Uutiskirje toukokuu 2016

Politiikasta huolimatta

Viimeaikaisten hallitusten kausilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat kehittyneet hyvin vitkaasti. En tiedä, onko politiikka tältä osin todella rikki. ​Onneksi asioita kuitenkin tapahtuu hallituksista huolimatta. 

Muutoksia ja uudistuksia tapahtuu koko ajan aktiivisten kansalaisten, virkamiesten​ ja ammattilaisten toiminnan ansiosta. Myös uutta lainsäädäntöä saadaan aikaan kun joukko ihmisiä osoittaa yhteisen tahtotilansa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin voimaan kansalaisaloitteen pohjalta, ja nyt on hyvät mahdollisuudet, että kansalaisaloite säädetään toista kertaa oikeaksi lainsäädännöksi​. Äitiyslailla on hyvät mahdollisuudet tulla hyväksytyksi eduskunnassa, koska se on perusteellisesti valmisteltu esitys, joka edistää olemassa olevien lasten oikeuksia niin konkreettisella ja selkeällä tavalla. Äitiyslaista lisää tässä uutiskirjeessä.

Samalla kun iloitsen siitä, että​ äitiyslaki etenee vihdoin eduskunnan käsittelyyn, en voi olla surematta sitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet tuntuvat tässä maassa kehittyvän pääasiassa politiikasta huolimatta, ei politiikan ansiosta.

Jään odottamaan aikaa, jolloin Suomen hallituksella on kokonaisvaltainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpoliittinen toimintaohjelma.

Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana viemässä äitiyslain eduskunnan käsittelyyn!

Juha Jämsä​

Toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956​


PS. Kesä on täynnä prideja, ja pridejen perheohjelmaa!

Tässä kirjeessä mm:

* Hei, me muutetaan
* Muumimuki Sateenkaariperheille
* Nuoret vanhemman ulostulosta
* Uusi järjestösihteeri on Laura
* Kaikkien koulu
* Intersukupuolisten lasten oikeudet
* Seinäjoen ensimmäinen pride
* Miesten perheleiri
* Syksyn parisuhdekurssit
* Perhevalmennus Turussa
* Kesän pridet täynnä perheohjelmaa

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

* Hallituksen kokouksen 16.4.2016 päätösluettelo >>

* Lausunto 23.5.2016 oikeusministeriölle nimilain uudistustarpeista >> ​

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, lisätietoja täällä >>

Uutisia ja ajankohtaista

55 000 ihmistä kannattaa äitiyslakia

Äitienpäivän ihmeeksi kutsumamme nimivyöry äitiyslaki-kansalaisaloitteelle varmisti sen, että kansalaisaloite etenee varmasti eduskunnan käsittelyyn. Torstaina 12.5. kello 18.59 äitiyslain kannatusilmoitusten lukumäärä nousi yli 50 000 nimeen, ja meidän riemumme repesi liitoksistaan. 55 000 kiitosta kaikille allekirjoittajille, yhteistyökumppaneille, kampanjan vapaaehtoisille ja aloitetta tukeneille poliitikoille ja julkisuuden henkilöille!

Nimet kasaan!

Nimienkeruu jatkuu vielä muutaman päivän ja päättyy lauantaina 28.5. keskiyöllä. Paperisten kannatusilmoitusten tulee olla allekirjoitettu ennen kuin vuorokausi vaihtuu sunnuntaiksi 29.5. Sähköinen allekirjoitusmahdollisuus sulkeutuu myös tuolloin. Pyydämme lähettämään kaikki paperiset kannatusilmoitukset toimistollemme viimeistään ti 31.5.

Nimiä kerättiin ympäri Suomen


Nimiä kerättiin loppukevään aikana ympäri Suomen erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa. Osa keruutapahtumista oli kampanjan järjestämiä, osa yhteistyökumppaniemme ja osa innostuneiden yksittäisten ihmisten järjestämiä. Nimiä paperilomakkeille on kerätty lähes 5000 kappaletta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että olemme henkilökohtaisesti kohdanneet 5000 ihmistä ja keskustelleet asiasta. Suurkiitokset kaikille nimienkerääjille!

Mitä nyt?

Kaikki kannatusilmoitukset luovutetaan maanantaina 6.6. Väestörekisterikeskukseen, jossa ne tarkastetaan ja lasketaan. Arviolta elokuussa Väestörekisterikeskus vahvistaa nimien lukumäärän, minkä jälkeen aloite voidaan luovuttaa eduskunnalle. Tavoitteenamme on luovuttaa aloite heti syysistuntokauden aluksi syyskuussa. Eduskunnassa aloite käsiteltäneen lakivaliokunnassa. Kaikkineen eduskuntakäsittely kestänee 6-12 kuukautta. Jos käsittely johtaa lain hyväksymiseen, lain toimeenpanoon menee oma aikansa, koska esitys edellyttää muutoksia väestötietojärjestelmään.

Mikä muuttuu ja keitä koskee?


Jos kansalaisaloite äitiyslaista säädetään laiksi, uusi mahdollisuus vahvistaa lapsen vanhemmuus tunnustamalla koskee sellaisia naisparin perheitä, joissa lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla soluista, joiden lahjoittajaa ei voida vahvistaa isäksi. Esityksen yksityiskohdat saattavat vielä muuttua valiokuntakäsittelyssä. Kun laki saa lopullisen muotonsa, tiedotamme jäseniämme lain yksityiskohtaisista edellytyksistä ja seurauksista. Tässä vaiheessa haluamme kiinnittää jäsenistön huomion siihen, että esityksen mukaan äitiyden tunnustamisen edellytyksen on hedelmöityshoidoille annettu yhteinen suostumus. Nykylainsäädäntö ei mahdollista tällaisen suostumuksen antamista. Toisin sanoen ensimmäiset lapset, jotka äitiyslain perusteella voidaan tunnustaa, ovat sellaisia, jotka ovat saaneet alkunsa äitiyslain voimaantulon jälkeen.

Sateenkaariperheet ry muuttaa omilleen

Yhdistys muuttaa heinäkuussa Kurviin. Uusi toimisto sijaitsee Kurvin sydämessä hyvien metro- bussi- ja raitiovaunuyhteyksien päässä. Samassa talossa on mm. ravintola Kolme Kaisaa. Osoite on Hämeentie 29 A, 7. krs. Runsaassa 200 neliössä on mukavasti tilaa niin eri-ikäisten ryhmille kuin työntekijöillekin. Myös Kaikkien perheiden Suomi -hanke muuttaa näihin uusiin tiloihin.

Nimikilpailu

Kotolaan jäävät Adoptioperheet ja Familia. Uudet tilat tarvitsevat uuden nimen. Julistamme täten nimikilpailun alkaneeksi! Ehdota nimeä täällä >>

Haussa ruokapöydän tuoleja​

Uusien tilojen keittiönpöydän ääreen kootaan monenkirjava tuoliryhmä - löytyisikö sinulta ylimääräinen puinen ja ehjä tuoli? Maali-/lakkapinnan ei tarvitse olla moitteeton, sillä tuolit maalataan sateenkaaren väreihin! Tuolilahjoitukset: sanna.nevala@sateenkaariperheet.fi

Täydennystä keittiöön

Uuden keittiömme kaapit kaipaavat hieman täydennystä. Tulossa pian keittiötarvike-keräys! Jos siis nurkissasi pyörii tarpeettomia, mutta hyväkuntoisia astioita ja muita keittiötarvikkeita, pidä uudet toimitilat mielessäsi. Julkaisemme yksityiskohtaisemmat tarpeet lähiaikoina Facebook-sivuillamme. Stay tuned!

