Uutiskirje lokakuu 2019

Miten vanhemmuusmerkinnöissä voisi huomioida sukupuolen moninaisuuden?

Sukupuolen oikeudelliseen korjaamiseen liittyy myös sukupuolitettujen vanhemmuusmerkintöjen korjaaminen, joka ei nykyisellään ole mahdollista Suomessa. Tällä hetkellä lapsen synnyttäjä merkitään väestötietojärjestelmään aina lapsen äidiksi synnyttäjän oikeudellisesta sukupuolesta riippumatta. Vastaavasti henkilö, jonka siittiösoluista lapsi on saanut alkunsa, merkitään aina isäksi. (Kuitenkin jos synnyttäjä on avioliitossa oikeudellisen miehen kanssa, aviomies merkitään aina lapsen isäksi.) Väestökirjanpidossa on näin ollen ristiriitaisesti sukupuolitettua tietoa, joka paljastaa turhaan henkilön tai hänen vanhempansa transtaustan.

Vanhemmuuden sukupuolittamiselle erikseen äitiydeksi ja isyydeksi ei ole oikeudellista tarvetta väestötietojärjestelmässä. Järjestelmä sisältää joka tapauksessa tiedon henkilön sukupuolesta, jos se jossain yhteydessä on olennaista tietoa. Käytännössä kaikki nykylainsäädäntö koskettaa vanhempia samalla tavalla vanhemman sukupuolesta riippumatta. Uudistus ei tarkoittaisi äitiyden ja isyyden kategorioista luopumista arkielämässä.

Vanhemmuus on siis syytä merkitä väestötietojärjestelmään sukupuolittamatta vanhemmuutena. Tällä tavoin väestötietojärjestelmän merkinnät eivät paljastaisi vanhemman transtaustaa aina viranomaisten kanssa asioitaessa, eikä lasta enää tällä tavoin turhaan altistettaisi syjinnälle ja kaltoinkohtelulle. Ratkaisu tunnistaisi myös muunsukupuolisten vanhemmuuden. Hallitus on luvannut säätää vanhemmuuslain, minkä yhteydessä tulee ratkaista tämäkin ongelma.

Vanhemmuuslain valmistelussa saattaa käydä myös niin, että poliittista tahtoa ei löydy ainoaan oikeaan ratkaisuun, eli vanhemmuusmerkintöjen sukupuolittamisesta luopumiseen. Tässä tilanteessa me yhteisönä joudumme valitsemaan huonojen vaihtoehtojen joukosta vähemmän huonon vaihtoehdon.

• Haluammeko, että vanhemmuuskirjaukset tehdään nykyiseen tapaan automaattisesti niin, että synnyttäjä on äiti ja siittäjä on isä?
• Vai pidämmekö parempana, että vanhemmuusmerkintä tehdään aina vanhemman sen hetkisen oikeudellisen sukupuolen mukaisesti?
• Mutta entä jos, esimerkiksi, lapsen synnyttänyt transmies itse haluaa, että hänet merkitään lapsen äidiksi?
• Entä jo olemassa olevien lasten vanhemmuusmerkintöjen korjaaminen? Kaikki eivät halua luopua alkuperäisestä vanhemmuusmerkinnästään, vaikka korjaisivat omaa sukupuoltaan.
• Olisiko siis parempi, että vanhempi saisi aina valita, korjataanko hänen sukupuolimerkintänsä?
Siltä varalta, että joudumme jossain vaiheessa valitsemaan huonojen ratkaisujen välillä, olemme päättäneet kerätä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vanhempien, vanhemmuutta suunnittelevien ja heidän lastensa näkemyksiä vanhemmuusmerkintöjen kirjaamisesta. Siksi avaamme asiaa kartoittavan kyselyn, jossa selvitetään myös muutamaa muuta translain valmistelun yhteydessä ratkaistavaksi tulevaa asiaa, eli perhevapaita ja perheellistymismahdollisuuksia. Kysymykset ovat olennaisia myös muun- ja intersukupuolisten vanhempien aseman selvittämiseksi.

Pyydämme kaikkia sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vanhempia, vanhemmuutta suunnittelevia ja heidän lapsiaan ystävällisesti vastaamaan kyselyyn 31.10. mennessä täällä >>

Pyydän kaikkia muita välittämään tietoa kyselystämme, jotta saamme tietoa käynnissä olevaan sukupuolen vahvistamista koskevan lain valmisteluun.

Juha Jämsä

toiminnanjohtaja
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Sisällysluettelo:

• Uutisia ja ajankohtaista
• Tapahtumauutisia
• Tulevat koulutukset ja tapahtumat
• Vertaistoiminta netissä
• Neuvontapalvelu
• Yhteistyökumppanit tiedottavat
• KAIKKI PAIKALLISET TAPAHTUMAT
  uutiskirjeen lopussa

AJANKOHTAISET LAUSUNNOT, TIEDOTTEET JA PÖYTÄKIRJAT

• Tiedote 11.9.2019: Vanhemmuuslain huomioitava lapsen oikeus KAIKKIIN vanhempiinsa - nämä kaksi asiaa pitää mahdollistaa >>
• Tiedote 23.9.2019: Korkean tason LHBTI-konferenssi tänään – Suomen edistettävä EU:n laajuista LHBTI-toimintaohjelmaa >>
• Hallituksen kokouksen 31.8.2019 päätösluettelo >>
• Hallituksen kokouksen 28.9.2019 päätösluettelo >>

Tilaa tämä uutiskirje suoraan sähköpostiisi >>
(jäsenille uutiskirje lähetetään automaattisesti)
Jäseneksi tai kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki, liity nyt >>

Uutisia ja ajankohtaista

Syksyn toimintapäivä

on kaikenikäisten jäsenten päivä

VAIN JÄSENILLE: perhejoogaa, virtuaalitodellisuutta, päivällistä, askartelua, aktivismia, herkuttelua, kokoustelua

Lauantaina 9. marraskuuta yhdistyksen toimistolla Helsingissä (Hämeentie 29) tapahtuu koko päivän. Aamupäivällä on ohjelmaa yhdistyksen vapaaehtoistoimijoille. Iltapäivällä järjestetään hauskaa ohjelmaa eri-ikäisille lapsille. Vanhemmat voivat sillä aikaa kokoontua enintään tunnin kestävään syyskokoukseen päättämään yhdistyksen ensi vuoden toiminnasta ja hallituksen kokoonpanosta. Lasten palattua omista ohjelmistaan, Kurvin salissa on tarjolla perhejoogaa ja keittiössä ravintola Levantista tilattu maukas päivällinen. Tervetuloa kaikki jäsenet! Ilmoittautumislinkki löytyy tekstin lopusta.

Päivän ohjelma: 

11.00-15.00 Paikallistiimien kehittämispäivä, toimistolla 7. krs
13.00-15.00 Hallituksen kokous, Sexpolla 4. krs

15.00 Kahvia ja herkuttelua jäsenille, toimistolla 7. krs
15.00 Koululaiset lähtevät maksuttomalle retkelle kokeilemaan virtuaalitodellisuutta. Vain syyskokoukseen osallistuvien vanhempien lapsille.
15.30 Alle kouluikäisille toimintapisteitä ja lastenvahteja, toimistolla 7. krs
15.30 Syyskokous aikuisille, Sexpolla 4. krs
17.00 Perhejoogaa salissa, ravintola Levantista tilattua päivällistä keittiössä, vapaata yhdessäoloa, toimistolla 7. krs
20.00 Tilaisuus päättyy

Lisätiedot ja ilmoittautumiset päivän eri ohjelmista täällä >>

Syyskokous valitsee hallituksen ja päättää vuoden 2020 toiminnasta

Vuositeemaksi 2020-2021 ehdolla vanhemmuuskumppanuus!

Sateenkaariperheiden hallitus kutsuu kaikki jäsenet yhdistyksen syyskokoukseen lauantaina 9.11. kello 15.30 yhdistyksen toimistolla. Syyskokous valitsee yhdistyksen hallituksen jäsenet sekä tilintarkastajat ja vahvistaa ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion.

Vuosien 2020-2021 teemaksi hallitus esittää vanhemmuuskumppanuutta, jota tarkasteltaisiin mahdollisimman laajasti käsittäen kaikki tilanteet, joissa lapsen vanhemmuutta jaetaan kahden tai useamman kesken. Teeman valinnassa on ajateltu esimerkiksi apila- ja polyperheitä, kumppanuusvanhemmuutta (co-parenting) laajemminkin, eron jälkeistä vanhemmuuskumppanuutta, mutta myös vanhemmuuskumppanuutta parisuhteessa. Teema voi laajentua myös sukulaisiin ja ystäviin kasvatuskumppanuutena. Toimintasuunnitelman ja muut kokouspaperit löydät täältä >>

Hallituksen jäsenenä saat näköalapaikan yhdistyksen toimintaan ja vaikuttamistyöhön

Hallitustyöskentely ei vaadi mitään erityistaitoja – kaikilla jäsenillä on annettavaa

Sateenkaariperheet ry:n hallitus toimii päätöshallituksena. Hallituksen jäsenillä ei ole muita tehtäviä kuin tutustua kokouspapereihin ja osallistua kokouksiin. Toki halutessaan hallitus voi perustaa työryhmiä jonkin asian valmistelemiseksi. Hallituksella on viime vuosina ollut seitsemän kokousta vuodessa. Kokoukset on lauantaisin kello 10.30-15.30 välillä. Kokous ei aina kestä näin kauaa. Hallituksen jäsenille tarjotaan lounas kokouksen yhteydessä.

