Uutiskirje helmikuu 2016

Äitiyslaki tarvitsee sinua!

Tämän kevään aikana kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka toisi eduskuntaan oikeusministeriössä valmistellun esityksen äitiyslaista, jonka jo kaksi hallitusta on jättänyt esittämättä. Äitiyslaki toisi naisparin lapselle oikeuden molempiin vanhempiinsa syntymästä lähtien, kun lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla. Äitiyslaki koskee suoraan vain osaa sateenkaariperheistä, mutta se on välttämätön askel kohti laajempaa vanhemmuuslainsäädäntöä. Siten äitiyslain säätäminen on ihan jokaisen sateenkaarikansalaisen intressissä!

Nimienkeruuseen sallitusta 6 kuukauden aikajaksosta on pian kulunut puolet. Tarvittavista 50 000 kannatusilmoituksesta on koossa reilu neljäsosa. Kaikki on edelleen täysin mahdollista, mutta emme saa tarvittavaa nimimäärää kokoon ilman SINUA!

Vetoan kaikkiin sateenkaariperheisiin (perhemuodosta riippumatta), perheiden omaisiin ja ystäviin sekä kaikkiin, jotka pitävät lapsen oikeuksia sydämenasianaan: kerätkää lähipiirinne allekirjoitukset paperilomakkeille ja lähettäkää ne meille ohjeiden (www.äiiyslaki.fi) mukaan. Ei riitä, että olette kertoneet lähipiirillenne äitiyslaista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Useimmille ihmisille nettipankkitunnusten esiin kaivaminen aloitteen allekirjoittamiseksi on kokemusten mukaan ylivoimainen kynnys. Tehkää allekirjoittaminen siis lähipiirillenne helpoksi ja kerätkää nimet paperilomakkeille. Kiitos!

Olemme laskeneet sen varaan, että edes sateenkaariperheet itse keräisivät lähipiirinsä allekirjoitukset paperilomakkeille. Olemme pyytäneet tätä eri yhteyksissä. Toistaiseksi olen saanut postia kahdelta perheeltä. Kyllä, kahdelta.​ Huolehditaanhan, että lastemme oikeudet toteutuvat nyt, kun meillä on erinomainen vaikuttamisen paikka. Ei anneta tämän mahdollisuuden valahtaa käsistämme.

Juha Jämsä​

Toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956​


PS. Uutiskirjeessä tiedot lukuisista miehille erityisesti suunnatuista tapahtumista ja kursseista. Miestyön painopiste alkaa hiljalleen näkyä yhdistyksen työn uudistumisena.​

Tässä kirjeessä mm:

* Miesten perheleiri
* Miesten perheellistymismahdollisuudet
* Miesten parisuhdeiltapäivä
* Transmaskuliinien vanhempien leiri
* Minustako apilaperheen vanhempi?
* Kela jatkaa syrjintää
* STM hidastelee
* Avioliittolain liitelait hyväksyttiin
* Kolme lastenkirjaa
* Etsitään järjestösihteeriä
* Kelan korvauskäytäntö mättää
* Blogi!
* Toukokuun parisuhdekurssi
* Koululaisten leiri & toiminta
* Arctic Pride & perheet
* Kotkassa parisuhdeiltapäivä
* Turussa aikuisten oma ilta
* Rovaniemellä satutuokio
* Tampereella kiipeillään

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

* Lausunto oikeusministeriölle 12.2.2016 huolto- ja tapaamislain uudistamistarpeista >>
* Hallituksen kokouksen 13.2.2016 päätösluettelo >>
* Hallituksen kokouksen 11.12.2015 päätösluettelo >>
* Vetoomus kunnille subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden säilyttämiseksi >>

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, lisätietoja täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

Tervetuloa kevätkokoukseen​

Tervetuloa yhdistyksen kevätkokoukseen lauantaina 19.3. kello 17 alkaen yhdistyksen toimitiloissa Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Pientä purtavaa ja kahvitarjoilu. Kevätkokous järjestetään paikallistoiminnan kehittämispäivien yhteydessä. Kokouksessa hyväksytään vuoden 2015 tilinpäätös ja myönnetään hallitukselle vastuuvapaus. Kokouksen arvioidaan kestävän noin tunnin verran. Viime vuonna vahvistettujen uusien sääntöjen mukaan äänivallan käyttäminen yleisessä kokouksessa edellyttää, että jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Olemme siirtymässä uuteen jäsenhallintaohjelmaan, mutta pyrimme toimittamaan jäsenmaksulaskut jäsenille helmikuun loppuun mennessä.

KOKOUSPAPERIT:
Esityslista
* Tilinpäätös 2015 sis. tuloslaskelmatuloslaskelma kustannuspaikoittaintasetoimintakertomus, tilintarkastuskertomus (julkaistaan nettisivuilla kun tilintarkastus on suoritettu)​

Kolme lastenkirjaa

Tittamari Marttisen ja Aiju Salmisen vuonna 2014 julkaistu Ikioma perheeni oli ensimmäinen lasten kuvakirja, jossa päähenkilön sateenkaariperhe on keskeissä roolissa tarinassa.

Nyt kirjasta on julkaistu iltasadun mittainen pätkä verkossa. Maksuton e-kirja löytyy Iltasatu-palvelusta >>

Jos haluat koko kirjan ikiomaksesi, tilaa se yhdistyksen nettikaupasta, niin tuet samalla yhdistyksen työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.​

Lähde Annin kanssa etsimään mummin karannutta koiraa. Etsintäretkellä tutustut monenlaisiin perheisiin, joista jokaisessa on jotain ainutlaatuista ja erityistä, mutta myös jotain tuttua ja tavallista

Meidän perhe -kirjassa esitellään Suomessa asuvia monimuotoisia perheitä, joiden joukossa myös sateenkaariperhe. 

Martti Lintusen valokuvissa perheet kutsuvat kylään. Lintunen on saanut alan arvostetuimman Tietopöllö-palkinnon. Tekstin ovat tehneet Katri
Vuorinen ja Tiina Eskola. Kirjan kustantaa Pieni Karhu.

Tatun ja Patun seikkailuja rakastavat monet lapset ja aikuiset. Uusimmassa kirjassa Tatun ja Patun ihmeellinen joulu esitellään myös Veeran perhe. Veeralla näyttäisi olevan kaksi äitiä, mutta asiaan ei tarinassa kiinnitetä mitään huomiota. Yhden päähenkilön perhe nyt vain sattuu olemaan sateenkaariperhe. 

Etsitään järjestösihteeriä​

Sateenkaariperheet ry etsii järjestösihteeriä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Järjestösihteeri toimii kolmantena vakituisena työntekijänä Sateenkaariperheet ry:n toimiston tiimissä yhdessä toiminnanjohtajan ja vertaistoiminnan koordinaattorin kanssa. Lisäksi yhdistyksessä on töissä neljä hanketyöntekijää.

Järjestösihteerin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi tapahtumien käytännön järjestelyt, yhdistyksen viestintään liittyvät tehtävät, jäsenrekisterin hoitaminen, jäsenten neuvontatehtävät, järjestön hallintoon liittyvät toimistotyöt, taloushallinnon tehtävät,sekä muut työnantajan antamat tehtävät. 

