Sateenkaariperheet UUTISKIRJE

SYYSKUU 2012:
ylimääräinen tiivis uutiskirje

Koulutussuunnittelija Anna Moring aloittaa lokakuussa

Anna Moring on 33-vuotias tohtorikoulutettava, joka viimeistelee väitöskirjaansa sateenkaariperheisiin ja perheihanteisiin liittyen Helsingin yliopistossa. Moring on pitkän linjan sateenkaariperheaktiivi, joka on tuttu muun muassa yhdistyksen hallituksesta ja vuotuisista Prideilla järjestettävistä "Miten lapsia tehdään" -koulutuksista. Aiemmin hän on toiminut muun muassa HeSetan järjestösihteerinä ja on Setan politiikkavaliokunnan asiantuntijajäsen. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri, pääaineena sukupuolentutkimus.

Koulutussuunnittelijana Moringin tehtävä on järjestää ja toteuttaa koulutuksia, jotka kohdistuvat perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Tarkoitus on lisätä ammattilaisten tietoa sateenkaariperheiden erityistarpeista ja haavoittuvuuksista ja rakentaa verkostoja ympäri maan. Koulutussuunnittelijan paikka liittyy Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan projektiin, joka jatkuu näillä näkymin vuoden 2014 toukokuuhun saakka.

Työn ohella Moringin elämässä vilskeen ja vilinän riittämisestä pitävät huolen kolme vekaraa, 3, 7 ja 11-vuotiaat, joista isoin on tullut puolison bonuksena. Ehtiessään hän nauttii lukemisesta, lenkkeilystä ja hiljaisuudesta, silloin harvoin kun sitä on tarjolla.

 

TÄSSÄ KIRJEESSÄ LISÄKSI MM:
* Koululaisille kysely
* Toimintaa kehän ulkopuolelle
* Neuvontapalvelu aukeaa!
* 2013 leiripaikat julkaistu
* Vanhemmuuslaki ja transperheet
* Sateenkaariperheiden perhevalmennus X 2
* Nettivertaisohjaajien ja vapaaehtoisten koulutusta
* Elämää ja eroja Sateenkaariperheissä - Perheaikaa.fi
* Koululaisten päiväleiri
* Syksyn parisuhdeviikonloppu Keuruulla

Koululaisille tulossa kyselytutkimus

Vertaistoimintaa kehä kolmosen ulkopuolelle!

Kouluikäisen vanhempi!

Sateenkaariperheissä eläville koululaisille tehdään syyskuun aikana pienimuotoinen kyselytutkimus. Mahdollistathan omalta osaltasi koululaistenne osallistumisen kyselyyn?

Tutkimuslomake lähetetään palautuskuorineen kaikkiin jäsenperheisiin, joissa on kouluikäisiä jäseniä. Lomakkeet lähetetään jäsenille kun kysely valmistuu lähiaikoina. Koululaisten leirillä 22.-23.9. kyselyä voidaan myös täyttää.

Jos ette ole jäseniä tai jos perheenne kouluikäiset eivät ole jäseniä saatte kyselylomakkeen paperisena järjestösihteeriltä (yhteystiedot kirjeen lopussa) tai sähköisenä tästä linkistä >>

Kyselyä ovat toteuttamassa Sateenkaariperheet ry yhdessä Väestöliiton seksuaaliterapeuttiopiskelija Anu Pellisen kanssa. Kyselyssä on mukana myös Helsingin Yliopiston kasvatustieteen laitoksen kirjoituspyyntö.

Kysely tehdään luottamuksellisesti. Aineistoa käsittelee ainoastaan Pellinen ja yhdistyksen työntekijät. Yliopiston kirjoituspyyntöön pyydetään erikseen lupa vanhemmilta.

Kyselyn tuloksia käytetään yhdistyksen koululaisille suunnatun toiminnan kehittämiseen sekä opettajille ja muille koulun ammattilaisille suunnatun opetusmateriaalin työstämiseen. Kyselyaineistoa ei tulla käyttämään millään sellaisella tavalla, josta yksittäinen vastaaja olisi tunnistettavissa.