Uudet työhuoneet

Onko tiedossasi käytettyjä ja edullisia, mutta hyväkuntoisia toimistohuonekaluja? Etsimme mm. seisomatyöpistettä, työtuoleja, satulatuoleja, hyllyköitä ja kaappeja. Vinkkaukset yksittäisistäkin huonekaluista pääkaupunkiseudun alueella: laura.valoma@sateenkaariperheet.fi

​Nuoret aikuiset suhtautuisivat myönteisesti vanhempansa ulostuloon


Yhdysvaltalaistutkimuksessa nuorille aikuisille esitettiin kuvitteellinen tilanne, jossa heidän heteroseksuaaliset vanhempansa eroavat, koska toinen heistä on löytänyt vuosien kamppailun jälkeen uuden seksuaalisen tai sukupuoli-identiteetin. Vanhempi ei ole koskaan aiemmin kertonut lapselleen identiteettipohdinnoistaan. Tutkittavan tehtävänä oli vastata viisiportaisella asteikolla kysymyksiin siitä, haluaisiko hän tietää, mikäli hänen äitinsä olisi lesbo tai isänsä homo, tai jos hänen vanhempansa olisi transihminen. Samoin tiedusteltiin, olisiko nuoren vaikea luottaa vanhempaansa muissa asioissa, mikäli hänelle kävisi ilmi, että hänen vanhemmallaan oli suhde samaa sukupuolta olevan kanssa, ilman että tämä oli aikonut kertoa siitä lapselleen.

Yli viidensadan nuoren aikuisen vastauksista kävi ilmi, että enemmistö suhtautuisi vanhemman ulostuloon myönteisesti. Äitien ulostuloon suhtauduttaisiin keskimäärin myönteisemmin kuin isien ulostuloon, ja seksuaalivähemmistöön kuulumiseen suhtauduttaisiin myönteisemmin kuin sukupuolivähemmistöön kuulumiseen. Tyttäret uskoivat suhtautuvansa ulostuloon positiivisemmin kuin mitä pojat uskoivat suhtautuvansa. Ne vastaajat, joiden käsityksen mukaan seksuaalinen suuntautuminen riippuu biologisista tekijöistä, suhtautuisivat myönteisemmin kuin ne, joiden mukaan se riippuu ympäristötekijöistä kuten kasvatuksesta tai ihmissuhteista. Luottamuksen uskottiin kärsivän, mikäli vanhempi olisi pitänyt identiteettiään piilossa.

Myös aiempi tutkimus tukee ulostulemisen myönteisiä seurauksia: vanhemmat, jotka kertovat lapsilleen sukupuoli- tai seksuaali-identiteetistään, kykenevät aidompaan suhteeseen lapsiensa kanssa, ja heidän lapsensa oppivat arvostamaan moninaisuutta ja avoimuutta.

Abstrakti täällä >>

Sateenkaariperheet esillä THL:n perhetutkimuspäivillä

Moninaiset perheet olivat teemana huhtikuussa Finlandia-talolla järjestetyillä Perhetutkimuspäivillä. Monimuotoiset perheet ry:n projektipäällikkö Anna Moring luennoi ensimmäisenä päivänä monimuotoisten perheiden kohtaamisesta palveluissa. Toisena päivänä seminaarissa järjestettiin työryhmä, jossa käsiteltiin sateenkaariperheiden lapsia ja vanhempia koskevaa tutkimusta. Tutkijamme Kia Aarnio esitteli sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia koskevaa tutkimusta, ja väitöskirjaansa sateenkaarivanhemmuudesta valmisteleva Jenni Kerppola-Pesu alusti sateenkaarivanhempia käsittelevästä kansainvälisestä tutkimuksesta. Lisäksi Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kertoi sateenkaarilapsista perheessä asiakastyön näkökulmasta. 


Abstraktit ovat luettavissa täällä >>

Uusi järjestösihteeri Laura Valoma

Olen aikaisemmin työskennellyt tapahtumatuottajana kansainvälisillä
festivaaleilla Tampereella.
Helsinkiin muuttaessa toivoin löytäväni
jotain uutta ja merkityksellistä, jotain
missä monipuolinen kokemukseni tulisi
parhaiten hyödynnetyksi.

Järjestösihteerinä pääsen haastamaan itseäni niin uusilla kuin vanhoilla osa-alueilla, uusien upeiden työtoverien ympäröimänä tärkeän asian puolesta.
Muiden lomaillessa heinäkuussa minut löytää aurinkoisinakin päivinä uudelta
toimistolta Kurvista!

Uutisia lyhyesti

Kaikkien koulu!

Miten koulu kohtaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden

Tilaisuus järjestettiin Helsingin yliopistolla kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä 17.5. Tilaisuudessa kuultiin kahdeksan erinomaista ja ytimekästä puheenvuoroa. Mm. opettaja Elina Särkelä esitti listan konkreettisista toimista koulujen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Tilaisuuden lopuksi myös Sateenkaariperheet käytti yleisöpuheenvuoron, jossa tuotiin esiin sateenkaariperheiden lasten ja nuorten näkökulmaa sekä hankkeemme tarjoamaa mahdollisuutta maksuttomaan koulutukseen ammattilaisille. Taltioidut puheenvuorot voi katsoa linkin kautta, joka julkaistaan myöhemmin tapahtuman fb-sivulla.

Tapahtuman FB-sivu

Jani Toivolan blogikirjoitus ​

Elina Särkelän puheenvuoro ​


Toimiston kesäajat

Uusi järjestösihteerimme Laura Valoma on töissä koko kesän, yksittäisiä vapaapäivien lukuunottamatta. Muut työntekijät lomailevat tavalliseen tapaan ja lomat painottuvat heinäkuulle. Työntekijät ovat lomilla ja saldovapailla seuraavasti:

Juha Jämsä 10.-19.6. ja 4.7.-12.8.
Kaisa Niittynen 20.-26.6. ja 4.-31.7. ja 5.-11.9.
Sanna Nevala 27.6.-22.7.
Kia Aarnio 9.6.-31.7.

