamiset pidetään vapaamuotoisina ilman erillistä teemaa
ja tarjoilu hoidetaan nyyttäriperiaatteella. Tarkoituksena on tarjota paikka
keskustelulle ja vertaistuelle. Tapaamiset keväällä sunnuntaisin klo 16-19: 10.1., 21.2., 20.3., 17.4., 15.5. Paikka: Monikulttuurikeskus Gloria, Matarankatu 6

ALKUTAIPALETAPAAMISET 

Keväällä 2015 käynnistynyt alkutaipaleryhmä jatkaa tapaamisia kerran kuukaudessa. Ryhmä
tarjoaa vertaistukea niin perheellistymisen alkumetreillä oleville kuin jo vauvan saaneille. Tapaamisissa on tarkoitus jakaa ajantasaista tietoa ja tukea sateenkaariperheiden
byrokratiasta ja toimimisesta yhteiskunnassa. Tapaamiset keväällä tiistaisin klo 17.30-19.30: 12.1, 9.2, 8.3, 5.4 ja 3.5. Paikka: Jyväskylän Setan toimisto, Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, 2. krs, huone 217

LAPSET JA NUORET
Lapsille ja nuorille järjestetään toiminnallisia tapaamisia.

PERHESÄHLY
sunnuntaisin klo 16.30-17.30: 3.1., 7.2., 6.3., 3.4Paikka: Cygnaeuksen koulu, Voionmaankatu 18


Pulkkailua, kelkkailua, liukurointia ja kaikenlaista mäenlaskua Halssilan Hiihtomaassa
sunnuntaina 14.2. klo 10 alkaen.
 
KESKUSTELURYHMÄT
Tammikuussa järjestetään kaksi suljettua keskustelutilaisuutta, joista toinen sosiaalisille vanhemmille ja toinen biologisille/synnyttäneille vanhemmille. Keskusteluja alustaa ja vetää psykologi Kaija-Leena Kaijaluoto. Aiheena on biologinen vanhemmuus vs. sosiaalinen vanhemmuus ja siihen liittyvät kysymykset. Ilmoittaudu ennakkoon sähköpostitse jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi.

Sosiaaliset vanhemmat su 17.1. klo 14-17
Biologiset vanhemmat su 24.1. klo 14-17


TULOSSA:
Ryhmä sosiaalisille vanhemmille, hyvinvointipäivä aikuisille, parkouria, boulderointia sekä vierailu Jyväskylän Sirkuskouluun.​


MISTÄ LISÄTIETOA?

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi.

Avoin Facebook ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Jyväskylän seudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>

Suljettu Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle Sateenkaariperheet Jyväskylä, liity ryhmään laittamalla pyyntö ylläpitäjälle täällä>>

KUOPIO

Paikallistiimi: RYHDY KUOPION TIIMILÄISEKSI! kuopio@sateenkaariperheet.fi

Kuopion sateenkaariperheet tapaavat HopLopissa.
Touhuamisen ohella voidaan miettiä, millaista toimintaa Kuopioon jatkossa
halutaan. Tavataan su 22.11.2015 klo 12 HoLopin sisääntulon välittömässä läheisyydessä (sisäpuolella). Ennakkoilmoittautuminen olisi kiva, jotta osataan varautua kuinka monta perhettä pitää aulasta bongata, mutta ei pakollinen. Ilmoittautua voi kuopio(at)sateenkaariperheet.fi


Kuopion seudulla on paljon sateenkaariperheitä, myös koululaisperheitä, mutta Kuopion 

seutu kaipaa aktiivisia koolle kutsujia! Yhteisten tapaamisten suunnittelu on kivaa ja helppoa. Tule mukaan! Kuopion tapaamisista ilmoitellaan ja muistaa asioista keskustellaan omassa facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä>>

KYMENLAAKSO/KOTKA

Paikallistiimi: Veera, kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi


Perheretki Porvoon HopLopiin sunnuntaina 15.11. klo 14.
Ilmoittautuminen Facebook-ryhmässä tai sähköpostitse kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi.
Yhdistys osallistuu sisäänpääsykuluihin. Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat tutut!


Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, jossa tapaamisista sovitaan, laita sähköpostia osoitteeseen paikallistiimille.

LAHTI

Lahdessa järjestettiin maaliskuussa paikkakunnan ensimmäinen perhetapaaminen, joka ei saavuttanut suurta kiinnostusta. Jos Lahden suunnan ihmiset ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita järjestämään tapaamisia, voivat he ottaa yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhteyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi


Oulun tapaamiset järjestetään Vihreällä talolla (Uusikatu 27) klo 14.30-17. Syyskauden tapaamispäivät ovat 15.11, 20.12. Marraskuussa on tiedossa omat retkensä alle kouluikäisille ja kouluikäisille. Joulukuussa leivotaan pipareita. Tämän lisäksi vapaamuotoista jutustelua, oleskelua ja leikkiä. Tervetuloa kaikki toiminnasta kiinnostuneet!