Työ vaatii itsenäistä työotetta, tiimityöskentelytaitoja ja sopeutumista ilta- ja viikonlopputöihin. Työtehtäviin saattaa sisältyä myös matkustamista. Työ suoritetaan pääasiassa Helsingissä sijaitsevasta yhdistyksen toimistosta käsin.

Lue koko työpaikkailmoitus >> ​


Kaisa Niittysen titteli muuttuu vertaistoiminnan koordinaattoriksi. Järjestösihteerin palkkaamisen myötä Kaisa voi keskittyä entistä paremmin vertaistoiminnan kehittämiseen ja toiminnanjohtaja Juha Jämsä vaikuttamistyöhön.​

Uusi hallitus

Marraskuussa yhdistykselle valittiin hallitus vuosille 2016 ja osittain myös vuodelle 2017. Yhdistyksen uusien sääntöjen mukaisesti hallituksen toimikausi piteni kahteen vuoteen siten, että puolet hallituksen jäsenistä on kerrallaan erovuorossa. Uusien sääntöjen sisältämän kierron käynnistämiseksi osa hallituksen jäsenistä valittiin tällä kertaa yhden vuoden kaudella ja osa kahden vuoden kaudelle. Puheenjohtaja valittiin kahden vuoden kaudelle.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elina Laavi​ Helsingistä. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi Krister Karttusen Helsingistä. Alla hallituksen kokoonpano kokonaisuudessaan.


Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Krister Karttunen, Helsinki (vpj)
Marjukka Irni, Turku
Tiia Kovanen, Vantaa
​Juha Ojaniemi, Turku
Paula Myöhänen, Mikkeli
Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (varajäsen)​

Uusi koulutussuunnittelija Sanna Nevala

Opettajahommien, opetussuunnitelmatyön sekä Tansanian kehitysyhteistyö- ja järjestötehtävien kautta Sateenkaariperheet ry:n koulutussuunnittelijaksi – suurella sydämellä ja innolla! 

Tehtävään hyppäsin vapaaehtoiskouluttajan roolista 1.2. alkaen. Työt ovat alkaneet täydellä tohinalla ja tätä tervehdystä naputtelen junassa matkalla kohti Lapin yliopistoa ja opettajaopiskelijoiden perehdyttämistä sateenkaariperheteemoihin. On ilo olla osa Sateenkaariperheet ry:n tiimiä! Tapaamisiin!

Auringonpaistetta helmikuuhunne toivoen, Sanna Nevala

Uutisia lyhyesti

STM valmistelee hitaasti

Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä kaksikin sateenkaariperheille olennaista prosessia. Molemmat näyttävät jymähtäneen paikoilleen. Marraskuussa ministerille luovutettiin mietintö monimuotoisten perheiden perhevapaiden kehittämisestä. Jatkovalmistelusta ei ole vielä kuulunut mitään. 

Vaikka eduskunta teki 17.2. päätöksen avioliittolain liitelaeista, lakipaketista puuttui vielä STM:n hallinnon alaan kuuluvat liitelait. Niissä keskeisenä kysymyksenä on, miten samaa sukupuolta olevat avoparit tulkitaan sosiaalietuuksia koskevassa lainsäädännössä. Jäljellä on enää vuosi aikaa avioliittolain uudistuksen voimaan astumiseen. Sitä ennen STMn pitäisi ehtiä valmistella lait, eduskunnan pitäisi ehtiä käsitellä ne ja Kelan ja muiden viranomaisten pitäisi ehtiä saattaa ne voimaan. Kohta STMllä on käsissään ratkaisematon aikatauluongelma.


Kelan syrjivä korvauskäytäntö jatkuu

Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta päätti marraskuussa olla muuttamatta Kelan syrjivää korvauskäytäntöä koskien sateenkaariperheiden ​hedelmäityshoitoja. Toiveita linjan muuttumisesta oli, koska STM uudisti toissa vuonna kiireettömän hoidon perusteet hedelmöityshoitojen osalta. Uudistuksen tavoitteena oli, että syrjintä hedelmöityshoidoissa vähenisi. Kuten olemme jo huomanneet julkisten klinikoiden muuttumattomista käytännöistä, viranomaiset näyttävät pullikoivan aivan oman tahtonsa mukaan ministeriön ohjeistuksista huolimatta. Nyt myös Kela on ylen katsonut ministeriön hyvin selkeää ohjeistusta. Julkisten klinikoiden käytännöistä on tehty jo kanteluita yhdenvertaisuusvaltuutetulla ja Valviralle. Ratkaisuja odotetaan, Seuraavaksi täytynee tehdä syrjintärikoskantelu tuomioistuimeen. Sen sijaan Kelan syrjivän linjauksen kumoamiseksi etsitään vielä keinoja.

Kelan syrjivää korvauskäytäntöä on pyritty muuttamaan jo siitä lähtien kun hedelmöityshoitolaki astui voimaan vuonna 2007. Linjauksen mukaan apilaperheiden koti-inseminaatioita ei hyväksytä raskauden yrittämiseksi, kun määritellään hoitojen tarvetta. Sateenkaariperheiltä vaaditaan 12 inseminaatiota 12 kuukauden aikana klinikalla ennen kuin IVF-hoidot korvataan.​ Näin monen inseminaatiohoidon vaatiminen ei ole lääketieteellisesti perusteltua, eikä sitä ikinä tehdä. Edelleen pysyy myös linjaus, että inseminaatiohoitoja lahjasoluilla ei korvata sateenkaariperheille koskaan, vaikka ne korvataan miehen ja naisen muodostamalle parille, jos parilla itsellään ei ole omasta takaa kaikkia soluja.


Avioliittolain liitelait hyväksyttiin​ 

Eduskunta hyväksyi 17.2. avioliittolain muutoksen edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön murskaluvuin 106-42. Kannatusta hallituksen esitykselle tuli enemmän opposition edustajilta kuin hallituspuolueiden edustajilta. Avioliittolain liitelait eivät sisältäneet esitystä äitiyslaista. Lapsen oikeudet jäävät siis edelleen toteutumatta. Anna tukesi lasten oikeuksille ja allekirjoita äitiyslaki.fi

Mitä 2015 saatiin aikaiseksi

Sateenkaariperheet ry:n toiminnan ja talouden voimakas kasvu jatkui jo viidettä vuotta vuonna 2015.​ Esimerkiksi paikallisen vertaistoiminnan tapahtumiin osallistui viime vuonna 25% ihmisiä kuin aiempana vuonna. Kahden vuoden takaiseen verrattuna kasvua on ollut jopa 86 prosenttia.

​Yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä korostuivat kevään 2015 eduskuntavaalit ja hallitusohjelmavaikuttaminen, työryhmätyöskentely monimuotoisten perheiden perhevapaista, avioliittolain liitelakien säätäminen, hedelmöityshoitosyrjinnän vastainen työ sekä kansalaisaloite äitiyslaista. Vaikuttamistyötä leimasi Suomen uuden hallituksen passiivisuus ihmisoikeusasioissa, ja ennen kaikkea hlbti-kysymyksissä.

Tutustu mitä muuta yhdistys sai aikaan vuonna 2015 >> ​


RAYn avustus yhdistykselle kasvoi

​Raha-automaattiyhdistys on Sateenkaariperheet ry:n tärkein rahoittaja. RAY korotti yhdistyksen yleisavusta vuodelle 2016 reilulla 50 000 eurolla. Korotuksella yhdistys voi palkata itselleen kolmannen vakituisen työntekijän, järjestösihteerin.