Odotelkaa postia ja innostakaa lapsianne vastaamaan kyselyyn. Tätä kautta saadaan äärimmäisen tärkeää tietoa lapsiemme omasta kokemuksesta käsin.

Nyt on tarjolla erinomainen mahdollisuus pienemmillläkin paikkakunnilla eläville sateenkaariperheille osallistua vertaistoimintaan - kunhan tekijöitä löytyy!

Lähde mukaan nettivertaisohjaajan koulutukseen!
 
Perheaikaa.fi -nettipalvelu on Väestöliiton, Sateenkaariperheiden ja viiden muun kumppanin yhteinen hanke, jossa luodaan monenlaisille lapsiperheille soveltuva nettipalvelu, jonka tärkeintä antia ovat vertaisohjatut nettiryhmät. Nämä mahdollistavat kaikkien suomalaisten asuinpaikasta riippumattoman osallistumisen vertaistukiryhmiin. Perheaikaa.fi -palvelua ollaan parhaillaan rakentamassa. Ensimmäiset nettivertaisohjaajat valmistuivat keväällä. Kevään ja kesän aikana on jo järjestetty muutama sateenkaariperheteemainen nettiryhmä ja nettiluento. Myös sateenkaariperheaiheisia videoita ja artikkeleita on alustalla julkaistu.

Nyt sinulla on mahdollisuus lähtea mukaan oppimaan nettiryhmän vertaisohjaamisesta, rakentamaan Perheaikaa.fi -palvelusta sateenkaariperheitä palvelevaa alustaa ja toteuttamaan omat toiveesi yhdistyksen vertaistoiminnasta!

Nettivertaisohjaajan koulutus toteutetaan seuraavina lähioppimispäivinä 27.10., 1.12. ja 2.2. kello 10-18 (lauantaipäiviä)

ILMOITTAUDU 30.9. mennessä:
Hakulomakkeita saa Väestöliitosta projektikoordinaattori Juulia Ukkoselta (juulia.ukkonen@vaestoliitto.fi) tai suunnittelija Taina Kempakselta (taina.kempas@vaestoliitto.fi). Hakulomakkeet palautetaan hakuajan loppuun mennessä Sateenkaariperheet ry:lle info@sateenkaariperheet.fi.

Lisätietoja koulutuksesta kotisivuilta >>

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu aukeaa

Vanhemmuuslaki ja transperheet

Pohdituttaako perheenperustaminen? Onko haasteita viranomaistahojen, palvelujen tai suvun kanssa? Kuinka toimii KELA ja hedelmöityshoitoklinikat? Kuinka lakeja tulkitaan? Mietityttääkö jokin asia arjessa, perhe-elämässä tai lasten asioissa? Sateenkaariperheet ry avaa neuvontapalvelun 5.9.2012.

PUHELIN

Neuvontaa saa numerosta 050-321 0048 kaksi kertaa viikossa soittoaikoina, jotka ovat

tiistaisin kello 12-13
torstaisin kello  9-10

SÄHKÖPOSTI

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse info@staankaariperheet.fi. Sähköposteihin vastataan yleensä kahden arkipäivän kuluessa.

CHAT

Neuvontapalveluihin liittyy ke 19.9.2012 alkaen myös viikoittainen ´kysy sateenkaariperheasiantuntijalta-chat´. Reaaliajassa toimiva chat löytyy Väestöliiton Perheaikaa-sivustolta www.perheaikaa.fi. Chatiin voi tulla keskustelemaan ja esittämään kysymyksiään

keskiviikkoisin kello 10-11

Chatissa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että  muut chatissa olijat näkevät keskustelun. Muuten neuvontapalvelu on luottamuksellista eikä kysymyksiä tai muita tietoja rekisteröidä millään tavalla.