Matkakulut maksetaan. Kokoukset järjestetään pääasiassa Helsingissä yhdistyksen toimistolla. Perinteenä on ollut pitää yksi kokous vuodessa muualla Suomessa.

Ehdokkaita hallituksen jäseniksi kannustetaan osallistumaan syyskokoukseen tai lähettämään kokoukseen kirjallinen esittely. Hallituksen jäsenyydestä kiinnostuneita rohkaistaan ottamaan yhteyttä puheenjohtajaan jo ennen kokousta: Krister Karttunen, puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi, 050 513 7765. Vielä kokouksessakin voi kuitenkin ilmoittautua ehdokkaaksi.

Onko jäsenmaksu maksettu?

Muistathan, että vain jäsenmaksun vuonna 2019 maksaneet yhdistyksen varsinaiset jäsenet pääsevät käyttämään äänioikeuttaan syyskokouksessa. Jos maksat jäsenmaksun 31.10. jälkeen, tuothan maksukuitin kokoukseen, jotta voit käyttää äänivaltaasi. Tätä ennen maksetut jäsenmaksut ehtivät varmasti rekisteröityä jäsenrekisteriin.

Ellet ole vielä jäsen, ehdit liittyä ennen syyskokousta! Jäsenenä olet mukana varmistamassa, että yhdistyksen kannanotoilla on painoarvoa ja meitä kuunnellaan, sekä tietenkin pääset vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan. Liity jäseneksi täällä >>

Haluamme auttaa sinua näkymään paremmin pimenevissä syysilloissa ja lähetämme heijastimen kaikille jäsenmaksunsa 27.9.-31.10. välillä maksaneille!

Lähde edustajaksemme Setan edustajakokoukseen

Setan edustajakokous järjestetään la-su 23.–24.11.2019 Joensuussa, hotelli Kimmelissä aivan rautatieaseman vieressä. Viikonloppu koostuu mielenkiintoisista työpajoista, sosiaalisesta ohjelmasta ja tietysti Setan toimintaa linjaavasta edustajakokouksesta. Sateenkaariperheet ry käyttää äänivaltaa kokouksessa kokousedustajiensa välityksellä. Jos olet kiinnostunut toimimaan yhtenä yhdistyksen 15 kokousedustajasta, ota yhteyttä järjestösihteeri torstaihin 7.11. mennessä: r.raiha@sateenkaariperheet.fi

Seta maksaa edustajakokouksen äänivaltaisten kokousedustajien matkakulut, ruokailut ja majoituksen (la-su), jos kokousedustaja osallistuu molempien päivien ohjelmaan ja ilmoittautuu ajoissa. Kokousedustajalta ei vaadita mitään erityistietoja tai -taitoja. Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja on paikalla edustajakokouksessa koordinoimassa yhdistyksen kokousedustajien ryhmää.

Euroopan komissio valmistelee HLBTI-strategiaansa

Sateenkaariperheet ry oli mukana etsimässä keinoja edistää sateenkaariperheiden vapaata liikkuvuutta.

Euroopan komissio ja Suomi EU-puheenjohtajan ominaisuudessaan järjestivät 23.-24.9. korkea tason seminaarin Brysselissä. Seminaarin tarkoituksena oli evästää EU:n HLBTI-strategian luomista. Suomen joukkueessa (kuvassa) oli mukana sateenkaarijärjestöjä, ministeriöitä ja yhdenvertaisuusvaltuutettu. Strategiaa koskeva tiedote löytyy täältä >>

HUS avaa hoitojonon marraskuussa

HUS suunnittelee avaavansa hoitojonon lahjasoluhoitoihin marraskuun 2019 alusta. Tällöin ryhdytään vastaanottamaan lähetteitä ja asettamaan potilaita hoitojonoon. Hoitoja saadakseen kaikki tarvitsevat lähetteen perusterveydenhuollosta, jossa saatetaan tehdä jo joitakin perustutkimuksia. Jos esimerkiksi terveyskeskuslääkäri ei tiedä, että HUS on aloittanut lahjasoluhoidot, voi lääkäriä pyytää olemaan yhteydessä HUSin lisääntymislääketieteen yksikköön.

Julkaisimme heinäkuun alussa tilannekatsauksen asiasta perustuen tietoihin, joita Sateenkaariperheet ry on toistaiseksi saanut kerättyä asiaan liittyvistä suunnitelmista. 

Tietojemme mukaan myös muiden neljän lapsettomuushoitoja tarjoavan sairaanhoitopiirin on tarkoitus aloittaa hoidot jollain aikataulululla. Lue tilannekatsaus nettisivujemme uutisesta >>

Anna lahjaksi uusi elämä

HUS etsii nyt spermanluovuttajia, jotta esimerkiksi naisparien ja itsellisten naisten lapsettomuushoidot voidaan aloittaa julkisillakin klinikoilla lähitulevaisuudessa! Myös useat trans-, muun- ja intersukupuoliset tarvitsevat lahjasoluhoitoja.

Olemme tehneet työtä jo toistakymmentä vuotta, jotta julkiset klinikat avaisivat ovensa sateenkaariperheille. Nyt tarvitsemme vielä sinun panoksesi: tässä on mahdollisuutesi antaa valtavan merkittävä lahja sitä tarvitsevalle! Kunhan HUS avaa marraskuun alussa lahjasolupankin nettisivut, tulemme haastamaan yhteistyökumppaneitamme mukaan luovuttajien rekrytoimiseen.

Teemme yhtä aikaa aktiivista työtä miesten ja miesparien perheellistymismahdollisuuksien eteen. Uusi hallitus on säätämässä lakia sijaissynnytyksestä, kehitämme mahdollisuuksia sijais- ja adoptiovanhemmuuteen ja tuemme apilaperheiden perustamista ja vanhemmuuskumppanien löytymistä.

Tässä HUSin ilmoitus:
Anna lahjaksi uusi elämä! Etsimme spermanluovuttajia uuteen HUS Sukusolupankkiin. Luovuttajaksi sopii perusterve, tupakoimaton 20–45-vuotias, jonka suvussa ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia. Ota yhteyttä: sukusolupankki@hus.fi, puh. 09 471 72606

Ketju kannattelee -

sateenkaari lastensuojelussa

Sateenkaariperheet oli mukana Väriä perhehoitoon -hankkeen ja Perhesuhdekeskuksen voimin Tampereella 1.-2.10.2019 järjestetyillä Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. Tänä vuonna päivillä korostettiin yhdessä tekemisen ja moniammatillisen yhteistyön merkitystä lasten ja perheiden kanssa työskennellessä. Yhdessä tekemiseen tarvitaan aina lapset ja perheet itse osalliseksi, jotta oikeasti työskennellään samansuuntaisesti yhteisen päämäärän eteen. Päivien seminaareissa lasten ja nuorten ääni oli vahvasti esillä – lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden kertomukset täydensivät hyvin ammattilaisten kertomaa. Lastensuojelussa on tärkeä kuulla heitä, joita se erityisesti koskettaa.

Sateenkaariasiat kiinnostivat väkeä. Sateenkaariperheiden esittelypisteen materiaalit lähtivät jakoon ympäri Suomen. Esittelypisteellä käyneet lastensuojelun ammattilaiset kertoivat, että sateenkaariasiat ovat tulleet näkyvämmiksi myös heidän työssään. Osa kaipasi ammatillista tukea johonkin työssä kohtaamaansa tilanteeseen ja palveluopas valtakunnallisista ja ammatillisista tuki- ja neuvontapalveluista sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen koettiin hyödylliseksi työkaluksi. Järjestöjen osaaminen nähtiin tärkeäksi lisävoimavaraksi ammatilliselle kentälle. TIKA-hankkeen kanssa yhteistyössä pidetyssä alaseminaarissa ”Sateenkaaren alla” yli 50 ammattilaista oli kuulemassa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä sateenkaarevien perhesuhteiden tukemisesta.  Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi sijoitettuna ollut sateenkaarinuori kertoi omista kokemuksistaan sijaishuollossa – siitä kuinka hänet on kohdattu tai jätetty kohtaamatta seksuaalisuutensa kanssa. Hänellä oli viesti lastensuojelun ammattilaisille: aikuisen tehtävä on luoda turvallinen keskusteluympäristö ja aloittaa keskustelu! Jokainen nuori haluaa tulla kohdatuksi omana itsenään.