Intersukupuolisten lasten oikeudet ja hoito 

Lapsiasiavaltuutetun työryhmä HLBTI ja lapset järjesti toukokuussa yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisen eettisen neuvottelukunnan ETENEn kanssa pyöreän pöydän keskustelutilaisuuden intersukupuolisten lasten hoidoista ja oikeuksista. Keskusteluun osallistui hoitavien yksiköiden ammattilaisten lisäksi esimerkiksi ammatillisten yhdistysten, lasten oikeuksien ja kasvatuksen asiantuntijoita. Aiemmin keväällä ETENE julkaisi tärkeän kannanoton intersukupuolisten lasten oikeuksien ja hoitojen kehittämiseksi. ETENE toteaa, että sukupuolen määrittämiseen tähtäävät kosmeettiset toimenpiteet voivat olla turhia ja jopa haitallisia, ja ne voivat aiheuttaa paljon kärsimystä lapselle mutta myös kustannuksia yhteiskunnalle. ETENE suosittaa, ettei ulkoisia sukupuoliominaisuuksia muokkaavia toimenpiteitä toteuteta ennen kuin lapsi itse voi määritellä sukupuolensa. ETENE myös kehotti harkitsemaan sosiaaliturvatunnuksen sukupuolisidonnaisuuden tarpeellisuutta. HLBTI ja lapset työryhmän puheenjohtajana toimii Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja. Sateenkaariperheet kiittää lapsiasiavaltuutetun aktiivisuutta intersukupuolisten lasten oikeuksien huomioimisessa.

Tapahtumauutisia

Seinäjoen ensimmäisillä prideilla perheet näkyvästi esillä​

Seinäjoella vietettiin ensimmäistä Prideä 20-21.5. Tänä vuonna juhlittiin vielä melko pienimuotoisesti ilman kulkuetta. Perjantai-iltana Prideä juhlittiin Bar 15:ssa, ja lauantaina pidettiin puistopiknik, jossa Seinäjoen sateenkaariperheillä oli ohjelmassa ohjattu sirkus lapsille. Säät suosivat Pride-piknikiä ja osallistujia riitti sirkukseen hyvin. Sirkusta ohjasi Aisha Korpela, ja lapset saivat kokeilla hulahulavanteita, palloja, renkaita ja muita sirkusvälineitä. Seinäjoen ensimmäinen Pride on merkittävä askel Etelä-Pohjanmaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyydelle.

​Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä keräsi 113 osallistujaa

Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä osui tänä vuona vappupäivän kanssa samaan ajankohtaan. Perhepäivän tapahtumia järjestettiin Kotkassa, Porissa, Tampereella, Turussa, ja Helsingissä.​ Ohjelmassa oli mm. sirkusta, vappushokkeloa ja letunpaistoa.

Apilaperheestä haaveilevat kokoontuivat Helsinkiin

Huhtikuun alussa toistakymmentä vanhemmuuskumppanuudesta kiinnostunutta kokoontui Kotolaan tutustumaan toisiinsa ja kuulemaan vinkkejä apilaperheen perustamiseen. Keskustelu oli vilkasta ja osallistujat toivat esille tarpeen erilaisten apilaperhetapahtumien järjestämiselle jatkossakin.​ Syksyllä järjestetään suljettu nettiryhmä apilaperheellisille ja sellaista suunnitteleville.

Tulevat koulutukset ja tapahtumat

Kesäleirille pääsee jonoon

Sateenkaariperheiden koko perheen kesäleiri järjestetään 4-7.8.2016 eteläisellä rannikolla Lappohjassa Högsandin leirikeskuksessa, joka sijatsee Hangon ja Tammisaaren välissä. Juna-asema sijaitsee muutaman sadan metrin päässä leirikeskuksesta. Upea hiekkaranta ja muutenkin mukava leirialue odottaa meitä! Leiripaikat ovat tällä hetkellä täyteen buukattuja, mutta jos leirille mielii, niin jonoon kannattaa tulla. Kesäleirille tulee yleensä peruutuksia. Ohjelmaa on niin perheille yhdessä kuin eri-ikäisille erikseen. Aikuisten aiheena on seksi. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä >>

Miesten ja lasten leiri


Räfsössä 16-18.9.

Sateenkaariperheet ry järjestää syksyllä ensimmäistä kertaa sateenkaarimiehille suunnatun perheleirin. Leirille ovat tervetulleita sateenkaarevat isät, isoisät, kummisedät, sedät, enot, naapurinsedät ja ketkä vaan isyydestä kiinnostuneet miehet lapsineen. Lapsen ei tarvitse olla oma, se voi olla ​kummilapsi, sukulaislapsi, tukilapsi tai muu tärkeä lapsihenkilö. Leirillä ovat tervetulleita siis myös vanhemmuudesta unelmoivat tai lapsiperheen perustamista suunnittelevat miehet, joko yhdessä jonkun tutun lapsen kanssa tai ilman.

Leiriohjelma koostuu kaikille yhteisestä ohjelmasta sekä eri ikäisten lasten ja aikuisten omasta ohjelmasta. Leirin tarkemman ohjelman ja muita lisätietoja löydät ilmoittautumislomakkeelta ​täällä >>

Koululaistoiminta paikkakunnilla

Koululaisille on monella paikkakunnalla omaa toimintaa, jonne ovat tapahtumasta riippuen tervetulleita joko pelkät koululaiset tai koululaiset vanhempineen. Joihinkin saavat osallistua myös koululaisten pikkusisarukset. Lisätiedot paikkakuntien tapahtumatiedoista kirjeen lopusta. Kesällä tapahtuu ainakin: 
Tampereella animaatiopaja
Helsingissä melontaa, tuotemyyntiä, retket Serenaan ja Puuhamaahan

Parisuhdekurssit ja -tapahtumat

Syksyn parisuhdekurssi Rantasalmella uudistetulla konseptilla!

Aivan uudenlainen parisuhdekurssi sateenkaariperheiden vanhemmille tai vanhemmuutta suunnitteleville Rantasalmella 14.-16.10.2016. Mukaan mahtuu 4 pariskuntaa. Paikkana Hotel & Spa Resort Järvisydän​. Sateenkaariperheet ry järjestää. Vetäjinä koulutettu sateenkaariperheellinen vertaispari. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä >>Sateenkaariparit -hanke järjestää kesällä:

Sateenkaariparien vertaisohjaajakoulutus Tampereella 18.6.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täällä >>

Parisuhdeluennot Helsinki Pride -viikolla

29.6. Vuorovaikutuksen voima- puhumisen ja kuuntelun taidot parisuhteessa >>

30.6. ​Sutinaa suhteeseen >>

Perhevalmennukset 2016

Kurssit on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaariparisuhteiden ja -erojen erityispiirteistä. Kurssit ovat maksuttomia, viikonloppukursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>


Helsingin iltakurssit

Helsingin iltakurssi järjestetään viitenä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 1,  kello 17.30-20.30. Ilmoittautumiset hyväksytään tulojärjestyksessä. Kurssille otetaan noin 40 henkeä. Kurssi on maksuton.


Syksyn 2016 kurssi 6.9.-4.10. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset nettilomakkeella >> ​


​Turun viikonloppukurssi Meri-Karinassa 4-6.11.2016

Nyt voi ilmoittautua! Perhevalmennus järjestetään kerran vuodessa viikonloppukurssina, jotta kaikkialta Suomesta olisi mahdollista osallistua. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset täällä >>

Miehille suunnatut kesätapahtumat

MITEN MIEHET TEKEVÄT LAPSIA -TILAISUUS ma 26.6. ​klo. 18-20  Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Esitellään homo-, bi- ja transmiesten mahdollisuuksia vanhemmuuteen ja vastataan perheellistymiseen liittyviin byrokraattisiin ja juridisiin kysymyksiin.​


MIESTEN PARISUHDEILTA ti 27.6. klo. 17-20 Kotolassa,  Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Miespareille ja miehistä kiinnostuneille miehille suunnatussa parisuhdeillassa saadaan vinkkejä parisuhteen hoitamiseen arjen keskellä. Työskentelyosuudet tehdään oman kumppanin kanssa.


