DNA ja adoptio -webinaari lauantaina 16.11. klo 10.00-13.00


Adoptioperheet ry, Helsingin kaupunki, Interpedia ja Pelastakaa Lapset ry järjestävät yhteistyössä DNA ja adoptio -webinaarin, jossa perehdytään eri alojen asiantuntijoiden johdolla DNA-testien ja -tutkimuksen maailmaan adoptiokontekstissa.

Voit halutessasi tutustua jo ennakkoon vuoden 2018 DNA-seminaarien tallenteisiin täällä!

Webinaari on maksuton ja suunnattu erityisesti kotimaan sekä kansainvälisesti adoptoiduille, adoptiovanhemmille ja -odottajille, mutta myös mm. ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään adoptoituja, adoptioperheitä tai -odottajia.


Ohjelma:

10.00-10.05 Tervetuloa

10.05-11.00 Anna Rönkä

Anna Reetta Rönkä on tutkijatohtori Oulun yliopiston Lääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on toiminut tutkijana Syljen jäljet -tutkimusprojektissa, joka kartoittaa kokemuksia siitä, millaista on löytää biologisia sukulaisia tai uutta tietoa omasta alkuperästä kaupallisten DNA-testien kautta. Röngän tutkimus on keskittynyt adoptoitujen suomalaisten aikuisten kokemuksiin.

Puheenvuorossaan Rönkä käsittelee kaupallisia DNA-testejä yleisesti ja käytännön tasolla; mitä testin tekeminen tarkoittaa, millaisia testejä on saatavilla ja millaista tietoa niiden avulla saadaan? Puheenvuoro nostaa esille erityisiä huomioita koskien adoptoituja ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita testien tekemisestä ja biologisten sukulaisten etsimisestä niiden avulla.


11.00-11.55 Karoliina Snell

Karoliina Snell on sosiologian dosentti ja erikoistunut tieteen- ja teknologiantutkimukseen sekä terveyssosiologiaan. Hän on tutkinut geeni- ja terveystietojen käyttöä ja miten erilaista dataa hyödynnetään yhteiskunnan ja liiketoiminnan eri aloilla sekä kuinka kansalaiset, potilaat ja asiakkaat suhtautuvat tietojen keräämiseen ja käyttöön. Snell on myös erikoistunut genetiikkaan ja henkilökohtaisten tietojen käyttöön liittyviin eettisiin kysymyksiin.

Puheenvuorossaan Snell pohtii DNA-testeihin liittyviä mahdollisuuksia ja riskejä ja erityisesti eettisiä kysymyksiä niin yksilöiden kuin erilaisten yhteisöjen näkökulmasta. Voiko yksityisyyttä suojata, jos tekee DNA-testin? Kenellä on oikeus yksityisyyteen? Kuka tai mikä hyötyy testeistä ja niiden tuottamasta tiedosta? Miten DNA-testit liittyvät kansainväliseen datatalouteen? Onko DNA-testi avain minuuteen?


11.55-12.05 Tauko

12.05-13.00 Ira Vihreälehto

Juurettomuus, isättömyys ja identiteetin epävarmuus johtavat nykyisin usein DNA-testin äärelle. Ehkä se kertoo minulle, kuka minä olen? DNA-etsinnät avaavat polun suvun salaisuuksien ja puhumattomuuden kulttuuriperinnön äärelle. Miksi oman suvun mysteerejä kannattaa selvittää? Mihin pitää etsinnöissään varautua? Mitä tapahtuu, kun löytää?

Ira Vihreälehto on historioitsija, geneettisen sukututkimuksen asiantuntija ja kirjoittanut kolme tietokirjaa suvun salaisuuksien selvittämisestä ja kadonneiden sukulaisten etsinnöistä DNA-testien avulla. Hän toimi juontajana ja sukututkimuksen asiantuntijana Yleisradion tv-sarjassa Puolet minusta? Vihreälehto on lisäksi toiminnanjohtaja Kulttuuriperintökasvatuksen seurassa.


Jokaisen puheenvuoron jälkeen on varattu lyhyt osuus kysymyksille ja voit esittää lomakkeen kautta anonyymisti kysymyksiä puhujille.

••••••

Webinaari järjestetään Zoom-alustalla. Lisätietoa Zoom-sovelluksen käytön aloittamisesta löydät mm. täältä!


Saat osallistumislinkin sähköpostiisi viimeistään pe 15.11. aikana, jonka kautta pääset mukaan webinaariin. Tapahtumasta lähetetään myös sähköpostistse muistutus/ muistutuksia lähempänä ajankohtaa. Merkitsethän kuitenkin tapahtuman esim. puhelimesi kalenteriin ylös!

Ilmoittautumiset su 10.11. mennessä!

••••••

Saat lomakkeen lähettämisen jälkeen heti vahvistuksen ilmoittautumisesta sähköpostiisi. Mikäli et saa vahvistusta, niin täytäthän lomakkeen uudestaan ja ole tarvittaessa yhteydessä työntekijään (yhteystiedot lomakkeen lopussa).

Osallistujan etu- ja sukunimi

Sähköpostiosoite

Ikä

Olen

Synnyinmaa tai adoption kohdemaa

Mitä kautta sait tiedon tapaamisesta?

Esitä jo etukäteen anonyymisti kysymyksiä puhujille (muista myös mainita puhujan nimi, jolle haluat kysymyksen esittää):

Tässä esitetyt kysymykset välitetään jo ennakkoon puhujille, jotta he voivat mahdollisuuksien mukaan huomioida ne jo luennon aikana. Kysymysosuus jokaisen puheenvuoron jälkeen on tiivis ja varattu ensisijaisesti paikan päällä webinaarissa esitettäville kysymyksille, joten varauduthan siihen, että kaikkia kysymyksiä ei ehditä käydä läpi webinaarin aikana.

Mietityttävätkö juuret tai tausta?


Adoptioperheet ry: Adoptoitujen vertaistoiminta ja Juuret-sivusto ja -opas!

Helsingin kaupunki: Adoptioneuvonta!

Interpedia: Jälkipalvelu!

Pelastakaa Lapset ry: Adoptioneuvonta ja jälkipalvelu!

Lisätietoja:

Vertaistoiminnan asiantuntija

Elias Helminen

045 882 7080

elias.helminen(at)adoptioperheet.fi


Voit tutustua rekisteri- ja tietosuojaselosteeseen täällä.

0%