Toimitilaa vuokralla

Helsingin ydinkeskustassa tarjolla vuokralle edullista toimitilaa pienelle järjestölle / hankkeelle. Vuokrattava toimitila löytyy Forumin korttelista, ”Kotolasta”. Sateenkaariperheet ry on kasvanut ulos tiloista ja on muuttamassa isompiin toimitiloihin. Yhteydet: Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet ry, 044 997 1956, juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi. 


Helsinki Pride 27.6-3.7.2016​

Tule mukaan suunnittelemaan sateenkaariperheille tarkoitettuja tapahtumia ja retkiä Pride-viikon ajalle. Sateenkaariperheiden vapaaehtoiset ovat järjestäneet aikaisempina vuosina monipuolista ohjelmaa koko viikolle. Kiinnostaisiko järjestää luento/keskustelutilaisuus aikuisille, retki tai leikkipuistotapaaminen perheille vai onko mielessäsi jotain ihan muuta mitä aikaisemmin ei ole ollut. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse helsinki@sateenkaariperheet.fi ja tule mukaan suunnittelemaan perheille ikimuistoista Helsinki Pride -viikkoa!

Sateenkaariperhekoulutus saa​menkielisessä opettajakoulutuksessa

Sateenkaariperheet ry:n koulutushankkeen kohderyhmänä on tällä hetkellä kasvatusalan toimijat ja opiskelijat. Koulutuksia on järjestetty jo lukuisissa opettajankoulutuslaitoksissa kautta maan. Tammikuussa yhdistys toteutti koko päivä koulutuksen myös saamenkielisessä opettajakoulutuksessa Koutokeinossa. Opiskelijat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti. Keskusteltiin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistösanaston kääntämisestä saamenkielelle, Kuvassa kaamoksen kauniit värit korkeakoulun ikkunasta nähtynä.

"Aamurusko, paska päivä"

Sateenkaariperheiden blogistina toimii Suvi Pilvi Kivelä, joka pohdiskelee blogissaan perhe-elämää inarilaisessa, kaksikielisessä sateenkaariuusperheessä. Kivelän perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 7- ja 12-vuotiaat lapset. Uudet kirjoitukset julkaistaan netin lisäksi aina uutiskirjeessä.

“Aamurusko, paska päivä”, sanoi puolisoni lestadiolainen mummo. Oli kuulema ainoa kohta, kun muori päästi suustaan ruman sanan. Lausahdus ei toki tarkoittanut, että päivästä on tulossa muutoin kehno kuin kelien puolesta. Aamurusko laveeraa taivaan punaisen eri sävyin kotipihan mäntyjen takana. Tänään pitäisi mennä taas matikka eli madekoukut kokemaan, saapa nähdä yllättääkö tuisku jäällä. Matikanpyynti on kuopuksemme ja Jieŋâ-koiramme lempitouhua. Nyt kun päivät pitenevät harppauksin, viitsii työ- ja koulupäivänkin jälkeen lähteä jo suksille ja pyyntihommiin. Mieltäni lämmittää aina niin nähdä, kun retkue hiihtää puukot vyöllä heiluen metsäsuksillaan ja ahkiot perässä kotijärvellä.  

Ja näiden reissujen ansiosta helmikuun perusruoka, matikkakeitto, onkin porissut kattilassa harva se päivä. Puoliso nylkee nahkat talteen pakkaseen ja käytämme ne sitten erilaisissa käsitöissä. Esimerkiksi (poron) sisnanahkasta tehdyissä laukuissa ja pusseissa, vöissä tai koruissa voi käyttää koristeena esimerkiksi pissalla tai pajulla parkittua matikannahkaa, jossa on todella hienot pintakuviot. 

Eilen kyllä vähän nauratti vapaapäivää viettävä opettajatar-puolisoni, joka tuli kuopusta iltapäiväkerhosta hakemaan puukko vyöllä roikkuen, haalari veressä ja poronkarvoissa. Vaikka elämme toisaalta aikamoisessa macho-kulttuurissa, kyllä täällä naiset osallistuvat kaikenlaisiin töihin, osaavat tehdä ja pärjäävät. Pakkohan se on ollut ennenkin pärjätä, kun miehet ovat olleet porometsällä viikkojakin poissa kotoa.

Lue kirjoitus loppuun täällä >>


Kaikki aiemmatkin blogikirjoitukset löytyvät osoitteesta www.sateenkaariperheet.fi/blogi. Siellä voit myös kommentoida Suvin kirjoitusta.

Tulevat koulutukset ja tapahtumat

Paljon miehille suunnattua toimintaa

Katso alta miehille erityisesti suunnattujen tapahtumien tiedot!

​Miestyötä yhdistyksessä organisoi ja kehittää miestyöryhmä. Tervetuloa mukaan ryhmän työhön: mies@sateenkaariperheet.fi​. ​Miesten toiminnan uusimmat päivitykset ja tiedot löydät aina Sateenkaariperheet ry:n uutiskirjeestä.


Sateenkaari-isä(ksi) - ryhmä Facebookissa!

Oletko jo sateenkaari-isä ja haluaisit tutustua muihin samassa tilanteessa eläviin? Vai haaveiletko vasta isyydestä ja mietit, miten edetä? Sateenkaari-isä(ksi) on Sateenkaariperheet ry:n alaisuudessa toimiva ryhmä, joka on tarkoitettu kaikille tietoa, tukea ja toveruutta tarvitseville isille ja isäkandidaateille. Sivulla julkaistaan uutisia, kerrotaan tapahtumista ja keskustellaan mieltä askarruttavista asioista. Ryhmä on salainen, joten jäsenten nimet, julkaisut ja keskustelut näkyvät vain jäsenille.​ Ryhmään liitytään lähettämällä sähköpostia miestyöryhmälle mies@sateenkaariperheet.fi

Katso Perheaikaa.fi -palvelusta nettiluento: Monta tietä sateenkaari-isäksi​​ >>

Minustako apilaperheen vanhempi?​

Vanhemmuuden jakaminen yhden tai useamman henkilön kanssa ilman parisuhdetta, eli apilaperheellisyys, on sateenkaarimiehille yleisin tapa lapsiperheellistyä Suomessa. Naispareille ja itsellisille naisille se on yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto perustaa lapsiperhe.

Sateenkaariperheet ry järjestää la 9.4. kello 16-19 info- ja tutustumistapahtuman apilaperheellisyyttä harkitseville miehille, naisille ja muunsukupuolisille​. Yhdistyksen toimitilassa Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli).

​Tapahtumassa tarjolla tietoa apilaperheen perustamisesta, juridiikasta ja käytännöistä, vahvuuksista ja heikkouksista. Tule pohtimaan olisiko tämä sinulle/teille sopiva vaihtoehto vanhemmuuteen. Lisäksi tapahtumassa pääset tutustumaan muihin apilaperheellisyyttä suunnitteleviin. Kenties tilaisuus voi olla uuden vanhemmuuskumppanuuden alku?

Sateenkaarimiesten isyys - miten se onnistuu?