ISÄTAPAAMINEN pe 1.7. klo 19-21 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1. Tapaaminen kaikille isille ja isänmielisille. Osallistujien toiveista lähteviä keskusteluja ohjaamassa Juha Jämsä.​

Kesän pridet

​Pirkanmaa (Tre) 6-11.6.

Helsinki 27.6.-3.7.

Lahti 1-7.8.​

Hank 19-21.8​

Turku 22-28.8.​​

Pridejen perhetapahtumista löydät tiedot kunkin paikakkunnan kohdalta uutiskirjeen lopusta​

Ranneliike.net ylläpitää listaa muun maailman prideista. Kurkkaa tästä linkistä​>>.​

Eronneille oma kurssi - Vanhemman neuvo

Vanhemman Neuvo on kurssi eronneille sateenkaariperheellisille. Kurssi on osallistujille maksuton. Ammatillisesti ohjattu ryhmä kokoontuu Helsingissä kahdeksana iltana. Ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kesken. Tapaamisajaksi suunniteltu kello 17.30-20.30.

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen vaikka erosta olisikin jo pidempi aika.

Ryhmä kokoontuu yhdistyksen toimitilassa Kotolassa. Kurssin vetää Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemman Neuvo -koulutuksen saanut Ritva-Liisa Reinold, joka on koulutukseltaan seksuaali- ja pariterapeutti, opiskellut traumaterapiaa ja toiminut aiemmin Transtukipisteen perhetyön koordinaattorina.

Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa, kun riittävä määrä osallistujia on ilmoittautunut. Ilmoittaudu pian! Osallistujat haastatellaan ennen kurssin alkamista. Jos sattuu niin, että ex-puolisot ilmoittautuvat samalle kurssille, lähtökohtaisesti ensimmäiseksi ilmoittautuneella on etuoikeus osallistumiseen. Kurssin järjestämistä tukee Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ritva-liisa.reinold@luukku.com.

Tapahtumakalenteri 2016

4.-7.8. Kesäleiri Lappohjassa
16.-18.9. Miesten  ja lasten leiri Kirkkonummella

30.9.-2.10 Rikasta Minua -parisuhdekurssi Kirkkonummella

14-16.10 Parisuhdekurssi Rantasalmella
14.-20.11 TransHelsinki
25.11. Syyskokous Helsingissä
2.-4.12.​ Paikallistiimien virikeviikonloppu Ylöjärvellä


Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin, joka sisältää myös paikalliset tapahtumat, löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >> ​

Suurin osa toiminnasta on paikallistiimien eri paikkakunnilla toteuttamaa: 
Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Vertaistoiminta netissä - Perheaikaa.fi

​Sateenkaariperheiden neuvonta- ja aihevapaa-chatit:

Chatit ovat kesätauolla. Syksyllä chattaillaan taas kerran kuukaudessa: 

13.9, 11.10, 15.11 ja 13.12. 

Ja kellonaika on aina 12-13.30.


​​Nettiluennot: Mistä aiheesta Sinä haluaisit nettiluennon?​

Uutiskirjeen lopussa olevaan palauteosioon voit jättää aihetoiveesi. Muista lähettää palaute​.


Sateenkaariperheiden lasten hyvinvointi ja haavoittuvuudet 

vuoden 2017 alussa. Luennoitsija Kia Aarnio​


Tulossa 2016-2017 suljetut ryhmät aiheista

*Apilaperheys

*Lapsettomuus​

Voisitko sinä tehdä muutaman tunnin vuodessa vertaistoimintaa netissä?

Uusia perheaikaa vertaisohjaajia koulutetaan pian. Ole yhteydessä järjestösihteeriin ja kysy listietoja.


Perhevalmennuksen nettikurssi on ilmaiseksi kaikkien perhettä suunnittelevien ja lasta odottavien käytettävissä. Löytyy perheaikaa-sivuston kurssit-osiosta.


Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi voi lähettää vertaistoiminnan koordinaattorille tai kirjoittaa keskustelufoorumille. Lisätietoa yhdistyksen Perheaikaa.fi-toiminnasta myös kotisivuilla >>


Perheaikaa.fi-palvelussa on myös sateenkaariperheiden keskustelualue. Sateenkaariperheteemaisen keskustelualueen löydät toiseksi viimeisenä sivun alalaidasta Lapsi perheessä -alueelta.

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Neuvontapalvelu on kesätauolla 3-31.7. Pohdituttaako perheen perustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa?


PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat:

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello 9-10

HUOM! Neuvontapalvelu on kesätauolla 3-31.7.​


SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä tuliko viesti perille. Sähköpostineuvontakin on kesätauolla 3-31.7. Tuona aikana tulleisiin sähköposteihin vastataan elokuussa, lomalta palatuamme.


CHAT

Neuvontapalveluihin kuuluu myös kuukausittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään. Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Vuoden 2016 chattiajat 13.9, 11.10, 15.11 ja 13.12. Ja kellonaika on aina 12-13.30

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.


Katso myös muut neuvontapalvelut www.sinuiksi.fi

Haastattelupyyntöjä 

NYT TUTKITAAN ERONNEITA SATEENKAARIPERHEELLISIÄ 

Ilmoittaudu mukaan! Iida Jauhiaisen Pro gradu -tutkielma käsittelee sateenkaariperheiden erotilanteita vanhempien kokemuksista käsin. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tieteellistä tietoa sateenkaariperheiden erotilanteista jo olemassa olevan kokemustiedon rinnalle. Haastateltavien kokemuksista raportoidaan tutkimusjulkaisussa siten, ettei yksittäisiä henkilöitä voida tunnistaa. Haastattelu kestää noin 45 minuuttia ja se järjestetään esimerkiksi yliopiston tiloissa tai joustavasti muualla pääkaupunkiseudulla. Yhteydenotot iida.jauhiainen@helsinki.fi


JOS OLET KESKUSTELUT NETISSÄ AVIOLIITTO- TAI ÄITIYSLAISTA, TÄMÄ GRADU KOSKEE SINUA

Sirene Karrin gradun aihe on digitaalinen poliittinen osallistuminen. Haussa on haastateltavia, jotka kokevat osallistuneensa netissä keskusteluihin koskien tasa-arvoista avioliittolakia tai äitiyslakia. Gradun tekijä on kiinnostunut siitä, miksi internet ja sosiaalinen media koetaan mielekkääksi tavaksi osallistua aiheesta keskusteluun. Tutkimus tehdään Oulun yliopistolle.

Kaikki haastattelut ovat anonyymeja ja haastateltavista paljastetaan ainoastaan ikä ja sukupuoli.

Jos olisit halukas osallistumaan noin 30-60 minuutin haastatteluun alkusyksystä, niin laitathan sähköpostia osoitteeseen sirene.karri@gmail.com. 


SUKUPUOLEN MONINAISUUS JA VANHEMMUUS - SATEENKAARIPERHEET RY KERÄÄ AIHEESTA TIETOA

Jos olet jotakin muuta kuin cis, esim. trans-, muun- tai intersukupuolinen, ja sinulla on lapsia tai toivoisit, että sinulla jossakin vaiheessa elämää tulisi olemaan lapsia, vastaa kyselyymme! 