Harjoittelijat tervehtivät!

Harjoittelija Katja Poikselkä 
Voit törmätä minuun Sateenkaariperheet ry:n toimistolla tai tapahtumissa syksyn aikana. Olen neljännen vuoden sosionomiopiskelija Oulun ammattikorkeakoulusta ja olen harjoittelussa Sateenkaariperheillä jouluun asti. Muutin perheeni kanssa Espooseen Belgian vaihdon jälkeen ja suoritan täällä opintoni loppuun.  

Olen Riikka Aapalahti. Opiskelen sivutoimisesti sosionomiksi ja olen työharjoittelussa Perhesuhdekeskuksessa. Haaveenani on Suomi, jossa jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella olisi helppo olla oma itsensä sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai etnisestä taustastaan riippumatta. Toivoisin, että sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus muuttuisivat tavalliseksi asiaksi myös niiden mielissä, joilla ei ole asiaan henkilökohtaista kosketusta. Näiden haaveiden vuoksi toimin politiikassa ja ihmisoikeusaktiivina. Päätoimisesti olen suurperheen kotiäiti, joka on minusta maailman paras ammatti.

Imetyksen tuki ry kaikenlaisten perheiden tukena

Sateenkaariperheet ry:n ja Helsinki Pride -viikolla somessa aktiivisesti sateenkaariperheasioita esiin tuoneen Imetyksen tuki ry:n työntekijät istahtivat yhteisen pöydän ääreen kuulemaan, mitä kummassakin yhdistyksessä touhutaan ja pohtimaan millaista yhteistyötä voisi tehdä. Ensimmäinen yhteistyön askel on koostaa verkkoon tietopaketti sosiaalisen vanhemman imetyksestä. Imetyksen tuki ry:n nettisivuilta löytyy jo nyt paljon kiinnostaa imetystietoutta, mm. puolison opas imetykseen. Sivuille pääset täältä >>

Sateenkaariperheiden 4-6-vuotiaille lapsille tulossa vertaistuokioita

Sateenkaariperheiden ja Perhesuhdekeskuksen yhteistyönä on syntymässä vanhempien toivomaa toimintaa lapsille. Lapsille suunnitellaan vertaistapaamisia, joissa käsitellään sateenkaariperheyteen liittyviä asioita. Vertaistuokioita ja niihin liittyvää materiaalia on työstetty työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin jo vuoden verran – ja ensi keväänä tuokioita päästään järjestämään eri puolilla Suomea paikallistiimien toimesta!

Myös sinun apuasi tarvitaan! Parhaillaan suunnittelemme lyhyitä, käsinukeilla näyteltyjä videoita, joiden avulla käsitellään hämmentäviä tai epämukavia kysymyksiä ja väittämiä, joita sateenkaariperheiden lapset saattavat kohdata. Kerro meille anonyymisti täällä >>, millaisia kysymyksiä tai väittämiä sinun lapsesi on kohdannut. Kysely on auki 20.10. asti. Tuhannesti kiitos!

Uutisia lyhyesti

PRIDE-valmentajille eväitä moninaisuuden kohtaamiseen
Väriä perhehoitoon -hanke oli kouluttamassa sijaisvanhempien ennakkovalmennusta pitäviä PRIDE-valmentajia heidän työkokouksessaan. Paikalla oli yli 50 sosiaalityöntekijää ja sijaisvanhempaa pohtimassa kuinka perhehoidossa voitaisiin paremmin huomioida perheiden monimuotoisuus ja sateenkaariperheiden vahvuudet sijaisvanhemmuuteen. PRIDE-valmennuksen kehittämistyötä tehdään yhdessä Pesäpuu ry:n kanssa.

Intersukupuolisten lapsiperheellistyminen
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen TIKA-hanke koulutti sateenkaariperheiden työntekijöitä intersukupuolisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Suunnittelimme intersukupuolisille ihmisille suunnatun työpajan järjestämistä yhteistyössä TIKA-hankkeen kanssa, jotta saisimme enemmän tietoa intersukupuolisten lapsiperheellistymistoiveista ja -haasteista.

Seuraavat uutiskirjeet
Seuraavat uutiskirjeet julkaistaan 12.12. ja 16.1.

Vaikuttamistyön muita ajankohtaisia

• Tapasimme syyskuun alussa oikeusministerin valtiosihteeriä. Ministeriössä ei ole vielä mitään suunnitelmia sijaissynnytys- ja vanhemmuuslakien valmistelun aloituksesta. Molempien sisällöstä ei ole saatu minkäänlaista poliittista ohjausta. Nyt pitää kertoa hallituspuolueille, että nämäkin lait on säädettävä. Vanhemmuuslain on taattava juridinen vanhemmuus lapsen kaikille vanhemmille, myös silloin kun vanhempia on useampia kuin kaksi tai kun he kuuluvat sukupuolivähemmistöön. Vanhemmuus tulee kirjata 'vanhemmuutena'.

• Olimme syyskuussa kuultavana translakia esivalmistelevassa virkamiestyöryhmässä. Translain varsinaista valmistelua varten keräämme tietoja perheiltä kyselyllä (ks. pääkirjoitus).

•Olemme menossa lokakuun lopulla kuultavaksi perhevapaita valmistelevaan työryhmään ja annamme lausuntomme sateenkaariperheiden huomioimisesta perhevapaauudistuksessa. Tavoitteena on saada etuuksien nimet sukupuolineutraaleiksi, isyysvapaa lapsen kaikille tosiasiallisille vanhemmille sekä mahdollistaa kaikkien vapaiden joustava jakaminen myös apilaperheissä.

• Käynnistämme marraskuussa aktiivisen sukusolujen lahjoittajien rekrytoinnin HUSin sukusolupankkiin haastamalla jäseniämme lahjoittajiksi, mutta myös haastamalla yhteistyökumppanaitamme kampanjoimaan yhdenvertaisten hedelmöityshoitojen puolesta.

Tapahtumauutisia

"Mä tiedän miltä susta tuntuu"

Sateenkaarisijaisperheet viettivät vertaisviikonloppua Jyväskylässä elo-syyskuun vaihteessa. Ohjelmaa oli niin aikuisille ja lapsille erikseen kuin perheille yhdessäkin. Lapset miettivät sisaruussuhteita yhdessä Perhehoitoliiton Meidän sakki -hankkeen työntekijän kanssa, kun aikuiset pohtivat kuinka tärkeä on saada riittävästi oikeanlaista tukea, jotta arki sijaisperheessä olisi sujuvaa, eikä arjen askareet veisi liikaa aikuisten voimavaroja. Viikonlopun aikana päästiin myös makkaranpaistoon rantanuotiolle sekä järjestettiin hiekkalinnakilpailu. Lasten ehdoton suosikki oli kuitenkin rantasauna ja uiminen!

Voimaa uusperheen arkeen

Uusperheelliset saivat viikonlopun täydeltä vertaistukea ensimmäistä kertaa sateenkaariperheiden uusperheaikuisille suunnatulla Voimaa uusperheiden arkeen -kurssilla syyskuun alussa. Suomen uusperheiden liiton kurssilla kouluttautunut sateenkaariuusperheellinen pariskunta vertaisohjasi viikonlopun, joka koettiin sekä voimauttavksi että mukavan leppoisaksi ja ilmapiiriltään turvalliseksi.

Koululaiset leireilivät ilman vanhempiaan

Koululaisten ensimmäinen viikonlopun pituinen yöleiri Vartiosaaressa keräsi parikymmentä koululaista eri puolilta Suomea. Leiri piti sisällään mm. aution talon arvoituksen ratkomista, lampaiden ruokkimista, leikkejä hyisessä meressä, saariseikkailua, armottomasti lautapelaamista ja rentoa hengailua.

Ruskan syleilyssä Kolilla

Sateenkaariperheiden viisipäiväinen Herajärven vaellus oli onnistunut kaikin puolin. Sää oli mitä mainioin, ruska parani päivien edetessä ja maisemat olivat kipuamisen arvoiset. Maasto osottautui haastavaksi, mutta kaikki selvisivät polvivaivoista huolimatta loistavasti. Jokainen yöpaikka oli erilainen. Nukuttiin kodassa, autiotuvassa, avolaavussa ja vuokramökissä. Vaelluksen lumouksessa päätettiin, että ensi elokuussa kutsuu Halti.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Vuoden viimeiset pridet

MIKKELI
La 12.10. Mikkeli Pride tuo jälleen valoa ja rakkautta vuoden ankeimpaan aikaan. Mikkeli priden ohjelma löytyy täältä >>

Other keskustelutapaamiset ja sarjakuvaprojekti

Miten ihmisten oletukset eri vähemmistöryhmistä vaikuttavat omaan elämääsi? Entä yhteiskunnassa vallitsevat stereotypiat ja ennakkoluulot? Miten säilyttää oma identiteetti niiden keskellä?