Keskustelutilaisuus miesten perheellistymismahdollisuuksista järjestetään torstaina 31.3. kello 17.00. Mukana mm. kansanedustaja Jani Toivola. Tilaisuus järjestetään Helsingissä, tarkempi paikka selviää lähiaikoina. Seuraa tiedotustamme Facebookissa. Lisätietoja: info@sateenkaariperheet.fi

Transmaskuliinien
vanhempien leiri 

Sateenkaariperheet ry järjestää ensimmäisen transmaskuliinien vanhempien vertaisleirin Suomessa. Leiri on aikuisten viikonloppuleiri ja se järjestetään Naantalin Kunstenniemessä pe-su 11-13.3.2016

Leirille ovat tervetulleita isät, vaarit, isäpuolet, osa-aikaisät sekä kaikki muut itsensä isäksi, äidiksi tai muuksi vanhemmaksi kokevat transmaskuliiniset. Tämä ensimmäinen leiri on suunnattu niille, joilla on jo lapsia. Seuraavalle leirille ovat tervetulleita myös lapsesta haaveilevat. 

Leirin suunnittelijat ja vetäjät ovat itsekin transsukupuolisia isiä. Leirillä on tarkoitus tuottaa yhdessä transmaskuliinien vanhemmuudesta kertovaa materiaalia. Viikonlopun ohjelmassa on keskustelua, rentoa yhdessäoloa sekä mahdollisuus osallistua toiminnalliseen (ulko-)ohjelmaan. Leiriohjelman suunnittelee vapaaehtoisistakoostuva leiritiimi. Leirin aikana tarjotaan ateriat perjantain iltapalastasunnuntain lounaaseen. Leirin hinta on 50e/henkilö. Hinta sisältää majoituksen, ruoat ja leiriohjelman.   Ilmoittaudu mukaan täällä >>​

Miesten ja lasten leiri


Räfsössä 16-18.9.

Sateenkaariperheet ry järjestää syksyllä ensimmäistä kertaa sateenkaarimiehille suunnatun perheleirin. Leirille ovat tervetulleita sateenkaarevat isät, isoisät, kummisedät, sedät, enot, naapurinsedät ja ketkä vaan isyydestä kiinnostuneet miehet lapsineen. Lapsen ei tarvitse olla oma, se voi olla ​kummilapsi, sukulaislapsi, tukilapsi tai muu tärkeä lapsihenkilö. Leirillä ovat tervetulleita siis myös vanhemmuudesta unelmoivat tai lapsiperheen perustamista suunnittelevat miehet, joko yhdessä jonkun tutun lapsen kanssa tai ilman.

Leiriohjelma koostuu kaikille yhteisestä ohjelmasta sekä eri ikäisten lasten ja aikuisten omasta ohjelmasta. Leirin tarkemman ohjelman ja muita lisätietoja löydät ilmoittautumislomakkeelta ​täällä >>

Parisuhdekurssit ja -tapahtumat

Sateenkaarimiesten parisuhdeiltapäivä la 2.4. Helsingissä

Tervetuloa hoitamaan parisuhdettasi ja kuulemaan vinkkejä kuinka voisit muistaa ja hoitaa parisuhdettasi arjen keskellä. Kyse on pienimuotoisesta tuokiosta, jossa opetellaan yksi konkreettinen keino kertoa rakastavasi puolisoasi. Parisuhdeiltapäivään ovat tervetulleita niin sinkut, polyamoriset kuin yhden kumppaninkin miehet. Ilman kumppania tuleva voi pyytää mukaan vaikka ystävää, jonka kanssa voi opetella ihanien sanojen kertomista toiselle. 

Iltapäivän opit soveltuvat oikeastaan mihin tahansa kontekstiin, jossa on kyse ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Iltapäivästä voi käydä hakemassa vinkkejä myös töihin sekä ystävyys- ja sukulaissuhteisiin. Ohjaajana toimii parisuhdevertaisohjaajan koulutuksen saanut, pitkään miehensä kanssa yhdessä elänyt Petri Segerholm.​ Sitovat ilmoittautumiset toiminnanjohtajalle, juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi.​ Tilaisuus järjestetään la 2.4.2016 kello 14-17 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1 (Forumin kortteli).


Rikasta minua -parisuhdeviikonloppu toukokuussa Kirkkonummella

Vuoden ensimmäinen Rikasta minua -parisuhdekurssi järjestetään 20.-22.5.2016 Kirkkonummella, Porkkalanniemen Räfsö-saaressa. Leirikeskus sijaitsee upealla paikalla ja leirikeskuksen tarjoama ruoka hivelee makuaisteja.Viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki sateenkaariperheelliset ja sateenkaariperheellisyyttä suunnittelevat parit. Viikonlopun vetää koulutettu vertaisohjaajapari. 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 1.5.2016 mennessä nettilomakkeella >>


Tulossa: kaksi parisuhdekurssia syyskaudella, uudistetulla konseptilla!

Perhevalmennukset 2016

Kurssit on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaariparisuhteiden ja -erojen erityispiirteistä. Kurssit ovat maksuttomia, viikonloppukursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>


Helsingin iltakurssit

Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 1,  kello 17.30-20.30. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 40 henkeä. Kurssi on maksuton.


Kevään 2016 kurssi 15.3.-12.4. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >>

Syksyn 2016 kurssi 6.9.-4.10. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >> ​


​Turun viikonloppukurssi, luultavasti 11.-13.11.2016

Perhevalmennus järjestetään kerran vuodessa viikonloppukurssina, jotta kaikkialta Suomesta olisi mahdollista osallistua. Vuoden 2016 kurssi järjestetään Turun seudulla, myöhemmin varmentuvassa paikassa. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset käynnistyvät jossain vaiheessa vuotta 2016.

Koululaisten + vanhempien leirille ilmoittautuminen on käynnistynyt

Leiri on tuttuun tapaan Tampereen kupeessa Ylöjärvellä pe-su 1-3.4.2016.


Leirihinta jäsenaikuisille 60e ja lapsille 30e. Leirillä monipuolista ohjelmaa etupäässä koko perheelle yhdessä, mutta pikkuisen myös lapsille ja aikuisille erikseen. Pääosassa on hyvä fiilis ja kiva meininki. Leirin ohjaajina toimivat Kristiina Puukko ja Salla Frisk.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täällä >>

Koululaistoiminta paikkakunnilla

Koululaisille on monella paikkakunnalla omaa toimintaa, jonne ovat tapahtumasta riippuen tervetulleita joko pelkät koululaiset tai koululaiset vanhempineen. Joihinkin saavat osallistua myös koululaisten pikkusisarukset. Lisätiedot paikkakuntien tapahtumatiedoista kirjeen lopusta.

Tampereella kiipeillään 13.3 klo 15.30 Tullintorilla Irti maasta -kiipeilykeskuksessa.

Helsingissä paetaan kgb-agenttien kynsistä to 3.3. klo 18 Room Escape Running Rabbitissa.

Jyväskylässä pelataan sählyä kerran kuukaudessa.

Kesäleirikin tulossa

Sateenkaariperheiden koko perheen kesäleiri järjestetään 4-7.8.2016 eteläisellä rannikolla Lappohjassa Högsandin leirikeskuksessa, joka sijatsee Hangon ja Tammisaaren välissä. Juna-asema sijaitsee muutaman sadan metrin päässä leirikeskuksesta. Upea hiekkaranta ja muutenkin mukava leirialue odottaa meitä! llmoittautuminen leirille alkaa huhtikuussa, huhtikuun uutiskirjeen yhteydessä.