Vanhemmuuslaki ja transihmiset -keskustelutilaisuus to 20.9. klo 18-20 Sateenkaariperheiden toimitilassa Helsingin keskustassa, Yrjönkatu 29 A (Forumin kortteli)

Sateenkaariperheet ry, Trasek ry ja Seta ry järjestävät tilaisuuden, jossa keskustellaan transihmisten lapsiperheiden juridisesta haasteista, ennen kaikkea liittyen parhaillaan uudistettavaan isyyslakiin.

Keskustelutilaisuuteen ovat tervetulleita sekä asiaa juridiselta puolelta tuntevat / kiinnostuneet aktivistit että erityisesti perheet, jotka nykyisen isyyslain takia ovat kohdanneet juridisia haasteita. Tarkoituksena on kartoittaa kaikkia mahdollisia tilanteita, joissa nykyinen isyyslaki ei toimi. Keskustelutilaisuudessa esiin tulevien ongelmien kartoittaminen auttaa suoraan yhdistysten tekemää työtä isyyslain uudistamiseksi yhdenvertaiseksi vanhemmuuslaiksi. Sateenkaariperheet ry toimii asiantuntijana isyyslakia uudistavan työryhmän seurantaryhmässä.

Tiloissa on lapsille oma huone leikkikaluineen ja peleineen. Kahvitarjoilu.

Perhevalmennuksen vapaaehtoiset

Ota uusi toimitila käyttöösi

Sateenkaariperheiden perhevalmennus käynnistyy taas Helsingissä tiistaina 18.9. Seitsemän luennon joukossa on kolme luentoa, johon kaipaisimme jo perheellistyneiden "kokemuskouluttaja"-paneelia.

Kokemuskouluttajat kertovat omista arjen kokemuksistaan perhettä suunnitteleville ja perhevalmennuksen osallistujat saavat kysellä ja ammentaa konkareiden kokemuksista. Kokemuskouluttajapaneelit ovat osa muuta ohjelmaa kullakin tapaamiskerralla. Kokemuskouluttajille varataan noin 30-60 minuuttia kultakin tapaamiselta.

Kokemuskouluttaja ei tarvitse mitään muuta kuin intoa auttaa uusi tulokkaita. Ole yhteydessä toiminnanjohtaja Juha Jämsään niin pian kuin mahdollista ja sovi osallistumisestasi. Kaikki luennot järjestetään tiistai-iltaisin kello 18-20 Helsingin keskustassa yhdistyksen toimistolla.

* Vanhemmuussuhde keskusteltavana 9.10.
* Lapsi osaksi sateenkaariperhettä ja sukua 16.10.
* Sateenkaariperhe hyvinvointipalveluissa ja vertaistuessa 30.10.

Yhdistyksen uudet toimitilat Helsingin keskustassa ovat nyt virallisestikin avatut!

Uusi tiloissa kokoontuu syksyn aikana muutamia ryhmiä. Lisäksi tiloissa järjestetään perhevalmennus, koululaisten viikonloppu ja erinäisiä koulutuksia. Vielä ei ole tullut seinät vastaan. Tervetuloa tekemään tiloista omiasi!

Mitä toimintaa haluaisit tiloissa nähdä?
* Haluaisitko ryhtyä vetämään aikuisten keskusteluryhmää jostain tietystä aiheesta?
* Vai löytyisikö sinusta pienten lasten leikkituokion mahdollistaja? Satujumppa?
* Tiloissa on myös välineet esimerkiksi elokuvakerhoa varten?
* Entä olisiko koti-isien ja -äitien vapaalle yhdessäololle tilausta?

Tapahtumille, ryhmille, kokoontumisille, kerhoille löytyy tiloja erityisen hyvin tiistai- ja torstai-iltoisin ja sunnuntaisin. Muutkin ajat ovat mahdollisia.

Ideoi vapaasti ja tule tekemään tiloista omiasi!