Taiteilija Heidi Lunabban vetämissä keskusteluissa lähtökohtana on osallistujien arki ja omat kokemukset. Yhteiskunnallisia normeja pohditaan niin, että kynnys keskusteluun osallistumiseen on mahdollisimman matala. Jokaisen omille ajatuksille annetaan tilaa. Keskustelutapaamiset liittyvät Other sarjakuvaprojektiin, jossa osallistujilla on halutessaan mahdollisuus jakaa kokemuksiaan sarjakuvan muodossa. Keskusteluun osallistuminen ei kuitenkaan sido sarjakuvan tekemiseen, eikä osallistujien kokemuksia jaeta, ellei osallistuja itse sitä halua. Sarjakuvien ideointiin ei tarvita kokemusta sarjakuvien tekemisestä.

Sarjakuvista tehdään näyttely Helsinki Pride 2020 -tapahtuman aikana ja näyttely tulee kiertämään myös muilla Pride-festivaaleilla. Tarkoitus on herättää yhteiskunnallista keskustelua ja luoda enemmän tilaa moninaisuudelle. Sarjakuvia suunnitellaan yhdessä halukkaiden kanssa ja Heidi vastaa sarjakuvien ja näyttelyn tuottamisesta. Other keskustelutapaamisia järjestetään syksyn ja kevään aikana sateenkaariperheiden aikuisten ryhmissä Helsingissä. Ensimmäinen tilaisuus transihmisille ja muille sukupuoleltaan moninaisille su 24.11. klo 10-17. Tilaisuus sisältää tunnin lounastauon ja pidetään Sateenkaariperheiden tiloissa, Hämeentie 29, Helsinki.

La-su 8-9.2.2020 on vuorossa tilaisuus kaikille sateenkaariperheellisille. Lauantain tilaisuus on klo 14-17 ja sunnuntain klo 11-15 sisältäen lounaan. Helmikuun tilaisuuksissa on lastenhoito.

Jos haluat 6 tunnin pituisen session omalle paikkakunnallesi, laita viestiä vertaistoiminnan koordinaattorille (yhteystiedot uutiskirjeen lopussa).

Perhevalmennus

Perhevalmennus on tarkoitettu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaariperheille. Kurssilla tarjotaan tietoa sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, vaihtoehtoisista tavoista saada lapsi, sateenkaariperheiden juridiikasta, oikeudesta perhe-etuuksiin, perheiden kokemuksista perhepalveluissa ja läheisverkostossa sekä sateenkaari-rakkaussuhteiden ja -erojen erityispiirteistä.

Kurssit ovat maksuttomia, viikonlopun leirikeskus-kursseilla maksetaan vain ylläpito. Lisätietoja valmennuksesta täällä >>

Viikonlopun päiväkurssi Helsingissä 3.-5.4.2020
Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä >>

Seuraava viikonlopun leirikeskus-kurssi tulossa taas syksyllä 2020
Seuraava Helsingin iltakurssi tulossa syksyllä 2020

Sateenkaarevien rakkaussuhteiden vahvistaminen

Perhesuhdekeskus järjestää loppusyksyn aikana useita tapahtumia, joissa vahvistetaan omia rakkaussuhdetaitoja tai rakkaussuhdetta. Uutuutena on Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa -Rakkaussuhdetuokio, jossa pohditaan, mitä itse haluaa ja tarvitsee rakkaudelta, läheisyydeltä, suhteelta. Tähän tuokioon voi osallistua yksin, kaksin tai porukalla, oli sitten suhteessa tai ei.

• 9.-10.11. Vuorovaikutus rakkaussuhteessa -viikonloppu sateenkaareville pareille Pikku-Syötteellä Pudasjärvellä. Hinta majoituksineen ja ruokailuineen 70 €/pari. Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>

• 15.11. Tampereella kaikille sateenkaari-ihmisille: Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa? -Rakkaussuhdetuokio. Maksuton. Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>

• 1.12. Turussa sateenkaareville paris- ja moniskunnille Rakkaussuhteen voimavarat -Rakkaussuhdetuokio. Maksuton. Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>
• 4.12. Helsingissä kaikille sateenkaari-ihmisille: Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa? -Rakkaussuhdetuokio. Maksuton. Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>

Muutama paikka vapautunut:

Lastensuojelua sateenkaaren väreissä -koulutus

Aika: Perjantai 8.11.2019 klo 9-15
Paikka: Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki

Koulutuspäivä sateenkaariperheiden ja -nuorten kohtaamisesta lastensuojelussa. Koulutuspäivä järjestetään yhteistyössä Helsinki Pride -yhteisön, Perhesuhdekeskuksen ja Väriä perhehoitoon -hankkeen kesken. Koulutukseen on mahdollista osallistua koko päiväksi tai tulla vain aamu-/iltapäivään. Koulutus on maksuton. Ilmoittautuminen ja lisätietoja päivän ohjelmasta täällä >> Vain muutama paikka vapaana!

TransHelsinki tulee jälleen

TransHelsinki järjestetään taas 11.-24.11.2019. Runsas ohjelmatarjonta julkaistaan viimeistään lokakuun viimeisellä viikolla TransHelsingin Facebook-sivuilla, ja perheaiheiset tapahtumat Sateenkaariperheiden Facebook-sivulla ja tapahtumakalenterissa.

Aikuisten toiminnallinen ja vertaistuellinen viikonloppu tulee jälleen

Vuoden tauon jälkeen se on täällä taas, nimittäin sateenkaariperheaikuisten ikioma toiminnallinen ja vertaistuellinen viikonloppu! Pe-su 22.-24.11.2019 Pieksämäen seudulla aikuiset kohtaavat toisensa möyrien metsässä, pyörien ojissa ja vaellellen taajamien rajamailla. Samalla tulevat käydyksi läpi niin ilot kuin surutkin, juuri ne asiat, jotka osallistujilla juuri silloin on mielenpäällä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä >>

Vanhemmuuskumppanuudesta kaikille vanhemmille ja kumppanuusvanhemmuutta suunnitteleville

Vanhemmuuskumppanuus-illassa Helsingissä la 26.10. klo 17-19 aiheena ovat ristiriidat. Ristiriidatonta elämää ei ole. Illan ensimmäiseen osioon ovat tervetulleita kaikki, jotka jakavat vanhemmuutta jonkun, joko oman puolison tai lapsen muun vanhemman, kanssa. Keskustelullisella luennolla paneudutaan vanhemmuuden jakamisen ristiriitoihin ja niistä selviämiseen. Alustajana Perhesuhdekeskuksen Terhi Väisänen. Jälkimmäisen tunnin aikana niillä, jotka vielä etsivät toista tai toisia vanhempia tulevalle lapselleen, on mahdollisus osallistua vanhemmuuden speed dateen, eli tavata muita kumppanuusvanhemmuudesta haaveilevia. Muiden on mahdollisuus jatkaa ristiriitojen työstämistä pienemmissä ryhmissä keskustellen.

Ilmoittaudu mukaan täällä >>

Aikuisten viikonloppu Järvisydämessä

Aikuisten viikonloppu järjestetään Rantasalmella upeassa Järvisydämessä 17.-19.1.2020. 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä >>

Chatit sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja ajatuksia se sinussa herättää?

Perhesuhdekeskus järjestää syksyn aikana vielä yhden vertaischatin 2-12-vuotiaiden sateenkaarevien lasten ja yhden vertaischatin 13-18-vuotiaiden sateenkaarinuorten vanhemmille. Chatissa keskustellaan anonyymisti tilanteen herättämistä tunteista ja kokemuksista sekä jaetaan ajatuksia esimerkiksi siitä, kuinka lapselleen voi olla tukena. Keskustelussa on mukana vertaisohjaaja, joka on itsekin sateenkaarevan lapsen tai nuoren vanhempi.

Chatit ovat 21.10. ja 4.11. klo 19-20.30. Katso lisätietoja ja chattien linkit täältä >>

Tapahtumakalenteri

12.10. Mikkeli Pride
21.10. Chat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille
24.10.-21.11. Perhevalmennus, Helsinki
26.10. Vanhemmuuskumppanuus-ilta, Helsinki
4.11. Chat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille
8.11. Lastensuojelua sateenkaaren väreissä -koulutuspäivä, Helsinki
9.11. Syksyn toimintapäivä ja yhdistyksen syyskokous, Helsinki
9.11. Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa? -Rakkaussuhdetuokio, Turku
9.-10.11. Vuorovaikutus rakkaussuhteessa -viikonloppu, Pudasjärvi
11.-24.11. TransHelsinki
15.11. Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa? -Rakkaussuhdetuokio, Tampere
22.-24.11. Aikuisten toiminnallinen viikonloppu, Pieksämäki
23.-24.11. Setan edustajakokous, Joensuu
24.11. Other keskustelutapaaminen, Helsinki
1.12. Rakkaussuhteen voimavarat -Rakkaussuhdetuokio, Turku
17.-19.1. Aikuisten viikonloppu, Rantasalmi
8.-9.2. Other keskustelutapaaminen, Helsinki
3.-5.4.2020 Perhevalmennus, Helsinki

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin, joka sisältää myös paikalliset tapahtumat, löydät nettisivuiltamme >>

Uutiskirjeen lopussa kaikki paikallistoiminnan tapahtumat!