Arctic Priden perheohjelma

Arctic Pride valtaa Rovaniemen jälleen 22-29.2.2016. Perheita/perheyttä koskettavaa ohjelmaa ovat ainakin:

To 25.2. klo 9.30 Satutunti monimuotoisuudesta, Rovaniemen pääkirjastolla.

To 25.2. klo 18-20 Miten lapsia tehdään -tilaisuus, Rovaniemen pääkirjastolla

Pe 26.2. klo 18-19.30 Ice-Karting, AccessLapland

La 27.2. Kulkue & Ulkorieha klo 12.30 Kulkueen järjestäytyminen Kansalaistorilla Rovaniemen pääkirjastonedessä. Kulkue lähtee klo 13.00 Kansalaistorilta ja kulkee reitin Rovakatu -Koskikatu ja päättyy Sampoaukiolle. Heti kulkueen jälkeen siirrymme ulkoriehaan Ounasvaaran hiihtokeskukseen klo 14-16.30. 

Bussikuljetus Ounasvaaralle lähtee Santa Claus Hotellin edestä n. klo 13.50 ja takaisin Ounasvaaralta keskustaan n. klo 16.30. Ohjelmassa on leikkimielisiä kilpailuja, makkaranpaistoa, lumenveistoa ja musiikkia. Ohjelmaa myös lapsille. Sisätiloissa viihtyville rinneravintola Alpenjager tarjoilee hiukopalaa ja lämmikettä After Ski hengessä. Mukaan kannattaa ottaa reipasta ulkoilumieltä, leikkimielisyyttä ja tanssijalkaa. Ounasvaara tarjoaa merkittäviä alennuksia hissilipuista ja välinevuokrasta. Tule ihmeessä! Koko ohjelma täällä >>

Eronneille oma kurssi - Vanhemman neuvo

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com.

Paikallistoiminnan kehittämispäivät tulevat jälleen

Paikallistoiminnan kehittämispäivät ovat vuotuinen kokoontumisviikonloppu sateenkaariperheille toimintaa järjestäville vapaaehtoisille. Viikonlopun aikana vaihdetaan ideoita, opitaan uutta ja virkistäydytään yhdessä. Jos toimiminen oman paikkakunnan perhetoiminnan hyväksi kiinnostaa, kehittämispäivät ovat oivallinen tilaisuus hypätä mukaan toimintaan. Kehittämispäivät ovat 19.-20.3.2016 Helsingissä.​ Mukaan voit ilmoittautua täällä >>

Tapahtumakalenteri 2016

22.-28.2. Arctic Pride Rovaniemellä​
11-13.3. Transmaskuliinien vanhempien leiri Turun seudulla​
19.3. Kevätkokous Helsingissä
19.-20.3. Paikallistoiminnan kehittämispäivät Helsingissä​
31.3. Sateenkaarimiesten isyys - miten se onnistuu?​
1.-3.4. Koululaisten ja vanhempien leiri Ylöjärvellä​
2.4. Miesten parisuhdeiltapäivä Helsingissä​
9.4. Minustako apilaperheen vanhempi?​
1.5. Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä
20.-22.5 Rikasta minua -viikonloppu Kirkkonummella
4.-7.8. Kesäleiri Lappohjassa
16.-18.9. Miesten  ja lasten leiri Kirkkonummella
14.-20.11 TransHelsinki
25.11. Syyskokous Helsingissä
2.-4.12.​ Paikallistiimien virikeviikonloppu Ylöjärvellä


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin, joka sisältää myös paikalliset tapahtumat, löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >> ​

Suurin osa toiminnasta on paikallistiimien eri paikkakunnilla toteuttamaa: 
Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Vertaistoiminta netissä - Perheaikaa.fi

​Sateenkaariperheiden neuvonta- ja aihevapaa-chatit:

15.3, 19.4, 17.5, 13.9, 11.10, 15.11 ja 13.12. 

Ja kellonaika on aina 12-13.30.


​​Nettiluennot:

Lahjasolulapsi sateenkaariperheessä

ti 12.4. klo 12. Luennoitsija Terhi Vihko.


Sateenkaariperheiden lasten hyvinvointi ja haavoittuvuudet 

ti 20.9. klo 12. Luennoitsija Kia Aarnio​


Tulossa 2016 suljetut ryhmät aiheista

*Apilaperheys

*Lapsettomuus​

Voisitko sinä tehdä muutaman tunnin vuodessa vertaistoimintaa netissä?

Uusia perheaikaa vertaisohjaajia koulutetaan pian. Ole yhteydessä järjestösihteeriin ja kysy listietoja.


Perhevalmennuksen nettikurssi on ilmaiseksi kaikkien perhettä suunnittelevien ja lasta odottavien käytettävissä. Löytyy perheaikaa-sivuston kurssit-osiosta.


Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi voi lähettää vertaistoiminnan koordinaattorille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>


Perheaikaa.fi-palvelussa on myös sateenkaariperheiden keskustelualue. Sateenkaariperheteemaisen keskustelualueen löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Pohdituttaako perheen perustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?


PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat:

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello 9-10


SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä tuliko viesti perille.


CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään. Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Vuoden 2016 chattiajat: 15.3, 19.4, 17.5, 13.9, 11.10, 15.11 ja 13.12. Ja kellonaika on aina 12-13.30

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.


Katso myös muut neuvontapalvelut www.sinuiksi.fi

Haastattelupyyntöjä 

Nyt tutkitaan sateenkaariperheiden 4-6 -vuotiaita!

Hei, teen varhaiskasvatustieteen kandidaatin tutkielmaa sateenkaariperheiden lapsista. Etsin 4-6 -vuotiaita lapsia haastattelututkimukseen, jossa selvitän sateenkaariperheissä elävien lasten tuntemuksia omasta perheestään. Haastattelut tapahtuvat perheiden kotona ja ovat luottamuksellisia. Vanhemmilla on mahdollisuus olla läsnä haastattelutilanteessa. 
Tutkimuksen kautta lisätään tietoa lasten perhekäsityksistä, ja sen kautta on tarkoitus nostaa esille lasten omia ajatuksia perhesuhteistaan ja perheensä asemasta yhteiskunnassa. Lapset saavat pienen palkkion tutkimukseen osallistumisesta. 

Ilmoittauduthan tutkimukseen mahdollisimman pian sähköpostitse lotta.k.kyllonen@student.jyu.fi​


Tutkimuksen alla sukupuolivähemmistöjen kokemukset työelämässä​

Sukupuolivähemmistöt ja syrjintä työelämässä tutkimukseen voit osallistua täällä >>


Kerro kokemuksistasi varhaiskasvatuspalveluissa!
Sosionimiopiskelijat tekevät opinnäytetyötä lastentarhanopettaja-opiskelijoiden valmiuksista kohdata sateenkaariperheitä varhaiskasvatuspalveluissa. Haastattelu onnistuu
sähköpostin välityksellä mistä päin maailmaa tahansa, tai kasvotusten
pääkaupunkiseudulla. Ota yhteyttä susanne.toivonen@student.diak.fi

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 3000 tykkääjää Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! 'Tykkää' meistä, niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Sateenkaaripareista>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>> 

Sateenkaariperheet  myös Twitterissä>>

Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe.