Yhteydenottojasi odottavat työntekijät. (Yhteystiedot kirjeen lopussa)

Talvileiri 2013 Lapualla

Kesäleiri 2013 Pietarsaaressa

Talven perheleirin pitopaikaksi valikoitui tällä kertaa vuodelta 2010 tuttu ja tykätty Wanha Karhumäki Lapualla. Siellä leireillään pe-su 1-3.2.2013. Leiripaikkaa voi kurkistella leiripaikan kotisivuilla >>

Ilmoittautuminen alkaa lokakuun alussa seuraavan uutiskirjeen ilmestyttyä.
Talvileirin suunnittelu on alkamassa kovalla tohinalla. Leiritiimiin kaivataan innokkaita ja aktiivisia jäseniä suunnittelemaan ja järjestämään leiriä. Ilmoittautua voi järjestösihteerille. Yhteystiedot kirjeen lopussa.

Kesällä 2013 leireilevä perheet sekä koululaiset Pietarsaaren merellisissä maisemissa.  Leiri järjestetään Porkenäsin leirikeskuksessa to-ma 8-12.8.2013. Leirikeskuksen ruotsinkieliset sivut löytyvät täältä >>

Ilga-Europe etsii tutkijaa

Jäsenmaksu ehtii vielä

We are looking for a Researcher and Writing Expert to work on the second edition of our Annual Review of the Human Rights Situation of LGBTI People in Europe which will cover the events of 2012. Please find below the call which is also available on our website >>

Jos et ole saanut uutta jäsenkorttia etkä ole kesäkuun puolivälin jälkeen maksanut jäsenmaksua, on jäsenmaksusi luultavimmin maksamatta. Tämän vuoden viimeinen mahdollisuus saada jäsenkortti ja sen tuomat edut on NYT. 12.9.2012 mennessä maksaneet saavat jäsenkorttinsa viimeistään lokakuussa. Jäsenmäärä on tärkeä viesti päättäjille ja monille muille tahoille sateenkaariperheiden määrästä ja aktiivisuudesta. Maksamalla jäsenmaksun, tuet sateenkaariperheiden eteen tehtävää monipuolista työtä.

Yhdistyy uusii lähiaikoina jäsenhallintajärjestelmänsä, minkä toivotaan sujuvoittavan jäsenyysasioiden hoitoa.

Tulevia koulutuksia

Vapaaehtoisten koulutus Tampereella

"Yhdessä olemme enemmän" - vapaaehtoisten koulutus la 13.10 kello 12-17.30 Tampereella

Tarkennettu ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistu. Tutustu täällä >>

Sateenkaariperheet ry ja muut Monimuotoiset perheet -verkoston järjestöt haluavat tukea vapaaehtoistensa paikallista työtä järjestämällä yhteisiä vapaaehtoisten koulutuksia eri paikkakunnilla. Ensimmäinen koulutus järjestetään Tampereella lokakuussa. Koulutukseen ovat tervetulleita järjestöjen kaikki vapaaehtoiset eri puolilta maata, mutta erityisesti Pirkanmaalta. Koulutuksessa tarjotaan tietoa ja keskustelua vapaaehtoistoiminnan pelisäännöistä, motivaatiosta, jaksamisesta ja hyvistä käytännöistä. Kouluttajina toimivat verkoston työntekijät verkoston eri järjestöistä. Koulutuksen seurauksena saa myös tutustua muihin samalla alueella toimiviin vapaaehtoisiin, jotka tekevät työtä monimuotoisten perheiden tueksi verkoston eri järjestöissä.

Nettivertaisohjaajan koulutus

Nettivertaisohjaajan koulutus alkaa, lauantait 27.10., 1.12. ja 2.2. kello 10-18

ILMOITTAUDU 30.9. mennessä:
Hakulomakkeita saa Väestöliitosta projektikoordinaattori Juulia Ukkoselta (juulia.ukkonen@vaestoliitto.fi) tai suunnittelija Taina Kempakselta (taina.kempas@vaestoliitto.fi). Hakulomakkeet palautetaan hakuajan loppuun mennessä Sateenkaariperheet ry:lle info@sateenkaariperheet.fi.