Suurin osa toiminnastamme on paikallistiimien vapaaehtoisten eri paikkakunnilla toteuttamaa.

Vertaistoiminta netissä - hyvakysymys.fi

Perheaikaa-palvelu on uudistumassa. Tämän vuoksi chatit ja muut toiminnot ovat nyt tauolla. Uusi Hyvä kysymys -sivusto on lanseerauksen alla. Lisätietoja tulevissa uutiskirjeissä.
Toiveita chattien, luentojen ja suljettujen ryhmien aiheiksi voi lähettää suoraan vertaistoiminnan koordinaattorille tai vaikka tämän kirjeen lopussa olevalla vastauslomakkeella.

Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

PUHELIN
Tiistaisin klo 12-13 ja torstaisin klo 9-10 numerossa 050 321 0048. 

SÄHKÖPOSTI
Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse neuvonta@sateenkaariperheet.fi Sähköposteihin vastataan yleensä viikon kuluessa. Jos vastausta ei kuulu, voit lähettää kyselyä, tuliko viesti perille.

CHAT
Neuvontapalveluihin kuuluu myös Kysy sateenkaariperheasiantuntijalta -chat, joka on palvelualustan uudistumisen vuoksi tällä hetkellä poissa käytöstä.

Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu

Pohdituttaako sinua jokin perhe- tai ihmissuhteessasi? Onko sinulla huoli perhetilanteestasi? Huolesi voi koskea pari- tai monisuhteen pulmia, erotilannetta, vanhemmuuden jakamista, uusperheyttä, apilaperheyttä tai haasteita läheisten kanssa.

Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu tarjoaa tukea kaikkien sateenkaari-ihmisten perhe- ja läheissuhteisiin. Oletpa itse sateenkaari-ihminen tai sateenkaari-ihmisen vanhempi, puoliso, sisarus, lapsi tai muu läheinen, voit keskustella tilanteesta perhetyöntekijän kanssa.

Palvelu on auki:
Maanantaisin klo 15-17 ja perjantaisin klo 8-10 numerossa 050 444 4446.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Muista myös Sinuiksi -neuvontapalvelu

Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa.

Katso myös muut neuvontapalvelut >>

Haastattelupyynnöt

Julkisen puolen hedelmöityshoitoihin hakeutuvaa etsitään

Sinä, joka odottelet pääsyä julkiselle puolelle hedelmöityshoitoihin, Yle haluaa haastatella sinua!

Julkisen puolen hoidot ovat vihdoin aukeamassa muillekin kuin cis-heteropareille. Jotta hoidot voidaan aloittaa, tarvitaan mm. siittiöiden lahjoittajia. Asia tarvitsee julkisuutta. Yle haluaa edesauttaa hoitojen mahdollistumista kaikkialla Suomessa, ja tekee jutun aiheesta. Tarvitaan enää haastateltavat. Voisitko se olla sinä (ja kumppanisi)? Yhteydenotot aiheessa aktiivisen Tampereen paikallistiimimme kautta, tampere@sateenkaariperheet.fi

Mies, tule jakamaan monipuolista mieskuvaa nuorille

Stadia ammattikoulun Sturenkadun toimipisteessä järjestetään sosionomiopiskelijoiden toimesta tapahtuma to 24.10. klo 9-14. Tapahtuman kohderyhmänä ovat ammattikoulun oppilaat. Tarkoituksena on laajentaa nuorten näkökulmia mieheyteen ja tuoda esiin seksuaalisuuden ja sukupuolen ilmenemismuotoja. Vapaaehtoisia kaivataan Elävään kirjastoon, josta oppilaat voivat lainata itselleen keskustelukumppanin 10-15 minuutiksi. Idena tuoda esiin erilaisia versioita mieheydestä, samaistumiskohteita, tietoa, uusia näkökulmia, ja samalla ehkäistä syrjäytymistä. Tule siis eläväksi kirjaksi. Voit tulla tunniksi tai vaikka koko tapahtuman ajaksi, mikä vain sopii aikatauluusi. Elävänä kirjana sinun tarvitsee vain kertoa nuorelle keskustelukumppanillesi (sen mitä haluat) itsestäsi ja elämästäsi. Osallistujille tarjolla oppilaitoslounas. Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan: kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi

Yhteistyökumppanit tiedottavat

Parisuhdepäivät tulee taas!

Yhteinen elämämme -leiri sateenkaaripareille

Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät järjestävät leirin  sateenkaaripareille Tuusulassa 8.-10.11.2019. Leirin teema on Tunnekeskeinen vuorovaikutus, jossa käydään Sue Johnssonin ”Kunpa tuntisin sinut paremmin” –ohjelman mukaisesti parisuhteen voimavaroja.

Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään oman parisuhteen vuorovaikutusta, vahvistaa keskinäistä yhteyttä ja läheisyyttä sekä myönteistä ja rakastavaa suhdetta kumppaniin.

Lue lisää täältä >>

Sijaissynnytysseminaari Tukholmassa

Tukholmassa järjestetään paljon seminaareja sijaissynnytystä suunnitteleville. Yleensä seminaarit ovat yksittäisten palveluntarjoajien järjestämiä. Marraskuussa järjestetään hiukan toisen tyyppisen toimijan järjestämä seminaari. Growing Families on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tosin rahoittaa toimintaansa yksityisten palveluntarjoajien maksamilla maksuilla. Heidän seminaareissaan on läsnä useita eri palvelutarjoajia. Omien sanojensa mukaan yhdistys on vanhempien johtama ja pyrkii tarjoamaan monipuolista tietoa sijaissynnytyksestä. Rohkaisemme jäseniämme muistamaan kriittisen asenteen arvioidessa ulkomaisen sijaissynnytyksen käyttöä. Rinteen hallitus on luvannut valmistella lain, joka mahdollistaisi ei-kaupalliset sijaissynnytykset Suomessa.

Lisää seminaarista täällä >>
Lisää yhdistyksestä täällä >>

Sateenkaariperheet ry ei ota palkkioita sijaissynnytysseminaarien mainostamisesta. Julkaisemme ilmoituksia oman harkintamme perusteella silloin, kun uskomme niiden olevan kiinnostavia jäsenillemme.

Tykkää meistä - pysyt ajan tasalla!

Sateenkaariperheillä on yli 4600 seuraajaa Facebookissa

Käy tutustumassa yhdistyksen Facebook-sivuun: säännöllisesti uusia uutisia, tapahtumia, tutkimuksia ja sateenkaariperheaiheisia videoita! 'Tykkää' meistä, niin saat ajantasaista tietoa helposti uutisvirtaasi.

Tykkää Sateenkaariperheistä >>
Tykkää Väriä perhehoitoon -hankkeesta>>
Tykkää Perhesuhdekeskuksesta >>
Tykkää Monimuotoisista perheistä >>
Tykkää Nelfasta >>

Sateenkaariperheet myös Twitterissä >>

Voit seurata tilimme kautta järjestön kuulumisia ja saat vinkkejä sateenkaariperheitä koskeviin juttuihin netissä. Twiittejä sateenkaariperheistä löytyy myös aihetunnisteella #sateenkaariperhe

Paikalliset tapahtumat

UUTTA
• Helsingissä sukupuoleltaan moninaisten perheille suunnattu perhekahvila
• Tampereella vanhemmuus ja parisuhde -aiheinen tilaisuus
• Pikkujouluja ja aikuisten illanviettoja
• Helsingissä lahjasolutilaisuus ja uusperheilta

Sateenkaariperheet ry:n ajantasaisen tapahtumakalenterin löydät täältä >>

Paikallistiimien tarvitsemat ohjeistukset ja lomakkeet löytyvät helposti kotisivuiltamme >>

Helsinki: helsinki@sateenkaariperheet.fi
Joensuu: joensuu@sateenkaariperheet.fi
Jyväskylä: jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Kanta-Häme / Hämeenlinna:
hame@sateenkaariperheet.fi
Keski-Uusimaa: keskiuusimaa@sateenkaariperheet.fi
Kokkola: kokkola@sateenkaariperheet.f
Kuopio: kuopio@sateenkaariperheet.fi
Kymenlaakso:
kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi
Lappeenranta: info@sateenkaariperheet.fi
Mikkeli: mikkeli@sateenkaariperheet.fi
Oulu: oulu@sateenkaariperheet.fi
Pori: pori@sateenkaariperheet.fi
Rovaniemi: rovaniemi@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoki: seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Tampere: tampere@sateenkaariperheet.fi
Turku: turku@sateenkaariperheet.fi

HELSINKI

Paikallistiimi: Anna, Arhi, Hanna, Johanna, Kirsi, Maria x 2, Minna, Riina, Saara, Sonja ja Verna, helsinki@sateenkaariperheet.fi

Paikallistiimin tavoittaa perhetapaamisten ja perhekahvilan aikana numerosta 050 440 6517.