Tarkoituksena on kartoittaa trans-, inter- ja muunsukupuolisten ihmisten perheellistymisen muotoja ja tapoja sekä kokemuksia kohtaamisista hyvinvointipalveluista. Vastauksia tullaan käyttämään tutkimuksen taustamateriaalina sekä koulutus- ja kehittämistarkoituksessa. Kysely Sateenkaariperheet ry:n tuottama. Lisätietoja kyselystä info@sateenkaariperheet.fi. Kyselyyn pääset tästä >>

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 3000 tykkääjää Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! 'Tykkää' meistä, niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä>>
Tykkää Sateenkaaripareista>>
Tykkää Monimuotoisista perheistä>>
Tykkää Nelfasta>> 

Sateenkaariperheet  myös Twitterissä>>

Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe.

Paikalliset tapahtumat

Paikallistiimin tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät nyt helposti kotisivuiltamme>>

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät tästä linkistä>>


ERITYISTÄ:

Helsingissä monta tapahtumaa miehille

Tampereella tehdään lapsia​

Porissa suuntana lasten jazz-tapahtuma​

Rovaniemen toiminta on aktivoitunut​Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: info@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaakso:kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lahti: info@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: info@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI​

Paikallistiimi: Kirsi, Maria, Minna, Reeta, Riina, Sonja ja Sanna sekä koululaisasioissa Arhi helsinki@sateenkaariperheet.fi Paikallistiimin tavoittaa perhetapaamisten ja perhekahvilan aikana numerosta 050-4406517.​​

Helsinki Pride

Helsingin muut tapahtumat alla pride-ohjelman jälkeen


MAANANTAI 27.6

LEIKKIPUISTOTAPAAMINEN klo 10-12 Leikkipuisto Sepässä, Sepänkatu 2, HKI. Vapaamuotoinen tapaaminen ulkona, EI ohjattua toimintaa vaan lasten vapaata leikkiä ja tutustumista muihin perheisiin. Kokoonnutaan hiekkalaatikon läheisyydessä. Paikallistiimiläisillä merkkinä "sateenkaariruusuke" rinnassa. Halukkaat voivat osallistua leikkipuiston alle 16-vuotiaille lapsille tarjoamaan puistoruokailuun klo 12, omat ruokailuvälineet mukaan. Säävaraus.

HENKILÖKOHTAISTA SATEENKAARIPERHENEUVONTAAklo 10-16 Kotolassa, os.Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Mahdollisuus pohtia Sateenkaariperheiden työntekijän, Kaisa Niittysen, kanssa perheen perustamiseen liittyviä kysymyksiä ja byrokraattisia kiemuroita. Varaa oma tunnin aikasi etukäteen osoitteesta info@sateenkaariperheet.fi tai puhelimitse 050 321 7976.

MITEN MIEHET TEKEVÄT LAPSIA -TILAISUUS​klo 18-20  Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Esitellään homo-, bi- ja transmiesten mahdollisuuksia vanhemmuuteen ja vastataan perheellistymiseen liittyviin byrokraattisiin ja juridisiin kysymyksiin. Tilaisuudessa puhutaan mm. apilaperheen perustamisesta, sijaisvanhemmuudesta ja -synnytyksestä.​


TIISTAI 28.6.

PERHEKAHVILA klo 10-12 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, HKI. Mukavaa yhdessä oloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksiä, muu tarjottava nyyttäriperiaatteella.

MIESTEN PARISUHDEILTAklo 17-20 Kotolassa, os. Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Miespareille ja miehistä kiinnostuneille miehille suunnatussa parisuhdeillassa saadaan vinkkejä parisuhteen hoitamiseen arjen keskellä. Työskentelyosuudet tehdään oman kumppanin kanssa. Parisuhdevertaisohjaajana Petri Segerholm.​

SOSIAALISTEN VANHEMPIEN ILTA​klo 18-20 Kotolassa, os.Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Tilaisuus on tarkoitettu sekä tuleville että jo lapsellisille sosiaalisille vanhemmille. Tarkoituksena on jakaa tuntemuksia ja kokemuksia siitä, millaista on olla ei-synnyttävä/ei-biologinen vanhempi. Ohjaajana Jenni Kerppola. Tervetuloa!​


KESKIVIIKKO 29.6.

SATU- JA ASKARTELUTUOKIO PERHEILLE klo 10 Sellon kirjastossa, Leppävaarankatu 9, Espoo. Mukana HelMet ja Sateenkaariperheet ry. 

SATEENKAARIPARIT-LUENTO: Vuorovaikutuksen voima- puhumisen ja kuuntelun taidot parisuhteessa>>


TORSTAI 30.6.​

MUSKARI. Täynnä toimintaa oleva muskarituokio sateenkaariperheille Hakasalmen huvilan salissa klo 17-17.40. Laulut, leikit ja loruttelut sopivat alle kouluikäisille ja myös perheen pienimmät voivat osallistua yhdessä vanhemman kanssa. Samoin pienet koululaiset voivat halutessaan osallistua muskariin tai tutustua Hakasalmen huvilan musiikkiaiheiseen näyttelyyn. Ennen muskaria on mahdollista kiertää näyttelyä yhdessä muiden sateenkaariperheiden kanssa. Kokoontuminen toiminnalliseen musiikkiaiheiseen näyttelyyn on Hakasalmen huvilan edessä klo 16.00. Tapahtuma on maksuton ja päihteetön.

KOULULAISTEN ILTA ​​klo 15-> Seikkaulutalolla Vuosaaressa. Ohjelmassa melontaa ja muuta mukavaa. Yhdistys tarjoaa grillattavat. Ennakkoilmoittautumiset toivottavia: Arhille, info@roomescaperunningrabbit.fi. Lisätietoja seikkailutalosta täältä>>​

ALKUTAIPALETAPAAMINEN klo 18-19.30 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A, Hki. Vapaamuotoinen tapaaminen kaikille vanhemmuuden alkutaipaleella oleville. Oletpa odottava, yrittävä, haaveileva tai vauvaperheellinen, niin tämä tilaisuus on sinulle.

SATEENKAARIPARIT-LUENTO:  ​Sutinaa suhteeseen >>​​


PERJANTAI 1.7.

MITEN LAPSIA TEHDÄÄN klo 17-19 Kotolassa, os. Yrjönkatu 29 A 1, Helsinki. Kaikille lasta suunnitteleville suunnattu tilaisuus, jossa puhutaan mm. sateenkaariperheiden perheellistymisen tavoista, siihen liittyvistä erityishaasteista ja byrokratiasta. Tilaisuudessa mahdollisuus tavata muita vanhemmuuskumppaneita etsiviä.​ Vetäjänä Sanna Nevala

ISÄTAPAAMINENKLO 19-21 Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1. Tapaaminen kaikille isille ja isänmielisille. Osallistujien toiveista lähteviä keskusteluja ohjaamassa Juha Jämsä.​


LAUANTAI 2.7.