Paikalliset tapahtumat

Paikallistiimin tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät nyt helposti kotisivuiltamme>>

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät tästä linkistä>>


UUTTA!​

Kotkassa parisuhdeiltapäivä​

Turussa aikuisten oma ilta

Miten lapsia tehdään ja satutuokio Rovaniemellä​

Tampereella kiipeillään


Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaakso:kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lahti: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: info@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI​

Paikallistiimi: Kirsi, Anu, Maria, Minna, Reeta, Riina, Sonja ja Sanna sekä koululaisasioissa Arhi helsinki@sateenkaariperheet.fi Paikallistiimin tavoittaa perhetapaamisten ja perhekahvilan aikana numerosta 050-4406517.​​

PERHEKAHVILA  

Tapaamme Kotolassa (Yrjönkatu 29 A 1) joka tiistaiaamu klo 10–12.

Mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys
tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksiä. Rattaat saa Kotolaan sisälle.
Hoitopöytä, potta, mikro, syöttötuoleja yms. löytyy. Joka kuukauden ensimmäisenä
tiistaina yhdistys tarjoaa brunssin (1.3., 5.4. ja 3.5.)


*Avoimet ovet eli tervetuloa niin uudet kuin vanhatkin!*

KAIKILLE SUUNNATUT PERHETAPAAMISET Lp LINJASSA

Perhetapaamiset jatkuvat keväällä 2016 Leikkipuisto Linjassa. Perhetapaamiset ovat kaikille avoimia ja yleensä lapsille on järjestettynä pientä ohjelmaa tai askartelua. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä ja mehua, muut tarjoilut nyyttärimeiningillä. Tule tutustumaan muihin sateenkaariperheisiin! Kevään tapaamiset su 13.3. ja su 10.4. klo 15–17.
Osoite: Toinen Linja 6, 00530 Helsinki. Tervetuloa mukaan!

Lisäksi suunnitteilla konsertti/teatteriretki huhti-toukokuulle ja retki toukokuulle. Lisätietoa
seuraavassa uutiskirjeessä sekä perhetapaamisessa.


TAAPEROTAPAAMISET

Taaperotapaamisiin voivat tulla kaikenikäisten lasten perheet ja vielä lapsettomat ihmiset. Tapaamiset sopivat kuitenkin ehkä parhaiten pienille lapsille, koska erityistä ohjelmaa ei ole. Jutellaan yhdessä ajankohtaisista aiheista ja seuraillaan lasten touhuja. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Nyyttärimeiningillä voi tuoda muuta tarjottavaa. Tapaamiset 5.3, 16.4 ja 21.5. Tapaamisaika on aina kello 15-17. Paikka: Kotola, Yrjönkatu 29 A 1. Pysy perillä tapaamisista liittymällä Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheiden salaiseen facebook-ryhmään.


SOSIAALISET VANHEMMAT

Sosiaaliset vanhemmat -ryhmä on toistaiseksi tauolla.  Ryhmä kaipaa uusia vastuuhenkilöitä, eli ihmisiä, jotka sitoutuvat olemaan paikalla ja ehkä keittämään kahvit. Kysy lisää helsinki@sateenkaariperheet.fi. Sosiaalisilla vanhemmilla on nyt myös oma facebook-ryhmä. Pyydä Helsingin paikallistiimiä liittämään sinun mukaan. 


ALKUTAIPALE-ILLAT

Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnitteleville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme. Ellei muuta ilmoiteta kokoonnumme Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipale-illat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat. Tapaamispaikkana Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, ellei muuta ilmoiteta. Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi. Seuraavat tapaamiset: Tostaina 10.3 klo 18–19.30, 12.4 klo 18-19.30 ja 10.5 klo 18-19.30


Alkutaipaleen omaan salaiseen facebook-ryhmään pääset tulemalla Alkutaipale-tapaamiseen. Ohjeet liittymiseen saat paikan päällä.

HETEROSUHTEESSA LAPSIA SAANEET
Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heterosuhteessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.Tapaamiset pidetään Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki. Jos ryhmä kiinnostaa, ota yhteys vertaistoiminnan koordinaattoriin.


EROTOIMINTA

Vanhemman neuvo -ryhmä eronneille lapsiperheellisille järjestetään kun ryhmään on ilmoittautunut sopiva määrä ihmisiä. Ryhmä käsittää kahdeksan kertaa, ja on osallistujille ilmainen. Ryhmää ohjaa Sateenkaariperheiden Vanhemman neuvo-kursseihin erikoistunut Ritva-Liisa Reinold. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet uutiskirjeestä kohdasta "Tulevat kurssit ja tapahtumat".

 

KOULULAISET​

Koulaisten seuraavassa tapaamisessa tutustutaan room escapeen, eli pakohuonepelaamiseen Room Escape Running Rabbitissa to 3.3. kello 18. Täysin uudistunut KGB-agenttihuone kutsuu kaikki yli 10-vuotiaat vanhempineen tunnin pituiseen seikkailuun. Paikka Herttoniemen teollisuusalueella, Sahaajankatu 49. Ilmoittautdu etukäteen ​info@roomescaperunningrabbit.fi. Lue, mistä on kyse täällä >>

​Kevätauringon alkaessa enemmän lämmittää lähtevät koululaiseperheet retkelle Sipoonkorpeen tai Mustavuoreen. Pysy kuulolla tai ilmoittaudu jo nyt mukaan (niin pääset vaikuttamaan ajankohtaan) helsinki@sateenkaariperheet.fi.


MIEHET

Vuoden 2016 aikana Helsingissä järjestetään paljon erityisesti miehille suunnattua toimintaa. Tarkemmat tiedot uutiskirjeen kohdasta "Tulevat kurssit ja tapahtumat"​


HELSINKI PRIDE 27.6-3.7.2016​

Tule mukaan suunnittelemaan sateenkaariperheille tarkoitettuja tapahtumia ja retkiä Pride-viikon ajalle. Sateenkaariperheiden vapaaehtoiset ovat järjestäneet aikaisempina vuosina monipuolista ohjelmaa koko viikolle. Kiinnostaisiko järjestää luento/keskustelutilaisuus aikuisille, retki tai leikkipuistotapaaminen perheille vai onko mielessäsi jotain ihan muuta mitä aikaisemmin ei ole ollut. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse helsinki@sateenkaariperheet.fi ja tule mukaan suunnittelemaan perheille ikimuistoista Helsinki Pride -viikkoa!​

MISTÄ LISÄTIETOA?

Avoin Facebook-ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>

Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle (Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet), liity ryhmään laittamalla vertaistoiminnan koordinaattorille sähköpostia ja pyydä liittämään sinut ryhmään.