Kaikki kokoontumiset, retket ja muu paikallistiimin toiminta järjestetään vapaaehtoisvoimin - olisiko sinulla kiinnostusta osallistua järjestelyihin? Tiimissä on mukavaa suunnitella ja järjestää toimintaa. Kaikenlainen osaaminen on tervetullutta ja osallistumalla järjestelyihin pääset vaikuttamaan toiminnan sisältöihin! Ota rohkeasti yhteyttä tiimiin sähköpostitse helsinki@sateenkaariperheet.fi tai vertaistoiminnan koordinaattori Kaisaan.

PERHEKAHVILA
Tiistaiaamuisin klo 10–12 Kurvissa, Hämeentie 29, 7. krs. Perhekahvila on mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksejä. Rattaat saa toimistoon sisälle. Hoitopöytä, potta, mikro, syöttötuoleja, leikkihuone yms. löytyy. Avoimet ovet eli tervetuloa niin uudet kuin vanhatkin!

OPASTUS AIKUSILLE ATENEUMISSA: SUOMEN TAITEEN VINOJA TARINOITA - QUEER-KATSE KOKOELMIIN
Huom! Aika muuttunut alkuperäisestä! To 10.10.2019 klo 18. Normikriittinen, sateenkaareva ja moniääninen opastus Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn. Opastetulla kierroksella tutkimme identiteetin, sukupuolten ja seksuaalisuuksien moninaisuutta ja esitystapoja sekä katsetta, valtaa ja halua kokoelmanäyttelyn esimerkkiteosten kautta. Tervetuloa luomaan toisenlainen katse Suomen taiteen klassikoihin ja tuntemattomampiin herkkuihin! Omavastuut: 18+ museokortilla 0 €, ilman museokorttia 8 €/hlö. Ilmoittautuminen hki.ilmot@sateenkaariperheet.fi, viestin otsikkokenttään teksti "Vinoja tarinoita".

LAHJASUKUSOLULAPSET SATEENKARIPERHEISSÄ  -KESKUSTELUTILAISUUS
Ma 14.10.2019 klo 17, Hämeentie 29. Mitä merkitsee lapselle eri ikävaiheissa, että hän on saanut alkunsa lahjasukusolujen avulla? Mitä vanhempien täytyy ottaa huomioon? Miten lahjoittajan käyttö vaikuttaa vanhemmuuteen? Luento- ja keskustelutilaisuus, jota vetää psykoterapeutti Terhi Vihko.

PERHETAPAAMINEN
Kurvissa su 20.10. klo 10.30-12.30. Tervetuloa tapaamaan muita sateenkaariperheitä sunnuntaiaamupäivän perhetapaamiseen. Tilaisuus on vapaamuotoinen, arkiaamujen perhekahvilaa muistuttava jutusteluhetki aikuisille ja leikkihetki lapsille. Yhdistys tarjoaa kahvit, teet, mehut ja keksit. Omat lounaat voi ottaa mukaan ja syödä paikan päällä. Huomioi aamupäiväaika!

ILTAPERHEKAHVILA

Kurvissa ke 23.10. klo.16.30-19

Iltaperhekahvilassa on helppo tutustua uusiin, samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin. Samalla lapset saavat seuraa ja mukavaa tekemistä. 

Lämmintä päivällissyötävää voi ostaa hintaan 50cent/hlö. Kahvia, teetä ja mehua tarjolla ilmaiseksi. Kaikki sateenkaarevat lapsiperheet ovat tervetulleita!

AIKUISET PAKOPELAAMAAN JA ISTUMAAN ILTAA
Pe 25.10. klo 18.15 sateenkaariperheiden vanhemmat suuntaavat kohti pakopelien ihmeellistä maailmaa ja sen jälkeen istuvat omakustanteisesti aterioimaan yhdessä päätettyyn paikkaan. Pakopaikkana Amazed, ja huoneina Kahlekuningas ja Lockdown. Osoite: Köydenpunojankatu 4. Omavastuuhinta 10 €. Ilmoittaudu mukaan hki.ilmot@sateenkaariperheet.fi. Viestikenttään "pakopeli".

IRTI MAASTA -KIIPEILYPUISTO
Retki kiipeilemään su 27.10. klo 12(-13:30). Valjaskiipeily Redin Irti Maasta -kiipeilypuistossa onnistuu 3-4-vuotiaasta alkaen. Kiipeilijän painovaatimus 15-150 kg. Omavastuuhinta 5€. Ilmoittaudu mukaan hki.ilmot@sateenkaariperheet.fi. Viestikenttään "Irti maasta".

AIKUISTEN ILLANVIETTO
Aikuisten oma ohjelmallinen ilta koittaa Helsingissä, Sateenkaariperheiden toimitiloissa la 23.11. klo 18. Yhdistys tarjoaa purtavaa niin suolaisen- kuin makeannälkään. Omat juomat mukaan. Tarkempi ohjelma selviää seuraamalla Facebookia.

RAKKAUSSUHDETUOKIO

4.12. klo 18-21 Sateenkaariperheiden toimitiloissa kaikille sateenkaari-ihmisille suunnattu Rakkaussuhdetuokio, johon voi tulla yksin, kumppani(e)n tai kaveri(e)n kanssa. Teemana: Kaipaan kainaloa vai kaipaanko kainaloa?  Maksuton. Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>


NUKKETEATTERI SAMPO: IHANA JOULU
Pe 13.12.2019 klo 18. On jouluilta tonttulassa. Kaikki valmistautuvat yhteiseen joulunviettoon. Sauna on lämpiämässä, joulupuuro porisemassa, kynttilät kastettu ja piparkakut paistumassa. Pienelle Teppana-tontulle joulun vietto on uutta ja ihmeellistä. Muilta tontuilta hän oppii ikivanhoja jouluperinteitä ja uskomuksia, mutta hän oppii muutakin. Hän löytää joulun salaisuuden. Jo klassikoksi muodostunut esitys, johon perheet ja päiväkodit tulevat vuosi vuodelta yhä uudelleen kokemaan ihanan joulutunnelman. Kesto 45 min. Omavastuu 6 €/hlö - alle 1 v. maksutta. Ilmoittautuminen: hki.ilmot@sateenkaariperheet.fi, viestikenttään teksti "Ihana joulu".

UUSPERHEIDEN ILTA
Su 15.12. klo 16-19. Aikuisille ohjelmaa parisuhdevalmentaja, eroasiantuntija ja uusperhekirjailija Marika Rosenborgin johdolla. Lapsille samaan aikaan omaa ohjelmaa, mm. temppuilua Gymillä. Aikuisten ohjelma sisältää alustuksen, keskusteluja ja pienryhmäkeskusteluja. Ilmoittaudu mukaan vertaistoiminnan koordinaattorille.

SUKUPUOLELTAAN MONINAISTEN PERHEKAHVILA
Ke 16.10., 13.11. ja 11.12. klo 16.30-18.30.
Tervetuloa sukupuoleltaan moninaisten perheiden perhekahvilaan. Perhekahvila on luonteeltaan vapaamuotoinen ja varsinaista ohjattua toimintaa ei ole ellei siitä erikseen tiedoteta. Perhekahvilaan ovat tervetulleita kaikki perheet joissa joku perheen jäsenistä on sukupuoleltaan moninainen. Myös perhettä suunnittelevat ovat tervetulleita.  Sateenkaariperheiden toimitiloissa, Hämeentie 29, Helsinki. Ovi ja ovisummeri löytyvät Picnicin ja R-kioskin välistä.

SUKUPUOLTAAN POHTIVIEN LASTEN RYHMÄ
Onko lapsesi päiväkoti- tai kouluiässä ja miettii sukupuoltaan? Transtukipisteen ja Sateenkaariperheet ry:n yhteistyössä järjestämiä sukupuoleltaan erityislaatuisten lasten vertaistapaamisiä tänä syksynä: la 26.10. ja la 23.1. klo 11-13. Tapaamiset Kurvissa, Hämeentie 29.

MYÖHÄISHERÄNNEET ELI HETEROSUHTEESSA AIEMMIN ELÄNEIDEN TAPAAMISET
Syksyn 2019 tapaamisajankohdat: 20.10., 24.11. ja 15.12. aina klo 15.30-17.30 ja paikkana aina Kurvi, Hämeentie 29, 7. krs. Tapaamiset ihmisille, jotka ovat eläneet heterosuhteessa ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-/queer- tai sukupuoli-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteronormatiivisessa suhteessa, mutta ovat tai haluaisivat olla (myös) sateenkaarevassa suhteessa. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea elämäntilanteeseen. Huom! Myös lapsettomat ovat lämpimästi tervetulleita.

SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖÖN KUULUVIEN VANHEMMUUSTAPAAMISET
Sateenkaariperheiden toimistolla Kurvissa, Hämeentie 29, 7. krs. Seuraavasta tapaamisesta tiedotetaan facessa ja tapahtumakalenterissa.
Vertaisryhmä on tarkoitettu kaikille transihmisille ja muille sukupuoleltaan moninaisille ihmisille, joilla on lapsi haaveissa, tulollaan tai jo perheessään. Mukavaa yhdessäoloa ja keskustelua läsnäolijoita kiinnostavista ja koskettavista aiheista. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa.

VANHEMMUUSKUMPPANUUS-ILTA
La 26.10. klo 17-19 Kurvissa, Hämeentie 29, 7. krs. Illan aiheena on ristiriidat. Ristiriidatonta elämää ei ole. Illan ensimmäiseen osioon ovat tervetulleita kaikki, jotka jakavat vanhemmuuttaa jonkun, joko oman puolison tai lapsen muun vanhemman kanssa. Keskustelullisella luennolla paneudutaan vanhemmuuden jakamisen ristiriitoihin ja niistä selviämiseen. Alustajana Terhi Väisänen. Jälkimmäisen tunnin aikana niillä, jotka vielä etsivät toista tai toisia vanhempia tulevalle lapselleen, on mahdollisus osallistua vanhemmuuden speed dateen, eli tavata muita kumppanuusvanhemmuudesta haaveilevia. Muiden on mahdollisuus jatkaa ristiriitojen työstämistä pienemmässä ryhmässä keskustellen. Ilmoittaudu mukaan täällä >>

SOSIAALISTEN VANHEMPIEN ILLAT
To 28.11. klo 17.30-19.30 Tervetuloa keskustelemaan vanhemmuudesta ei-synnyttäneen näkökulmasta! Ryhmä on tarkoitettu sekä tuleville että jo lapsellisille sosiaalisille vanhemmille. Ryhmän tarkoitus on jakaa tuntemuksia ja kokemuksia, siitä millaista on olla ei-synnyttävä/ei-biologinen vanhempi. Tapaamisia joka toinen kuukausi- seuraa ilmoittelua facebookissa ja tapahtumakalenteria.

MISTÄ LISÄTIETOA?
Facebook-sivu: tiedotukseen painottuva sivusto Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>
Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle (Pääkaupunkiseudun sateenkaariperheet), liity ryhmään laittamalla vertaistoiminnan koordinaattorille sähköpostia ja pyydä liittämään sinut ryhmään.
Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen helsinki@sateenkaariperheet.fi

HÄME

Paikallistiimi: Johanna ja Reetta, hame@sateenkaariperheet.fi

Hämeen paikallistoiminta aloitettiin viime keväänä! Tapaamme kerran kuussa lauantaisin. Aika ja paikka vaihdellen. 

SYKSYN 2019 MUUT TAPAAMISET:
• La 2.11 klo 15-17 Tapaaminen Malliksella, mukana Leikkien-lastenlelujen edustaja
• La 30.11 klo 10-12 Yhteiset pikkujoulut Malliksella

Tapaamisista sovitaan ja tiedotetaan tarkemmin Hämeen sateenkaariperheiden Facebook-ryhmässä. Jos haluat liittyä mukaan suljettuun ryhmään tai saada tietoa tapaamisista sähköpostilla, ole yhteydessä paikallistiimiin. Tervetuloa mukaan!

JOENSUU

Paikallistiimi: Henna ja Paju, joensuu@satenkaariperheet.fi

PERHETAPAAMISET
Sateenkaariperheryhmä kokoontuu kuun ensimmäisenä torstaina Joensuun Perheentalolla, Rantakatu 15, 80100 Joensuu. Teemoina:
To 7.11. klo 17-19 Onko sateenkaaren päässä aarre?  Jutellaan sateenkaarevien perheiden iloista ja suruista

RETKI
Joulukuussa järjestetään sateenkaariperheiden ja heidän läheistensä retki. Tarkka ajankohta ja kohde päätetään yhdessä syksyn aiemmissa tapaamisissa.

Lämpimästi tervetuloa kaikki sateenkaariperheelliset, kaverit ja läheiset, sateenkaariperheestä haaveilevat ja muut iltojen aiheista kiinnostuneet. 

Lapsille on hyvät leikkitilat. Tarjolla on kahvia ja pientä iltapalaa.

Toiminta järjestetään yhteistyössä Liekku ry:n >> ja Pohjois-Karjalan Seta ry:n >> kanssa. 

JYVÄSKYLÄ

Paikallistiimi: Mervi, jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi

Sähköpostilista: liittyminen viestillä osoitteeseen jyvaskyla@sateenkaariperheet.fi
Facebook-sivu: tiedotukseen painottuva sivusto Jyväskylän seudun sateenkaariperheet, seuraa tykkäämällä sivusta täällä >>
Suljettu Facebook-ryhmä: luottamukselliselle keskustelulle Sateenkaariperheet Jyväskylä, liity ryhmään laittamalla pyyntö ylläpitäjälle täällä >>

KESKI-UUSIMAA

Paikallistiimi: Paula ja Sanna, keskiuusimaa@sateenkaariperheet.fi

Liity mukaan Keski-Uudenmaan suljettuun Facebook-ryhmään täällä >>

KOKKOLA

Paikallistiimi: Elina, Laura ja Maria, kokkola@sateenkaariperheet.fi

Kokkolan sateenkaariperheet järjestää tapaamisia ja toimintaa, joista sovitaan Facebook-ryhmässä. Kokkolan sateenkaariperheet -ryhmän löydät täältä >>

KUOPIO

Paikallistiimi: Hertta ja Sofia, kuopio@sateenkaariperheet.fi

PERHEPOMPUT
La 23.11. luvassa myös pomppuja kaikenikäisille Kuopio-hallissa. Sateenkaariperheet ry:n jäsenkortilla ilmainen, ei-jäseniltä 1e/pomppuikäinen. Kuopio-halli, Opistotie 4, 70200 Kuopio

Tapaamisista ja muista Kuopion alueen asioista keskustellaan omassa Facebook-ryhmässä, johon voit liittyä täällä >>

KYMENLAAKSO / KOTKA

Paikallistiimi: Veera, kymenlaakso@sateenkaariperheet.fi

Jos haluat liittyä Kymenlaakson sateenkaariperheiden Facebook-ryhmään, jossa tapaamisista sovitaan, laita sähköpostia paikallistiimille.

MERI-LAPPI / TORNIO

Tornion Perheiden talolla on pidetty ensimmäinen sateenkaariperhetapaaminen. Jos olet kiinnostunut jatkossa alueen sateenkaariperhetoiminnasta, laita viestiä info@sateenkaariperheet.fi

MIKKELI

Paikallistiimi: mikkeli@sateenkaariperheet.fi

Mikkelissä tavataan perheiden kotona ja 12.10. Prideilla. Priden ohjelma löytyy täältä >> Lisätietoa sähköpostitse.

OULU

Paikallistiimi: Suvi, oulu@sateenkaariperheet.fi

PERHETAPAAMISET
Syksyn perhetapaamiset Vihreällä talolla (Uusikatu 27) kerran kuukaudessa klo 14.30-17. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan muihin sateenkaariperheisiin, leikkimään ja juttelemaan! Tapaamispäivät ovat 13.10; 17.11 ja 15.12. Nyyttäritarjoiluilla mennään!

Facebookista löytyy sivu Oulun seudun sateenkaariperheet >>, jossa tiedotetaan tulevista tapahtumista ja tapaamisista. Oulun sähköpostilistalle voit liittyä laittamalla viestiä osoitteeseen oulu@sateenkaariperheet.fi

PORI

Paikallistiimi: Elina ja Johanna pori@sateenkaariperheet.fi

Tervetulleita ovat sekä vanhat tutut että uudet tuttavuudet, niin perheelliset kuin vasta perheestä haaveilevat. Tuu säkin! Kaikista tapaamisista ja tapahtumista saat lisätietoja Facebook-sivuiltamme >>

Jos olet kiinnostunut liittymään sähköpostilistallemme tai salaiseen Facebookin keskusteluryhmään, laita meille viestiä joko sähköpostilla pori@sateenkaariperheet.fi tai Facebookissa >>. Kaikkiin tapaamisiin ovat tervetulleita sekä perheelliset että perheestä haaveilevat.