Perinteinen PERHEPIKNIK ennen kulkuetta perheille klo 10-12 Säätytalon leikkipuistossa, Rauhankatu 14, HKI. Piknikin jälkeen lähdetään yhdessä tuumin kohti kulkuetta, jossa on oma blokki sateenkaariperheille. Lapsille jaetaan ilmapalloja piknikillä kulkuetta varten (ei enää Senaatintorilla). Päihteetön, omat eväät. Sateella piknikiä ei järjestetä.

KOULULAISET MYYJINÄKoululaiset keräävät toimintaansa rahaa myymällä sateenkaarituotteita Senaatintorilla ennen kulkueen lähtöä sekä Kansalaistorilla Puistojuhlan myyntipöydässä. Myyntiin osallistuneet (perheineen) lähtevät yhteiselle rentoutusmatkalla yhdessä sovittuna ajankohtana ​Vesipuisto Serenaan. Senaatintorilla myyntiaika on kello 12-13. Kansalaistorilla myynti tapahtuu kello 13.30-17. Ilmoittaudu mukaan myymään info@roomescaperunningrabbit.fi. Aikuismyyjät ovat myös tervetulleita.

KULKUEKulkueessa on oma blokki sateenkaariperheille. Ilmoittaudu tapahtumaan Sateenkaariperheet -facebook-sivuilla niin saat tarkemmat koodit perheiden sijainnista kulkueessa. ​Seuraa myös kuuluttelua lähtöpaikalla. Kulkue lähtee Senaatintorilta kello 13 kohti Kansalaistoria. Kulkueen kokoontuminen alkaa kello 12.


​SUNNUNTAI 3.7.

RETKI Fallkullan lähiluontoon ja kotieläintilalle klo 10-15. Tutustaan lähiluontoon ja kotieläimiin Fallkullan kotieläintilan viihtyisässä ympäristössä. Opastettu lähiluontoretki (kesto n. 1 tunti) lähtee kesäkahvilan läheisyydestä klo 10.30, tunnistat seurueen sateenkaarilipusta. Kotieläimiin tutustutaan retken jälkeen omatoimisesti (ei ohjattua esittelyä) klo 15 asti. Päihteetön, omat eväät (sunnuntaisin myös kesäkahvila; vain käteinen).

PERHEKAHVILA  

Tapaamme Kotolassa (Yrjönkatu 29 A 1) joka tiistaiaamu TOUKO- JA KESÄKUUSSA klo 10–12.

Perhekahvila toteutuu normaalisti vielä kesäkuussa, mutta pitää taukoa heinäkuun ja palailee elokuussa uusissa tiloissa Hämeentie 29 A, 7. krs!


Mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksiä. Rattaat saa Kotolaan sisälle. Hoitopöytä, potta, mikro, syöttötuoleja yms. löytyy. Joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina yhdistys tarjoaa brunssin.  


*Avoimet ovet eli tervetuloa niin uudet kuin vanhatkin!*

POP UP - TAPAAMISET

Sunnuntaina 5.6. klo.10-12 Haltialan tilalla. Vapaamuotoinen tapaaminen ulkona eli katsellaan ja tutustutaan kotieläimiin omatoimisesti (ei ohjattua esittelyä) ja lasten vapaata leikkiä. Kokoonnutaan leikkipaikalla. Sateella tapaaminen on peruttu. Laamannintie 17, Helsinki. Alueelta löytyy grilli omille eväille sekä kahvila-ravintola Wanha Pehtoori.


Tiistaina 5.7. klo 10-12 tapaaminen Leikkipuisto Linjassa. Ohjelmassa vapaamuotoista ajanviettoa ja leikkiä, ei ohjattua toimintaa. Halukkaat voivat osallistua leikkipuiston alle 16-vuotiaille lapsille tarjoamaan puistoruokailuun klo 12. Ota mukaan oma viltti ja halutessasi ruokailla myös ruokailuvälineet. Tapaamisessa on paikalla Helsingin paikallistiimin jäseniä ja tunnistat seurueen sateenkaarilipusta.


Järjestä pop up -tapaaminen! Tapaaminen voi olla mitä ja missä vaan esim. oman kodin lähileikkipuistossa, rannalla, piknik Suomenlinnassa, aikuisten terassi-ilta... Tapaamisen järjestäminen on todella helppoa: ilmoita missä ja mihin aikaan tapaaminen on sekä millaisesta tapaamisesta on kyse helsinki(a)sateenkaariperheet.fi. Paikallistiimiltä voit kysyä asiasta lisää sekä autamme tarvittaessa tapahtuman tiedottamisen kanssa.


PERHETAPAAMISET​

Sunnuntaina 21.8. klo 15-17 Uudessa toimistossa, Hämeentie 29 A, 7. krs, 00500 Hki.

Syksyn 2016 muut perhetapaamiset ilmoitetaan elokuun uutiskirjeessä. 


TAAPEROTAPAAMISET

Taaperotapaamisiin voivat tulla kaikenikäisten lasten perheet ja vielä lapsettomat ihmiset. Tapaamiset sopivat kuitenkin ehkä parhaiten pienille lapsille, koska erityistä ohjelmaa ei ole. Jutellaan yhdessä ajankohtaisista aiheista ja seuraillaan lasten touhuja. Yhdistys tarjoaa teetä, kahvia, mehua ja keksejä. Nyyttärimeiningillä voi tuoda muuta tarjottavaa. Tapaamiset jatkuvat syksyllä, päivät elokuun uutiskirjeessä Pysy perillä tapaamisista liittymällä Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheiden salaiseen facebook-ryhmään.


ALKUTAIPALE-ILLAT

Alkutaipale-illat on tarkoitettu sateenkaariperheestä haaveileville, perhettä suunnitteleville tai perheen jo perustaneille. Juttelemme yhteisistä asioista ja tutustumme toisiimme. Ellei muuta ilmoiteta kokoonnumme Kotolassa. Olet tervetullut mukaan olit/tte sitten aivan alkutaipaleella perhesuunnitelmissasi/nne tai jo pidemmälle ehtinyt/neet. Alkutaipale-illat ovat kaikille avoimia, eli voit osallistua tapaamisiin milloin haluat. Tapaamispaikkana Kotola, Yrjönkatu 29 A 1, ellei muuta ilmoiteta. Yhteydenotot ja kyselyt: info@sateenkaariperheet.fi. Seuraava tapaaminen: 30.6. klo 18.00-19.30


Alkutaipaleen omaan salaiseen facebook-ryhmään pääset tulemalla Alkutaipale-tapaamiseen. Ohjeet liittymiseen saat paikan päällä.

HETEROSUHTEESSA LAPSIA SAANEET
Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heterosuhteessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.Tapaamiset pidetään Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Hki. Seuraavat tapaamiset syksyllä, päivät elokuun uutiskirjeessä ja facebookissa.


EROTOIMINTA

Vanhemman neuvo -ryhmä eronneille lapsiperheellisille järjestetään kun ryhmään on ilmoittautunut sopiva määrä ihmisiä. Ryhmä käsittää kahdeksan kertaa, ja on osallistujille ilmainen. Ryhmää ohjaa Sateenkaariperheiden Vanhemman neuvo-kursseihin erikoistunut Ritva-Liisa Reinold. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet uutiskirjeestä kohdasta "Tulevat kurssit ja tapahtumat".