Lisätietoja koulutuksesta kotisivuilta >>

Syksyn perhevalmennukset

Tarkemmat tiedot kurssin sisällöstä ja syksyn 2012 kursseista nettisivulta >>
 
Helsingin iltakurssi 18.9.-30.10.2012

Helsingin iltakurssi järjestetään seitsemänä peräkkäisenä tiistai-iltana yhdistyksen toimistolla ydinkeskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 29 A (Forumin kortteli) kello 18.00-20.30

Sitovat ilmoittautumiset 7.9. mennessä nettilomakkeella >>

Ylöjärven viikonloppukurssi 16.-18.11.2012

Ylöjärven viikonloppukurssi järjestetään yhden viikonlopun aikana (21 oppituntia) Ylöjärvellä, Antaverkan leirikeskuksessa. Valmennus alkaa perjantaina noin kello 18 ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Majoituksen ja ruokailujen hinta viikonlopun ajalta on 80 euroa yhdistyksen jäseniltä, 120 euroa muilta.

Sitovat ilmoittautumiset 2.11. mennessä nettilomakkeella >>

Tulevia tapahtumia

Perheaikaa.fi -palvelussa tapahtuu

Sateenkaariperheiden vertaisryhmä-chatit löydät osoitteesta Perheaikaa.fi

Ti 4.9.2012 klo 12-13.30
Elämää sateenkaariperheessä

Keskustelua arjesta, perhe-elämästä ja monimuotoisten perheiden erityiskysymyksistä. Mahdollisuus kysellä myöskin lainsäädännöstä, lapsiperhe-eduista ym. Myös perheellistymisestä vielä haaveilevat tervetuloa!

Koululaisten päiväleiri Helsingissä

Koululaisille, toisluokkalaisesta alkaen, järjestetään päiväleiri yhdistyksen toimistolla Helsingissä la-su 22-23.9.2012. Lisätiedot ja ilmoittautumiset kotisivulla >>

Syksyn parisuhdeviikonloppu Keuruulla

Syksyn parisuhdeviikonloppua vietetään Isohiekan leirikeskuksessa Keuruulla 2.-4.11.2012. Viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki sateenkaariperheelliset ja sateenkaariperheellisyyttä suunnittelevat parit. Parisuhteen hyvinvointi on yksi lasten hyvinvoinnin kulmakivistä. Lisätietoa ja ilmoittautumiset kotisivulla >>

Tapahtumakalenteri

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät nettisivuilta tai tästä linkistä >>

Paikalliset tapaamiset ja tapahtumat

Lue tiedot paikallisista tapaamisista elokuun jäsenkirjeen lopusta >>

YHTEYSTIEDOT

Sateenkaariperheet ry
Yrjönkatu 29 A, 00100 Helsinki

www.sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
044 590 5903

Koulutussuunnittelija (1.10.2012 alkaen)
Anna Moring
anna.moring@sateenkaariperheet.fi

Puheenjohtaja
Emmi Pihlajaniemi puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
040 5621 767

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista, koulutuksesta, tilata materiaalia tai kysyä neuvoa tai apua ongelmatilanteissa.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Ilmoita tähän myös mahdolliset muuttuneet jäsentietosi (esim. uusi osoite, muutokset perheessä tms.) niin päivitämme tietosi. Jos et ole vielä jäsen ja haluat liittyä, voit tehdä sen Liittyminen jäseneksi -sivulla josta löydät myös lisätietoa jäsenasioihin liittyen. sateenkaariperheet.fi/liittyminen.html

webmaster@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on jotakin yhdistyksen www-sivuihin liittyviä kysymyksiä, palautetta tai kommentteja, voit lähettää ne osoitteeseen webmaster@sateenkaariperheet.fi

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2012.

Emmi Pihlajaniemi / puheenjohtaja
Joanna Marjanen / varapuheenjohtaja
Sari Makkonen
Paula Myöhänen
Liisa Rytkönen-Kontturi
Sini Huttunen
Tanja Rintala / varajäsen
Taina Jääskeläinen / varajäsen

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

Lähetä vastauksesi kirjeessä mahdollisesti oleviin kysymyksiin alla olevalla painikkeella

1/1