Tapaamispäivistä ja -paikoista tiedotetaan Oulun omalla sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna, pori@sateenkaariperheet.fi


Porin tapaamiset jatkuvat MLL:n hienoksi remontoiduissa perhekahvilan tiloissa osoitteessa Antinkatu 8. Seuraava tapaaminen on sunnuntaina 15.11. klo 14, tällöin ohjelmassa vapaata leikkiä ja kahvittelua. 


Pikkujouluja vietetään maanantaina 14.12. klo 17.30 nyyttäriperiaatteella. Tonttulakki on suotava, muttei pakollinen. ;) 

Kaikkiin tapaamisiin ovat tervetulleita sekä perheelliset, että perheestä haaveilevat. Parhaiten pysyt ajantasalla toiminnasta kun seuraat meitä Facebookissa, meidät löydät nimellä Porin
sateenkaariperheet mm. tästä linkistä>>

ROVANIEMI

Rovaniemellä etsitään innokkaita koolle kutsujia.

Arctic Pride valtaa Rovaniemen jälleen 22-29.2.2016. Ohjelmaan on suunnitteilla Miten lapsia tehdään -ilta sekä parikin perheille suunnattua tapahtumaa. Pysy kuulolla tai ilmoita innokkuudestasi olla apuna järjestämässä (info@sateenkaariperheet.fi). 

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi


Tapaamme joka kuukauden kolmas sunnuntai Kasperin leikkitoiminnan tiloissa osoitteessa Lintuviita 3. Aloitamme kello 15.30, mukaan saa tietenkin liittyä myöhemminkin. 

Marraskuussa:
Sunnuntaina 15. marraskuuta vietetään pikkujouluja Kasperin leikkitoiminnan
tiloissa kello 15.30 alkaen. Jokainen lapsi tuo maksimissaan 5 euron arvoisen
pikkuisen pikkujoululahjan. Lahjojen jaon lisäksi koristellaan pipareita ja
tehdään taikataikinasta joulukoristeita.

Joulukuussa:
Lauantaina 12. joulukuuta mennään Duudsonit Activity Parkkiin. Lasten pääsymaksut maksetaan, kellonaika ilmoitetaan myöhemmin. Joulukuussa ei kuukausitapaamista.​

Tammikuussa:
Kuukausitapaaminen 17.1.  Tapaamisessa suunnittelemme kesällä pidettävän Seinäjoen Pride-kulkueen yhteyteen ohjelmaa sateenkaariperheille.

Lisätietoa tapaamisistamme saa fb-ryhmästämme, jonne pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seinajoki@sateenkaariperheet.fi. Tervetuloa mukaan kaikki sateenkaariperheelliset sekä perhettä suunnittelevat!

PS. Etsimme lisävoimia paikallistiimiin, se voit olla juuri sinä! Jos haluat tulla
mukaan ideoimaan ja järjestämään tapaamisiamme, niin otathan yhteyttä!​

TAMPERE

Paikallistiimi: Anne, Marjut, Mia ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi


Marraskuun Perhetapaaminen 21.11 Onkiniemen Hoplopissa
klo 10-13.  Omavastuu 5 €/lapsi, varaathan tasarahan. Aikuisille vertaiskeskustelua lasten touhutessa. Kokoontuminen aulassa.

Sateenkaarevat YH-vanhemmat kokoontuvat 14.11 klo 14 Tampereen Annalassa. Osallistujat saavat tapaamispaikkana olevan yksityiskodin osoitteen sähköpostilla (tampere@sateenkaariperheet.fi).

Alkutaipaletapaamiset ovat olleet suosittuja lasta suunnittelevien, raskaana olevien ja pienten lasten vanhempien keskuudessa. Seuraava tapaaminen 23.11 klo 17-9 Setan toimistolla os. Kuninkaankatu 15 A. Tervetuloa tapaamaan muita perheytymistä suunnittelevia ja toivovia, vauvaa jo odottavia ja lapsen jo saaneita.

Pienten tapaamiset järjestetään kahden viikon välein Tampereen Setan toimistolla (Kuninkaankatu 15 A 1) klo 10-13. Seuraavan tapaamisen 18.11 teema on imetys ja sormiruokailu. Seuraavat tapaamiset ovat 2.12 ja 16.12. Tämä ryhmä on tarkoitettu vauvojen ja pienten lasten vanhemmille.

Koululaisten tapaaminen 5.12 klo 12-13.30 Raholan
liikuntakeskuksessa sulkapallon merkeissä
. Kenttä vuokrattu klo 12-13, sen
jälkeen mehut ja banaanit. Omavastuu 2€/lapsi. Viimeinen ilmoittautumispäivä
27.11.2015

PIKKUJOULUT!! Yhteiset pikkujoulut kaikille ryhmille 13.12 Huushollissa (Hämeenpuisto 10) klo 10-13. Tervetuloa Alkutaipale, Pienet, Koululaiset, Yyhoot ja Perheet! Tiedossa rentoa yhdessäoloa, jouluista askartelua, pipareiden koristelua, joululauluja ja saattaa tonttu tuoda lapsille jonkun pienen yllätyksenkin. Tervetuloa kaikki mukaan, ilmoittauduthan hyvissä ajoin (mieluusti 7.12 mennessä) järjestelyjen onnistumiseksi