 

KOULULAISET

to 30.6 klo 15-> Seikkailutalolle, Vuosaareen,  mm. melomaan. Ilmoittaudu mukaan: info@roomescaperunningrabbit.fi


La 2.7 myyntihommiin osallistuneideN Serena -kesäretki yhdessä sovittuna ajankohtana


Retki (Tervakosken) Puuhamaahan​. 

MISTÄ LISÄTIETOA?

Avoin Facebook-ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>

Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle (Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet), liity ryhmään laittamalla vertaistoiminnan koordinaattorille sähköpostia ja pyydä liittämään sinut ryhmään.

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen helsinki@sateenkaariperheet.fi

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Mervi ja Saara V. 

jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Koko perheen tapaamiset
Kaikille avoimia perhetapaamisia järjestetään Monikulttuurikeskus Gloriassa
kerran kuukaudessa. Tapaamiset pidetään vapaamuotoisina ilman erillistä teemaa
ja tarjoilu hoidetaan nyyttäriperiaatteella. Tarkoituksena on tarjota paikka
keskustelulle ja vertaistuelle. Tapaamiset jatkuvat syksyllä.

Alkutaipaletapaamiset
Keväällä 2015 käynnistynyt alkutaipaleryhmä jatkaa tapaamisia kerran
kuukaudessa. Ryhmä tarjoaa vertaistukea niin perheellistymisen alkumetreillä
oleville kuin jo vauvan saaneille. Tapaamisissa on tarkoitus jakaa
ajantasaista tietoa ja tukea sateenkaariperheiden byrokratiasta ja toimimisesta
yhteiskunnassa. Tapaamiset jatkuvat syksyllä.

Perhesähly
on kesätauolla ja jatkuu jälleen syksyllä
Paikka: Cygnaeuksen koulu, Voionmaankatu 18​


Sosiaalisten vanhempien ryhmä aloittaa toimintansa, tästä lisätietoa myöhemmin.​


MISTÄ LISÄTIETOA?

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi.

Avoin Facebook ryhmä: tiedotukseen painottuva sivusto Jyväskylän seudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>

Suljettu Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle Sateenkaariperheet Jyväskylä, liity ryhmään laittamalla pyyntö ylläpitäjälle täällä>>

KUOPIO

Sateenkaariperheet ry ja Savon seta ovat yhdessä suunnittelemassa toimia Kuopion perhetoiminnan elvyttämiseksi. Toiveita ja ideoita voit esittää tai hinkua mukaan järjestäjäksi sähköpostiviestillä osoitteeseen: kuopio@sateenkaariperheet.fi


Kuopion seudulla on paljon sateenkaariperheitä, myös koululaisperheitä, mutta Kuopion 

seutu on hetken ollut vaikka aktiivisia koolle kutsujia. Kuopion tapaamisista ilmoitellaan ja muistaa asioista keskustellaan omassa facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä>>

KYMENLAAKSO/KOTKA

Paikallistiimi: Veera ja Petri kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi

Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, jossa tapaamisista sovitaan, laita sähköpostia osoitteeseen paikallistiimille.

LAHTI

Lahden seuraava perhetapahtuma on Lahti Prideilla. Lisätietoja täältä>> Jos Lahden suunnan ihmiset ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita järjestämään tapaamisia, voivat he ottaa yhteyttä vertaistoiminnan koordinaattoriin.

MIKKELI

Yhteyshenkilö: Iina, 050 531 1171, mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Mikkelissä tavataan perheiden kotona. Lisätietoa yhteyshenkilöltä.

OULU

Paikallistiimi: Suvi ja Jenni, oulu@sateenkaariperheet.fi


Oulun tapaamiset järjestetään Vihreällä talolla (Uusikatu 27) kerran kuukaudessa klo 14.30-17. Kesällä Vihreän talon tapaamiset tauolla. Kysy kesän toiminnasta paikallistiimiltä.
Tervetuloa kaikki toiminnasta kiinnostuneet!

Tapaamispäivistä ja -paikoista tiedotetaan Oulun omalla sähköpostilistalla, jolle voi liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna, pori@sateenkaariperheet.fi

Porissa tapaamiset jatkuvat läpi kesän.
Tiistaina 7.6. tapaamme erään perheen kotona klo 17 alkaen mukavan yhdessäolon ja ulkoilun merkeissä, pyydä osoite joko sähköpostilla tai yksityisviestillä Facebookissa.

Heinäkuussa menemme porukalla Pori Jazz Kids Festivalin konserttiin. Ajankohta varmistuu kun tapahtuman aikataulu julkaistaan, seuraile tarkempia tietoja tapaamisesta Facebook-sivuiltamme.

Elokuulle on suunnitteilla pienimuotoinen koko perheelle sopiva luontoretki, myös tästä tiedotetaan tarkemmin lähempänä. 

Lisäksi suunnitelmissa on lähteä porukalle Pirkanmaan Prideille Tampereelle lauantaina 11.6. Tarkoituksena on osallistua ensin perhetapaamiseen ja sen jälkeen muuhun ohjlemaan. Jos olisit kiinnostunut lähtemään mukaan, laita meille viestiä!


Kaikkiin tapaamisiin ovat tervetulleita sekä perheelliset, että perheestä vielä haaveilevat. Ajankohtaista tietoa tapaamisista löytyy Facebookista nimellä Porin sateenkaariperheet, mm. tästä linkistä >>​

ROVANIEMI

Haluatko jatkoa Rovaniemen perhetapaamisille? Uutta toimintaa suunnitellaan kovalla vauhdilla, mm. omaa leiriä. Jos et ole velä mukana toiminnassa ota yhteyttä rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Pohjois-Suomen sateenkaariperheille on oma facebook-ryhmä Sateenkaariperheet Lapissa. Liity mukaan täällä>>

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi


Kasperin kuukausitapaamiset tauolla kesä- ja heinäkuun ajan. Elokuussa jatkamme normaalisti joka kuukauden kolmas sunnuntai Kasperin leikkitoiminnan tiloissa osoitteessa Lintuviita 3, klo 15.30. Kesällä tapaamme mm. rannalla ja leikkipuistossa. Näistä tapaamisista sovitaan myöhemmin facebook-ryhmässämme,  jonne pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seinajoki@sateenkaariperheet.fi. 


Tervetuloa mukaan kaikki sateenkaariperheelliset sekä perhettä suunnittelevat!


PS. Etsimme lisävoimia paikallistiimiin, se voit olla juuri sinä! Jos haluat tulla mukaan ideoimaan ja järjestämään tapaamisiamme, niin otathan yhteyttä!​

TAMPERE

Paikallistiimi: Sini, Anne, Marjut, Johanna, Sofia ja Hanna, tampere@sateenkaariperheet.fi


Pirkanmaan Pride vietetään tänä vuonna 6.-11.6. Sateenkaariperheet järjestää perhetapaamisen Kumppanuustalo Arttelissa 11.6. klo 12-14.30. Askarrellaan sateenkaarilippuja ja rannekoruja, rekvisiittaa esim. kulkuetta varten. Kahvi- ja mehutarjoilu! Arttelin osoite on Salhojankatu 42, tila 4 krs; Tanssisali


Prideihin liittyen järjestämme torstaina 9.6 "Miten lapsia tehdään?" -tilaisuuden. Tilaisuus on suunnattu kaikille lasta suunnitteleville sateenkaari-ihmisille. Tilaisuudessa puhutaan mm. perheellistymisen eri tavoista sekä siihen liittyvistä erityishaasteista ja byrokratiasta. Paikalla myös omakohtaisista kokemuksista kertovia sk-vanhempia. Paikka Kumppanuustalo Artteli, Tohveli-tila (3. krs), Salhojankatu 42, Tampere.