ROVANIEMI

Paikallistiimi: Sini, rovaniemi@sateenkaariperheet.fi

Pohjois-Suomen sateenkaariperheille on oma Facebook-ryhmä Sateenkaariperheet Lapissa. Liity mukaan täällä >>

SEINÄJOKI

Paikallistiimi: Maria ja Karoliina, seinajoki@sateenkaariperheet.fi
Seinäjoelle kaivataan uusia tekijöitä! Millaista toimintaa sinä toivoisit perheille tai perheiden aikuisille. Ota yhteyttä tiimiin ja kerro, millaista toimintaa haluaisit olla järjestämässä. 

TAMPERE

Paikallistiimi: Ulla, Johanna, Sari, Laura ja Heidi, tampere@sateenkaariperheet.fi

PERHEKAHVILA
Perhekahvilat pienten lasten perheille joka toinen viikko, parillisten viikkojen sunnuntaisin klo 15–17 (20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12.).

ULKOILURETKI
La 26.10. ulkoilua Niihaman majalla, aluksi halukkaille kilometrin mielen hyvinvointi -polku. Sen jälkeen lettukestit ja makkaranpaistoa grillikodassa.

LUENTO- JA KESKUSTELUTILAISUUS
To 31.10. klo 17.30–19.30 Mirka Paavilaisen luento- ja keskustelutilaisuus aiheesta Lapsi tuli - miten käy parisuhteen? Toimivia keinoja hyvään parisuhteeseen pikkulapsiperheessä.

PERHETAPAAMISET
Su 17.11. Kangasalan uimahalli Kuohussa.

AIKUISTEN PIKKUJOULUT
La 23.11. toiminnallista tekemistä aikuisille ja ravintola, ruokailu omakustanteinen, yhdistys tukee pääsylipun hintaa.

PERHEIDEN PIKKUJOULUT
Su 1.12.

AKTIIVIEN VIRKISTYSILTA
To 12.12. klo 17.30 Aktiivien virkistysilta.

REKRY
Oletko perheellistymisen alkutaipaleella tai tiedätkö jonkun, joka kaipaisi siihen vertaistukea? Tampereella kaivataan Alkutapale-ryhmälle koollekutsujaa. Olisitko se sinä tai tuttavasi? Kännykällä ja kahvinkeittotaidoilla pääsee hommassa jo pitkälle.

Alkutaipale-ryhmässä vertaiset voivat keskustella ja vaihtaa kokemuksia perheellistymisen kiemuroista ja vaihtoehdoista. Ryhmän halutessa on mahdollista vierailla hedelmöityshoitoklinikalla tai pyytää tapaamiseen ulkopuolista asiantuntijaa tai sateenkaariperheiden vanhempia. Tule siis mukaan kivaan Tampereen aktiiviporukkaan! Autamme Alkutaipale-tapahtumien mainostamisessa ja alkuun pääsemisessä. Palkkioksi tapaat toisia alkutaipaleella olevia, saat hyvän mielen ja pääset nauttimaan aktiivien omasta virkistystoiminnasta.

Ota yhteyttä, kysy lisää tai kerro jo lyhyesti itsestäsi: tampere@sateenkaariperheet.fi

SATEENKAARIPERHEJOOGA
Ajankohdat tiistaisin 15.10., 22.10. ja 29.10 klo 17.30-18.30. Ovet avataan klo 16.30 lähtien ja mahdollisuus on tulla evästelemään ennen kurssia.

Perhejooga tarjoaa lapselle ja aikuiselle liikunnallisen hetken yhdessä. Perhejooga sopii 4-11-vuotiaille lapsille ja kaikenikäisille aikuisille. Kurssille otetaan yhteensä kahdeksan aikuinen + lapsi -paria (1+1 hlö). Perhejoogassa sekä lapset että aikuiset tekevät leikkisiä jooga-asentoja sadun siivittämänä, minkä lisäksi harjoitellaan rentoutumista ja rauhoittumista yhteisten harjoitusten avulla. Yhteisessä joogasadussa muun muassa eläydytään erilaisiksi eläimiksi ja harjoitetaan samalla tasapainoa, liikkuvuutta ja kehontuntemusta. Jokainen tekee perhejoogaa omista lähtökohdistaan, eikä mitään aiempaa kokemusta joogasta tai muistakaan liikuntamuodoista tarvitse olla. Ylle mukavat ja joustavat vaatteet, muuta et tarvitse tunnille mukaan. Jumppamaton saa lainaan paikan päällä. Perhejoogaa ohjaa lasten joogaohjaajaksi valmistuva Anna Nieminen.

Kolmen kerran kurssin hinta on 15 €/ perhe, eli 5 €/kerta (1 aikuinen + 1 lapsi) ja sitovat ilmoittautumiset to 10.10. mennessä sähköpostitse: tampere@sateenkaariperheet.fi Kurssin paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisuus ilmoittautua sen jälkeen vielä varasijalle ja ilmoitamme sähköpostitse, mikäli kurssille vapautuu paikkoja. Kurssimaksun voi maksaa käteisellä tai MobilePay:llä paikan päällä. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitathan meille: lapsen iän ja nimen.

Osoite: Aleksanterinkatu 21 A rappu, 5 krs. Liikuntasali sijaitsee Neuroliiton tiloissa osoitteessa Aleksanterinkatu 21 A, 5krs. A- rappu sijaitsee helluntaiseurakunnan talon Karismakirja-kauppaa vastapäätä, vakuutusyhtiö Pohjantähden talossa. Paina 5. kerroksen ovisummeria ja avaa ovi, kun kuulet summerin äänen! Heidi on avaamassa ovea klo 16.30 alkaen.

TURKU

Paikallistiimi: Elina, Tanja, Tiia, Minna ja Marjukka, turku@sateenkaariperheet.fi

YHDEN VANHEMMAN SATEENKAARIPERHEIDEN TAPAAMISET
Su 13.10. klo 14-16. Paikka Turun Tyttöjen talo. Lue lisää täältä >>

ALKUTAIPALETAPAAMISET
Alkutaipaletapaamiset järjetetään su 3.11. ja 8.12. klo 15-17.

JOULUJUHLA
Koko perheen joulujuhla la 30.11.

Lisätietoa alkutaipaletapaamisista, joulujuhlasta ja muista syksyn tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin Turun seudun sateenkaariperheiden sähköpostilistalla ja Facebookissa.

Suljettuun Fb-­keskusteluryhmäämme voit liittyä täällä >> Tiedotusta voi seurata julkisella Facebook-sivullamme, täällä >>

Lämpimästi tervetuloa tapaamisiin saamaan vertaistukea ja tutustumaan mukaviin ihmisiin!

Sateenkaariperheet ry
Hämeentie 29, 00500 Helsinki 


www.sateenkaariperheet.fi
info@sateenkaariperheet.fi

Toiminnanjohtaja
Juha Jämsä
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi
044 997 1956

Järjestösihteeri
R Räihä
r.raiha@sateenkaariperheet.fi
050 525 7999

Vertaistoiminnan koordinaattori
Kaisa Niittynen
kaisa.niittynen@sateenkaariperheet.fi
050 321 7976

Projektipäällikkö
Väriä perhehoitoon -hanke

Heidi Puustinen
heidi.puustinen@sateenkaariperheet.fi
050 3260 777


Perhesuhdekeskus

Projektipäällikkö
Sanna Metsäpuu
sanna.metsapuu@perhesuhdekeskus.fi
050 410 6772

Perhetyöntekijä
Terhi Väisänen
terhi.vaisanen@perhesuhdekeskus.fi
050 431 4600

Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Johtava asiantuntija
Anna Moring
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0832

Erityisasiantuntija
Sara Mäkäräinen
sara.makarainen@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831

Neuvontapalvelu
Puhelimitse 050 321 0048 tiistaisin kello 12-13 ja torstaisin kello 9-10
sekä sähköpostitse neuvonta@sateenkaariperheet.fi. Sähköposteihin pyritään vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Katso myös neuvonta-chat-ajat muualta tästä kirjeessä.

info@sateenkaariperheet.fi
Yleisestä info-osoitteesta voit kysellä meiltä mm. tapaamisista ja tilata materiaalia.

koulutus@sateenkaariperheet.fi
Voit lähettää koulutuspyynnöt tähän osoitteeseen.

jasenet@sateenkaariperheet.fi
Jos sinulla on mitä tahansa jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää postia tähän osoitteeseen. Lisätietoja jäsenyydestä löydät täältä >> ja omia jäsentietojasi pääset muokkaamaan täällä >>

Hallitus
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vuonna 2019

Puheenjohtaja
Krister Karttunen, Helsinki 
puheenjohtaja@sateenkaariperheet.fi
050 513 7765

Jäsenet:

Tiia Sudenkaarne, Turku (varapuheenjohtaja)
Marjukka Irni, Turku
Anu Kantola, Helsinki
Hanna Ruohonen, Helsinki
Anu Pellinen, Espoo
Markus Oja, Lempäälä
Jenni Kemppi, Helsinki (varajäsen)
Julian Honkasalo, Helsinki (varajäsen)

Terveisesi yhdistyksen työntekijöille ja hallitukselle

0%