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen helsinki@sateenkaariperheet.fi

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Laura V., Mervi ja Saara V. 

jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Koko perheen tapaamiset
Kaikille avoimia perhetapaamisia järjestetään Monikulttuurikeskus Gloriassa
kerran kuukaudessa. Tapaamiset pidetään vapaamuotoisina ilman erillistä teemaa
ja tarjoilu hoidetaan nyyttäriperiaatteella. Tarkoituksena on tarjota paikka
keskustelulle ja vertaistuelle.
Tapaamiset keväällä sunnuntaisin klo 16-19: 21.2., 20.3., 17.4., 15.5.
Paikka: Monikulttuurikeskus Gloria, Matarankatu 6

Alkutaipaletapaamiset
Keväällä 2015 käynnistynyt alkutaipaleryhmä jatkaa tapaamisia kerran
kuukaudessa. Ryhmä tarjoaa vertaistukea niin perheellistymisen alkumetreillä
oleville kuin jo vauvan saaneille. Tapaamisissa on tarkoitus jakaa
ajantasaista tietoa ja tukea sateenkaariperheiden byrokratiasta ja toimimisesta
yhteiskunnassa.
Tapaamiset keväällä tiistaisin klo 17.30-19.30: 8.3., 5.4., 3.5.
Paikka: Jyväskylän Setan toimisto, Kansalaistoiminnankeskus Matara,
Matarankatu 6, 2. krs, huone 217

Perhesähly
Sählyä keväällä sunnuntaisin klo 16.30-17.30: 6.3., 3.4., 24.4.
Paikka: Cygnaeuksen koulu, Voionmaankatu 18​


MISTÄ LISÄTIETOA?

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi.

Avoin Facebook ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Jyväskylän seudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>

Suljettu Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle Sateenkaariperheet Jyväskylä, liity ryhmään laittamalla pyyntö ylläpitäjälle täällä>>

KUOPIO

Paikallistiimi: RYHDY KUOPION TIIMILÄISEKSI! kuopio@sateenkaariperheet.fi


Kuopion seudulla on paljon sateenkaariperheitä, myös koululaisperheitä, mutta Kuopion 

seutu kaipaa aktiivisia koolle kutsujia! Yhteisten tapaamisten suunnittelu on kivaa ja helppoa. Tule mukaan! Kuopion tapaamisista ilmoitellaan ja muistaa asioista keskustellaan omassa facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä>>

KYMENLAAKSO/KOTKA

Paikallistiimi: Veera, kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi


Tule hellimään itseäsi ja parisuhdettasi! 

Sateenkaaren väristen parien (ja miksei sinkkujenkin) parisuhdeiltapäivä Kotkassa sunnuntaina 21.2. klo 15 - 18. Tarkempi paikka selviää myöhemmin.
Ilmoittautuminen ja lisätietoa Facebook-ryhmässä tai sähköpostitse: kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi.


Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, jossa tapaamisista sovitaan, laita sähköpostia osoitteeseen paikallistiimille.

LAHTI

Lahdessa järjestettiin maaliskuussa paikkakunnan ensimmäinen perhetapaaminen, joka ei saavuttanut suurta kiinnostusta. Jos Lahden suunnan ihmiset ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita järjestämään tapaamisia, voivat he ottaa yhteyttä järjestösihteeriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhteyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi


Oulun tapaamiset järjestetään Vihreällä talolla (Uusikatu 27) klo 14.30-17. Kevätkauden tapaamispäivät ovat 21.2, 27.3, 17.4 ja 15.5.
Tervetuloa kaikki toiminnasta kiinnostuneet!

Tapaamispäivistä ja -paikoista tiedotetaan Oulun omalla sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna, pori@sateenkaariperheet.fi

Porissa jatkuvat perhetapaamiset kerran kuukaudessa MLL:n perhekahvilan tiloissa osoitteessa Antinkatu 8, Pori. Kevään 2016 tapaamiset ovat aina tiistaisin ja klo 17.30-19. Tapaamisten päivämäärät ovat 23.2., 22.3., ja 19.4. Lisäksi sateenkaariperhepäivänä toukokuussa on yhteistä ohjelmaa. Tapaamisiin ovat tervetulleita sekä perheelliset että perheestä haaveilevat. Porin sateenkaariperheet löytyvät Facebookista ja siellä seuraamalla pysyt parhaiten perillä ajankohtaisista asioista.

Kaikkiin tapaamisiin ovat tervetulleita sekä perheelliset, että perheestä haaveilevat. Parhaiten pysyt ajantasalla toiminnasta kun seuraat meitä Facebookissa, meidät löydät nimellä Porin
sateenkaariperheet mm. tästä linkistä>>

ROVANIEMI

Rovaniemellä etsitään innokkaita koolle kutsujia.

Arctic Pride valtaa Rovaniemen jälleen 22-29.2.2016. Perheita/perheyttä koskettavaa ohjelmaa ovat ainakin:

​To 25.2. klo 9.30 Satutunti monimuotoisuudesta, Rovaniemen pääkirjastolla.

To 25.2. ​klo 18-20 Miten lapsia tehdään -tilaisuus, Rovaniemen pääkirjastolla

Pe 26.2. klo 18-19.30 Ice-Karting, AccessLapland
La 27.2. Kulkue & Ulkorieha
klo 12.30 Kulkueen järjestäytyminen Kansalaistorilla Rovaniemen pääkirjaston
edessä. Kulkue lähtee klo 13.00 Kansalaistorilta ja kulkee reitin Rovakatu -
Koskikatu ja päättyy Sampoaukiolle. Heti kulkueen jälkeen siirrymme ulkoriehaan Ounasvaaran hiihtokeskukseen klo 14-16.30. Bussikuljetus Ounasvaaralle lähtee Santa Claus Hotellin edestä n. klo 13.50 ja takaisin Ounasvaaralta keskustaan n. klo 16.30. Hiihtokeskus tarjoaa erinomaiset puitteet lasketteluun, lautailuun ja murtomaahiihtoon. Ohjelmassa on leikkimielisiä kilpailuja, makkaranpaistoa, lumenveistoa ja musiikkia. Omaa ohjelmaa lapsillekin. Sisätiloissa viihtyville rinneravintola Alpenjager tarjoilee hiukopalaa ja lämmikettä After Ski hengessä. Mukaan kannattaa ottaa reipasta ulkoilumieltä, leikkimielisyyttä ja tanssijalkaa. Ounasvaara tarjoaa merkittäviä alennuksia hissilipuista ja välinevuokrasta. Tule ihmeessä!

Pysy kuulolla tai ilmoita innokkuudestasi olla apuna järjestämässä (info@sateenkaariperheet.fi). Koko ohjelmaan voi tutustua >>täällä

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi


Tapaamme joka kuukauden kolmas sunnuntai Kasperin leikkitoiminnan tiloissa osoitteessa Lintuviita 3. Aloitamme kello 15.30, mukaan saa tietenkin liittyä myöhemminkin. 
 
Helmikuussa:
21.2. kuukausitapaaminen: tehdään tortilloja nyyttärisysteemillä

Maaliskuussa:
20.3. 
Kuukausitapaaminen - pääsiäiskoristeaskartelua

Lisätietoa tapaamisistamme saa fb-ryhmästämme, jonne pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seinajoki@sateenkaariperheet.fi. Tervetuloa mukaan kaikki sateenkaariperheelliset sekä perhettä suunnittelevat!

PS. Etsimme lisävoimia paikallistiimiin, se voit olla juuri sinä! Jos haluat tulla
mukaan ideoimaan ja järjestämään tapaamisiamme, niin otathan yhteyttä!​

TAMPERE

Paikallistiimi: Anne, Marjut, Mia ja Sini, tampere@sateenkaariperheet.fi


Perhetapaaminen 6.3. klo 10-12 Huushollissa (Hämeenpuisto 10, aidattupuutalo) Kahvia, teetä, keksiä, hyvää seuraa ja keskustelua. Tilat soveltuvat niin isommille kuin pienemmillekin lapsille.