Alkutaipaletapaamiset ovat olleet suosittuja perhettä toivovien, lasta suunnittelevien, raskaana olevien ja pienten lasten vanhempien keskuudessa. Seuraava tapaaminen pidetään vasta kesälomien jälkeen, pidä kalenteria silmällä


Pienten ryhmä on tarkoitettu vauvojen ja pienten lasten vanhemmille. 

30.5 tapaaminen Sorsapuiston leikkipuistossa klo 10-13. Omat eväät ja vesipullot mukaan! Mikäli sää ei salli ulkotapaamista, tapaamme Setan toimistolla osoitteessa Kuninkaankatu 15 A 2krs.

14.6 tapaaminen Särkänniemen Koirapuistossa klo 11. Lippu 7,5 €, alle 100 cm lapset ilmaiseksi. Tavataan lipunmyynnin edessä. 


Koululaisryhmään ovat tervetulleita kaikki eskarilaisista ysiluokkalaisiin. Koululaiset tapaavat animaatiopajan merkeissä 29.5 klo 17 Ikurissa yksityiskodissa. Ilmoittautuminen ma.ha.su02@gmail.com, paluuviestissä saat tarkan osoitteen.


Tarjoilujen ja järjestelyjen helpottamiseksi toivomme ilmoittautumista tapaamisiin. Jos ilmoittautuneita ei ole, ei aktiivitkaan välttämättä keskenään kokoonnu, vaan tapahtuma peruutetaan. Facebookissa olevan ryhmän tai paikallistiimin sähköpostin kautta voit ilmoittautua ja saada lisätietoa tapahtumista. 


Kaikki tapaamisemme tiedotetaan Sateenkaariperheiden ja Tampereen Setan kalenterissa sekä Facebook -ryhmässämme. Lisätietoa toiminnasta ja mm. face-ryhmään liittymisestä saat osoitteesta tampere@sateenkaariperheet.fi.


Uudet perheet ovat lämpimästi tervetulleita, kaikilla meillä on joskus ollut ensimmäinen kerta sateenkaariperhetapaamisessa, rohkeasti mukaan!​

TURKU

Paikallistiimi: Tiia, Minna S., Minna I., Marjukka, Juha ja Jenni

turku@sateenkaariperheet.fi

Tervetuloa mukaan Turun Seudun Sateenkaariperheiden toimintaan!


Turussa järjestetään monipuolista ohjelmaa sateenkaariperheellisille. Voit ilmoittautua mukaan sähköpostilistallemme osoitteeseen turku@sateenkaariperheet.fi. Voit myös liittyä suljettuun Fb-­keskusteluryhmäämme täällä>>


Tulevia tapahtumia: (Seuraa ilmoittelua FB:ssa ja sähköpostilistalla, tapahtumatiedot tarkentuvat vielä!)


Pe 27.5. klo 19 Sateenkaariperheiden aikuisten teatteri-ilta Tehdas Teatterissa (Itäinen Rantakatu 64). John – Eleanor yhdistelee keskiajan tutkimusta ja nukketeatteria. Se tuo esille näkökulman keskiaikaan, joka on hyvin toisenlainen kuin tutumpi virallinen moraalinen kulttuuri. Samalla esiin nousee kysymys, onko mikään muuttunut? Mutta ennen kaikkea se tuo esiin keskiajalla eläneen ristiinpukeutujan mielenkiintoisen ja huikean elämäntarinan. Käsikirjoitus: Timo Väntsi, Tom Linkinen, ohjaus: Merja Pöyhönen, näyttelijä: Timo Väntsi, luennoitsija: Tom Linkinen. Liput ryhmän mukana 17€ (norm. 20€)/ opiskelijat 9€ (norm.12€). Sitovat ilmoittautumiset 25.4. mennessä osoitteeseen teatterimatka@luukku.com. Maksuohjeet paluuviestissä.​


Su 12.6. klo 15-17 Pikniktapaaminen Annanpuistossa (Arvinkatu, Turku) Portsassa. Tuo mukanasi pientä purtavaa yhteiseen pöytään.​


15.-17.7. Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten kesäleiri Hirvensalon Aurinkolahden leirikeskuksessa (Turku). Ohjelmassa vapaamuotoisia työpajoja, saunomista, grillaamista ja muita kesäisiä aktiviteetteja. Ruuat valmistetaan yhdessä talkootyönä, niin kuin myös saunan lämmitykset ja loppusiivous hoidetaan yhteisvastuullisesti. Yhteismajoitus. Leiri alkaa pe klo:12. Leirimaksu 80€. Ilmoittautuminen 27.5. mennessä sähköpostitse osoitteeseen yh.sateenkaariperheet.tku@gmail.com. Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan varausmaksu 30€, ja koko leirimaksu on maksettava 30.6. mennessä. Kerro mahdollisista allergioistasi ja muista toiveista ilmoittautumisen yhteydessä. Maksuohjeet paluuviestissä. Mukaan mahtuu 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta (minimiosallistujamäärä on 10, jotta leiri pystytään toteuttamaan). Facebookin tapahtumakutsu täällä>>


22.-28.8. Turku Pride 2016. Pride-viikolla Turun Seudun Sateenkaariperheet järjestää avointen ovien alkutaipale-, yh- ja perhetapaamiset, seuraa ilmoittelua Facebookissa ja sähköpostilistalla. Turku Pride -mielenosoituskulkue ja puistojuhla järjestetään lauantaina 27.8. Seuraa myös Turku Priden omaa ilmoittelua perheohjelman osalta, lopullinen ohjelma julkaistaan heinäkuussa täällä>>

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A 1, 00100 Helsinki (29.6.2016 saakka)
Hämeentie 29 A, 7. krs, 00500 Helsinki (30.6.2016 alkaen)


www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Laura Valoma
laura.valoma@sateenkaariperheet.fi
050 525 7999​

Vertaistoiminnan koordinaattori
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976​

Koulutussuunnittelija
Sanna Nevala
sanna.nevala@sateenkaariperheet.fi
050 410 6772

Tutkija
Kia Aarnio
kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi
050 542 1001

Puheenjohtaja
Elina Laavi
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Projektipäällikkö
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Suunnittelija
Jenni Kerppola-Pesu
jenni.kerppola-pesu@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse info@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi-sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen.

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2016

Elina Laavi, Helsinki (puheenjohtaja)
Krister Karttunen, Helsinki (vpj)
Marjukka Irni, Turku
Tiia Kovanen, Vantaa​
Juha Ojaniemi, Turku
Paula Myöhänen, Mikkeli

Juha-Pekka Hippi, Helsinki
Joanna Marjanen, Vantaa (varajäsen)
Sari Kemppinen, Helsinki (varajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

0%