Tarjoilujen ja järjestelyjen helpottamiseksi toivomme ilmoittautumista tapaamisiin. Jos ilmoittautuneita ei ole, ei aktiivitkaan välttämättä keskenään kokoonnu, vaan tapahtuma peruutetaan. Facebookissa olevan ryhmän tai paikallistiimin sähköpostin kautta voit ilmoittautua ja saada lisätietoa tapahtumista. Kaikki tapaamisemme tiedotetaan Sateenkaariperheiden ja Tampereen Setan kalenterissa sekä Facebook -ryhmässämme. Lisätietoa toiminnasta ja mm. face-ryhmään liittymisestä saat osoitteesta tampere@sateenkaariperheet.fi

Uudet perheet ovat lämpimästi tervetulleita, kaikilla meillä on joskus ollut ensimmäinen kerta sateenkaariperhetapaamisessa, rohkeasti mukaan!  Tapaamisiin voi tulla, vaikkei vielä olisi Sateenkaariperheet ry:n jäsen.

TURKU

Paikallistiimi: Minna S., Minna I., Marjukka, Juha ja Jenni

turku@sateenkaariperheet.fi


Loppuvuoden tapahtumia:
-Su 15.11. klo: 15-17 Kaikille avoin perhetapaaminen
Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa (vihreä pitkä rakennus Kupittaankadun puolella). Tilaisuudessa nyyttäritarjoilu, yhdistys tarjoaa kahvin, teen ja mehun.

-Su 29.11. klo: 16-18 Yhden vanhemman sateenkaariperheellisten tapaaminen Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa. Lastenhoito järjestetty. Nyyttäritarjoilu, yhdistys tarjoaa kahvin, teen ja mehun.

-Su 13.12. klo:15-18 Koko perheen tonttujuhla. Jokaisen lapsen toivotaan tuovan pienen lahjan (arvo enintään 2€) joulupukin konttiin. Ohjelmassa mm. jouluista askartelua.

Tulevaa toimintaa vuonna 2016:
-Su 24.1. klo: 16-18 Kaikille avoin perhetapaaminen
Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa. Vieraana lastenkulttuurin läänintaiteilija, kirjailija Tittamari Marttinen, joka kertoo tilaisuudessa kirjastaan Ikioma perheeni.

-Ke 27.1. klo: 17.30-19 Sateenkaarevien etä-, vuoroviikko- ja
apilaperhevanhempien tapaaminen
Café Artissa, Läntinen Rantakatu 5, Turku.
Jos perheesi lapsilla on enemmän kuin yksi koti ja/tai vanhemmuutta on
jakamassa ihmisiä, jotka eivät ole enää/koskaan olleet parisuhteessa keskenään,
tervetuloa tapaamiseen! Tapaamisen tarkoitus on vaihtaa kokemuksia erilaisiin
perheisiin liittyen ja tutustua uusiin ihmisiin. Meidät tunnistaa pöydällä olevasta pehmoeläimestä. Jos olisit kiinnostunut tulemaan tapaamiseen, mutta ajankohta ei sovi, otathan yhteyttä osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Voimme sovitella aikatauluja sitten seuraavien tapaamisten yhteydessä. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

- Koskettaako sinua perheessäsi intersukupuolisuus? Haluaisitko tavata muita, joita aihepiiri koskettaa? Mikäli kaipaat vertaistuellista keskustelua muiden kanssa, voit olla yhteydessä osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi.

- Tammikuussa aloittaa uusi vertaistukiryhmä lapsettomille uusperheaikuisille, yh-sateenkaariperheellisten nyksille eli lapsettomille aikuisille, jotka tulevat parisuhteen kautta sateenkaariperheeseen. Kokoontumiset TuSetan toimistolla. Tiedustelut ja ilmoittautumiset turku@sateenkaariperheet.fi.

-Tammikussa myös alkutaipaletapaaminen, seuraa ilmoittelua!


Turun seudun sateenkaariperheillä on tiedottamista varten sähköpostilista, johon voi ilmoittautua mukaan ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa: turku@sateenkaariperheet.fi.

Olemme myös facebookissa: Tiedotukseen painottuva sivusto löytyy täältä >> Lisäksi Turun seudun sateenkaariperheillä on suljettu facebook-ryhmä, jossa myös voi keskustella toiminnasta ja muista sateenkaariperheasioista luottamuksellisemmin. Ryhmään pääsee laittamalla pyynnön ylläpitäjälle täällä >>

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Koulutussuunnittelija
Maiju Toivonen
maiju.toivonen@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Tutkija
Kia Aarnio
kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Puheenjohtaja
Elina Laavi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi-sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2015

Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Krister Karttunen, Helsinki (vpj)

Olli-Pekka Koponen, Helsinki 

Juha Ojaniemi, Turku
Tanja Rintala, Helsinki
Paula Myöhänen, Mikkeli
Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Leena Tarjamo, Helsinki
Iina Särkkä, Mikkeli
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Anu Pellinen, Espoo (varajäsen)
Anneli Gustafsson, Vantaa (asiantuntijajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (asiantuntijajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

0%