Alkutaipaletapaamiset ovat olleet suosittuja perhettä toivovien, lasta suunnittelevien, raskaana olevien ja pienten lasten vanhempien keskuudessa. Seuraava tapaaminen 29.2 klo 17-19 Setan toimistolla os. Kuninkaankatu 15 A. Tervetuloa turisemaan jälleen sateenkaaren värisistä perheellistymiskuvioista! Tällä kerralla ei erityistä teemaa.

15.3 Alkutaipale ryhmä suuntaa tutustumiskäynnille Ovumian hedelmöityshoitoklinikalle. Ilmoittautumiset faceryhmän kautta tai osoitteeseen tampere(at)sateenkaariperheet.fi. Loppukevään tapaamiset ovat 7.4 ja 8.5 Setan toimistolla klo 17-19.

Pienten ryhmä on tarkoitettu vauvojen ja pienten lasten vanhemmille ja tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti kahden viikon välein Tampereen Setan toimistolla (Kuninkaankatu 15 A 1) klo 10-13. Seuraavat tapaamiset poikkeavat tästä, sillä 18.2 tapaaminen Lasten kulttuurikeskus Rullassa. Ensin klo 10:00-10:30 0-3 vuotiaille suunnattu konsertti, minkä jälkeen jäädään tutkiskelemaan mitä muuta Rullasta löytyy. Eväät mukaan! 27.2 tanssiteatteri MD:n Santeri Sammakon seikkailut Hällä-näyttämöllä (Hämeenkatu 25) klo 11. Lippu hankitaan itse MD:n lipunmyynnistä tai lippu.fi, 7 €/hlö. 3.3 Napapiirillä (Kaalamonaukio 2) klo 10-13 Laura Sirénin vetämä värikylpy. Osallistumismaksu 5€/lapsi. Sitovat ilmoittautumiset 20.2 mennessä faceen tai s.postiin! Otathan mukaan vaihtovaipan, pyyhkeen ja eväät. Mukaan voi tulla myös kahvittelemaan ja seuraamaan värikylpyä osallistumatta siihen. Huomioithan että Napapiirin tiloihin ei saa rattaita sisälle/katokseen vaan ne on jätettävä ulos.


Koululaisryhmään ovat tervetulleita kaikki eskarilaisista ysiluokkalaisiin. Koululaiset tapaavat kiipeilyn merkeissä 13.3 klo 15.30 Tullintorilla Irti maasta -kiipeilykeskuksessa. Sitovat ilmoittautumiset faceen tai s.postiin 29.2 mennessä. Yhdistys tukee lasten lipun ostamista, jolloin hinnaksi jää 7 €/lapsi. Mikäli aikuinen haluaa kiipeillä, kustannus on 15 €/hlö. Seuraavat tapaamiset ilmoitetaan uutiskirjeissä ja sk-perheiden kalenterissa.


Tarjoilujen ja järjestelyjen helpottamiseksi toivomme ilmoittautumista tapaamisiin. Jos ilmoittautuneita ei ole, ei aktiivitkaan välttämättä keskenään kokoonnu, vaan tapahtuma peruutetaan. Facebookissa olevan ryhmän tai paikallistiimin sähköpostin kautta voit ilmoittautua ja saada lisätietoa tapahtumista. 


Kaikki tapaamisemme tiedotetaan Sateenkaariperheiden ja Tampereen Setan kalenterissa sekä Facebook -ryhmässämme. Lisätietoa toiminnasta ja mm. face-ryhmään liittymisestä saat osoitteesta tampere@sateenkaariperheet.fi.


Uudet perheet ovat lämpimästi tervetulleita, kaikilla meillä on joskus ollut ensimmäinen kerta sateenkaariperhetapaamisessa, rohkeasti mukaan!​

TURKU

Paikallistiimi: Minna S., Minna I., Marjukka, Juha ja Jenni

turku@sateenkaariperheet.fi


Tervetuloa mukaan Turun Seudun Sateenkaariperheiden toimintaan! 

Turussa järjestetään monipuolista ohjelmaa sateenkaariperheellisille. Voit
ilmoittautua mukaan sähköpostilistallemme osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Facebookista löytyy myös Turun Seudun Sateenkaariperheiden julkinen ryhmä, jossa tiedotamme toiminnastamme. Voit myös liittyä suljettuun Fb-­keskusteluryhmäämme. 

Kevät 2016:
(Seuraa ilmoitteliua FB:ssa ja sähköpostilistalla, tapahtumatiedot tarkentuvat vielä!)

Kokoamme parhaillaan uutta vertaistukiryhmää uusperheaikuisille, yh-sateenkaariperheellisten lapsettomille nyksille eli lapsettomille aikuisille, jotka tulevat parisuhteen kautta sateenkaariperheeseen. Kokoontuminen TuSetan toimistolla. Tiedustelut ja ilmoittautumiset turku@sateenkaariperheet.fi 


­Su 6.3. klo: 16-18 Alkutaipaletapaaminen Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa (pitkä vihreä rakennus Kupittaankadun puolella). Nyyttäritarjoilu, yhdistys tarjoaa kahvin ja teen.


­Su 13.3. klo: 16-18 Kaikille avoin perhetapaaminen Seikkailupuiston iltapäiväkerhon tiloissa, vieraana kirjailija Tittamari Marttinen, joka kertoo sateenkaariperheteemaisesta lastenkirjastaan Ikioma perheeni. Yhdistys tarjoaa pientä purtavaa, tervetuloa mukaan!


La 2.4. Sateenkaariperheiden aikuisten tapaaminen vapaamuotoisen keskustelun merkeissä iltapäivällä keskustassa, tarkempi aika ja paikka selviävät myöhemmin. Samana iltana juhlitaan Manillassa TuSetan 45-vuotissynttäreitä, jonne halukkaat voivat siirtyä yhdessä.


Su 10.4. klo: 16-18 Yhden vanhemman sateenkaariperheellisten tapaaminen Portsassa perheen luona. Nyyttäritarjoilu, yhdistys tarjoaa kahvin, teen ja mehun. Tarkempi osoite sähköpostitse ositteeseen yh.sareenkaariperheet.tku@gmail.com. Kerro myös mahdollisesta lastenhoitajan tarpeesta ilmoittautumisen yhteydessä.


Su 1.5. klo: 15-17 Kaikille yhteinen ohjelmallinen sateenkaariperhepäivän juhla vapputunnelmissa Seikkiksen iltapäiväkerhon tiloissa, sään salliessa myös ulkosalla. Tarjolla munkkeja, simaa ja muita herkkuja, tervetuloa!


Su 15.5. Yhden vanhemman sateenkaariperheiden tapaaminen, paikka ja tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin.


Su 12.6. klo: 15-17 Pikniktapaaminen Annanpuistossa Portsassa. Tuo mukanasi pientä purtavaa yhteiseen pöytään.


15.-17.7. Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten kesäleiri Hirvensalon Aurinkolahdessa (Turku). Varaa ajankohta kalenterista, tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet myöhemmin.

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Vertaistoiminnan koordinaattori
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976​

Koulutussuunnittelija
Sanna Nevala
sanna.nevala@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Tutkija
Kia Aarnio
kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Puheenjohtaja
Elina Laavi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi-sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2016

Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Krister Karttunen, Helsinki (vpj)

Marjukka Irni, Turku

Tiia Kovanen, Vantaa​

Juha Ojaniemi, Turku

Paula Myöhänen, Mikkeli
Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (varajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

0%